zblazowana1 27.04.06, 23:17 latają czarownice, szykują stosy, mają w rękach kamienie i tylko czyhają na jakąs zagubioną kobietę która śmie nie chcieć dziecka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania1022 Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 27.04.06, 23:19 Jak nie chce miec dziecka to niech sie zabezpieczy a nie ZABIJA! Odpowiedz Link Zgłoś
zblazowana1 Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 27.04.06, 23:20 100 procent antykoncepcji gwarantuje tylko 1 metr odległości Odpowiedz Link Zgłoś
qw994 Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 27.04.06, 23:21 Czasami zabezpieczenia zawodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
ania1022 Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 27.04.06, 23:27 Jaki procent zawodzi ??? Nie jestem przeciw aborcji ale sama nigdy bym tego nie zrobila. Jak ktos potrafi zyc z obciazeneim ze zabil wlasne dziecko to prosze bardzo... Odpowiedz Link Zgłoś
zblazowana1 Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 27.04.06, 23:28 nie mów nigdy, moja koleżnaka mało oczu mi nie wydrapała bo nie zgadzałam się z nią że dzieci z gwałtu nie powinny sie rodzic jesli matka tego nie chce, rok poxniej usunęła dziecko nie pochodzące z gwałtu Odpowiedz Link Zgłoś
frutinka Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 27.04.06, 23:58 Dokładnie! Zauwazyłam, ze najbardziej zajadłe w bronieniu "poprawnych" moralnie poglądów sa osoby, które bardzo często po cichutku robia "swoje", a krzykiem zagłuszaja własne wyrzuty sumienia. Ja na dzień dzisiejszy na pewno nie usunęłabym dziecka. Ale mówię to dziś - gdy jestem zdrowa, mogę licyć na wsparcie rodziny itd, itd. Natomiast głowy nie dam co bym zrobiła, gdybym była w jakiejs bardzo ciężkiej sytuacji. Dziecka z gwałtu w ogóle sobie nie wyobrażam urodzić. Zreszta ja nawet nie wiem czy sama ze sobą bym potrafiła życ po taki m dośwaidczeniu, ale mniejsza o to. Tak naprawdę tyle o sobie wiemy, ile nas sprawdzono... Odpowiedz Link Zgłoś
magdaksp Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 28.04.06, 00:01 poki wpolsce nie bedzie sie promowac antykoncepcji to trzeba bedzie roztrzasac problem aborcji ,ja jestem umiarkowana zwolenniczką Odpowiedz Link Zgłoś
frutinka Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 28.04.06, 00:03 Tylko zeby nie było, ze teraz oskarżam wszystkie osoby, które sa przeciw o to, ze jakis złych rzeczy się dopuszczają. Nie... bo mogło to tak zabrzmieć. Chodzi o tendencje, która dotyczy wszystkich dziedzin życia. Ja nie śmiałabym "rzucić kamieniem" w osobe, która usunęła ciążę, choć sama nie zrobiłabym tego. Odpowiedz Link Zgłoś
fangora Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 28.04.06, 08:36 Tak sobie myslę,ze do 89 roku przeprowadzanie aborcji było powszechnie stosowane w Polsce, wykonano wtedy w naszym kochanym katolickiem kraju dziesiątki tysiecy skrobanek. Legalnie. Dzis, nie wiemy jakie są rozmiary podziemia aborcujnego, legalnie przeprowadza sie kilkaset aborcji rocznie. Biorac pod uwage dostepnośc antykoncepcji, ktroa jest o wiele wieksza niż 20, 30, 40 lat temu, mozna przypuszczać,ze skrobanek jest mniej. Z prostych obliczeń wynika,ze najwiecej skrobanek dokonały kobiety, które teraz sa w wieku naszych matek i babć...Ile z naszych najbliższych nigdy się nie przyznało do popelnionej aborcji? Ile z nich teraz krzyczy, potepia, rzuca kameiniem?? Gdzie sa te kobiety? Dlaczego wciaz poznajemy histroie aborci współczenych dziewczyn? Strasze kobiety milcza, wstydząc się. Bo zrobiły to swiadomie i legalnie, z wyrachowaniem, byc moze jeszcze wiekszym niz to mogłoby sie wydawac. Odpowiedz Link Zgłoś
zblazowana1 Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 28.04.06, 09:12 wiesz czesto słyszać zajadły jazgot kobiet które już usunęły ze 3 ciąże i teraz je oświeciło i chcą własną piersią bronic zycia poczętego Odpowiedz Link Zgłoś
zblazowana1 Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 28.04.06, 09:14 frutinko masz rację, umiarkowane poglady zachowują zapewne osoby nie mające nic na sumieniu, a pewnie panowie konstruujący ustawy sami posłali swoje żony na fotel ginekologiczny Odpowiedz Link Zgłoś
a.bc Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 28.04.06, 09:53 qw994 napisał: > Czasami zabezpieczenia zawodzą. Co za głupie tłumaczenie, człowiek powinien byc przygotowany na kazdą ewentualnosc, dostarczasz sobie przyjemnosci to musisz sie liczyc z tym,ze bedzie cie wiece. Wszystko co robimy związane jest z jakimis konsekwencjami, zycie to nie gra komputerowa, w której możesz zrobic cofnij Odpowiedz Link Zgłoś
qw994 Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 28.04.06, 10:20 Może dla ciebie to tłumaczenie jest głupie. Przy takim nastawieniu trzeba by w ogóle seksu nie uprawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
a.bc Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 28.04.06, 12:12 > Może dla ciebie to tłumaczenie jest głupie. Przy takim nastawieniu trzeba by w > ogóle seksu nie uprawiać. śmiech na sali , akcja - reakcja, jak nie chcesz miec dzieci to nie uprawiaj seksu albo sie zabezpiecz Nie wiem czy jestes kobitką czy facetem, ale robisz kiepską wode na młyn dla Kobiet Nie tylko kobieta musi byc odpowiedzialna- równocześnie odpowiedzialny jest FACET, który musi sie równiez zastanowić powiem bardzo brzydko przed wetknięciem swojego interesu tam gdzie nie trzeba Odpowiedz Link Zgłoś
trydzyk Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 28.04.06, 12:14 > równocześnie odpowiedzialny jest > FACET, który musi sie równiez zastanowić powiem bardzo brzydko przed > wetknięciem swojego interesu tam gdzie nie trzeba Uwazasz, ze w przypadku gwalciciela mozna mowic rowniez o takiej odpowiedzialnosci? F. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 28.04.06, 12:41 ty jesteś nienormalny/a, że wszędzie widzisz gwałcicieli? Nie doszło do ciebie, że i normalni faceci czasem uprawiają seks ze swoimi partnerkami, a nie chce im się zabezpieczać i potem przerzucają winę na partnerkę?> Odpowiedz Link Zgłoś
trydzyk Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 28.04.06, 12:44 > ty jesteś nienormalny/a, że wszędzie widzisz gwałcicieli? Nie doszło do ciebie, > że i normalni faceci czasem uprawiają seks ze swoimi partnerkami, a nie chce im > się zabezpieczać i potem przerzucają winę na partnerkę? Doszlo, doszlo. Nie jestem nienormalny - po prostu pytam autorke postu, jak sie maja jej zdecydowane poglady w sytuacji ekstremalnej, jaka jest gwalt. F. Odpowiedz Link Zgłoś
qw994 Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 28.04.06, 15:08 > śmiech na sali , akcja - reakcja, jak nie chcesz miec dzieci to nie uprawiaj > seksu albo sie zabezpiecz Wracam do początku tej dyskusji - a jeśli zabezpieczenie zawiedzie? Odpowiedz Link Zgłoś
siegfriedswaelderin Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 28.04.06, 08:39 Polecam zbior felietonow Boya-Zelenskiego "Reflektorem w mrok" - czesc "Pieklo kobiet" 0 aborcji wlasnie. Odpowiedz Link Zgłoś
