Gość: neo neo neo ŚWIAT z GAZETY WYBORCZEJ TO zły MATRIX IP: *.petrus.com.pl 06.11.04, 21:21 Autentyk: List tygodnia - Babka pisze że ma troje dzieci a do gara nie ma co włożyć, a REDAKCKA nagradza list tygodnia i przesyła autorce perfumy za 350zł. Gazeta W. to bradzo niebezpieczny MARTIX. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: garnek Re: Święty Graal i tolerancja IP: 212.122.214.* 06.11.04, 21:36 Chyba żartujecie... Ta nieszczęsna kobieta utknęła na tym swoim froncie pomiędzy kościołem a feminizmem. Weź sobie jakis srodek na grypę, długopis i kawałek kartki i zapewniam Cię dorównasz jej. A ta książka to zwyczajny chłam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Święty Graal i tolerancja IP: *.interkom.pl / *.interkom.net.pl 06.11.04, 23:34 ty jestes garnek czy garkotluk? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: socjolog ponad tozsamosciami IP: *.uni / *.rz.uni-frankfurt.de 06.11.04, 21:39 Pani Kingo, Od socjologa oczekiwalbym umiejetnosci spojrzenia ponad odpowiedz na ataki jednej strony. Ponad zestawienia ujarzmiony-inteligent kontra dominujacy katolik. To min. dzieki takim felietonom dialog jest bardzo trudny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yeti Co za głupie cipy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 21:59 tzn. autora felietonu i jej wielbicielka. Czyli jednak przekwitanie to ciężka dolegliwość! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: law Ile ta Dunin ma lat? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.04, 23:33 Czy ktos moze to powiedziec? Moze to juz oznaki Alzcheimera, czy czego podobnego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKK Re: Ile ta Dunin ma lat?-to juz stara rura!! IP: 5.2.* / *.chello.pl 07.11.04, 11:50 Zadeń normalny chlop nie chce takiej ruchac to sie jej rzuca na stare lata-z 50 to na pewno juz ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: law Re: Ile ta Dunin ma lat?-to juz stara rura!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.04, 12:49 Ale zdjecia wszedzie zamieszcza sprzed 10 lat... wstydzi sie wieku, a niby taka postepowa... zwykla baba niezaspokojona ... Odpowiedz Link Zgłoś
magic00 Re: Ile ta Dunin ma lat?-to juz stara rura!! 07.11.04, 18:03 Sam się wyru.., to ci może umysł rozjaśni i napiszesz coś oryginalnego. Tekstów o rzekomym niedoje..iu feministek jest na tym forum na pęczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ro duck Re: Święty Graal i tolerancja IP: *.betanet.pl 06.11.04, 22:10 wielu aktywnych polityków mentalnie zakonserwowało się w latach 80-tych nie wiem dlaczego ich umysły nie przystosowały się do "nowej Polski" to po prostu WIDAĆ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ro duck www.katolik.pl IP: *.betanet.pl 06.11.04, 22:12 ciekawy portal dyskryminowanej mniejszości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pb Re: Święty Graal i tolerancja IP: *.ists.pl / *.ists.pl 06.11.04, 22:15 ta Kinga to lesba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: law Re: Święty Graal i tolerancja IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.04, 23:35 A co nie widzisz? Ale w spodniach... ha ha ha - pewnie ona jest lesbą-mezem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aquire Re: Święty Graal i tolerancja IP: *.acn.waw.pl 07.11.04, 12:24 obchodzi cię to ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fidelio Re: Święty Graal i tolerancja IP: 5.2.* / *.chello.pl 06.11.04, 22:18 pani Dunin - pani ma totalnie fałszywą, zideologizowaną (i to w prostacki sposób) świadomośc i ciągoty totalitarne. i czyta pani kiepskie książki, a potem pisze kiepskie felietony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belzebub Dunin boi się Święconej Wody - jak Diabli IP: *.cekcyn.sdi.tpnet.pl 06.11.04, 22:54 Aaaaaaaa....kysz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remus PKWKD Buba: ja z Wami IP: *.bielsko.dialog.net.pl 06.11.04, 23:17 całym sercem chociem chłop. Mam nadzieję, że to mnie nie wyklucza. Prawdę powiedziawszy twierdzę, że zwiększenie ilości kobiet w życiu (politycznym, społecznym) będzie z BARDZO DUŻĄ korzyścią dla jakości tego życia. Istniej jednakże zagrożenie takich Sobeckich, Konopczyn,itp. "kobiet". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: PKWKD Buba: ja z Wami IP: *.interkom.pl / *.interkom.net.pl 06.11.04, 23:22 ja tez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Buba Re: PKWKD Buba: ja z Wami. A ja z Wami. IP: *.in-addr.btopenworld.com 07.11.04, 00:25 Przecie nie napisalam "Klubu Wielbicielek", ino "Klubu Wielbicieli" - wiec plci obojga. Bo my, jadowite femionistki wychowane przez KD, nie jestesmy seksistowskie, wrecz przeciwnie, kazden chlop bedzie w naszym klubie odpowiednio dopieszczony, excuse le mot. W tym tygodniu staram sie nie wdawac nadto w "polemike", gdzyz forum, na ktorym dziala ow Klub Wielbicieli Kingi Dunin - bless'er heart! - zostal ponownie opanowany przez bande ludzi, do ktorych zadnym jezykiem przemowic sie nie da, obroncow jedynie slusznej Prawdy, pozbawionych niestety zarowno gustu literackiego, poczucia humoru (ani za grosz, chyba ze siekiera w glowe), a nierzadko nawet elementarnej przyzwoitosci, jak np forumowicz(ka), ktory(a) krytykujac KD za rzekoma nienawisc do wszystkiego i wszystkich nie moze sie sam (a) powstrzymac przed np. uwagami o charakterze antysemickim albo inny kolkega , ktory zarzuca Naszej Felietonistce komunistyczne wychowanie. Zdumiewa mnie jedynie, ze wszyscy oni, uwazajacy , ze dla Kingi Dunin nie ma miejsca w Wysokich Obcasach. rzucaja sie do czytania jej felietonow niemal od momentu ich ukazania sie w internecie. Moze jest w tym jakas nadzieja. POczytaja sobie, dorosna, przemysla, poznaja zycie i nie beda juz nazywac prezydenta Kaczynskiego "wiara katolicka", jak uczynila to wczesniej jedna z foumowiczek. Wyjda na swieze powietrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek ucisnione mniejszosci? IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 06.11.04, 23:21 jeszcze nie tak dawno za rzadów "fanatycznych katoli" z AWS mielismy: prezydenta-ateiste, premiera-ewangelika(Buzek) + ministra spraw zagranicznych otwarcie przyznajacego sie do Zydowskiego pochodzenia. -> na tle wyznania dyskryminacji nie widze potem zmiana. premier były sekretarz KC PZPR, wicepremier ciezko uposledzony idiota Pol,w sejmie połowa to kryminalisci + dziwozon Jaruga-Nowacka -> wiec nie dyskryminujemy tez idiotów i nie przekreslamy osób z kryminalna przeszłoscia (wierzac w nawrócenie?) chyba nie jest u nas jeszcze tak zle:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Święty Graal i tolerancja IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.11.04, 23:24 No nareszcie jakiś sensowny klub! Proszę mnie zapisać. Pani Kinga Dunin jest the best, to fakt, ale Pani Prezeska pytała o inne propozycje. Może: Kazimierza Szczuka i Agata Araszkiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Święty Graal i tolerancja IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.11.04, 00:06 Na 83 opinie na szybko licząc ok 10 było pozytywnych - ciekawe o czym to świadczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Buba Re: Święty Graal i tolerancja IP: *.in-addr.btopenworld.com 07.11.04, 00:35 Moze o tym, ze duzo przed nami roboty i ze nalezy dazyc ze wszech sil do tego aby zmieniac polskie ustawodawstwo i dostosowywac je do szeroko rozumianej Europy, liberalnej i tolerancyjnej. Martin Luther King powiedzial kiedys, ze "madre prawa moze natychmiast nie zmienia ludzkich serc, ale zmienia ludzkie postepowanie". A z czasem, kiedy zmieni sie ludzkie postepowanie, moze zmienia sie i serca. Mielismy na to mase przykladow w Europie ( w Szwecji nikomu juz nie przyjdzie do glowy uderzyc dziecka, a w Anglii odmowic komus pracy w banku z powodu hinduskiego akcentu i wygladu). Witam Bartku, w Klubie. Prezeska (wybrana w demokratcznych wyborach przez wszystkich zalozycieli, a raczej przez zalozycielke) Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Czytając wypowiedzi... 07.11.04, 14:18 Rzadko czytuję p. Dunin (męski szowinizm?), ale tak przypadkiem zajrzałem i aż się (prawie) zdziwiłem temperaturą dyskusji. Artykuł przewrotny dość, teza końcowa na tyle zaskakująca, że wywołała uśmiech z odrobiną melancholii, bo w końcu żyjąc już kawałek czasu w tym kraju nie mam wielkich złudzeń. Ale: przejrzałem wypowiedzi i da się zauważyć, że w większości (wszystkich? - tak dokładnie nie analizowałem) tych przeciwnych, jeśli już ktoś odwoływał sie do artykułu, to wkładał tam zdania i tezy, których tam wcale nie ma. Aż zmusiłem się do jego ponownego przeczytania ;-). 1. Po pierwsze, autorka zastanawia się, dlaczego w naszym, hałaśliwie katolickim kraju katolik czuje się przedstawicielem mniejszości. 2. Wcale nie formułuje tezy o ciemnocie na wsi! Pisze tylko, że klasa ludzi bardziej wykształconych (a przecież taka klasa obiektywnie istnieje) w wielkich miastach jest zlaicyzowana i dość liberalna (słowo "...przynajmniej..." oznacza dla mnie, że ta społeczność jest jej lepiej znana, więc na nią się powołuje). 3. Czyli tezę o ciemnocie na wsi stawiają jej przeciwnicy! Zapewne podświadomie proces myślowy przebiega u nich tak: - Skoro autorka mówi, że warstwy wykształcone w miastach nie stanowią oparcia dla widocznej przecież "katolickości", to gdzie szukać źródeł jej poparcia ? I odpowiadają sobie - w całej reszcie, i SAMI definiują tę resztę jako negację określenia autorki... 4. Autorka stawia tezę, że taki bardziej ortodoksyjny katolik czuje nieswojo w takim otoczeniu. A dalej szuka empatii u takich ludzi... Jasne, że z braku takowej zdaje sobie sprawę i stąd ten nieco agresywny ton na koniec. Trudno wytłumaczyć osobom nie posiadającym umiejętności czytania taki tekst, ale starałem się ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Czytając wypowiedzi... 07.11.04, 14:25 To nie miała być odpowiedź do poprzedniego postu, tylko ogólna wypowiedź po ok. 140 postach, ale tak wpadła, trudno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pio Re: Czytając wypowiedzi... IP: 217.153.67.* 07.11.04, 18:10 Zgadzam się z przedmówcą. Jednak zauważam inną tezę K.Dunin, a mianowicie, że o tolerancji możemy mówić tylko w przypadku osób niewierzących. Z tą tezą się nie zgadzam. Uważam, że również teraz należy mówić o tolerancji dla wierzących, gdyż nietolerancja staje się zauważalna i zbyt emocjonalna w podejściu niechęć do osób i instytucji Kościoła. Należy rozmawiać o odczuciu nietolerancji Kościoła wobec niewierzących, ale nie należy odmawiać i ironizować jeżeli ktoś mówi o odczuciu nietolerancji wobec wierzących. K.Dunin zarezerwowała słowo tolerancja dla jeden tylko strony, podczas gdy powinna dotyczyć wszystkich. Oczywiście nietolerancja wobec wierzących nie posiada tej samej formy co wobec niewierzących, co do skali również należy przeprowadzić osobną polemikę. Ale uważam, że kiedy niewierzący zdobędą wszelkie prawa, których się domagają, na tolerancję dla wierzących może być za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pio Re: Czytając wypowiedzi... IP: 217.153.67.* 07.11.04, 18:14 Błąd stylistyczny. Powinno być: "Uważam, że również teraz należy mówić o tolerancji dla wierzących, gdyż staje się zauważalna i zbyt emocjonalna w podejściu niechęć do osób i instytucji Kościoła." Odpowiedz Link Zgłoś
magic00 do rs_gazeta_forum 07.11.04, 18:26 Jako sympatyczka Kingi Dunin serdecznie dziękuję za obiektywną i rzeczową wypowiedź, obojętnie jak osobiście odbierasz postać Kingi. Przyszło mi na myśl, że może wypadało by obok felietonu "właściwego", zamieszczać takie wyjaśnienie, coś w stylu twojego postu, co pomogłoby zrozumieć atakującym K.D. jej tekst, ablbo przynajmniej nie przypisywać jej tez, których nie napisała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strzyga Re: Święty Graal i tolerancja IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 07.11.04, 00:46 Czy tylko mi sie zbiera na wymioty jak widze to zdjecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vatra KIJ W MROWISKO IP: *.icpnet.pl 07.11.04, 02:13 ...a ja powiem wam inaczej:-) Tolerancja podobnie jak świety Graal jest tylko legenda. Nie istnieje i tyle. Ani w środowiskach jak ktoś to "ładnie" ujął liberalno-lewicowych, ani katolickich, ani w prawicowo-konserwatywnych...ani...ani...ani... wszyscy widzą jedynie swój "poszkodowany" czubek nosa. Ja osobiscie nie uwazam się za osobę tolerancyjną. Nie jestem jedyna sprawiedliwa mimo, że mam wśród przyjaciół homoseksuakistów i NAPRAWDE wierzacych i praktykujących katolików. niestety nie potrafie zrozumiec ludzi którzy odmawiaja kobiecie wolnego wyboru ani takich którzy wmawiaja że kobieta jest nieszczesliwa jeżeli SAMA wybiera droge "kury domowej". Naprawde lubie felietony p. Kingi Dunin, ale bardziej denerwuja mnie późniejsze dyskusje na ich temat. Byłyby sensowne gdyby polegały rzeczywiscie na rzeczowej wymianie argumentów. Ale wy się po prostu obrzucacie błotem. W imię tolerancji niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krm Re: Święty Graal i tolerancja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.04, 02:14 "znajdują się w otoczeniu zlaicyzowanego i dość liberalnego społeczeństwa (przynajmniej w wielkich miastach, w klasie ludzi bardziej wykształconych) " czyli według yej chorej kobiety ludzie wierzący są mniej wykształceni od laików, kobieto chyba gorączka po grypie nadal cię trzyma, jak nie masz co pisać to najleiej zmień zawód bo pisanie średnio ci wychodzi Odpowiedz Link Zgłoś
bat56 Re: Święty Graal i tolerancja 07.11.04, 05:29 Tak, krm. Zdecydowanie mniej. Nikt z IQ już powyżej setki nie może się zachłystywać kulturotwórczym wpływem KK na Europę (i nie tylko) i budowaniem w niej moralnego ładu w okresie ostatniego 2-tysiąclecia. Nikt, kto choć trochę zna historię. Przypomnieć to i owo? Proszę: 120 r. - Pierwsze wzmianki o używaniu wody świeconej do "wypędzania duchów" nieczystych 157 r. - Po raz pierwszy zastosowano formy pokuty II wiek - Święty Klemens z Aleksandrii pisał, "Każda kobieta powinna być przepełniona wstydem przez samo tylko myślenie, ze jest kobietą". III wiek. Aż do III wieku wyznawcy chrystianizmu nie słyszeli o wieczystym dziewictwie Maryi. Ewangelia Mateusza informuje, iż Józef "nie zbliżał się do Maryji, aż porodziła Syna". ("Zbliżenie się" oznacza w Biblii małżeńskie współżycie.) 200 r. - Ustanowiono "stan duchowny" przez wprowadzenie ordynacji. Chrześcijanie zostali podzieleni na duchownych i laików - przedtem wszyscy byli na równi, jednocześnie będąc braćmi i kapłanami przed Bogiem. 220 r. - Przyjęto dogmat o konieczności pewnych czynności kościelnych, niezbędnych do zbawienia. 250 r. - Wprowadzono naukę o wiecznych mękach. (312 - Bitwa pod mostem mulwijskim - Chrześcijaństwo staje się jedna z religii państwowych pogańskiego Rzymu. Powstanie Instytucji Kościoła Katolickiego. Początek prześladowania i mordowania niechrześcijan.) 321 r. - Cesarz Konstantyn nakazuje święcić niedziele zamiast dotychczasowej soboty. (na pamiątkę zmartwychwstałego rzymskiego boga Mitry) 325 r. (Cesarz Konstantyn na soborze nicejskim ustanawia kanon pisma "świętego" i "dwójcę święta" awansując Jezusa do miana Boga. Jezus z Betlejem ma zastąpić dotychczas czczonego Mitrę). 330 r. - Wprowadzenie czczenia zmarłych "świętych" i ich relikwii 360 r. - Wprowadzenie zwyczaju czczenia aniołów 381r. - Do obowiązującej dotychczas konstantyńskiej "Dwójcy Świętej" cesarz Teodozjusz dołączył trzecią osobę tzw." Ducha Świętego". Działo się to na soborze w Konstantynopolu 431r. - Wyrażenie Xristo Tokos - Matka Chrystusa - zostało zastąpione na Teo Tokos - Boga Rodzica. 449 r. - Papież Leon I wprowadza prymat biskupa Rzymu. 539 r. - Ustanowiono władzę papieży oraz ofiarę mszy świętej VI wiek. Chrześcijański filozof Boethius, pisał "Kobieta jest świątynią zbudowana na bagnie". W VI wieku na soborze w Macon biskupi glosowali nad problemem, czy kobiety maja dusze, a w X wieku Odo z Cluny głosił, ze "Obejmować kobietę to tak jak obejmować wór gnoju..." 593 r. - Papież Grzegorz I wprowadził wiarę w czyściec, dla uzdrowienia finansów kurii rzymskiej poprzez sprzedaż odpustów od kar czyśćcowych. 600 r. - Wprowadzenie "godzinki" do M.B. oraz łacinę do liturgii. 715 r. - Wprowadzono modlitwy do Marii Panny oraz świętych. 726 r. - W Rzymie zaczęto czcić obrazy. 783 r. - Nastał zwyczaj całowania nóg papieża. 813 r. - Ustanowiono Święto Wniebowzięcia N.M.P. 993. r. - Papież Leon III zaczął kanonizować zmarłych. 1000 r. -Ustanowiono Uroczystość Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny. 1015 r. - Wprowadzono przymusowy celibat dla duchownych, aby rozwiązać problem przejmowania spadków przez ich rodziny .