Dodaj do ulubionych

Słyszeliście o tej sprawie

20.10.05, 22:31
że w Kaliszu pewien patomorfolog spreparował głowę człowieka, któremu
wcześniej robił sekcję i trzymał ją sobie w swoim prosektorium. Co o tym
myślicie??? naprawdę jest to, aż tak nieetyczne??? dlaczego?? zaznaczam, że w
żaden sposób jej nie bezcześcił.. po prostu sobie postawił.
Obserwuj wątek
    • pinup boszzzzzzzzz 20.10.05, 22:42
      chcesz zebym miala koszmary nocne?? :)))
      mozna odpowiedziec jutro po porannej kawie?
      • migdalek.niebieski Re: boszzzzzzzzz 20.10.05, 22:43
        No.., ewentualnie po znajomości to można;)))))
    • ocean.niespokojny Re: Słyszeliście o tej sprawie 20.10.05, 22:42
      skoro nikt się o nią nie upominał czyli ze za zycia pewnie była samotna no to
      czemu nie
    • mopsik12 Re: Słyszeliście o tej sprawie 20.10.05, 22:45
      Okropne...
      • migdalek.niebieski Re: Słyszeliście o tej sprawie 20.10.05, 22:45
        Bo..??
    • widokzmarsa Re: Słyszeliście o tej sprawie 20.10.05, 22:50
      Okropne! znowu bede miał jakieś zle sny, to ja wolę żebyś jakieś swoje nagie
      fotki pokazała na forum - to przecież też forma zdjęcia zewnętrznej powłoki i
      postawienia na widoku
      • migdalek.niebieski Re: Słyszeliście o tej sprawie 20.10.05, 22:51
        Na widoku to ja wolę stawiać inne rzeczy;))
    • mopsik12 Re: Słyszeliście o tej sprawie 20.10.05, 22:53
      Sorry,za szybko...wiedziałam,że to pociągniesz...Dla mnie to przegiecie...samo
      to jest bezczeszczeniem,przynajmniej dla mnie....Przecież po sekcji ciało
      trzeba pochować....nie za bardzo to do mnie dociera...
      • migdalek.niebieski Re: Słyszeliście o tej sprawie 20.10.05, 22:55
        Realia są takie że bardzo często nie udaje się pochować w całości. I teraz
        pytanie: jeżeli na wystawie w sali sekcyjnej może stać macica z mięśniakami,
        kilka płodów w jednym słoiku to dlaczego nie np głowa?????
        • mopsik12 Re: Słyszeliście o tej sprawie 20.10.05, 23:00
          Macica po usunięciu,płód również,ale głowa to coś troszkę inengo...nie można
          tak po prostu oddzielic jej od ciała,żeby nie wzbudzało to emocji...czaszka,ale
          nie głowa...
          Migdałek,nie usnę przez Ciebie:-)
          • migdalek.niebieski Re: Słyszeliście o tej sprawie 20.10.05, 23:02
            Uśniesz;)))) mówisz że głowa gorsza od płodu???
            • mopsik12 Re: Słyszeliście o tej sprawie 20.10.05, 23:08
              Ciężko to wyjaśnić...widok płody jest przerażający(wiadomo),ale widywany....
              Powiem Ci tak,widząc płód popłakałabym się wiedząć czym jest,że to była mała
              istotka,ale widząc głowę padłabym z przerażenia...To dla mnie po prostu
              koszmarne...
              • migdalek.niebieski Re: Słyszeliście o tej sprawie 20.10.05, 23:10
                No to ja rozumiem, że dla Ciebie to koszmarne... całkiem to prawidłowa reakcja.
                Może ja źle pytanie postawiłam, bo chodziło mi bardziej o to czy ten
                patomorfolog dopuścił się czegoś złego???
                • mopsik12 Re: Słyszeliście o tej sprawie 20.10.05, 23:14
                  Tak,powinien niezależnie od tego czy ciało było kompletne,czy posiadało tylko
                  głowę,pozwolić na pochowanie jej...
                  • migdalek.niebieski Re: Słyszeliście o tej sprawie 20.10.05, 23:17
                    A kto miałby ją pochować??? często jest tak że jeżeli lekarz ma opory na
                    przykład przed oddawaniem płodów do palenia (bo tak to się kończy) i ustawia je
                    sobie na przykład na parapecie to społeczeństwo jest wielce oburzone, że
                    nienormalny, świr i takie tam.. uważam to za bardzo nieuczciwe (ze strony
                    krytykujących oczywiście)
                    • mopsik12 Re: Słyszeliście o tej sprawie 20.10.05, 23:21
                      Widzisz,ja na przykład nie wiedziałm jak to się kończy...Postaw się na miejscu
                      osoby,która nie wie jak to się rozgrywa...Czy widząć płody na parapecie nie
                      pomyślałabyś,ze osoba,która je składuje to świr?
                      • mopsik12 Re: Słyszeliście o tej sprawie 20.10.05, 23:23
                        Właśnie poruszyłaś moje wrażliwe serduszko...
                        • migdalek.niebieski Re: Słyszeliście o tej sprawie 20.10.05, 23:25
                          Przepraszam, nie chciałam...:(( dobra, koniec tematu.
                      • migdalek.niebieski Re: Słyszeliście o tej sprawie 20.10.05, 23:24
                        Pomyślałabym tak, ale teraz już wiem gdzie takie płody trafiają, najpierw do
                        wielkiego wora plastikowego gdzie są resztki wyrostków, pęcherzyków żółciowych,
                        wyciętych jelit i to wszystko idzie do spalenia. Więc czy osobie która składuje
                        płody na parapecie nie należy się szacunek???
                        • mopsik12 Re: Słyszeliście o tej sprawie 20.10.05, 23:29
                          Nie wiem co Ci powiedzieć...Ciężko mi nawet powiedzieć jak ja zareagowałabym w
                          takiej sytuacji,wiedząc jak to się dzieje...
                          • migdalek.niebieski Re: Słyszeliście o tej sprawie 20.10.05, 23:32
                            Bo Ty jesteś rybą a ja kozą;))) ale ktoś musi być kozą żeby rybą być mógł
                            ktoś;))))
    • marika_marika Re: Słyszeliście o tej sprawie 20.10.05, 23:08
      okropne
      • migdalek.niebieski Re: Słyszeliście o tej sprawie 20.10.05, 23:11
        Why?
        • marika_marika Re: Słyszeliście o tej sprawie 20.10.05, 23:19
          a byłabyś zadowolona jakby na przykład zmarła twoja babcia i z jej mózgiem tak
          eksepymentował? ohyda. Niektóre rzeczy wydają nam się ok, póki nie dotkną NAS
          • migdalek.niebieski Re: Słyszeliście o tej sprawie 20.10.05, 23:20
            No ale przecież to tylko tkanka, lepiej żeby robale zjadły????
            • marika_marika Re: Słyszeliście o tej sprawie 20.10.05, 23:21
              bleee, jestem po browarach a ty mi tu o robakach. Blee
              • migdalek.niebieski Re: Słyszeliście o tej sprawie 20.10.05, 23:24
                ;)) przeżyjesz;)) pewnie każdy z nas je pozna osobiście;)))
                • marika_marika Re: Słyszeliście o tej sprawie 20.10.05, 23:25
                  no tak). Odnośnie tematu to wydaje mi się to mocnym przegięciem
                  • migdalek.niebieski Re: Słyszeliście o tej sprawie 20.10.05, 23:26
                    Ale dlaczego?? przecież to całkowicie nikomu nie szkodzi. Poczytaj to co
                    Mopsikowi pisałam.
                    • marika_marika Re: Słyszeliście o tej sprawie 20.10.05, 23:31
                      Trudny do przegryzienia ten temat dla mnie(. Moze i nie szkodzi, ale nie
                      mogłabym patrzeć na móżg. kilka razy widziałam rozlany mózg na drodze (wypadek)
                      i dlarego czuję niesmak
                      • migdalek.niebieski Re: Słyszeliście o tej sprawie 20.10.05, 23:32
                        Ale mi o głowę całą chodziło z oczkami a nie sam mózg...
                        • marika_marika Re: Słyszeliście o tej sprawie 20.10.05, 23:34
                          Aaa..mowilam ze popilam dzis, trochę wolniej kumam(
                          • migdalek.niebieski Re: Słyszeliście o tej sprawie 20.10.05, 23:35
                            Na imprezce się było rozumiem??;)) a jutro praca czy szkoła??;)))))))
                            • marika_marika Re: Słyszeliście o tej sprawie 20.10.05, 23:35
                              wolne mam to przyimprezowałam)
    • marta.uparta ja też chcę taką.... 21.10.05, 00:09
      ... tez sobie tylko bym postawiła. Na biurku w pracowni historycznej:)
      • mmagi pogieło Cię???? 21.10.05, 00:10

• marta.uparta Re: pogieło Cię???? 21.10.05, 00:12
          a Ty byś nie chciała? orginalna dekoracja.
          • babik Re: pogieło Cię???? 21.10.05, 02:30
            "oryginalna"
    • grogreg Re: Słyszeliście o tej sprawie 21.10.05, 08:27
      W naszej kulturze jest to czy wysoce naganny. Nie wiem czy tez karalny.
      Jesli ktos poswieca swoje doczesne szczatki dla dobra nauki to nie ma problemu.
      Jesli jednak ktos sobie robi trofeum z glowy zmarlego to jest to profanacja,
      zlamanie prawa (ustawa o cmentarzach i chowaniu zmarlych), i powod troski o
      zdrowie pana patologa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka