Gość: melodja IP: *.net.autocom.pl 18.06.02, 17:39 Co za cholerny program!!!!!!! Może znacie, jakiś dobry podręcznik do nauki tego programu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ignatz Re: Nie znoszę AutoCada!!!!! 18.06.02, 17:59 Jest podręcznik. Widziałem do AC 14, byc moze jest nowsza (choćby do 2000). Wyglada ja dwie encyklopedie sklejone razem - tragicznie gruba. A moze mi sie tak wydawalo. W kazdym badz razie, napisz, jesli chcesz pomocy - pomoge w miare swoim skromnych mozliwosci. :) Byłbym zapomniał - podręcznik jest w ksiegarni technicznej na Świętokrzyskiej (jeśliś z Wawy). Ogólnie w każdym większym mieście w księgarni technicznej czy akademickiej można dostać taki podręcznik. Na koniec - życzę cierpliwości i szczęścia. Ile ja sobie krwi tym napsułem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Nie znoszę AutoCada!!!!! IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 18.06.02, 18:08 Pół roku wyjęte z życiorysu. Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Nie znoszę AutoCada!!!!! 18.06.02, 18:30 Pół roku? Ja już trzeci rok na tym jadę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Nie znoszę AutoCada!!!!! IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 18.06.02, 18:35 codziło mi o względne poruszanie się w tym środowisku . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Nie znoszę AutoCada!!!!! IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 18.06.02, 18:45 Nie dołujmy juz melodji :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAGDA Re: Nie znoszę AutoCada!!!!! IP: 213.216.82.* 18.06.02, 19:20 ALE JAK SIE JUZ TROSZKE PODUCZYSZ TO JEST SUPER Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slawek Re: Nie znoszę AutoCada!!!!! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.02, 19:23 Gość portalu: melodja napisał(a): > Co za cholerny program!!!!!!! > Może znacie, jakiś dobry podręcznik do nauki tego programu? Jaja sobie robisz to najprostszy w obsłudze program CAD, jaki wymyslono do tej pory. Ma inne wady, ale na pewno nie trudnosc obslugi. Ksiazki Pikonia , wyd. Helion sa najlepsze. Prawidlowy AutoCAD to powinien miec nakladke branzowa, taka jak ci potrzebna. Zeby usprawnic prace, uzywaj skrotow klawiaturowych , sama je definiujesz w pliku acad.pgp , np cc-copy, o-offset itp. Przy plaskatych rysunkach uzywasz tylko dwudziestu polecen, to banalna sprawa. Jak bardzo bys nie wiedziala, z czym to sie je moge cie troche podszkolic. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Nie znoszę AutoCada!!!!! 18.06.02, 19:49 Ej, ja byłem pierwszy do pomocy! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slawek Re: Nie znoszę AutoCada!!!!! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.02, 20:53 ignatz napisał(a): > Ej, ja byłem pierwszy do pomocy! :)) Jasne, nie wcinam się przecie, ja i bez tego mam full roboty, a ty w jakiej branzy działasz svp? bo wiesz, inżynieria to duuuuuża dziedzina:) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Nie znoszę AutoCada!!!!! IP: *.iweb.pl 18.06.02, 21:14 Zgadzam się Acad to niezbyt trudny program jesli chodzi o proste rysunki. Dobrze jest wyciagnac sobie wszystkie skroty na pulpit. Ja dzialm w branzy budowlanej, a wy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melodja Re: Nie znoszę AutoCada!!!!! IP: *.net.autocom.pl 18.06.02, 22:32 To da się przez net podszkolić w AC czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slawek Re: Nie znoszę AutoCada!!!!! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.02, 22:48 Gość portalu: gosc napisał(a): > Zgadzam się > Acad to niezbyt trudny program jesli chodzi o proste rysunki. > Dobrze jest wyciagnac sobie wszystkie skroty na pulpit. > Ja dzialm w branzy budowlanej, a wy? Do prostych jest niezly, do trudnych jedyny naprawde dzialajacy uzywam glownie skrotow komend- szybciej sie nie da, i nakladki oczywiscie. branza budowlana, konstrukcje - i to jakie :) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melodja Re: Nie znoszę AutoCada!!!!! IP: *.net.autocom.pl 18.06.02, 21:53 Dzięki Panowie za chęć, pomocy. Dla mnie to jak dotychczas strasznie trudne. Jestem socjologiem:( i tak wyszło że muszę się tego diabelstwa nauczyć. Dziś po 5,5 godzinach nauki, nie wiem jak się nazywam. Internetowo niestety, nie da się kogoś poduczyć szkoda:(. Pozdrawiam Melodja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slawek Re: Nie znoszę AutoCada!!!!! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.02, 22:43 da sie, da sie to nic trudnego. moge ci wysylac pliki z przykladami , albo cwiczenia musisz poznac mojego priva w tym celu, to daj mi swoj mail. Pzrypomnij sobie geometrie. 1. lekcja - podstawowe klawisze F3- snap off/on 2. F8 - ortho on/off bez tego zginiesz pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a psik Re: Nie znoszę AutoCada!!!!! IP: *.zrpa.com / 192.168.1.* 18.06.02, 23:33 F3 nie dziala :-(( z wyrazami szacunku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a psik Re: Nie znoszę AutoCada!!!!! IP: *.zrpa.com / 192.168.1.* 18.06.02, 23:43 oczywiscie w Autocadzie v.14 z wyrazami szacunku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slawek az ci nie wierze... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.02, 23:54 i wlaczylem komputer zeby sprawdzic, czekaj laduje sie 1. Musisz miec muszke na 3 klawisze, albo z przewijaniem, logitech oczywiscie 2. popros kogos madrzejszego (mnie:)) zeby ci wyslal plik .mnu , zebys pod srodkowym guziczkiem miala zoomy i snap 3. ustaw sobie czesto uzywane skroty klawiaturowe w pliku acad.pgp tj- cc- copy, o- offset, m-move, mi - mirror, t - trim, x - extend,(l-line i pl- pline pozostaja bez zmian), oryginalne skroty acada sa idiotyczne klawisze funkcyjne poznaj - F2 okno, F3 snapy (jak nie chodza - wlacz osnap )) setting), F6- wspolrzedne F8-orto zrob prototypowy rysunek ze stylem wymiarowania nie uzywaj czcionek windows, tylko acada i jazda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a psik Re: az ci nie wierze... IP: *.zrpa.com / 192.168.1.* 19.06.02, 00:07 jak sie pracuje w firmie gdzie okolo 100 ludzi uzywa autocada kazda indywidualizacja oprogramowania jest grzechem bo kiedys sie zdarzy (przewaznie sie nie zdarza ale pewnego dnia przychodzi taka minuta) ze ktos siadzie do twojego komputera zeby cos zrobic i "dupa blada" jest problem bo delikwent jest stracony :-(( (jak za duzo namieszasz) W przypadku uzywania systemu AIA (american institut of architects) indywidualne rysunki prototypowe sa problematyczne. Pan to jest "DOS'owiec kalwiaturowiec" na wymarciu prosze pana jak dinozaury. Haslo nowego pokolenia " poprzez ikony patrzymy w przyszlosc" PS 1. moje hobby to organizacja autocad'owa biur architektonicznych lacznie ze standardami :-))) PS 2. jestem a psik (rodzja meski) a nie a psika (rodzaj zenski) ale dziekuje za porady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slawek Re: az ci nie wierze... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 01:28 1. Sa indywidualne profile autocada, i po to sie ich uzywa 2. zaloze sie z toba o tyle browca ile waze ja i moj samochod, ze skrotami klawiszowymi moge pracowac trzykroc szybciej niz ikonkami. ale, ja jestem konstruktor, moja dokumentacja wazy nie 0.8 , ale ze 2 kilo :) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
pastwa AutoCad posiada też własny samouczek !!!!! 18.06.02, 23:32 Mnie on wystarczył,uczy się z niego szybko, jeśli wiesz czego chcesz, zatem korzystaj z HELP'a ! Ps.Jak Ci nie spasuje ten HELP ,nie musisz zaraz kupować poradnika w formie encyklopedii, są też wersje bardziej odchudzone, też bodaj Pikonia, na naukę podstaw wystarczy i do torebki się mieści ;-) Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damona Re: a ja nawet lubię AutoCada IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 19.06.02, 09:33 programu nauczylam sie sama, mialam projekt do zrobienia wiec musialam. Korzystalam z ksiazki w ktorej opisane byly po prostu wszystkie komendy a ksiazka miala moze centymetr grubosci, wiec nie bylo to zadne tomicho. Pracuje teraz na wersji 2002 (zaczynalam na 14)i nie korzystam z zadnych ikonek, i pracuje duzo szybciej niz z ikonkami. Poza tym mam wiekszy obszar rysowania dzieki schowaniu paskow. Co do unifikacji komend acada w pracowni to jest to dobre rozwiazanie (sama jak sie przesiade na kompa kolegi, ktory ma inne swoje skroty to nie wiem co robic:)) ale w praktyce chyba nie mozliwe. Co osoba to inny sposob pracy... AutoCad nie jest trudny to fakt, nawet modelowanie 3d nie jest zbyt trudne, ale trzeba wysiedziec swoje. I nie kazdemu ten program pasuje, wiele osob wybiera np. Archicada, ktory jest bardziej intuicyjny. (przynajmniej w mojej branzy) Ja teraz zaczynam doksztalcac sie w Architekturalu. Moze jest ktos kto pracuje na tym programie? pzdr:) Odpowiedz Link Zgłoś