kkkarolina 09.10.04, 15:51 ...co wybrać? Czym to się różni od siebie? Przy czym można się nabawić mniej kontuzji, co się sympatyczniej trenuje i które jest mniej męczące? A, i które ładniej kształtuje sylwetkę :). Z góry dziękuję Karolina Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lena Re: karate czy judo... IP: 83.136.224.* 09.10.04, 16:01 Trenowałam judo - jest to sport kontaktowy, ostry a więc mocno narażający na kontuzje. Jeśli chodzi Ci o ukształtownie sylwetki to może lepsze będzie kung- fu. Odpowiedz Link Zgłoś
kkkarolina Re: karate czy judo... 09.10.04, 16:10 Nie mam możliwości trenowania kung-fu :(. Chodzi o zaliczenie z wf-u i mam tylko to do wyboru. A co tak mniej więcej się robi na judo bo słyszałam, że jest dużo rzucania przeciwnikiem :)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: karate czy judo... IP: 83.136.224.* 09.10.04, 16:24 Na początku głównie musisz nauczyć się przewrotek przez barki i padów. Musisz nauczyć się tak padać i tak amortyzować upadanie by nikt nie zrobił Ci krzywdy. Padasz na wszystkie strony najpierw sama a potem skaczesz na jednej nodze a kolega czy koleżanka podcina Ci tą nogę. To trochę trwa i boli. Oczywiście rónolegle masz trening wytrzymałościowy tzn. do judo potrzebne są bardzo silne nogi, ręce i musisz być rozciągnięta /szpagat/. Gdy już umiesz padać zaczynasz uczyć się rzutów, trzymań i dźwigni /czyli tzw. stójka i parter/. Jeśli chodzi Ci tylko o zaliczenie semestru - niczego się w tym czasie nie nauczysz a będziesz chodzła potłuczona i obita. Odpowiedz Link Zgłoś
marmelada Re: karate czy judo... 09.10.04, 16:47 Wysmukli nogi, wyrzeźbi "apetycznie" brzuszek. A mowa o karate! Powodzenia i wytrwałości :) Odpowiedz Link Zgłoś