20.11.02, 14:14
Nigdy do tej pory nie znalazłam się w sytuacji zagrożenia, nikt mnie nie
zaatakował. Moje pytanie jest więc teoretyczne. Wydaje mi się, że w przypadku
napaści starałabym się ze wszystkich sił bronić, według rad, które tu
przeczytałam. Dajmy na to, że poradzę sobie z napastnikiem, ucieknę... i co
potem? Czy jest ryzyko, że ten sam człowiek będzie chciał mnie po jakimś
czasie ponownie zaatakować, tym razem przygotowany na to, że mogę się bronić?
Że będzie chciał sobie i mnie udowodnić, że "twardy z niego facet" i nie da
się "pokonać" babie? Czy znają Panowie takie przypadki?
Obserwuj wątek
    • wojciech.kruczynski Re: zemsta 21.11.02, 11:25
      Nasza Szkoła jest zorientowana wyłącznie na samoobronę. Podjęte działania nie
      mają na celu pokonania napastnika, ale uniknięcie przemocy. Podkreślamy w
      szkoleniu potrzeby psychologiczne napastnika (mężczyzny) i uczymy, jak nie
      podważać jego poczucia wartości. Proponujemy nawet techniki, które je
      podwyższają i dzięki temu napastnik nie musi już sobie go podnosić używając
      przemocy. W przypadku takim, gdy mężczyzna atakuje, a kobieta uderza celnie i
      wyrządza szkody, ma on świadomość, że jej działania mają charakter obronny. Nie
      powinno więc to powodować u niego chęci zemsty. Oczywiście, mogą zdarzyć się
      wyjątki, ale myślę, że redukujemy je do minimum.

Poza tym, chęć zemsty za pobicie budzi się u mężczyzn raczej w stosunku do
      innych mężczyzn, niż do kobiet. Psychologicznie łatwiej napastnikowi uznać,
      że "to była jakaś wariatka" niż szukać zemsty, bo do tego musiałby przyznać się
      przed sobą, że został pokonany przez "słabą kobietę".

O przypadkach zemsty na kobiecie dokonanej w wyniku jej bronienia się przed
      napadem do tej pory nie słyszeliśmy. Wyjątkiem są historie, w których kobieta
      skutecznie broni się przed gwałtem dokonywanym przez osobę znajomą, która potem
      z zemsty rozpuszcza o niej obraźliwe plotki. Ale to już całkiem inna historia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka