xxdanaxx 04.01.23, 17:40 Rozpuszczalna czy parzona? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lumeria Re: Która jawa zdrowsza 04.01.23, 18:30 Moja ulubiona kawa to java mokka. :) Rozpuszczalna trochę więcej przerobiona, ale chyba nie tak by któraś była zdecydowanie lepsza jeśli chodzi o wpływ na zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
xxdanaxx Re: Która jawa zdrowsza 04.01.23, 19:14 Mnie czasami brzuch boli po rozpuszczalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k to bez znaczenia 04.01.23, 19:22 xxdanaxx napisała: > Mnie czasami brzuch boli po rozpuszczalnej. to bez znaczenia - to nie kwestia typu kawy (rozpuszczalna-instant, czy normalna ziarnista) tylko jej gatunku: - lagodna, czy mocna i aromatyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k to nadal bez znaczenia 05.01.23, 20:05 xdanax napisała: > możliwe nie tylko mozliwe - lecz pewne. Mocca jest "mocna" kawa" a np. "Idee Kaffee" - jest dosc lagodna. dotyczy to samo formy instant (rozpuszczalnej) - jak i formy ziarnistej. Odpowiedz Link Zgłoś
teodor-k Re: Która jawa zdrowsza 05.01.23, 19:55 Preferuję kawę Jacobs .Mam w ziarnach i rozpuszczalną .Rano mocną i zmieloną w młynku .Jak ona pachnie .O 17 rozpuszczalną z mlekiem i zero cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
xdanax Re: Która jawa zdrowsza 05.01.23, 20:03 Też piję jakobs. Po dzisiejszym dodatku do kawy kuchnia do malowania. Zrobiłam oponki, mąż miał smażyć, dolał alkoholu do tłuszczu, zaczęło trzaskać, więc przykrył pokrywką. Gdy po dłuższej chwili zdjął pokrywkę z patelni, to jej zawartość wylądowała na ścianach i suficie. Był silny wybuch. W każdym razie meble, ściany, kuchenka i sufit w oleju. Jakiś pech ten dom prześladuje. Odpowiedz Link Zgłoś
teodor-k Re: Która jawa zdrowsza 05.01.23, 20:07 Niech on się nie tyka do niczego .Masakra .Myślałem że limit nieszczęść wyczerpałaś .A tu znowu . Odpowiedz Link Zgłoś
teodor-k Re: Która jawa zdrowsza 05.01.23, 20:19 O ile wiem to odrobinę alkoholu się dodaje do ciasta , by nie chłonął tłuszczu .A tak to zrobił bombę . Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Która jawa zdrowsza 06.01.23, 10:48 >Po dzisiejszym dodatku do kawy kuchnia do malowania. Zrobiłam oponki, [...] 😱 Odstaw kawę natychmiast, bo taka jest wręcz zabójcza! Odpowiedz Link Zgłoś
zolza670 Re: Która jawa zdrowsza 06.01.23, 13:03 To nie dom jest pechowy tylko gospodarze nierozgarnięci 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
teodor-k Re: Która jawa zdrowsza 07.01.23, 04:43 Zależy z której strony się patrzy .Ja nie był bym taki wylewny . Odpowiedz Link Zgłoś
friend_of_women Re: Która jawa zdrowsza 07.01.23, 07:57 Mówią, że ostrożni bywają brzydcy z każdej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
teodor-k Re: Która jawa zdrowsza 07.01.23, 10:11 Tautonim jest zalecany szczególnie w takich przypadkach ..Dziwne że ktoś przez tyle lat się tego nie nauczył. I nie wyciąga wniosków . Odpowiedz Link Zgłoś
xdanax Re: Która jawa zdrowsza 07.01.23, 16:36 Zolza wie o mnie wszystko, więc niczego nowego się nie dowie. Odpowiedz Link Zgłoś
zolza670 Re: Która jawa zdrowsza 08.01.23, 12:52 Danka jesteś największym uparciuchem na świecie...tyle razy ci pisałam że nie jestem tą osobą o której myślisz...a ty z uporem maniaka trwasz przy swoich urojeniach...o tobie wiem tyle co sama napisałaś...a dyskrecją nie grzeszysz niestety 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
xdanax Re: Która jawa zdrowsza 08.01.23, 20:10 Wybacz, ale nie pisałam na forum, gdzie mieszkam, gdzie pracuję i jakiego przedmiotu uczę. Odpowiedz Link Zgłoś
teodor-k Re: Która jawa zdrowsza 06.01.23, 05:24 Kiedyś piłem zieloną kawę Arabica smakuje jak groszek .Wstrętna , ale ma właściwości lecznicze .Ale zakończyłem przygodę z nią szybko .Już wolę zieloną herbatę . Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Która jawa zdrowsza 06.01.23, 13:30 To gdzie mąż będzie gotował? W łazience? Odpowiedz Link Zgłoś
xdanax Re: Która jawa zdrowsza 06.01.23, 21:21 Mąż czasem gotuje, jak córy przyjadą, więc bardzo rzadko:-) Odpowiedz Link Zgłoś
teodor-k Re: Która jawa zdrowsza 06.01.23, 21:50 Lepiej nie jak nie ma zdolności .Może wynieść śmieci ,a pólitra walnąć przed obiadem i wtedy to jest facet .I pełny szacun u żony . Odpowiedz Link Zgłoś
teodor-k Re: Która jawa zdrowsza 06.01.23, 22:10 Też tak sądzę .Nie każdy się nadaje do gotowania .I nie ma co się obrażać ,choć to faceci są najlepszymi kucharzami świata ."To z neta: Alain Ducasse - najbardziej odznaczony spośród szefów kuchni na świecie. Z żyjących szefów kuchni posiadaczem największej ilości gwiazdek jest obecnie Alain Ducasse. Przez całą swoją karierę otrzymał ich łącznie 19. Obecnie jego restauracje mogą poszczycić się ogólną liczbą 13 gwiazdek.14 sty 2020r .Po prostu trzeba postawić granicę co komu wolno .Ty robisz to ja to .Nie wyobrażam sobie z dawnych lat ,gdy żona gotuje ,wchodzę i doprawiam jej zupę i wkładam gębę do tej zupy .Teraz to sam sobie muszę radzić .Sorry jak uraziłem . Odpowiedz Link Zgłoś
xdanax Re: Która jawa zdrowsza 06.01.23, 22:15 Mój wpis był do lumerii. Mój mąż bardzo dobrze i smacznie gotuje. Odpowiedz Link Zgłoś
teodor-k Re: Która jawa zdrowsza 06.01.23, 22:32 Acha tylko o pączkach i alkoholu musi poczytać ."Dodany do ciasta alkohol sprawi, że pączki nie będą chłonęły tłuszczu do wewnątrz. Ten sposób znany od pokoleń i często wykorzystywany przez nasze babcie. Do ciasta dolej ok. 2 łyżek spirytusu, taka ilość spokojnie wystarczy, a nie rozrzedzi naszego ciasta. Człowiek się uczy i głupi umiera . Myślę że mężowi się nic nie stało .Chwała bohaterem . Odpowiedz Link Zgłoś
xdanax Re: Która jawa zdrowsza 06.01.23, 22:27 Jaką kawę polecacie da osób starszych, by nie podrażniała żołądka? Odpowiedz Link Zgłoś
teodor-k Re: Która jawa zdrowsza 06.01.23, 22:40 Dobranoc bo coś się dziwnie tu zrobiło .Czary jakieś 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
teodor-k Re: Która jawa zdrowsza 07.01.23, 10:20 xdanax napisała: > Dlaczego dziwnie? > Zmieniły się ustawienia .Nie widzisz tego .Jak zwykle . Odpowiedz Link Zgłoś
friend_of_women Re: Która jawa zdrowsza 07.01.23, 07:53 Wszyscy zapominają o kawie zbożowej INKA, myślę, że dla osób starszych to rarytas. Nie zawiera kofeiny, nie wpływa na zmianę ciśnienia, nie podrażnia żołądka i jest kopalnią składników odżywczych, jak fosfor, potas, cynk, żelazo, witaminy z grupy B. Prócz wielu zalet posiada też i wady, ze względu na wysoki indeks glikemiczny nie poleca się osobom cierpiącym na cukrzycę. Odpowiedz Link Zgłoś
xdanax Re: Która jawa zdrowsza 07.01.23, 08:19 Dzięki, nie wiedziałam, że ma tyle składników odżywczych, kiedyś babcia nam ( dzieciom) taką kawę gotowała, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
friend_of_women Re: Która jawa zdrowsza 07.01.23, 10:57 Gdyby kolega bardziej uważał na lekcjach języka polskiego to nieuwaga by mniej raziła w oczy, a tak uczył Teodor Marcina, a sam... Odpowiedz Link Zgłoś
teodor-k Re: Która jawa zdrowsza 07.01.23, 11:33 Klepać z neta każdy potrafi . Najzdrowsza kawa zbożowa to jednak kawa sypka, którą gotujemy (nie instant) kilka minut. I nie nadaje się dla cukrzyków i drugie co wyczytałem : niektóre kawy rozpuszczalne nie mają na etykiecie deklaracji, iż zawierają 100% kawy i osoby celiakią i na diecie bezglutenowej powinny mijać je szerokim łukiem. W nadmiarze wszystko szkodzi .Nie ma sensu tu dyskutować i udowadniać komuś rację jak są inne fora .Rozumiem ze to jest dla ciebie jedyne na którym możesz zaistnieć .Gdybyś jeszcze odrózniał osoby ,z którymi rozmawiasz i szanował je .Jak coś będzie fajnego to można coś napisać .Siemka milej soboty . Odpowiedz Link Zgłoś
friend_of_women Re: Która jawa zdrowsza 08.01.23, 07:58 Już ci pisałem, nie mierz swoją miarą. Czepiasz się mnie jak rzep psiego ogona, toleruję to, ale tylko się ośmieszasz w moich oczach. Znajdź sobie ciekawsze zajęcie, albo zrób to co sprawia ci przyjemność ;) Odpowiedz Link Zgłoś