a.bc Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 28.04.06, 09:49 dlatego,że jest zabiegiem niezbyt naturalnym! Wiecie co najbardziej bawi mnie to,że Kobieta poddajaca sie aborcji to czasami bezmyślna gwiazda- jak sie kochasz to musisz ponieśc tego konsekwencje- Czysta fizyka akcja - reakcja. Same przyznacie, ze ogladzając zdjecia czy filmy dot aborcji można dostac gesiej skórki. Dziwia mnie organizacje feministyczne, które opowiadaja sie za aborcja . Smiac mi sie chce trochę, bo tak naprawde samam aborcja uderza w kobiety, w ich psychike,, w ich cielesnosc. Zawsze sie zastanawiałam dlaczego wszyscy domagaja sie aborcji a nie np kastracji czy sterylizacji facetów. Zaoszczedziłoby to kobietom okropnego zabiegu a przyjemność mogła by byc taka sama:) Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 28.04.06, 09:53 mój mąż chętnie poddałby się wasektomii, sęk w tym, że u nas tego się nie robi, chyba to nawet jest zakazane, o ile się nie mylę. Odpowiedz Link Zgłoś
a.bc Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 28.04.06, 09:55 a no własnie Feministki zamiast robic raban dot aborcji powinny zmienić front i walczyć o zalegalizowanie np wasektomii Odpowiedz Link Zgłoś
a.bc Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 28.04.06, 09:56 Zreszta dlaczego to my musimy byc poddawane tym okropnym zabiegom,niech faceci tez cos z tego maja Odpowiedz Link Zgłoś
qw994 Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 28.04.06, 10:24 Aborcja jest zawsze wybraniem mniejszego zła. Oczywiście, że uderza w kobiety, bo to kobiety zachodzą w ciążę. A sterylizacja facetów nie rozwiązałaby problemu. Co za pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 28.04.06, 10:25 jak to nie rozwiązałaby problemów i czemu niby aborcja ten problem rozwiązuje??? Odpowiedz Link Zgłoś
qw994 Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 28.04.06, 11:30 No bo jak myślisz, ilu mężczyzn by się poddało sterylizacji? Odpowiedz Link Zgłoś
a.bc Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 28.04.06, 12:06 No cóz cos za coś jak chcą sexu a nie chca miec niechcianycjh dzieci to niech ida sie wysterylizowac! Rozumiem ze jesli facet sie kocha z kobieta to akceptuje to ze bedz mieli wspólne potomstwo I nie widze powodu dla którego powinna byc wykonywana skrobanka Odpowiedz Link Zgłoś
trydzyk Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 28.04.06, 12:10 > Rozumiem ze jesli facet sie kocha z kobieta to akceptuje to ze bedz mieli > wspólne potomstwo Nawet jak ja gwalci? F. Odpowiedz Link Zgłoś
qw994 Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 28.04.06, 15:14 > No cóz cos za coś jak chcą sexu a nie chca miec niechcianycjh dzieci to niech > ida sie wysterylizowac! Przypominam, że jest to zabieg nieodwracalny. Dlatego na pewno nie byłoby wielu chętnych wśród młodych mężczyzn, na przykład. > Rozumiem ze jesli facet sie kocha z kobieta to akceptuje to ze bedz mieli > wspólne potomstwo Jasne. Gratuluję idealizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 28.04.06, 16:00 przypominam, że ponoć wasektomia jest jak najbardziej zabiegiem odwracalnym, przynajmniej powołując się na odcinek Ally McBeal ;-) Poza tym wielu panów nie chce dzieci tak naprawdę albo uważają, że to potomstwo, które spłodzili im wystarczy, nie czarujmy się. Odpowiedz Link Zgłoś
qw994 Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 28.04.06, 17:00 > przypominam, że ponoć wasektomia jest jak najbardziej zabiegiem odwracalnym, > przynajmniej powołując się na odcinek Ally McBeal ;-) Próbować można wszystkiego, ale operacja przywracająca płodność po sterylizacji jest trudna i gwarantuje powodzenia. Gdyby to było tak bezproblemowo odwracalne, jak piszesz, nie budziłoby to takich kontrowersji. > Poza tym wielu panów nie chce dzieci tak naprawdę albo uważają, że to potomstwo > , > które spłodzili im wystarczy, nie czarujmy się. Wielu to nie znaczy wszyscy. Ja uważam, że bardzo mało mężczyzn, do, powiedzmy 35 roku życia, poddałoby się temu zabiegowi. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 28.04.06, 12:37 mój mąż na przykład. Smutno mi, ale on nie chce mieć więcej dzieci, zresztą wcale nie chciał, a ja nie uznaję pigułek ani aborcji. Odpowiedz Link Zgłoś
lidka_77 Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 28.04.06, 12:35 abc - feministki nie tyle opowiadają się za aborcją co po prostu za prawem kobiet o decydowaniu o sobie (jednak to co się wiąże z ciążą i wychowaniem dziecka zależy głównie od kobiety, ale nie twierdzę, że mężczyźni są niepotrzebni, feministki pzecież tak nie uważają) przecież nie jest tak, że każda feministka popiera i zaleca aborcję.. wrrr.. dlatego m.in. taki duży nacisk kładzie się na to, aby wychowanie seksualne w szkołach wyglądało hmm.. nieco inaczej (chociażby po to, aby na forum nie pojawiały się pytania nastolatek w stylu.. "siedziałam obok niego.. czy już jestem w ciąży...") ważne, aby się zabiezpieczać.., bo o ile abstynecja jest rozwiązaniem idealnym, to ile osób je stosuje? poza tym jeśli kobieta zajdzie w ciążę, której nie chce to feministki przecież też nie odsyłają takiej kobiety od razu na zabieg... ale w tym zakłamanym katolickim kraju liczą się tylko pozory... a ksiądz z ambony upaja się słowami, w kórych straszy emerytów, że zostaną uśmierceni, bo przecież w Europie eutanazja i wszyscy są do odstrzału.. wrrr... równocześnie taki ksiądz karze z pokora znosić bicie żony przez męża.. nie stosować prezerwatyw.. itd. itp. śmieszne... tak jak śmieszna ta decyzja o dopuszczeniu prezerwatyw dopiero teraz... ręce opadają... Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 28.04.06, 12:18 Histeryzujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 28.04.06, 12:26 zblazowana1 napisała: > latają czarownice, szykują stosy, mają w rękach kamienie i tylko czyhają na > jakąs zagubioną kobietę która śmie nie chcieć dziecka Jak nie chce miec dziecka to niech zre tabletki i uzywa prezerwatyw. i nie mowcie mi ze to nie dziala!! bo cudow nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 28.04.06, 12:39 Eeeee, przynajmniej jeden byl. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 28.04.06, 12:42 ale tylko za zgodą tej pani, przypomnijmy. Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes EEE tam 28.04.06, 14:36 A we mnie nie wzbudza. We mnie więcej emocji wzbudza perspektywa BYCIA w niechcianej ciąży. To musi być niesamowity koszmar. Ciąża to stan obrzydliwy nawet kiedy marzy się o dziecku. Demonizuje się te "biedne" embrionki a zapomina o kobietach. No , ale temat wszystkim się chyba przejadł. Odpowiedz Link Zgłoś
a.bc Re: EEE tam 28.04.06, 17:12 sir.vimes napisała: >Demonizuje się te "biedne" embrionki a > zapomina o kobietach O pewnie i może mówisz o kobiecie i jej społecznym dobrze:) Aborcja piękne słowo- tylko po lekturze pism mnie sie ono kojarzy z kobita siedzacą z rozłozonymi nogami, której ktos wtyka jakies łyżki w najbardziej delikatne miejsca i zapewne przy tym szarpie! To ma być to cudowne dobro, no może ja jestem głupia ale takie grzebanie to chyba szczytem przyjemności nie jest! I to nie chodzi o embrionik tylko o tą całą otoczkę narzedziową,cudowna perspektywa dla kobiety to to chyba nie jest! ja osobiście wolę wykastrowac facetów niz sobie robic krzywdę:) Odpowiedz Link Zgłoś
sabriel Re: EEE tam 28.04.06, 17:29 Ja jestem zdanie,że to prywatna sprawa każdej kobiety.Głównie kobiety, bo to ona ponosi wszelkie konsekwencje.Nie mam prawa krytykować kobiety, która sie poddała temu zabiegowi.Widocznie inaczej nie mogła. Śmieszy mnie jak widzę protesty młodych gó..arzy co to jeszcze do szkoły chodzą albo starych bab, którym już ciąża nie grozi. Wiele z tych krzykaczek ma za sobą przynajmniej jedną skrobankę.Ktoś przecież w prl-u musiał dokonywać tych aborcji. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiar74 Re: EEE tam 28.04.06, 17:48 myslisz ze poród jest szczytem przyjeności? Odpowiedz Link Zgłoś
a.bc Re: EEE tam 28.04.06, 19:50 chyba tak:) w kazdym bądz razie ja wolałabym żeby coś ze mnie wylazło niz zostalo wepchane jakies żelazne ustrojstwo i do tego przekręcane, szarpane itp brrr ps nie mówię tu o elementach tzw przyjemnych":) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiar74 Re: EEE tam 28.04.06, 20:29 przeciez to jest zabieg pod narkozą a porób wręcz przeciwnie Odpowiedz Link Zgłoś
beretzantenka Re: EEE tam 28.04.06, 21:01 Pewnie nie mialas do czynienia z tym ustrojstwem i zelastwem a zapewniam cie ze dostajesz narkoze i nic nie czujesz . Jedziesz do domu , wysypiasz sie dobrze i budzisz sie lekka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Re: EEE tam 04.05.06, 14:26 Poród nie polega na tym że coś z ciebie wyłazi, a przy okazji też się wsadza i szarpie, przy badaniach, przy przebijaniu pęcherza płodowego. Wziernik to też żelazne ustrojstwo i znosisz to, co półroku. Bez przesady. Oczywiście, najlepiej byłoby poddać partnera wazekotomii czy jak to się zwie po urodzeniu upragnionej ilości dzieci, bo to jedyna 100% metoda, ale różne są sytuacje, różne kobiety, różne problemy. Oczywiście, aborcje chirurgiczne są rzadkie, zazwyczaj jednak podaje się tabletkę, chyba że ktoś póżno się zgłósi. A i tak chyba robią to w znieczuleniu, prawda?? Odpowiedz Link Zgłoś
beretzantenka Re: dlaczego aborcja wzbudza takie emocje 28.04.06, 20:58 Tez nie rozumiem skad te emocje ? W latach 80- za papieza wszystko szlo gladko i sprawnie dopiero prawica na przelomie 90 dokonala prawdziwej aborcji na stanowienie jednostki o sobie . Ale i mnie jakos wymiotlo z kraju w tym samym czasie i zyjac w zdrowym spoleczenstwie nie rozumiem tej ciaglej nagonki i polowania na czarownice . Im lepsza antykoncepcja tym mniej zabiegow ale jak jest wpadka co dlaczego nie mozna usuwac ? W ogole nie potrafie pojac , ze to moze byc zabronione prawnie bo sa kobiety ktore nigdy nie usunelyby ciazy a innym to idzie bez zadnych skrupulow , a jeszcze dla innych moze to byc bardzo wazna decyzja zyciowa wiec niech kazdy robi jak mu wygodnie . Ze prawo jest popie.... to inna sprawa tylko nie rozumiem skad ta nienawisc spoleczna do kobiet , ktora czesto widzi sie na forach ? To prawda , ze pokolenie matek i babc wszystko ma gdzies bo sama usuwalam legalnie , kolezanki rowniez i nie czuje sie winna a opinie niektorych mam gleboko w d . :-) Mozecie pisac tu do mnie bluzgi ale lepiej sobie darowac bo mnie tylko rozsmiesza . Ale chodzi tu o nowe pokolenie mlodych kobiet powiedzmy dwudziestoletnich wychowanych w tym zgnilym systemie konkordatu i to mnie naprawde boli , ze nazywa sie je morderczyniami i obciaza ich sumienie , one maja czuc sie winne ? One nie sa winne , ze zyja w tym pruderyjnym kraju i trzeba spojrzec na nie z dystansu jak na Afganki , tylko im wspolczuc . Widzialam kiedys reportaz o holenderskim statku aborcyjnym tam dawano tylko srodki poronne ale tlum polskich mezczyzn zastawial im droge , wyzywal od najgorszych , kamieniowal tak , ze na statek przedostalo sie zaledwie pare osob . Ladny obrazek naszej mentalnosci w zachodniej TV . Odpowiedz Link Zgłoś