robertmar1 13.03.06, 14:57 Drogie Panie, Mam do Was z pozoru banalne pytanie, na które jednak chciałbym od Was uzyskać odpowiedź: jak definiujecie miłość i jaki jej dostrzegacie sens? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grogreg Re: Pytanie o sens miłości 13.03.06, 14:59 Nie ma sensu. I to jest najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
while1 Re: Pytanie o sens miłości 13.03.06, 15:19 Myślę,że każdy z nas,czy kobiety,czy mężczyźni sami na własny sposób rozumieją sens "miłości",a więc i każdy inaczej ją sobie definiuje.Dla każdego z nas różnie sie ona kojarzy i różnie przebiega...każdy ma własne wspomnienia jak sie owa miłość rozpoczyna i jak się kończy.Chyba ciężko będzie uzyskać prostą definicję... Odpowiedz Link Zgłoś
adamari1 Re: Pytanie o sens miłości 13.03.06, 15:42 A czy ktos kiedykolwiek zdefiniowal milosc? Skoro najwieksi intelektualisci tego swiata mieli z tym problemy, nie spodziewaj sie, ze my tutaj przedstawimy ci liste alternatywnych definicji do wyboru. Dla kazdego czlowieka milosc moze byc czyms innym - od euforycznego uniesienia, po cierpienie, od zycia nią, po uciekanie od niej. Inaczej odpowie ci na pytanie szczesliwa kobieta, inaczej zdradzony przez kobietę mężczyzna, a jeszcze inaczej babcia mająca za sobą 50 lat małżeństwa :P Odpowiedz Link Zgłoś
epona1 Re: Pytanie o sens miłości 13.03.06, 15:42 miłość nie ma sensu, bo sama JEST sensem; poza tym miłości sie nie definiuje, bo definiuje sie sie rzeczowniki a miłość jest czasownikiem (choć dla niektórych wygląda inaczej), miłość się PO PROSTU przeżywa nic więcej. :) Odpowiedz Link Zgłoś
isabelle7 Re: Pytanie o sens miłości 13.03.06, 15:48 Sens miłosci to Ty:) Miłosc to dobro to czynienie lepszym to dawanie siebie:) > miłość nie ma sensu, bo sama JEST sensem; poza tym miłości sie nie definiuje, > bo definiuje sie sie rzeczowniki a miłość jest czasownikiem (choć dla > niektórych wygląda inaczej), miłość się PO PROSTU przeżywa nic więcej. :) Odpowiedz Link Zgłoś
robertmar1 Re: Pytanie o sens miłości 13.03.06, 15:47 To może takie pytanie konkretyzujące: po czym można poznać, że jest się zakochanym/-ą? W jaki sposób to przeżywacie? Potraktujcie, proszę, te pytania, jako skierowane bezpośrednio do Was, a nie jako próbę o coś obiektywnego. Odpowiedz Link Zgłoś
isabelle7 Re: Pytanie o sens miłości 13.03.06, 15:53 Mysli sie o tj osobie. A skoro tak to nam sie i sni. Usmiechamy sie na jejw idok nawet na dzwiek głosu. Daje nam radosc tym ze jest. Ot tak po prostu. ciekawi nas ona co mysloi na dany temat jakie ma zdanie, psje itd. W jej aurze, obecnosci czujmey sie spełnienie szczesliwi. Odpowiedz Link Zgłoś
epona1 Re: Pytanie o sens miłości 13.03.06, 15:56 To trudne pytania! Ja na przykład czuję sie szczęśliwa; ale są takie rzeczy któych nie da sie wyjaśnić czy opowiedzieć a trzeba zrozumieć Odpowiedz Link Zgłoś
epona1 Re: Pytanie o sens miłości 13.03.06, 16:01 aha, jeszcze czuje że jestem ponad wszystkim, nie znaczy ze latam, ale że nic oprócz tego sie nie liczy, ponad problemami i ograniczeniami; czuję jakbym naraz smakowała wszystkie smaki, czuła wszystkie zapachy, widziała wszystkie kolory świata Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: Pytanie o sens miłości 13.03.06, 16:02 Miłość to wypadkowa namiętności, bliskości i przyjaźni czy jakoś tak. Teoria taka była, na pewno gdzies jest w internecie opisana. Sens jest taki, że jeśli już masz z kimś przebywać 24/24, to lepiej jest, gdy go kochasz niż gdy go nie kochasz :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
robertmar1 Re: Pytanie o sens miłości 13.03.06, 16:15 Tak, tak - definicję miłości romantycznej przerabiałem na studiach :) Ale w takim razie skąd się bierze ta namiętność? Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: Pytanie o sens miłości 13.03.06, 16:18 To nie tylko chodzi o miłość romantyczną :) Chodzi Ci o pociąg fizyczny? Dana osoba dostarcza mi "głaski". Takie "głaski", które lubię, dobrze trafia w mój gust. I zarazem przyjmuje moje "głaski". Odpowiedz Link Zgłoś
robertmar1 Re: Pytanie o sens miłości 13.03.06, 16:43 > Chodzi Ci o pociąg fizyczny? Tak, z tym, że niekoniecznie o ten kończący się stosunkiem :) Raczej o to, że dwoje ludzi potrafi spędzać całe godziny będąc do siebie słodko przytulonymi i nie zamieniliby tej sytuacji na żadną inną. Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: Pytanie o sens miłości 13.03.06, 16:45 Więc napisałam Ci o tych "głaskach". Odpowiedz Link Zgłoś
robertmar1 Re: Pytanie o sens miłości 13.03.06, 17:01 I bardzo Ci za to dziękuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
cala_w_kwiatkach Re: Pytanie o sens miłości 13.03.06, 16:50 przeczytaj ksiazke H. Fisher "Dlaczego kochamy" - ciekawe, ale jak dla mnie to troche za bardzo naukowe podejscie do tematu (ja wole byc romantyczna:)) Odpowiedz Link Zgłoś