(Przedtem duchowni mieli żony i dzieci) 1077 r. - Papież Grzegorz VII ustanowił "klątwę" 1095 r. - Papież Urban II wezwał rycerzy Europy do zjednoczenia i marszu na Jerozolimę. Zainicjował w ten sposób pierwsza wyprawę krzyżową. 1099 r. - Masakra Muzułmanów i Żydów w Jerozolimie. Kronikarz Rajmund pisał: "Na ulicach leżały sterty głów, rak i stóp. Jedni zginęli od strzał lub zrzucono ich z wież; inni torturowani przez kilka dni zostali w końcu żywcem spaleni. To był prawdziwy, zdumiewający wyrok Boga nakazujący, aby miejsce to wypełnione było krwią niewiernych." XII wiek. Uczony i filozof, święty Tomasz z Akwinu głosił, ze zwierzęta nie maja życia po śmierci ani wrodzonych praw, oraz ze "przez nieodwołalny nakaz Stwórcy ich życie i śmierć należą do nas". 1116 r. - Sobór Lateranski ustanowił spowiedź "na ucho" 1140 r. - Ułożono i przyjęto 7 sakramentów świętych. 1204 r. - Zaczęła działać Święta Inkwizycja. Słudzy kościoła zamęczyli lub spalili żywcem setki tysięcy ludzi. Piece służące do palenia ludzi, takie jakie były budowane w XX wieku przez nazistowskich Niemców, po raz pierwszy stosowane były przez chrześcijańską inkwizycję 1204 r. Papież Innocenty III wysłał armie krzyżowców do Konstantynopola: Żołnierze Chrystusa zdobyli Konstantynopol, z zaciekłością grabiąc i mordując mieszkańców. Następnie plądrują i palą miasto. Według relacji kronikarza Geoffrey'a Villehardeuin'a, nigdy przedtem, od stworzenia świata, nie wywieziono z miasta tylu bogactw. 1208 r. Innocenty III zaoferował każdemu, kto chwyci za bron, oprócz prolongaty spłat i boskiego zbawienia, również ziemie i majątek heretyków i ich sprzymierzeńców, rozpoczęła się Krucjata Albigezjańska, której celem było wymordowanie katarów. Szacuje się, ze Krucjata Albigezjańska pochłonęła milion istnień ludzkich, nie tylko katarów, ale dotknęła większa cześć populacji południowej Francji. 1229 r. - Papież Grzegorz IX zakażał czytania Biblii pod sankcja kar inkwizycyjnych. 1231 r. Nakaz papieski zalecał palenie heretyków na stosie. Pod względem technicznym pozwalało to uniknąć rozpryskiwania się krwi. 1244 r. Na soborze w Narbonne zdecydowano, aby przy skazywaniu heretyków nie oszczędzano mężów ze względu na ich żony, ani żon ze względu na męża, ani tez rodziców ze względu na dzieci. "Wyrok nie powinien być łagodzony ze względu na chorobę czy podeszły wiek . Każdy wyrok powinien obejmować biczowanie." 1263 r. - Zatwierdzono przyjmowanie komunii pod jedna postacią. 1264 r. - Ustanowiono uroczystość Bożego Ciała 1275 r. - Pojawiły się dyskusje na temat płacenia daniny. W odpowiedzi papież ekskomunikował cale miasto, Florencje. XIV wiek - Wybucha epidemia czarnej śmierci, Kościół wyjaśniał, ze winę za ten stan rzeczy ponoszą Żydzi, zachęcając przy tym do napaści na nich. 1311 r. - Papież Klemens V jako pierwszy ukoronował się potrójna korona władcy. 1377 r. Robert z Genewy wynajął bandę najemników, którzy po zdobyciu Bolonii ruszyli na Cessnę. Przez trzy dni i noce, począwszy od 3 lutego 1377 roku, przy zamkniętych bramach miasta, żołnierze dokonali rzezi jego mieszkańców. W 1378 roku, Robert z Genewy został papieżem i przyjął imię Klemensa VII 1450-1750r - Okres polowania na czarownice. Straszliwymi torturami zamęczono setki tysięcy kobiet posądzanych o czary. 1484 r. Papież Innocenty VIII oficjalnie nakazał palenie na stosach kotów domowych razem z czarownicami. Zwyczaj ten był praktykowany przez trwający setki lat okres polowań na czarownice 1492 r. Kolumb odkrył Amerykę. Inkwizycja szybko postępuje śladami odkrywców. Tubylców, którzy nie chcieli nawrócić się na wiarę chrześcijańska, palono na stosach. 1493 r. Bulla papieska uprawomocniła deklaracje wojny przeciwko wszystkim narodom w Ameryce Południowej, które odmówiły przyjęcia chrześcijaństwa. 1563 r. Ustalono, ze tradycja Kościoła jest ważniejszym źródłem objawienia od Słowa Bożego. 1572 r. We Francji 24 sierpnia w masakrze znanej pod nazwa Dnia Świętego Bartłomieja zamordowano 10 000 protestantów. Papież Grzegorz XIII napisał potem do króla Francji Karola IX: "Cieszymy się razem z tobą, ze z Boską pomocą uwolniłeś świat od tych podłych heretyków" 1650 r. W Nowej Anglii prawnie zakazano noszenia ubrań z "krótkimi rękawami, gdyż mogłyby zostać odsłonięte nagie ramiona". Chrześcijanie zaczęli uważać, ze wszystko, co zwraca uwagę na świat fizyczny jest bezbożne. Chyba wystarczy? Pzdr. "Panie, nie wglądaj zbyt długo na wszelkie nieszczęścia na Twym świecie; nie chcemy, byś stał się ateistą" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilia Re: Święty Graal i tolerancja IP: *.adsl.pi.be 07.11.04, 09:21 A kiedy jedziesz gdzies na wycieczke, to zwiedzanie miasta zaczynasz pewnie od burdelu albo knajpy, zamiast jakiegos starego, pieknego kosciola, muzeum itp? Czego miala dowodzic Twoja wypowiedz? Ze w Kosciele katolickim przez wieki panowal ciemnogrod (oceniany z dzisiejszej perspektywy)? Przeciez taki byl owczesny ogolny stan wiedzy i zadna w tym wina katolikow. No, moze pomijajac czasy Inkwizycji. Ile jednak dziel sztuki powstalo pod skrzydlami tegoz Kosciola, ile powstalo w opozycji, ktorej jednak by nie bylo, gdyby nie Kosciol! I Ty smiesz twierdzic, ze nikt z IQ powyzej 100 nie moze zachlystywac sie kulturotworczym wplywem KK na Europe i budowaniem moralnego ladu? Tym gorzej dla IQ i Ciebie. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimikra Re: Święty Graal i tolerancja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 12:20 A może jeszcze 1 data z innej co prawda beczki. 1974- (Led Zeppelin nagrał właśnie 4 płytę.)A w dalekiej Kambodży gwiazda paryskiej Sorbony i lewicowych paryskich salonów zaczęła wtedy wprowadzać w życie opartą na marksiźmie ideę wspólnot agralnych. Efekt eksperymentu pana Pol Pota - bo o nim tu mowa - 2mln. ofiar. A co do czarownic, to żyjąc w czasach ich prześladowań być może sam byś kombinował która kobieta z pośród Twego otoczenia nią jest, a która nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobieta Re: Święty Graal i tolerancja IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.04, 08:02 Dziękuję Ci za Twój post. Robi wrażenie. Oczywiście wiedziałam wcześniej o inkwizycji i paleniu czarownic, ale w ujęciu chronologicznym przedstawienie "kulturotwórczego" wpływu Kościoła zwala z nóg. Wynika z historii Kościoła, że jej kamieniem węgielnym są trupy, trupy, trupy... Na koniec przytoczę jeszcze słowa jednego z papieży, Urbana któregoś, wypowiedziane na łożu śmierci: "Bardzo dużo zawdzięczamy bajeczce o Jezusie Chrystusie" Odpowiedz Link Zgłoś
magic00 Re: Krm 07.11.04, 18:53 Krm napisał(a) "znajdują się w otoczeniu zlaicyzowanego i dość liberalnego społeczeństwa > (przynajmniej w wielkich miastach, w klasie ludzi bardziej wykształconych) " > > czyli według yej chorej kobiety ludzie wierzący są mniej wykształceni od laików > , > kobieto chyba gorączka po grypie nadal cię trzyma, jak nie masz co pisać to > najleiej zmień zawód bo pisanie średnio ci wychodzi Zdaje się, że ty czytasz w gorączce. Laicy to najczęściej ludzie z dużych miast i wykształceni - to prawda. Niewielu ich znajdziesz w wiejskich parafiach. Ale czy to zdanie przeczy istnieniu wykształconych katolików? A ty wysnuwasz tezę, że K.D. twierdzi,że wierzący są mniej wykształceni. Gdzie tak twierdzi? Fragment felietonu, który cię tak oburzył traktuje o tym, że autentyczny katolik mimo oficjalnego, państwowego poparcia dla katolickości, może się czuć dziwnie w wielkomiejskim środowisku, gdzie przeważają ludzie obojętni religijnie (nawet jeśli figurują w statystykach jako ochrzczeni itd.) i ona się nie dziwi jego poczuciu lekkiego wyobcowania. Kapujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi Świetny felieton.Bardzo mi się spodobał IP: 62.233.193.* 07.11.04, 02:40 Pozdrawiam tych którzy zrozumieli jego treść. Współczuje zaś tym,którzy zaślepieni swoją wiarą, na siłę próbują ją narzucić innym ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiamak Re: Świetny felieton.Bardzo mi się spodobał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.04, 05:42 a ja wspolczuje wszystkim tym ktorzy probuja udowodnic ze ta wiara w polsce zanikla :) widocznie cala niedziele spia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balbina Re: Święty Graal i tolerancja IP: *.visp.energis.pl 07.11.04, 02:57 Nie imponuje mi ten felieton na „superpoziomie” :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszkamiki Dla gaski Balbiny felieton za trudny.To widac IP: *.mckinn1.vic.optusnet.com.au 07.11.04, 08:31 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybinka Re: Jeśłi dla ciebie głupota jest zabawna, to może IP: *.acn.waw.pl 07.11.04, 03:43 Jeśli dla ciebie głupota jest zabawna, to może i jest to zabawne, ale ja ci współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kura69 Re: Święta Dunin i tolerancja dla obojnaków IP: 5.5R4D* / 198.54.202.* 07.11.04, 08:17 Fakt, musiał(a?) mieć gorączkę kiedy to pisał(a?). Inna sprawa, że wszystkie jej (jego?) felietony wyglądają na pisane gorączce. Ta kobieta (? - może lepiej "osoba") ma ogromne problemy emocjonalne i to za każdym razem przebija się w jej wypocinach. Nieszczęśliwa osoba - musiała być molestowana w dzieciństwie, jakieś traumatyczne przeżycia - taki ładunek nienawiści, złości na cały świat nie bierze się tylko z utożsamienia z "uciśnionymi" grupami społeczeństwa i współodczuwania - ona sama czuje się skrzywdzona i to chyba najbardziej ze wszystkich. To zbyt silna emocja, by mogło chodzić tylko o poczucie niespełnienia pracy (brak awansu, podwyżki). To musi być coś, co wchodzi głębiej - ciało? Osobiście podejrzewam, że to hermafrodyta, bardzo źle traktowana w dzieciństwie - stąd jad i zajadłość - w takiej sytuacji zrozumiałe. Swoją drogą to niebezpieczne, gdy w ręce takiej osoby dostaje się medium komunikacji publicznej jak felieton w Gazecie. Zawsze znajdzie się stado jamochłonów, którym takie enuncjacje przypadną do gustu - i mamy Goebelsa feminizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rownowaznik Goebelsow katolickich jest kupa droga kuro 69 IP: *.mckinn1.vic.optusnet.com.au 07.11.04, 08:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nathi Idioci bo cóż więcej? IP: *.foxnet.com.pl 07.11.04, 08:20 Krytykujecie inteligentnych ludzi, potrafiących wyrazić swoją opinie w dodatku w formie pierwszej klasy felietonu. Krytykujecie poniżacie tym samym okazując swoją głupotę po prostu brak mi słów. Uwielbiam Kingę Dunin i Panią Joasię odkąd jako mała dziewczynka dorwałam się do gazet mamusi ze wszystkich "mądrych i tolernacyjnych" gazet wybrałam Wysokie Obcasy i wyobraźcie sobie, że nie jestem lesbijką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nathi Re: Idioci bo cóż więcej? IP: *.foxnet.com.pl 07.11.04, 08:45 to znow ja zapomnialam napisać że również chcę należeć do klubu :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kura 69 Już jesteś w klubie. Jamochłonów. IP: 5.5R4D* / 198.54.202.* 07.11.04, 09:17 To największy klub w Polsce. Zrzesza fanów Kingi Dunin, Izabeli Jaugi, kolorowych pisemek z przewagą zdjęć oraz telewizji. Klub jest silnie promowany w mediach i pozostaje w unii z Fanklubem Ich Troje. Ma wielu rzeczników medialnych, którzy nie mają czasu myśleć bo muszą bez przerwy mówić (jak Jaruga). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga do kury Re: Już jesteś w klubie. Jamochłonów. IP: *.crowley.pl 07.11.04, 10:30 Masz racje w tym co piszesz o tych dewiantach w rodzaju Dunin! Dodam tylko ze Jamochłony ( patrz podstawy zoologii) to slepe ogniwo ewolucyjne (podobnie jak Gabki) które przez miliony lat pozostały w tej samej postaci zamknietego cyklu rozwojowego. To właśnie ten gatunek reprezentuje niejaka Dunin-"czarujaca" czytelników pseudo-inteligenckim bełkotem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Buba- Prezeska Witamy, Nathi! Jestes wpiusana. IP: *.in-addr.btopenworld.com 07.11.04, 13:52 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Szkoda... IP: *.pool8173.interbusiness.it 07.11.04, 10:13 Brakuje w Polsce elit na każdej płaszczyźnie życia społecznego: w polityce, w Kosciele katolickim a przede wszystkim w kulturze, która te elity powinna kreować. Pani Kingo, pomijając fakt, że mamy odmienne poglądy na rzeczywistość, chciałbym z rozgoryczeniem stwierdzić, że jest Pani miernym redaktorem przede wszystkim co do formy ale i treści. Gdybym miał wybierać między Panią a Jerzym Urbanem, wybrałbym Jego, za ... przynajmniej błyskotliwość, której Pani nie posiada. Szkoda, że mój ulubiony na rynku wydawniczym dziennik - Gazeta Wyborcza, promuje intelektualne miernoty, stając się forum prezentowania niedojrzałych postaw sfrustrowanej feministki, przeżywającej kryzys osobowości... Panie Adamie Michnik, modlę się, żeby Pan wyzdrowiał i zrobił z tym jakiś porządek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kura69 Maciek - 100% racji! IP: 5.5R4D* / 198.54.202.* 07.11.04, 10:17 Twoja ocena trafia w dziesiątkę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga do kury Re: Maciek - 100% racji! IP: *.crowley.pl 07.11.04, 10:37 Chyba jednak nie w dziesiatke trafia Maciek. Myli sie upatrując w Michniku remedium na poziom GW w wykonaniu Dunin i innych.To on decyduje w tej gazecie i akceptuje to co tam sie pisze.Wysokie obcaski realizuja jego i jego otoczenia zamiary także niejakiej Dunin - marnego przyznaję panu Mackowi racje - pióra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stawrogin Lenin-Stalin-Dunin? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.04, 10:17 Jestem wiernym czytelnikiem felietonów Pani Dunin bo interesuje mnie w jaki sposób przygotowywany jest grunt do założenia partii Zielonych. Temu bowiem celowi służą Jej publikacje. Wypowiedzi na forum GW świadczą o tym, że istnieją już także rzesze aktywistów nowej partii. Założyciele nowej partii przyjmują postawę bezkompromisową i nietolerancyjną bo przez kontrast z otoczeniem spoleczno - kulturowym mogą najlepiej zaakcentować swoją polityczną tożsamość. Credo Zielonych: "Najpierw równouprawnienie a później możemy pogadać o tolerancji" (Dunin w ostatnim swoim felietonie). Tworzenie partii, a szczególnie ostro ideologicznej partii lewackiej nigdy nie jest bezpieczne dla reszty społeczeństwa, dla demokracji. Deklarowanym celem tych partii jest walka o postęp. Ale to one same (te partie) określają co jest postępowe a co wsteczne i same sobie dają prawo do BEZKOMPROMISOWEGO zwalczania wstecznictwa. DLA DOBRA LUDZKOŚCI. Jak pokazuje historia, na tego rodzaju hubę nie ma jednak rady. Zaczyna sie stosunkowo zabawnie: ekscytującymi dyskusyjkami na forum, ale jak huba partyjna znajduje dobre soki żywotne, jej wzrost wymyka się spod kontroli społecznej i wówczas nawet za błahe dyskusyjki ludzie wędrują do gułagów. Historia Rosji i Niemiec uczy, że początki egzystencji groźnych politycznych hub bywają naprawdę niewinne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Castro Dunin Goebbelsem feminizmu IP: 5.5R4D* / 198.54.202.* 07.11.04, 10:23 i zielonego lewactwa. Skończy się na przymusowej eutanazji i kolektynych żłobkach - model Kim Ir Sen. Niepoprawnych politycznie obedrze się żywcem ze skóry i posypie solą - model Pol Pot. Dunin podeprze ideologicznie i spędzi emeryturę na wygnaniu w Kampuczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruti Re: Dunin Goebbelsem feminizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 16:54 Mowi czlowiek o przezwisku Castro... W odroznieniu od Pana Zieloni pragna państwa, gdzie kazdy ma wolnosc samorealizacji. Gdzie panstwo nie wtraca sie w decyzje swiatopogladowe. Gdzie Panstwo jest minimalne. Gdzie Panstwo wspomaga spoleczenstwo a nie go blokuje. Absurd calej tej debaty polega na tym, ze WY chcecie narzucac nam postawy, ktorych my Wam nie chcemy narzucac... Jak slub pary homoseksualistow wplywa na zycie przykladnego katolika? Nijak. Jak aborcja kobiety majaca 6 ciaze i zyjaca z zasilku wplywa na zycie osoby wierzacej z Krajenek koło Piły. Nijak. Wy chcecie narzucać nam prawnie swoje wartości... a nam zarzucacie ideologiczne zacietrzewienie? My nie zamierzamy tworzyc prawa po to, zeby ludzi zmuszac do zachowan godzacych z ich wartosciami. Oboz 'antyDunin' najwyrazniej takie prawo 'lubi'. Maruti Zieloni 2004 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ert Gdzie Panstwo jest minimalne IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.11.04, 16:58 "Gdzie Państwo jest minimalne" Czy to hasło tyczy się również gospodarki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruti Re: Gdzie Panstwo jest minimalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 22:38 Kontrola spoleczna, nie panstwowa. Na pewno nie gospodarka bez kamulcow. Na pewno nie turbokapitalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ert Re: Dunin Goebbelsem feminizmu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.11.04, 17:00 Czy poligamia będzie również dopuszczalna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruti Re: Dunin Goebbelsem feminizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 23:25 Witam To miał byc przytyk, ale potraktuje to powaznie... bo jest to narusza powazny dylemat... jesli wszystkie 'partie' w zwiazku poligamicznym w pelni akceptuja stan rzeczy to czy w moim sposobie postrzegania swiata powinienem dopuscic na tajkie zwiazku? Czy tez powinienem edukować, że to co robią jest złe i próbować oświecić 'ciemną' masę traktując ich jako wytwór chorej kultury? Ale wtedy daję Katolikom równe prawo krytykowania np. homoseksualizmu i umacniam ich prawo do nawracania tych 'nieszczesnikow' za pomoca programow typu Oaza... I czy taka postawa 'uswiadamiajaca' nie ma w sobie zbyt wiele z 'postawy imperialnej', gdzie mądry cywilizowany biały pokazywał durnym Afrykanom jak należy żyć? Wchodzę bowiem tym samym w stosunek typu Staś-Kali... Ja ci powiem i pokaże co jest dobre i ty będziesz według mojego modelu świata postępować... Ja tak nie funkcjonuje. Kazdy musi sam okreslic granice dobra i zła... jedyne nieprzekraczalne granice jest wolnosc drugiego czlowieka oraz prawo natury i zwierzat do zycia w harmonii z czlowiekiem. Czlowiek nie jest bowiem w przekonaniu ponad naturą... jego prawo do samowoli jest ograniczone potrzebami swiata, ktory nas otacza. Te dwa ograniczenia tworza dosyc jasna sfere spoleczno-ekologicznej odpowiedzialnosci czlowieka jako jednostki wobec swiata. Już wielokrotnie nad tym tematem się zastanawiałem... i pomimo osobistych zastrzezen jakie bym miał wobec poligamii dochodzę do wniosku (ja, a nie Zieloni 2004), ze poligamia akceptowana przez wszystkie strony w zwiazku powinna byc dopuszczalna. Podobnie poliandria. Nie mam zadnego moralnego prawa takiego zwiazku zakazywac. Móglbym nie poruszać tak dwuznacznej kwestii, ale... jestem na tyle uczciwy w dyskusji, ze nie chcialbym pomijac drazliwych kwestii, zeby tym samym umacniac swoja pozycje w dyskusji. To czarna propaganda. Ja staram sie uprawiac wylacznie biala propogande. Jest wiele innych równie śliskich punktów pogranicza, które wymaga niezwykle glebokich poszukiwan swiatopogladowych... kwestia zakazu broni... kwestia legalnych ciezkich narkotykow... kwestia samobojstwa... i wiele wiele innych... trudno jest jednak okreslic jasna jednolita filozofie, ktora pokrywalaby calosc zlozonosci stosunkow spolecznych czy ekologii... niestety zawsze bedziemy skazany na pewnie slizganie sie po ciezkim lodzie. Wazne, ze staram sie uczciwie te kwestie analizowac i przez to dazyc do samookreslenia. Odpowiedz Link Zgłoś
colage Re: Dunin Goebbelsem feminizmu 07.11.04, 19:24 Lenin tez chcial na poczatku dobrze. On chcial tylko, zeby wszystkim biednym sie poprawilo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Co za straszne brednie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.fonet.pl / 80.51.233.* 07.11.04, 21:14 Kiedy czytam felietony pani Dunin, wyzbywam się tolerancji! Dla Autorki ludzie liberalni, z dużych miast i wykształceni nie zajmują się zabobonna wiarą i wśród nich ludzie wierzący czują się wyalienowani. Co za bzdury!!!!! Śledząc Jej teksty można dojść do wniosku, że postępowa nowoczesna kobieta odpowiada sama za swój brzuch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruti Re: Lenin-Stalin-Dunin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 16:48 Zieloni - lewacy? Moze podesle Panu projekt programu gospodarczego... szczena opadnie o ile Pan ten program zrozumie. Pan Zielonych nie rozumie i ma Pan niestety zbyt ciasny umysl, zeby zrozumiec. Do Stalina i do Lenina odnosic sie nie bede... nie ten adres. Anarchizujacy pacyfisci oskarzeni o postawy prokomunistyczne? Ciekawe. Bardzo ciekawe. Maruti Zieloni 2004 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolakowski Re: Lenin-Stalin-Dunin? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.04, 21:37 Nie dziwi mnie Maruti Twoje pogardliwe odnosienie się do osoby z ktorą dyskutujesz, bo jesteś lewakiem. Dość prostym lewakiem, sądząc z tego jak postrzegasz sprawy i jak o nich piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruti Re: Lenin-Stalin-Dunin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 22:46 Czy moj ton jest pogardliwy? Hmm... ton przedmowcy byl pogardliwy. Ja reaguje na ton przedmowcy. Moze źle... może powinienem sie bawic w polityczna poprawnosc... Pogardliwa reakcja na pogardliwego przemowce... oj przepraszam... poniosly mnie emocje... to juz sie psze Pana nie powtorzy. Z Panem nie mam mozliwosci dyskutowac zanim Pan nie zdefiniuje słowa 'lewak'. Jak się w końcu dowiem co to slowo-wytrych znaczy to może zagłębię sie z Panem w dyskusje... bo na razie doprawdy nie wiem o co chodzi. Jak na razie z dyskusji wynika, ze lewactwo to posiadanie piedestalu z minifigurka Stalina oraz co ciekawe połączenie tego z sposobem życia propagującą wolność wypowiedzi i swobodę bycia. Od kiedy totalitaryzm i wolność chodzą ze sobą na randki? Hmmm... zawsze myślałem, że umysł ludzki jest logiczny. No cóź. Człowiek uczy się całe życie. Dziekuje jednak za slowa wsparcia przezywajac mnie prostakiem. To moje motto: myslec prosto i klarownie bez dziwnych zakrętów ideologicznych i światopoglądowych. Po prostu być sobą. Doceniam to, że Pan też to docenia. Pozdrawiam Maruti Zieloni 2004 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolakowski Re: Lenin-Stalin-Dunin? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.04, 08:09 nie nazwałem Cie prostakiem lecz prostym lewakiem. Unikasz bowiem wysilku aby zobaczyć rzeczy nie tylko w ich ogolnym, zamglonym zarysie. Na podstawie banalnych uogólnień chcesz naprawiać świat Podniecasz się bolszewickimi miazmatami To właśnie jest lewactwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruti Jelcyn-Pinochet-Kolakowski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 11:49 Nazwij mnie niewyedukowanym czlowiekiem... ale ja nawet nie wiem czym jego bolszewizm... nie te prady myslowe... Wiec czy szanowny Pan by mogl mnie oswiecic i wytlumaczyc z czym to sie je? Na razie na prostego prawaka wychodzi Pan, bo Pan uogolnia caly swiat do podzialu lewak-prawak... innych opcji nie ma. Zadnego wysilku intelektualnego, zeby zrozumiec slowa pisanego. Zeby poznac mozaike ludzkich mysli... Jesli sa tylko dwie mozliwe opcje... Cos jest nie tak... Trzeba stworzyc sobie trzecia opcje i czwarta opcje i piata opcji... No wiec udowadniajac, ze tto Pan upraszcza swiat a nie ja mysle, ze Pana komentarz zostal juz do cna zdyskredytowany. I nie ma sensu poglebiac dyskusji nad moja wizja swiata (ktora zapewniam jest bardziej zlozona niz Pana). Prawde mowiac mam na tyle rozlegla wiedze, ze wiem, ze prawacy (ktorym Pan najwyrazniej sie czuje bedac w pozycji przeciwstawnej do lewaka) uwielbiaja uproszczac swiat do czarno-bialych wizji i pobieznej analizy sytuacji. Ja w odroznieniu od Pana nie jestem tak czarno-bialy i naprawde wiele rzeczy przyczynia sie do moich rozterek wewnetrznych... Nie ma jednej jedynej slusznej drogi... Ja to wiem... a Pan? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kol... Re: Jelcyn-Pinochet-Kolakowski? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.04, 14:57 Maruti!!! Ty to potrafisz chłostać słowem! I ciąć dowcipem! Jestem jak zbity pies. Żegnaj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Re: Święty Graal i tolerancja IP: *.crowley.pl 07.11.04, 10:22 Ta pani ( z małej litery) spełnia pewne zlecone jej zadania łatwo sie domyslec przez kogo.W wysokich obcaskach które nasze kobiety mają wprowadzać do Europy ( tylnymi drzwiami) prezentowana jest cała galeria ,poczawszy od prostytutek zapominajacych na pare lat o dziecku zostawionym u fryzjera, "islamskich" lesbijek (niezwykle wykształconych),niejakiej Kołłątaj ambasadora Rep Rad w Szwecji -wyjatkowo wredny bolszewicki pomiot- az po osoby o dziwnie powikłanych losach ( Lucyna Legut) ITD.Po co to wszystko ? Plan -jak na wstepie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly maz Kingi Re: Święty Graal i tolerancja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 10:32 Kinga - po co Ci to bylo. Przeciez rozstalismy sie jak przyjaciele. Ja wiem ze ty chcialas zawsze jak najkrocej, po ciemku, w jednej pozycji i pod koldra a ja ci tlumaczylem ze moze jak na nowoczesna socjolozke to nie wypada tak jak w XIX wieku. Ale ja juz Ci to wybaczylem i teraz chcialbym zebysmy byli przyjaciolmi. No to po co mnie tak atakujesz teraz. Kingus - przeciez ja Cie zawsze kochalem. I bede kochac - ja juz zapomnialem jak mnie za drzwi wyrzucalas wyzywajac od miskow. Pamietaj o mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dudniak Ale o co chodzi w tym paszkwilu? IP: 212.217.2.* 07.11.04, 10:58 To tak zakręcony tekst, że ciężko zakumać. Myślę, że ta schorowana pismaczka powinna też pisać w NIE, tak pole do manewru byłoby jeszcze większe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czyt Re: Święty Graal i tolerancja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 11:01 Felieton zabawny jest rzeczywiście, ale poruszane kwestie juz mniej. Dlaczego tzw. lewicowi, walczący o tolerancję nie chcą tolerować tradycyjnych? Dlaczego ktoś kto nie jest za np. przyznaniem homoseksualistom prawa do aborcji jest nazywany zacofanym i nietolerancyjnym? Przecież ma pełne prawo mieć swoje zdanie. Pani Kindze przy całej jej inteligencji i umiejętności pisania brakuje niestety tolerancji dla poglądów innych niż jej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do czyt Re: Święty Graal i tolerancja IP: *.crowley.pl 07.11.04, 11:26 Nie zrozumiałem fragmentu 0 "prawie homoseksualistów do aborcji " ??? Prosze o wyjasnienie!! Pytałem juz zaprzyjażnionych homo -ale nic nie wiedza na ten temat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Azorek mąż Edmunda Re: Święty Graal i tolerancja IP: *.serverstoday.com 07.11.04, 11:36 Ten list coś śmierdzi odchodami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czyt Re: Święty Graal i tolerancja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 12:32 Sorry, miało być o adoptowaniu dzieci. Głupia pomyłka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilia Re: Święty Graal i tolerancja IP: *.adsl.pi.be 07.11.04, 14:29 Moim zdaniem najwazniejszym bledem popelnianym przez forumowiczow i p. Dunin jest utozsamianie ludzi takich jak Rydzyk, Jankowski czy Giertych z katolikami. Ci ludzie jednak zyja tak bardzo na bakier z wszelkimi przykazaniami, ze doprawdy katolikami to oni moga sie deklarowac, ale nimi nie sa! Rozumiem tez, co miala na mysli wspomniana w felietonie Miska. Chodzilo jej po prostu o brak tolerancji dla postaw uwazanych przez wiekszosc (takze ta pseudokatolicka) za staroswieckie: czystosc, wstrzemiezliwosc, uczciwosc, poswiecenie itd, wedle ktorych powinien zyc kazdy katolik. Czy doprawdy, kiedy 25-letnia dziewczyna powie np., ze ciagle jest dziewica, to wiele osob sposrod tu dyskutujacych nie pomysli sobie: 'Wariatka jakas!' I o to chodzi! P. Dunin tak sie rozpedzila w swojej walce o rownouprawnienie dla postaw liberalno-feministycznych, ze nie zauwazyla, kiedy przegiela w druga strone. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś