Gość: mario2 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.08.02, 12:51 comernet.pl/~mprzech/agnostyk/galeria.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lena Re: obejrzec warto IP: 213.216.82.* 28.08.02, 17:21 Oj mario2 czy ty przypadkiem nie jestes bylym ksiedzem? Cos mi to wyglada na obsesje. Wszyscy wiemy jak zachowal sie kosciol - szczegolnie niemiecki na poczatku wojny.Ale wtedy i caly Zachod nie wierzyl ze moze byc tak jak okazalo sie ze moze i bylo jeszcze gorzej. Wiemy co pisal ojciec Kolbe przed wojna a teraz jest swietym. Ostatnio wiele czytalam na temat tego nowego meksykanskiego swietego Juana Diego. O tym ze mial wiedzenie i matka Boska odbila mu twarz na sukni przez 100 lat nikt nie wiedzial a dopiero po 100 latach pierwsze przekazy mowia o tym. Wielu ksiezy meksykanskich jest przekonanych ze byla to legenda stworzona po to by Indian przyciagnac do wiary. A teraz legenda jest na oltarzach. Czy dla ludu meksykanskiego /bylam i wiem jaka tam nedza, wiem jak gorszego gatunku czlowiekiem jest tam Indianin, jak ludzie tam dziela sie na duzo lepszych i duzo gorszych/ warto to zrobic czy tez nie. Dla intelektualnej religii Europejczyka moze to nie miec znaczenia ale moze tez relatywizowac religie w czlowieku malej wiary. Kosciol tez sie zmienia. Mozna pisac o inkwizycji. Mozna pisac kiedy ustanowione zostalo np. wniebowstapienie Matki Boskiej, kiedy celibat, co i kiedy robil poszczegolny swiety i za co zostal swietym. I dojsc do wniosku ze tworza to ludzie. A Bog na to patrzy z gory i rozlicza nas za zupelnie co innego. Mnie troche bawi ustanawianie np. Matki Boskiej krolowa jakiegos kraju.Jest Polski, Portugali, Meksyku i nie wiem czy to koniec. moze jesnak to komus potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario2 Re: obejrzec warto IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.08.02, 17:31 Gość portalu: Lena napisał(a): > Wiemy co pisal ojciec Kolbe przed wojna a teraz jest swietym. *** to, ze tego narodowego prawicowca swietym zrobiono swiadczy tylko o hipokryzji kosciola. Za jego pisanine na lamach rycerza niepokalanej i podrzeganie np. przeciw zydom i wszystkiemu co nie narodowokatolickie powinno sie go ekskomunikowac, a nie na oltarze wynosic! Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: obejrzec warto 28.08.02, 17:35 Kurcze, Mario, oni to Ci musieli naprawdę zaleźć za skóre :-) A zdjęcia sa niezłe, ale w swojej historii Kościół katolicki robił gorsze rzeczy niż popieranie zbrodniczego systemu - sam był takim. Czytałeś może "Prawdziewe dzieje paieży"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: obejrzec warto IP: 213.216.82.* 28.08.02, 17:49 Mozna dyskutowac czy swietym mozna zostac za caloksztalt czy np. za jeden ale "mocny" czyn. Nie znam zasad. Ponoc trzeba pokazywac maluczkim - jak to spiewa Arka Noego - "taki ty i taki ja moze swietym byc" i stad ten urodzaj swietych. Pewnie ze mozna miec watpliwosci.Moze ich wlasnie malutcy nie maja i spelnia to swoja role. Ale mario2 przyznaj sie - byles ksiedzem ? Moze chociaz troche ? Moze probowales? No przyznaj sie. Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: obejrzec warto 28.08.02, 17:52 Informacja bez wziązku - podobno Stalin był rok w seminarium duchowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: obejrzec warto IP: 213.216.82.* 28.08.02, 18:22 Nie porownuj mario2 ze Stalinem. Chyba ze cos wiecej wiesz. A to juz odkrywamy nastepna skore mario. Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: obejrzec warto 28.08.02, 18:28 Informacja bez związku, jak zauważyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario2 Re: obejrzec warto IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.08.02, 07:30 Gość portalu: Lena napisał(a): > Ale mario2 przyznaj sie - byles ksiedzem ? Moze chociaz troche ? Moze > probowales? No przyznaj sie. ****Nawet za ministranta mnie nie chcieli. Za bardzo mi wino mszalne smakowalo :o) P.S. Zasady procesow beatyfikacyjnych i kanonizacyjnych sa scisle okreslone i mozna je znalezc na stronach np vaticano.ve. Proces Kolbego strasznie sponiewieral owe przepisy, ale Lolek jest przeciez zgodnie z doktryna nieomylny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: obejrzec warto IP: 213.216.82.* 28.08.02, 18:30 Masz racje. Bez zwiazku z toba. To pytanie bylo do mario2. Odpowiedz Link Zgłoś