Dodaj do ulubionych

macie zwyczaj

01.10.04, 11:10
pożyczania pieniędzy innym ludziom?? Ja się ostatnio tak przejechałam
na "przyjaciółce" (kłamie, że wpłaciła mi na konto pożyczone pieniądze, a ja
nic nie mam), że już nikomu nic nie pożycze!
Obserwuj wątek
    • lena_zienkiewicz Re: nie wszystkim, ale raczej tak nt 01.10.04, 11:12
      • maretina Re: nie wszystkim, ale raczej tak nt 01.10.04, 11:13
        ja pozyczam, ale nie duze sumy, bo duzymi nie obracam;D
        • lena_zienkiewicz Re: nie wszystkim, ale raczej tak nt 01.10.04, 11:16
          maretina napisała:

> ja pozyczam, ale nie duze sumy, bo duzymi nie obracam;D

Hehe, no ja też nie.Najwięcej ile pożyczyłam komuś (koleżance) to 6 500.
          Z monika zawsze się ratujemy nawzajem, ale do głowy mi nigdy nie przyszło żeby
          jej nie oddać, albo że może ona mi nie odda.
          • maretina Re: nie wszystkim, ale raczej tak nt 01.10.04, 11:17
            lena_zienkiewicz napisała:

> maretina napisała:
            >
            > > ja pozyczam, ale nie duze sumy, bo duzymi nie obracam;D
            >
            > Hehe, no ja też nie.Najwięcej ile pożyczyłam komuś (koleżance) to 6 500.
            > Z monika zawsze się ratujemy nawzajem, ale do głowy mi nigdy nie przyszło
            żeby
            > jej nie oddać, albo że może ona mi nie odda.

wlasnie. to kwestia zaufania. mam pare osob, ktorym sie nie boje pozyczac;)
            dostalas zdjecie?:)
            • lena_zienkiewicz Re: nie wszystkim, ale raczej tak nt 01.10.04, 11:18
              dostałam ;)
              odpisałam ci na skrzynkę, ale chyba nawet do niej nie zajrzałaś ! :(
              • maretina sorry!:) 01.10.04, 11:24
                juz przeczytalam:))))
                pisz koniecznie;)))
            • niedzwiedzica_sousie ja też chcę zdjęcie!!!!!!!!!!!!! nt 01.10.04, 11:44
              • Gość: kkkarolina Re: ja też chcę zdjęcie!!!!!!!!!!!!! nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 23:12
                Jakie?? Ale ja też!!
    • Gość: Fema Re: macie zwyczaj IP: *.b.pppool.de 01.10.04, 11:14
      chyba pozyczylam ze dwa razy. Oddano w terminie i bez problemow. Ale nie lubie
      tego robic. "Nie pozyczaj pieniedzy przyjacielowi, bo stracisz pieniadze i
      przyjaciela"
    • listek_a Re: macie zwyczaj 01.10.04, 11:15
      a ja jestem taka wkurzona, bo ten babsztyl mial mi oddac pieniadze juz na
      poczatku miesiaca, nie oddaje i jeszcze wymysla klamstwa ktorym nikt normalny
      nie uwierzy!!aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
      • miawalles Re: macie zwyczaj 01.10.04, 11:19
        to będziesz miała nauczkę. ja kilka razy przejechałam się na dobrych
        koleżankach i teraz nie pożyczam. wyjątkiem jest moja najlepsza kumpela -
        solidny z niej człowiek, zawsze oddaje na czas.
      • Gość: Kasia Re: macie zwyczaj IP: 217.97.134.* 01.10.04, 11:25
        ja się niestety też przejechałam na rzekomej przyjaciółce. Robiła mi po
        koleżeńsku remont, a w międzyczasie pożyczyła ode mnie parę razy pieniądze -
        niby niezależnie od remontu, raz 600, raz 1500, potem 2500 tys. Po trzech
        tygodniach od ostatniej pożyczki zażądałam zwrotu poprzednich pożyczek (bo
        terminy już dawno minęły) i rozliczenia remontu i wtedy się okazało, że
        wszytskie moje pieniądze rzekomo "wpuściła" w robociznę... Oczywiście kłamie
        jak z nut, musiałaby mieć najdroższą ekipę świata, a remont jest spartaczony.
        Oczywiście, jako że to przyjaciółka, więc ja - idiotka - nie spisałam z nią
        umowy. Mam nauczkę na całe życie - żadnych dużych pożyczek, żadnych
        koleżeńskich przysług "na gębę". Zdarza mi się pożyczać ludziom mniejsze kwoty,
        ale robię to zawsze niechętnie.
        • listek_a Re: macie zwyczaj 01.10.04, 11:33
          ja w zyciu na oczy takiej sumy jak ty pozylas nie widzialam:))) biedna, ty to
          masz dopiero nauczke!
    • Gość: Asik Re:może wpłaciła Ci na zły nr konta IP: *.233.233.90.devs.futuro.pl 01.10.04, 11:18
      Spytaj jej się na jakie konto Ci wpłaciła.
      • listek_a Re:może wpłaciła Ci na zły nr konta 01.10.04, 11:21
        dzieki za rade, ale ona stwierdzila ze na poczcie wplaciła i jakies inne
        bzdury! nawet mi o te pieniadze nie chodzi (mimo glodowej pensji jaka mam), ale
        o sam brak szacunku do mnie!!
        • lena_zienkiewicz Re:listek 01.10.04, 11:22
          skoro wpłacała na poczcie to ma potwierdzenie.Poproś o nie i tyle.
          • listek_a Re:listek 01.10.04, 11:25
            jakby naprawde wplacila, sama by mi to zaproponowala. musialabym jechac po to
            potwierdzenie do Poznania. niech sie glupia baba pogryzie.
        • niedzwiedzica_sousie Re:może wpłaciła Ci na zły nr konta 01.10.04, 11:34
          przelew zrobiony na poczcie idzie czasami koszmarnie długo.
    • triss_merigold6 Re: macie zwyczaj 01.10.04, 11:26
      Nie. Kiedyś pożyczyłam większą kwotę i duzo czasu i nerwów kosztowało mnie jej
      odzyskanie (bez odsetek of course). Przykra nauczka.
      Sama też nie pożyczam od nikogo.
      • noelka28 Re: macie zwyczaj 01.10.04, 11:29
        ja, glupia, tez ze 3 lata temu pozyczylam 1000 zl "koledze", towarzystwo sie
        rozpadlo, a pieniedzy do tej pory nie dostalam, jestem wkurzona na siebie ze
        naiwna dalam sie tak naciagnac - nigdy wiecej
        • niedzwiedzica_sousie Re: macie zwyczaj 01.10.04, 11:36
          niestety koledzy mojego męża mają zwyczaj pożyczać od niego, spore sumy, na
          bardzo dlugo, czasami na dlugie lata, które jeszcze trwają :(
        • oldbay Re: macie zwyczaj 01.10.04, 11:39

Ja też miałam podobną przygodę. Kwota nie była oszałamiająco wielka - 200 zł i
          na dodatek były to jedne z pierwszych własnych zarobionych pieniędzy. Zwrotu
          nigdy się nie doczekałam, znajomość się "rozpadła", ja nie miałam odwagi, żeby
          się dopominać. Młoda i głupia byłam po prostu.
          Teraz pluję sobie w brodę że dałam się tak pieknie wystawić.
          Dobry zwyczaj nie pożyczaj.
          -
          oldbay
    • virtuallady Re: macie zwyczaj 01.10.04, 11:44
      Pożyczam, taka jestem cipa ostatnia, ze mało komu odmawiam.. :(
      A teraz od roku użeram się z kumplem o oddanie mi 400 zł..
      Grr, nie jestem nic a nic asertywna..
      • Gość: radek Re: macie zwyczaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.04, 13:41
        Wpłata zrealizowana na poczcie może dotrzeć na konto do 14 dni roboczych.
        • Gość: lady_in_red1 Jak można mieć taki tupet....? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 14:00
          J/w. Nie rozumiem, jak można prosić koleżanki, kolegów o pożyczkę. To jest
          zwykłe wykorzystywanie ludzi, gdyż pożyczający doskonale wiedzą, że większość
          ludzi nie potrafi zdobyć się na asertywność i mimo iż nie chcą pożyczyć,
          zgadzają się. A jeszcze jak się im odmówi grzecznie, to się obrażają i człowiek
          czuje się winny...Pieniądze pożyczam jedynie siostrze i mamie, i one mi, kiedy
          potrzebuję.
          • penelopa.pitstop Re: Jak można mieć taki tupet....? 01.10.04, 14:23
            Ja pozyczam tylko jednej kolezance, bo juz przetestowalam ja wczesniej i wiem ze
            oddaje w pierwszej kolejnosci kosztem innych swoich wydatkow byle tylko oddac
            jak najszybciej.
            Natomiast z asertywnoscia nie ma problemu. Wystarczy powiedziec, ze akurat sie
            nie ma bo sie zainwestowalo albo ze ma sie wszystko na lokacie itp. Wszystko
            zalezy od sytuacji. Ja akurat dobrze stoje finansowo ale to nie znaczy, ze
            jestem rozrzutna. Mowie zawsze, ze oszczedzam i mam zamrozone teraz srodki poza
            tymi na zycie. (co jest prawda)

Penelopa.
            • lady_in_red1 Re: Jak można mieć taki tupet....? 01.10.04, 14:29
              Chyba to nie jest taka prawdziwa asertywność, skoro wymyślasz kłamstwa. Nie
              odbieraj tego jako zarzut, bo chyba tylko nieliczni potrafią powiedzieć: Nie
              pożyczę Ci pieniędzy, bo mam taką zasadę. Sama nie wiem, jak bym się zachowala
              w takiej sytuacji.
    • Gość: trzydziecha Re: macie zwyczaj IP: 213.17.175.* 01.10.04, 14:03
      Uprzejmie poproś o potwierdzenie wpłaty / przelewu, bo nic nie dotarło, a jeśli
      wysłała, niech złoży reklamacje w banku / na poczcie / w agencji ze wpłata nie
      dotarła.
      Mnie nikt nie prosi o pożyczki :)))
      Bo jat pewnie biednie wyglądam hihihi
      • listek_a Re: macie zwyczaj 01.10.04, 14:39
        dzieki za rade i zycze naplywu gotowki!ja mimo ze biedna jestem proszona:)
    • inezja21 Re: macie zwyczaj 01.10.04, 17:20
      nigdy.Nie pozyczam pieniędzy nikomu i sama też od nikogo nie pożyczam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka