Dodaj do ulubionych

narcyzm a szczupłe cialo

14.05.15, 16:46
Czy kobietom które sa narcystyczne a inaczej mówiąc bardzo lubią siebie łatwiej jest utrzymać szczupła sylwetkę? Jak myślicie? Bo ja zauważyłam ze te kobiety które uważają sie za ogólnie atrakcyjne, maja jakas wieksza łatwość by byc na ciągłej diecie, ćwiczyć i mimo ze okupują to ciężka praca maja te szczupłe ciała bo bardziej im sie chce sa bardziej wytrwale.tez to widzicie?
Obserwuj wątek
    • znana.jako.ggigus uważam, że niektórzy mają obesję 14.05.15, 16:56
      na punkcie szczupłości u innych.
      Podam przykłady tylko z mojego życia:
      kiedy jem marchewkę, to słyszę a) ale ty się zdrowo odżywiasz i b) nie musisz jeść warzyw! jesteś szczupła.
    • czoklitka Re: narcyzm a szczupłe cialo 14.05.15, 16:57
      nie wiem, bo nie wiem czy osoby szczupłe są narcyzami. Nie jestem psychologiem ani psychiatrą więc nie mnie to oceniać... a Tobie?
    • varia1 Re: narcyzm a szczupłe cialo 14.05.15, 17:11
      och, to ja jestem z tej grubej odmiany narcyzów pewnie :D
      tej poczarnobylskiej ;)
    • gocha033 zeby miec wysoki poziom motywacji 14.05.15, 18:06
      w trosce o szczupla figure - niekoniecznie trzeba byc narcyzem.
      a jedynie trzymac i zasady: - chciec to moc.

jezeli jednak tym narcyzem sie jest - to pewnie i o te motywacje latwiej.

slowem bajka z serii: nie myl skutkow z przyczynami.
    • alpepe Re: narcyzm a szczupłe cialo 14.05.15, 18:22
      Lubić siebie, a być narcyzem, to raczej dwie różne rzeczy.
    • wiarusik Re: narcyzm a szczupłe cialo 14.05.15, 19:33
      tendencyjne pytania, nudne odpowiedzi.
      • gocha033 moze i nudne, ale... 14.05.15, 21:24
        wiarusik napisała:
        > tendencyjne pytania, nudne odpowiedzi.

prino voto: jakie pytania - takie odpowiedzi, jednak moje i alpepe - przynajmniej prawdziwe.
    • to.niemozliwe Re: narcyzm a szczupłe cialo 14.05.15, 20:48
      Widzę to tak, że ludzie którzy czynią wysiłek by zachować formę i dobra sylwetkę, bo jest to dla nich ważne, mają uzasadnione powody, by uważać się za atrakcyjnych. I nie ma to nic wspólnego z narcyzmem.
      Natomiast ci, którzy nie ćwiczą, mają nadwagę, a uważają, że są szczupli i atrakcyjni mogą mieć w sobie jakieś cechy myślenia narcystycznego.
      Co do wytrwałości, to cecha wrodzona, w każdym razie trudno wyuczyć ja. Wytrwalosc jest kluczowa w osiąganiu dalszych celów, a takim jest zachowanie w dłuższej perspektywie dobrej sylwetki.
      Osoby narcystyczne raczej nie są wytrwale.
    • molly_wither Re: narcyzm a szczupłe cialo 14.05.15, 20:55
      Mam taka jedna w pracy. 60 lat, dba o sylwetke, ciagle na diecie, wszystko sie kreci wokol jej tyłka. Uważa sie za atrakcyjna, oczywiscie potrafi siebie sama krytykowac,ale tylko po to,aby uslyszec zaprzeczenie i komplement. I coz z tego,ze taka zadbana, wygimnastykowana , kiedy charakter podly? To ja wole te druga kolezanke (57 lat), gruba, ale z humorem i zyczliwym stosunkiem do bliznich.
    • miau.weglowy Re: narcyzm a szczupłe cialo 15.05.15, 17:12
      1. narcyzm i lubienie siebie to nie synonimy
      2. anorektycy nienawidza swojego ciala, a jacy chudzi
    • tulsa00 Re: narcyzm a szczupłe cialo 15.05.15, 17:54
      Narcyz to sposob myslenia o sobie vs inni a nie rzeczywistosc, prawda. Gruby Narcyz moze myslec ze ma najpiekniejsza figure I nie stosowac diety czy cwiczyc. Natomiast mysle ze nie narcyzom ale osobom dla ktorych wyglad zewnetrzny jest bardzo wazny jest latwiej trzymac sie diety, cwiczen bo jest im latwiej sie zmotywowac.
      • m.a.l.a_syrenka Re: narcyzm a szczupłe cialo 15.05.15, 19:50
        No i jeszcze chyba zdrowie, kondycja i dobre samopoczucie, taką motywację też można usłyszeć.
    • haneke_29 Re: narcyzm a szczupłe cialo 16.05.15, 10:48
      A ja myślę, że ludziom generalnie łatwiej jest dbać o te powiedzmy pozytywne rzeczy, które JUŻ posiadają.
      Kobiecie, która ma już zgrabną sylwetkę o wiele łatwiej jest uczynić ten niewielki wysiłek a i gratyfikacja jest niemalże natychmiastowa. Kobieta, która ma do zrzucenia 10-30 kg, musi się naprawdę napracować, gratyfikacja jest znacznie odłożona w czasie a zboczenie z obranego celu w tak długim procesie jest bardzo łatwe.

• miau.weglowy ludzie kochane! jakie napracowac??? 16.05.15, 16:09
        czesto wystarczy MNIEJ jesc i minimalnie cwiczyc. wiem cos o tym, urodzilam 2 dzieci.
        • rotkaeppchen1 Re: ludzie kochane! jakie napracowac??? 16.05.15, 18:19
          NAJCZESCIEJ wystarczy. Albo wystarczyloBY, bo jak widac, dla wielu nie jest to takie proste. Dla niektorych jedzenie to uzaleznienie.
          • miau.weglowy nie jest proste=wyszukuja dziwne usprawiedliwienia 16.05.15, 21:06
            jemy razemwspolny posilek, ja i osoba, ktora marudzi,ze chce schudnac. na moja sugestie, zeby zaczac malymi krokami i powiedzmy zamiast 4 (autentyczny fakt - CZTERY - i nie byla to ciezko pracujaca fizycznie osoba!)jesc od zaraz 3.5 kromki slysez,ze wtedy osoba bedzie GLODNA
            no sorry, ale to smiech po prostu, z gory wie, ze bedzie przymierac gldoem jka doetnie te pol kromki. nie sprawdzi, nie zacznie, bo WIE
            tak samo z porcjami innych posilkow. mowie, nakladaj minimalnie mniej, ale konsekwentnie mniej. za jakis czas, znowu zmniejsz porcje. NIE, bo: patrz wyzej
            albo mowie, zapisuj co jesz, ile kalorii, wyznacz sobie mniejszy neico limit i sprawdzaj ile czego jesz. NIE, bo TYLE CZASU na to potrzeba
            mowie: jak jesz ciacho, czy na pozresz pol swiezego chleba i wiesz, ze zamieni sie to w sadlo, jedz to zamiast obiadu/sniadania/kolacji (wiadomo, neizdrowo, ale to akurat do zastosowania wyjatkowo raz kiedys)
            i tak z kazda rada. przy takim podejsciu tp mozna latami miauczec i nie chudnac (a naet czsaami przeciwnie - utyc), a przeciez te opisane metody to zadne katowanie sie.
            • miau.weglowy troche mi sie literki pop...rzesuwaly 16.05.15, 21:08
              ale nei amm czasu edytowac,soryyyyy ;P (bo zapominam wtedy usuwac wyrazy ;))
              i tak czytelne
              • znana.jako.ggigus oj miau, co opisujesz to też narcyzm, 17.05.15, 22:26
                ale to zabawa: przepisał mi pan świetne lekarstwo, ale zapomniałam je wziąć.
                O to chodzi żebyś zaprzątała czyjąś uwagę, doradzając.
                Doradzasz normalne rzeczy - jedz mniej , zapisuj. Można jeszcze żuć 30 razy każdy kęs, wtedy się mało je, ale takie osoby zawsze znajdą strategię torpedująco-obronną.
                Ale po co się w to bawić?
                • miau.weglowy Re: oj miau, co opisujesz to też narcyzm, 17.05.15, 22:40
                  no troche podejrzewalam, ze to moze byc tez cos na zasadzie 'zajmij sie mna biednym kotkiem', z drugiej strony ja z reguly wierze w to, co ludzie mowia, wiec jak mowia 'chce schudnac', to nie doszukuje sie czego innego tylko zakladam, ze chca schudnac ;D
                  • znana.jako.ggigus no ale jeśli kotoś chce schudnąć, 17.05.15, 22:50
                    Ty proponujesz rzeczy konstruktywne, znane ogólnie że pomagają (zapisywanie sobie w kajeciku, ile się zjadło, może zakończyć się szokiem) i słyszysz, że nie bo..
                    To znaczy że nie chce ta osoba schudnąć.
            • rotkaeppchen1 Re: nie jest proste=wyszukuja dziwne usprawiedliw 18.05.15, 10:29
              Bo taka osobe trzeba by bylo wyslac do dietetyka. Do kogos, kto ulozy diete, na ktorej sie glodnym nie bedzie. Fakt, ze po zjedzeniu nawet i pieciu kromek mozna byc szybko glodnym, bo chleb nie utrzyma sie tak dlugo w zoladku. Ale jakby taki chleb w ogole wyeliminowac, w calosci i zastapic jakas porcja bialka z warzywami, glod pojawilby sie znacznie pozniej, bo takie bialko, np kawal miesa, trawi sie znacznie wolniej. No ale dla niektorych to wyzsza szkola jazdy i dlatego potrzebny jest specjalista.
              • miau.weglowy serio wierzysz 18.05.15, 17:07
                ze minus pol kromki (albo nawet 1/3) sprawi, ze ktos bedzie glodny po tym posilku a plus te pol kromki, ze nie? O.o
    • rotkaeppchen1 Re: narcyzm a szczupłe cialo 16.05.15, 11:38
      Ale czemu od razu narcystyczne? Narcyzm zo zaburzenie a akceptacja samego siebie to bardzo przydatna cecha. Warto siebie lubic. I latwiej robic cos DLA siebie, niz wbrew i przeciw sobie. To dotyczy takze diety i odzywiania. Poza tym bardzo pomaga po prostu pewna swiadomosc i odpowiednia motywacja. Mnie pomogly dwie ksiazki: Szczupla bez wyrzeczen i Francuzki nie tyja. Jak sie ma swiadomosc, jak szkodliwe jest niezdrowe zarcie, po prostu sie go odechciewa :-D
      • taki-sobie-nick Re: narcyzm a szczupłe cialo 17.05.15, 16:08
        rotkaeppchen1 napisała:

> Ale czemu od razu narcystyczne? Narcyzm zo zaburzenie

Bo, nawiązując do Mickiewicza, "psychologiczne księgi zbłądziły pod strzechy".

A ponieważ opisy zaburzeń są nieprecyzyjne ("często występują silne lęki" - jak często i jak silne?

I przed czym, bo jak ktoś się boi, że go wyleją z roboty, to to jeszcze nie jest lęk chorobowy, no chyba że szef go sobie upodobał, lula, daje co chwila awanse i podwyżki, a on furt się boi), to każdy sobie i bliźnim diagnozuje co się da.
        • miau.weglowy Re: narcyzm a szczupłe cialo 17.05.15, 16:53
          skupilas/es sie na minimalnym kawalku z calego opisu o narcyzach, a przeciez zeby kogos zakwalifkowac jako zaburzonego, to nei wydajemy diagnozy na podstawie jednego elementu
          • taki-sobie-nick Re: narcyzm a szczupłe cialo 17.05.15, 18:44
            miau.weglowy napisała:

> skupilas/es sie na minimalnym kawalku z calego opisu o narcyzach

Skupiłam się na używaniu słowa "narcyz". Jeśli występuje JEDEN element, to osoba nie jest "takim narcyzem w (na przykład) 8%", tylko w ogóle nie jest.
          • taki-sobie-nick Re: narcyzm a szczupłe cialo 17.05.15, 18:47
            miau.weglowy napisała:

> skupilas/es sie na minimalnym kawalku z calego opisu o narcyzach

Cytuję:

Czy kobietom które sa narcystyczne a inaczej mówiąc bardzo lubią siebie

Nie widzę tu żadnego jednego elementu. Zwłaszcza że narcyzi nie lubią siebie - wbrew pozorom - za bardzo. :-PPP
            • miau.weglowy Re: narcyzm a szczupłe cialo 17.05.15, 22:42
              ech, mialam na mysli opis narcyzmu, a nie post zalozycielki, ktora nie wie, co to jest narcyzm ;P
              • taki-sobie-nick Re: narcyzm a szczupłe cialo 17.05.15, 22:58
                miau.weglowy napisała:

> ech, mialam na mysli opis narcyzmu, a nie post zalozycielki, ktora nie wie, co
                > to jest narcyzm ;P

A ja o tym m.in. pisałam.

Tu narcyzm, tam fobik, sami z problemami.

A tak naprawdę wszystko zdrowe jak ryby, tylko niedouczone.

• kobieta.kierowca.bombowca Re: narcyzm a szczupłe cialo 16.05.15, 19:13
      Narcyzm wiąże się z uwielbieniem siebie. Jakaś gruba będzie patrzeć na siebie w stylu och i ach i niczego nie zmieniać. Tak samo chuda, garbata czy zezowata.
      • taki-sobie-nick Re: narcyzm a szczupłe cialo 17.05.15, 16:09
        kobieta.kierowca.bombowca napisała:

> Narcyzm wiąże się z uwielbieniem siebie. Jakaś gruba będzie patrzeć na siebie w
        > stylu och i ach i niczego nie zmieniać.

To jest samoakceptacja, nie narcyzm.

Tak, tak, grubych dotyczą te same zasady diagnostyczne co chudych. Przykro mi. :-PPP
      • taki-sobie-nick A garbata to jak ma siebie zmienić? 17.05.15, 16:10
        Słucham, słucham.
    • six_a Re: narcyzm a szczupłe cialo 16.05.15, 21:14
      tak, masz obsesję. dziękuję. dobranoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka