mari614 20.04.23, 15:25 Czy nie, bo mnie oszpeci i podciąć się samemu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: Czy warto iść do fryzjerki na podcięcie? 20.04.23, 15:52 To zależy od zdolności zarówno Twoich, jak i fryzjerki. Ja od kilku lat strzygę się sama; nie tylko podcinam włosy, ale też mocno z tyłu i po bokach cieniuję. Potrzebne do tego ostre i nierozklekotane nożyczki oraz lustra, które można ustawić pod kątem. Strzyżenie nożyczkami to zresztą mały pikuś, jakieś pół wieku temu było modne cieniowanie brzytwą. Też zdarzało mi się to robić i nawet nie ześliznęła mi się brzytwa na kark. Jak się chce, to można wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
bento67 Re: Czy warto iść do fryzjerki na podcięcie? 20.04.23, 19:09 Mnie mąż podcina włosy, mam długie z grzywką. Czasem chodzę do fryzjera, ale rzadko jestem zadowolona z podcięcia. Mąż często po niej poprawia. Teraz mam w końcu zdrowe , równe włosy, bo dawno nie byłam u fryzjera. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Czy warto iść do fryzjerki na podcięcie? 20.04.23, 19:44 Męża raz poprosiłam o podcięcie dołu. To znaczy, podcięłam sobie prawą stronę i poprosiłam o symetryczne podcięciem lewej. Nigdy więcej tego nie powtórzę, na szczęście włosy mają to do siebie, że odrastają. Więc rozkminiłam, jak trzeba trzymać nożyczki, żeby dobrze podciąć stronę przeciwną do ręki trzymającej je. Odpowiedz Link Zgłoś
bento67 Re: Czy warto iść do fryzjerki na podcięcie? 20.04.23, 20:37 Mąż jest dokładny, zawsze córkom podcinał włosy a mają gęste. Ma długoletnią praktykę na 3 głowach.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
obrotowy a Czy warto iść do kata na scięcie? 20.04.23, 20:02 nie warto - ale czasami trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: a Czy warto iść do kata na scięcie? 20.04.23, 20:11 Do kata to chyba dziągną. Ja czasami podcinałem sobie baki jak juz zaszły za uszy. Teraz juz nie bo nie mam maszynki Odpowiedz Link Zgłoś
obrotowy coraz gorzej... 20.04.23, 20:19 stasi1 napisał: Teraz juz nie bo nie mam maszynki masz coraz gorzej. - bo baby tez juz nie masz. ale chalupa, samochod i robota - Ci jeszcze zostaly. uwazaj na to. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: coraz gorzej... 22.04.23, 05:13 Coraz mniej radosci u Stacha .Mam maszynkę Bosch ,ale ale jej nie używam .Fryzjer raz w miesiącu na krótko ,boki na zero .W Polsce ,albo w Niemczech .U Turka 15 euro .Wątasek z cyklu psychologiczny ,strachy na Lachy 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: coraz gorzej... 23.04.23, 08:29 Faktycznie chałupę mam, ale wczoraj rozmawiałem z sąsiadem . Byli u niego elektrycy z rejonu , wymieniali licznik, pytali się czy ktoś w ogóle u mnie mieszka. Na szczęście licznik z wodą przekroczył wartość którą w gminie kiedyś mi zaocznie wpisali Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: coraz gorzej... 24.04.23, 15:13 Wrzucę Ci linka na pocztę ,ale wieczorem Stasiek . Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: coraz gorzej... 24.04.23, 21:03 Oczywiście, ja jestem dość zgodny człowiek Odpowiedz Link Zgłoś
hana2 Re: Czy warto iść do fryzjerki na podcięcie? 20.04.23, 20:13 Chodzę, ale rzadko. Obcinam tak, aby związać kitkę (nie lubię rozpuszczonych). Jak trochę podrosną, upinam w niesfornego koka. A jak już są za długie na koła, to robię warkocz i umawiam się do fryzjera. Zdarza mi się obcinać samą siebie. Fryzjerce tłumacze, że ma być proste podcięcie z lekkim cieniowaniem samego brzegu. Odpowiedz Link Zgłoś
hana2 Re: Czy warto iść do fryzjerki na podcięcie? 20.04.23, 20:17 Lubię obcinać moje młodsze dziecko i generalnie odkryłam, że mogłabym być fryzjerką. Niespodziewane zamiłowanie odkryłam. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Czy warto iść do fryzjerki na podcięcie? 20.04.23, 21:46 Ja po prostu lubię pracować nożyczkami. Sekatorem zresztą też. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Czy warto iść do fryzjerki na podcięcie? 01.05.23, 05:27 Nie ma szału w zarobkach Haniu .Ale zamiłowania można pielegnować 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Czy warto iść do fryzjerki na podcięcie? 20.04.23, 21:04 Dlaczego ma Cię oszpecić ? Przy samym podcięciu ?! Odpowiedz Link Zgłoś
zaczarowanyogrod Re: Czy warto iść do fryzjerki na podcięcie? 21.04.23, 08:32 Ja byłam u fryzjerek dwa razy w życiu, żeby krócej ściąć włosy to nic złego nie zrobiły. Końcówki podcinam sama. Odpowiedz Link Zgłoś
mari614 Re: Czy warto iść do fryzjerki na podcięcie? 21.04.23, 14:53 Ale mało, mnie rodzice wielkokrotnie torturowali fryzjerem. Za każdym razem na głowie grzyb lub chełm. Odpowiedz Link Zgłoś
zaczarowanyogrod Re: Czy warto iść do fryzjerki na podcięcie? 21.04.23, 21:38 W moja fryzurę rodzice się nie wtrącali, jak byłam dzieckiem tylko mama podcinała końcówki i grzywkę. Do tych fryzjerek poszłam sama, bo chciałam, troche przed 18 żeby skrócić do ramion i parę miesięcy po 18 urodzinach żeby jeszcze bardziej to wtedy mi cieniowała. A potem z powrotem zapuściłam włosy i grzywkę dołączyłam do włosów. Odpowiedz Link Zgłoś
bento67 Re: Czy warto iść do fryzjerki na podcięcie? 21.04.23, 21:46 Ja byłam na wyjeździe z pracy tydzień. Moje córy miały piękne włosy do pada. Dwa dni ich nie czesał a na trzeci dzień pojechał do fryzjera i obciął im włosy do uszu. Poplakaly się z żalu , ja też, gdy wróciłam i zobaczyłam. Ech, faceci! Odpowiedz Link Zgłoś
mari614 Re: Czy warto iść do fryzjerki na podcięcie? 22.04.23, 10:10 To fajnie miałyście. Moi rodzice nigdy nie uznawali długich włosów za wartość. Ja wolałam długie, ale moi rodzice forsowali tylko krótkie, bo praktyczne i schludne. I nic do powiedzenia jako dziecko nie miałam, potem jako nastolatka też posłusznie chodziłam się ścinać "na boba" z rodzicem. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Czy warto iść do fryzjerki na podcięcie? 22.04.23, 10:25 Klasyczny przykład dominacji rodziców nad dzieckiem .A później wychodzą żale i inne sformułowania .Dobrze że to się zmienia choćby w moim otoczeniu ,gdzie potrzeba woli dziecka jest najważniejsza .Sporo czytałem o tym ,gdzie rodzice są wspomniani jako najwięksi wrogowie z lat dzieciństwa ,gdzie nie było już tak różowo . Pozdrówka . Odpowiedz Link Zgłoś
hana2 Re: Czy warto iść do fryzjerki na podcięcie? 22.04.23, 15:28 Mnie moja matka zabraniała nosić rozpuszczone. Musiałam nosić do szkoły taki fartuszek jak typowy fartuch, z guzikami przy mankietach, bezkształtny, podczas gdy koleżanki ubierały się jak chciały i tylko taki fartuszek zakrywający przód sylwetki nosiły, zawiązywany z tyłu. Ja jak mniszka. Zazdrościłam im mocno. Moja matka nie znosiła, gdy wykazywałam potrzeby wyglądać ładniej. Raz mi powiedziała, że nie muszę się stroić, bo ona mi męża znajdzie (no i faktycznie miała kandydata, gdy byłam już dorosła, ale to inna historia). Mając naście lat dała mi na fryzjera i specjalnie poprosiłam panią o takie przycięcie (na prosto), aby nie dało się tych włosów związać i abym mogła ponosić w końcu rozpuszczone. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Czy warto iść do fryzjerki na podcięcie? 22.04.23, 16:14 O cholera, to ja chyba nie powinnam narzekać na matkę. Nie wtrącała się, czasem coś delikatnie sugerowała, ale nie upierała się. Forsy na fryzjera nie musiała mi dawać, miałam własną, bo zaczęłam dawać korepetycje, jak miałam 15 lat. Właściwie to musiałam, bo w domu się nie przelewało. Na zamążpójście też mnie nigdy nie namawiała; zarówno ja, jak i moja młodsza siostra byłyśmy silnymi babami nastawionymi na życie jako singielki. Później zresztą obie wyszłyśmy za mąż, ale to już była nasza osobista sprawa. W ogóle w moich czasach dzieci miały zdecydowanie więcej swobody. Jak teraz patrzę, co się dookoła dzieje, to szeroko otwieram oczy. Gdyby mnie któreś z rodziców sugerowało zamążpójście lub jakiś zawód, czy kierunek studiów, to zabiłabym śmiechem. A na studia poszłam mając dopiero co skończone 17 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Czy warto iść do fryzjerki na podcięcie? 22.04.23, 16:25 Ja też nie .Bo umarła jak miałem 5 lat .Były różne ciocie .Ojciec się drugi raz ożenił ( z nauczycielką ) miała syna Stasia .Ale niezgodność charakteru .Bo on robotnik fizyczny galwanizer .Została dyrektorką pobliskiej szkoły do której uczeszczała moja żona .Nie zmieniła nazwiska .Czyli miałem radosne dzieciństwo . Odpowiedz Link Zgłoś
hana2 Re: Czy warto iść do fryzjerki na podcięcie? 22.04.23, 16:40 "W ogóle w moich czasach dzieci miały zdecydowanie więcej swobody. Jak teraz patrzę, co się dookoła dzieje, to szeroko otwieram oczy. " W dzisiejszych czasach to raczej nikt nie namawia dzieci do zamążpójścia i młodzież ma dużo swobody. Dużo większą możliwość poszerzenia perspektywy. Panuje większa różnorodność. Ja jako dziecko dorabiałam zbiorem owoców w sadach. W moim otoczeniu korepetycje nie były czymś popularnym, a jak już ktoś miał poważny kłopot z nauką to chodził na korepetycje do nauczyciela danego przedmiotu. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Czy warto iść do fryzjerki na podcięcie? 22.04.23, 17:01 Moje dzieci zawsze były niezależne ,choć nie ja je wychowywałem .Bo mnie nie było .Pamiętam jak przyjechałem po dluzszym czasie to córka mówila to Adasiu nie bój się to twój tatuś ,a on buzię w podkówkę i za nią się chował .Córka zawsze była przebojowa ,ale na początku ktoś ją zauroczył .Dalej się ułożyło choć najedliśmy się strachu .Kompletnie się nie uczyłem ,wagarowałem . Ojciec nigdy mnie nie uderzył .Pamiętam jak siedziałem w parku jasnogórskim ,a ojciec z siostrą podeszli i siostra mówi z uśmiechem mamy cię .Udalo mi się chociaż zrobić maturę jak spoważnialem. Odpowiedz Link Zgłoś
hana2 Re: Czy warto iść do fryzjerki na podcięcie? 22.04.23, 17:06 U mnie w domu nie było biednie. Moja matka miała dobry zawód, do tego inne zdolności, dzięki którym mogła dorabiać, gdy miała małe dzieci i zrezygnowała na pierwsze lata mojego życia z pracy. Wszystkie warzywa mięliśmy z własnego ogrodu. Matka zawsze była pełna energii i zaradnosci życiowej. Do tej tej pory z resztą jest. Niemniej nigdy nie uwzględniała w budżecie moich potrzeb. Sama miała wypchane szafy ubrań, a ja miałam kilka zestawów szarości na co dzień. Ale może i też dzięki temu nauczyłam się bardziej szanować rzeczy, które sobie kupowałam za własne uciułane pieniądze. Z perspektywy czasu, to nie mam o to pretensji. Właściwie to nie wiem o co mam. Pewnie o to traktowanie, które wykształciło we mnie cechy, których nie lubię. To, że nadal lubię szarości, prostotę i spięte włosy, to mi nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Czy warto iść do fryzjerki na podcięcie? 22.04.23, 17:19 To odwrotnie niż u mnie .Ojciec pracował na dwie zmiany ,ale i tak brakowało .Siostra jego była kierowniczką sklepu mięsnego .To bylo kiedyś coś i zostawiala to mięso lub kawał.wedliny .Miala syna i maż jej zapił się na śmierć i tak wspólnie sobie wychowywali dzieci z moim ojcem .Ja mieszkałem czasami u niej i wtedy babcia żyła ,a siostra chodziła do szwagierki ojca też wdowy .Ciotka miała dużo książek w których ja grzebałem ,a ona na mnie krzyczała .Babcia mnie broniła .Miałem latarkę i w nocy czytałem .Dla mnie to były piękne chwile . Odpowiedz Link Zgłoś
hana2 Re: Czy warto iść do fryzjerki na podcięcie? 22.04.23, 17:56 U nas było w sam raz. Nie przelewało się, ale głód nam nie groził. W latach 90 rodzice stali się po długich latach oszczędzania dumnymi posiadaczami własnych 4 kół. Fiata 126p. Jak to na dwie zmiany? Po 16 godzin dziennie pracował? Może po prostu robił nadgodziny do późna, jak czasem mój ojciec. Ja chyba z dzieciństwa najlepiej wspominam święta. Była inna atmosfera, dużo rodziny przy stole. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Czy warto iść do fryzjerki na podcięcie? 22.04.23, 18:09 Samochód to ja sobie sam kupilem ale później . Za bony w Pewex to pierwszy telewizor ,magnetowid i otwarzacz .Wcześniej to dostałem od ojca rower składak żółty Jubilat .Od ciotki telewizor Neptun z szybką kolorową bo kupiła sobie ruski kolorowy .W moim bloku w klatce były dwa telewizory .Na dole u sasiadów i na przeciwko mieszkał inżynier budowlany .Grali wtedy Bonanzę inne, zastanawialismy się z siostrą gdzie iść .Bo trochę się wstydziliśmy .Ale to siostra prowadziła mnie za rękę wszędzie ,choć młodsza . Odpowiedz Link Zgłoś
hana2 Re: Czy warto iść do fryzjerki na podcięcie? 22.04.23, 18:36 Co takiego jest w starych wspomnieniach, że ludzie lubią się nimi wręcz otulać? Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Czy warto iść do fryzjerki na podcięcie? 22.04.23, 18:46 Nie wiem .Ale to są dobre wspomnienia .A tylko chwile się liczą w życiu i te najpiękniejsze . Zaciskam kciuki by Ci się udało ,jesteś młoda i wiesz czego chcesz od życia .Choć czasami jest niesprawiedliwe .Miłego wieczoru życzę . Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Czy warto iść do fryzjerki na podcięcie? 22.04.23, 22:44 Ja staram się nie pamiętać. Nawet unikam ludzi, których znałam dawniej, żeby im nie przyszła ochota na wspominanie. A co do swobody, to dawniej dzieci biegały często samopas i było to normalne. Teraz przyszła zachodnia moda na osobiste nadzorowanie potomstwa przez rodziców. Odnośne przepisy prawne również. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Czy warto iść do fryzjerki na podcięcie? 23.04.23, 05:54 Nie rozumiem Horpyna tego .Masz złe wspomnienia ? Co do drugiego to racja bo sam latałem po mieście lub po dzielnicy do wieczora . Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Czy warto iść do fryzjerki na podcięcie? 23.04.23, 09:53 Myślisz, że wszyscy mają dobre? Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Czy warto iść do fryzjerki na podcięcie? 23.04.23, 10:56 Przykro mi że masz takie skojarzenia z przeszłości . Wiadomo różnie bywa .Są i złe wspomnienia . Odpowiedz Link Zgłoś
akle2 Re: Czy warto iść do fryzjerki na podcięcie? 21.04.23, 13:49 A w czym miałby Cię oszpecić, skoro to nie globalna metamorfoza a'la Sablewska, lecz same końcówki? Odpowiedz Link Zgłoś
mari614 Re: Czy warto iść do fryzjerki na podcięcie? 21.04.23, 14:51 Nierówno podetnie, za dużo, zrobi coś po swojemu. Odpowiedz Link Zgłoś
akle2 Re: Czy warto iść do fryzjerki na podcięcie? 22.04.23, 17:59 W takim razie trzeba unikać samozwańczych wizjonerów pod modnymi szyldami, a pójść do kogoś, kto rozumie, ile to jest dwa centymetry. Odpowiedz Link Zgłoś
perfum Warto iść do fryzjerki na poczęcie - to napewno 21.04.23, 21:52 ma sie strzyzenie wlosow cale zycie za frico. Odpowiedz Link Zgłoś
bento67 Re: Warto iść do fryzjerki na poczęcie - to napew 21.04.23, 21:57 Ile to się kasiory zaoszczędzi:-) Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Warto iść do fryzjerki na poczęcie - to napew 22.04.23, 05:22 "Jeżeli coś jest za darmo, to nie jesteś konsumentem, tylko sprzedawanym towarem. Manfred Spitzer, Cyberchoroby. Jak cyfrowe życie rujnuje nasze zdrowie 😢 Odpowiedz Link Zgłoś
bento67 Re: Warto iść do fryzjerki na poczęcie - to napew 22.04.23, 08:05 Niedawno podrzuciłam córę do rodzinnej wioski, by podcięła włosy u fryzjera, dałam jej 5 dych. Zapłaciła 80 złotych za podcięcie włosów bez modelowania! Ma proste włosy bez grzywki. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Warto iść do fryzjerki na poczęcie - to napew 22.04.23, 10:28 Życie kosztuje .Ceny poszły w górę i nie ma nikt lekko .Trzeba tyrać ku chwale ojczyzny i swoim . Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Warto iść do fryzjerki na poczęcie - to napew 22.04.23, 10:36 To ja za moje strzyżenie z cieniowaniem i modelowaniem we własnym zakresie będę mogła za jakiś czas willę wybudować. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Warto iść do fryzjerki na poczęcie - to napew 23.04.23, 11:13 Inwestycja godna .Mogę dołożyć się do płotu 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
friend_of_women Re: Warto iść do fryzjerki na poczęcie - to napew 25.04.23, 05:17 Do willi chcesz płot stawiać, zeszpecić otoczenie horpynie gdy ona marzy o ogrodzeniu licującym z pięknem swoich przyszłych włości? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
maszkaroni Re: Warto iść do fryzjerki na poczęcie - to napew 24.04.23, 20:56 Ale czy to warto? Dla kobiety fryzura to bardzo istotny składnik urody. Z reguły kobiety zadbane regularnie korzystają z usług salonów fryzjerskich. To poprawia ich samopoczucie i dodaje blasku. Odpowiedz Link Zgłoś
bento67 Re: Warto iść do fryzjerki na poczęcie - to napew 24.04.23, 22:15 Ja nawet paznokci nie maluję, bo nie lubię, mam blask w oczach:-) Odpowiedz Link Zgłoś
bento67 Re: Warto iść do fryzjerki na poczęcie - to napew 24.04.23, 22:16 PS Niech każdy tak żyje, jak lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
maszkaroni Re: Warto iść do fryzjerki na poczęcie - to napew 25.04.23, 12:45 Niech każdy żyje. I niech każdy ma prawo do wyrażania swoich opini i zachwycania się zadbanymi kobietami. Odpowiedz Link Zgłoś
bento67 Re: Warto iść do fryzjerki na poczęcie - to napew 01.05.23, 21:06 Ależ ja Ci tego nie bronię, zachwycaj się zadbanymi kobietami. Odpowiedz Link Zgłoś
obrotowy tak , ale... 08.05.23, 18:34 bento67 napisała: > Ile to się kasiory zaoszczędzi:-) tak, ale tylko wtedy, gdy fryzjerka strzyze jedynie wlosy - a nie kieszenie. Odpowiedz Link Zgłoś
maszkaroni Re: Warto iść do fryzjerki na poczęcie - to napew 24.04.23, 20:53 I całe życie wygląda się jak pół dudy zza krzaka. Odpowiedz Link Zgłoś
perfum Warto iść do fryzjerki na poczęcie - to napewno 05.05.23, 00:57 maszkaroni napisał: > I całe życie wygląda się jak pół dudy zza krzaka. no chyba, ze fryzjerka jest niczego sobie. - to wtedy - nie szkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
friend_of_women Re: Czy warto iść do fryzjerki na podcięcie? 24.04.23, 08:16 mari614 napisał(a): > Czy nie, bo mnie oszpeci i podciąć się samemu? Idź do fryzjera, może będzie bardziej łaskawy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Czy warto iść do fryzjerki na podcięcie? 24.04.23, 11:29 jak nie pójdziesz, to nie będziesz wiedział, czy warto. w razie niepowodzenia: włosy odrosną. Odpowiedz Link Zgłoś
maszkaroni Re: Czy warto iść do fryzjerki na podcięcie? 24.04.23, 20:57 Oczywiście że warto. Samemu to dopiero można się oszpecić. Odpowiedz Link Zgłoś
friend_of_women Re: Czy warto iść do fryzjerki na podcięcie? 05.05.23, 15:35 Nie tylko nie warto iść do fryzjerki, ale i www.youtube.com/watch?v=ZYTzXgE9KbA Odpowiedz Link Zgłoś