Gość: Adept IP: *.chello.pl 03.01.03, 12:42 Pozdro od wszystkich z MSWD! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Adept Re: Kartka IP: *.chello.pl 03.01.03, 12:43 ...oczywiscie dla Mariusza! Odpowiedz Link Zgłoś
bogna_b Re: Kartka 03.01.03, 13:17 fantastyczna "przygoda" tylko Mariuszowi może zdarzyć się coś takiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liliuszka Re: Kartka IP: *.acn.waw.pl 03.01.03, 13:26 Widzę, że dziennikarze zaczynają tworzyć fikcje literackie. Realizm magiczny ? O lala la. A jak ten program nazywał się w POlsacie? Prowadził go Pan Szczygieł i myślę, że to własnie bardzo dobra historia do tego programu. O ile on jeszcze istnieje? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek J. Re: Kartka IP: *.cps.pl 03.01.03, 14:02 Gość portalu: Liliuszka napisał(a): > Widzę, że dziennikarze zaczynają tworzyć fikcje literackie. > Realizm magiczny ? O lala la. A jak ten program nazywał się w > POlsacie? Prowadził go Pan Szczygieł i myślę, że to własnie > bardzo dobra historia do tego programu. O ile on jeszcze > istnieje? > Pozdrawiam. Program nazywa się "Na każdy temat". Ale porównanie z tym półromantycznym esejem nie jest chyba na miejscu. Taki odkurzony epizod ma swój blask i smak. Nostalgiczna lektura dla roczników od 50-tego w dół. Dzięki Mariusz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tu Autor tekstu Tu Autor tekstu... IP: *.gazeta.pl 03.01.03, 14:09 Gość portalu: Liliuszka napisał(a): > Widzę, że dziennikarze zaczynają tworzyć fikcje literackie. > Realizm magiczny ? O lala la. A jak ten program nazywał się w > POlsacie? Prowadził go Pan Szczygieł i myślę, że to własnie > bardzo dobra historia do tego programu. O ile on jeszcze > istnieje? > Pozdrawiam. Droga Czytelnizko Liliuszko, to najlepszy komplement dla reportera - że historia jest jak z filmu/powieści... Dziękuję bardzo. Poczekaj Droga Czytelniczko do jutra i kup sobie w sobotę egzemplarz Wysokich Obcasów - zobaczysz zdjęcia wszystkich kobiet, które występują w tekście a nawet fotografię autora kartki. Co więcej - mamy pomysł, aby kobiety z kartki spotkały się na kolacji z autorem tego spisu. Co Ty na to? PS. Niesamowite jest to, że nawet kiedy piszę swoje czeskie teksty (przygotowuję książkę reporterską o Czechosłowacji i drukuję fragmenty w Gazecie W. I ktoś np. czyta o pisarzu, którego podsłuchiwano w jego własnym domu a potem intymne rozmowy z jego przyjacielem wyemitowano w telewizji, wskutek czego facet umarł albo o piosenkarce, którą na 20 lat wygnano z Pragi, zakazano jej spiewać a jej nazwisko wymazano z en cyklopedii), a więc niesamowite jest to, że mimo ogromnej dokumetacji jaką zbieram po tych reportażach też słyszę, że są wymyślone. Że to nie mogło se zdarzyć. A ja mówię - wszystko o czym pisał Orwell dokładnie się spełniło (przynajmniej w Czechosłwacji) Czy wokół niektórych ludzi naprawdę nic niezwykłego się nie dzieje? Żadna metafizyka? A może nie macie odpowiedniego radaru, antenki na takie historie? Co do programu w Polsacie, to nie istnieje od kilku lat. Odszedłem z niego na własną prośbę i teraz pracuję w Gazecie W. Pozdrawiam, z wdzięcznością za czytanie moich tekstów - Mariusz Szcz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwer Re: Tu Autor tekstu... IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 03.01.03, 14:30 Mariusz ciesze się, że tu trafiłem z przyjemnościa poczytam o tym w "obcasach" - tak ciężko coś tam trafić ciekawego. A komentarze napisze po weekendzie ;-) Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LM Re: Tu Autor tekstu... IP: *.cplus.com.pl 03.01.03, 15:17 Mariuszu znów jesteś taki jakiego polubiłam kilka lat temu i robisz to za co Cię cenię.....Gratuluje tej opowieści. Tylko Ty masz radar do znajdowania takich historii i to jest to co Cię wyróżnia (Twój dar).... I nie denerwuj się, nikt Cię nie zmuszał do pracy w Polsacie, niestety długo bedziesz jeszcze ponosił tego konsekwencje.... Pozdrawiam. I obiecuję, że wydasz ksiażke to przeczytam wszystkie czeskie (czechosłowackie)reportaże i przyjdę po autograf z dedykacją............ Odpowiedz Link Zgłoś
scandic Re: Tu Autor tekstu... 03.01.03, 22:42 Witam i gorąco pozdrawiam. Świetna robota, Mariusz. Zazdroszczę, że Ci się przydarzają takie rzeczy. Mnie prześladuje Stasiu Przybyszewski. Co chwila natrafiam na jakieś nowe kosmiczne wątki jego życia, na podstawie których dochodzę do zadziwiających konstatacji. Pomyśleć, że zaledwie kilkanaście lat temu zmarł w Szwecji jego wnuk (syn Zenona, świadka tragedii na Kaukazie, przygarniętego potem przez norweską rodzinę Dagny) - wielka osobistość i długoletni dyplomata w służbie Króla Szwecji. Szelki spadają mi też na wspomnienie, że kilka lat temu ambasadorem USA w Polsce był Nicolas Rey, potomek Ojca Literatury Polskiej... PS Apropos Na każdy temat: ja bym już zapomniał o tym programie ale ciągle pojawia się jakaś idiotyczna reklama lekarstw zrobiona na modłę tamtego programu. Chcieli podrobić też prowadzącego, a wyszedł z tego jakiś straszyny pastisz! Oto cena sławy! Odpowiedz Link Zgłoś
rdudka Re: Tu Autor tekstu... 05.01.03, 14:25 Na początku myślałem że to tylko zbieżność nazwisk, ale po prostu oniemiałem. Dla mnie to szok że ty Mariuszu, były prowadzący "Na każdy temat", piszesz teraz takie historie. Widzę niesamowity rozwój. Ten reportaż po prostu wessał mnie w ekran. A może ktoś robi z nas balona? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cezz@gazeta.pl Re: Tu Autor tekstu... IP: 213.17.235.* 05.01.03, 15:58 "Każda zakochana pamięć przechowuje swoje magdalenki..." - tak zaczyna się opowiadanie J. Cortazara "Twoja najgłębsza skóra". Panie Mariuszu, udało się Panu wydobyć czyjąś magdalenkę, w której odbiły się na moment magdalenki współuczestniczek szczepienia... Magdalenki lekko przykurzone, ale nie czerstwe. Bo odbiło się w nich życie bohaterek. Dziękuję za te wrażenia. Jeden z końcowych dialogów w filmie "Dym": umiejętność "nawijania" to wielki dar. No więc ma go Pan, choć - jak każdy nas - miewa Pan gorsze i lepsze dni. Ten związany z "Kartką" przyniósł majstersztyk. Słodzenie bywa irytujące (zwłaszcza dla postronnych), a i krępujące nieco dla adresata, ale takie jest prawo osób wyrażających radość. I na koniec krótko o "Na każdy temat" - nie rozumiem powodów, dla których wypomina się to Panu, jak zdradę narodu. Dla mnie była to Wielka Szkoła Umiejętności Zadawania Pytań i Umiejętności Słuchania. Przydaje mi się w życiu i w pracy. Dziękuję. A prokuratorzy w Pana sprawie na każdy temat niech żałują, że nie kończyli tej szkoły. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Cezz@gazeta.pl!!! IP: *.gazeta.pl 07.01.03, 03:15 Cezz, nie można napisać do Ciebie, poczta odsyła maila, że adres niesprawny. Czy jest inny sprawny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cezz Re: Cezz@gazeta.pl!!! IP: 213.17.235.* 14.01.03, 02:08 Źle mi się adres wpisał. Winno być cezzio@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Tu Autor tekstu... IP: *.tele2.pl 06.01.03, 11:35 Bardzo dziękuję za "Kartkę". Uwielbiam tego typu historie. Może jakiś ciąg dalszy? Bardzo się cieszę, że Pan pisze. Proszę o więcej. A w Nowym Roku: wszystkiego co najpiękniejsze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Kartka IP: 213.17.238.* 03.01.03, 14:53 Naprawdę świetne. Jestem poruszona. I pod ogromnym wrażeniem nie tylko historii, ale sposobu w jaki została przedstawiona. Dość krótki tekst, a wciąga jak najlepsza powieść. To taki zaskakujące, że w takiej kartce tyle osób potrafiło jednak znaleźć źródło swoich skrywanych obaw, wyrzutów sumienia ... . Mariuszu - nie wiedziałam, że piszesz, cieszę się , że już wiem. I z niecierpliwością czekam na Wysokie Obcasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 'cantagne Re: Kartka IP: proxy / 212.160.211.* 03.01.03, 15:43 Brawo Panie Mariuszu,brawo...!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @@@ Re: Kartka IP: 193.95.186.* 03.01.03, 16:03 naprawde super historia!!! czy te fotografie pan z listy moga sie tez ukazac w internecie??? bo nie mam dostepu do papierowej wersji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAWS Re: Kartka IP: 65.223.185.* 03.01.03, 16:34 Serdeczne gratulacje Panie Mariuszu. Czytanie tego tekstu sprawilo mi niesamowita przyjemnosc, az brak mi slow... Mam nadzieje znalezc wiecej Pana tekstow w internecie, niestety nie mam dostepu do drukowanej prasy polskiej. Z wyrazami szacunku. Odpowiedz Link Zgłoś
brydzyt Re: Kartka 03.01.03, 17:32 Nie miałam najmniejszych wątpliwości, nawet kiedy pracował Pan w POLSACIE, że ma Pan świetne pióro. Pamiętam tekst o braciach BATA w DUŻYM FORMACIE (który ukazał się już po telewizyjnym kilkuletnim epizodzie). Był znakomity. Ten również niczego sobie. Gdyby był wymyślony, byłabym chyba pod jeszcze większym wrażeniem... pozdrawiam serdecznie ps. nie wiem cóż złego jest w realizmie magicznym...zachodzę w głowę i nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Super historia IP: *.library.falmouth.k12.ma.us 03.01.03, 18:36 Panie Mariuszu, przeczytalam jednym tchem, nawet wzruszylam sie troche (choc nie naleze do pokolenia lat piecdziesiatych). Dziekuje za to subtelne nawiazanie do Romain Gary, przypomnialam sobie wlasnie, ze nie przeczytalam jego innych ksiazek poza "Wszystkimi porankami swiata" i zamierzam to jak najszybciej nadrobic! Pozdrawiam Pana bardzo serdecznie i mam nadzieje, ze znowu Pan cos napisze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata jeszcze slowko do Pana IP: *.library.falmouth.k12.ma.us 03.01.03, 19:09 Wlasnie przeczytalam pozostale watki. Tak sobie mysle, ze lepiej byloby dla Pana wcale nie odpisywac na te watki co to je tutaj niektorzy zakladaja... Siedzialby Pan sobie w cieplym i bezpiecznym dystanie od reakcji jakie wywolal Pana tekst, siedzialby Pan sobie i kontemplowal z oddali. A Pan nic tylko przylbice odslania, wlasny czas poswieca, zeby sie wdawac w polemiki z roznymi zlosliwcami. Ze program w Polsacie sie komus nie podobal? To mogli wylaczyc i nie ogladac. Pana teksty sie same dobrze bronia. Pana kultura i elokwencja tez. Moze pan spac spokojnie. A ja sie zdenerwowalam i troche unioslam. To mi sie czasem zdarza, gdy widze co wynika z wychodzenia z perlami do swin! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Super historia IP: *.chello.pl 03.01.03, 23:42 Pani Beato!!! "Wszystkie poranki swiata" napisal Pascal Quignard (byl wedlug tej ksiazki piekny film). A Pani chodzilo zapewne o "Obietnice poranka". Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Dorota IP: *.library.falmouth.k12.ma.us 08.01.03, 19:34 A Pani chodzilo zapewne > o "Obietnice poranka". Oczywiscie, ze o "Obietnice!" Czytalismy to na glos wieczorami w milym gronie jakies siedem lat temu, to w koncu nie tak dawno temo, troche przedwczesnie na Alzheimera... Pozdrawiam, dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika Re: Kartka IP: *.ds.uni.wroc.pl 04.01.03, 11:23 Przyznaję, że nie doceniałam Pana! Gratuluję i pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wanda Re: Kartka IP: 5.3.* / 167.26.67.* 03.01.03, 20:58 Historia w kolorze sepii. Lubie takie. A jeszcze jak sie potajemnie czyta w pracy... Czekam na calosc w internecie, nie mam mozliwosci kupna papierowej gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Mistrzostwo świata! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.03, 21:14 Mariuszu, jesteś najlepszym reporterem piszącym w Polsce. Najpierw jesteś Ty, potem długo, długo nic, potem Tochman, ale on bardzo rzadko pisze, potem znowu długo, długo nic, później ze dwa nazwiska z GW jeszcze i zupełnie, zupełnie nic. Szkoda. Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Mistrzostwo świata! IP: *.bsk.vectranet.pl / 10.1.255.* 04.01.03, 12:47 Gość portalu: Maciej napisał(a): > Mariuszu, jesteś najlepszym reporterem piszącym w Polsce. Najpierw jesteś Ty, > potem długo, długo nic, potem Tochman, ale on bardzo rzadko pisze, potem > znowu długo, długo nic [..] Tak, warsztat pana Szczygła i jego sumienność dziennikarska jest rzeczywiście "profesjonalna" :-(( Śmieszą mnie takie wypowiedzi!!! Ostatnio zabłysnął tekstami o Republice i Grzegorzu Ciechowskim (na okoliczność rocznicy śmierci GC) www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34471,1224035.html. Radzę przeczytać komentarze do tego "artykułu" na forum skupiającym fanów Grzegorza dyskusje.pl/showflat.php?Board=republika&Number=461394&part=1#Post461448 oraz na oficjalnej stronie Republiki www.republika.art.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oja Re: Mistrzostwo świata! IP: *.acn.pl 04.01.03, 12:56 Gość portalu: Paweł napisał(a): > Gość portalu: Maciej napisał(a): > > > > Tak, warsztat pana Szczygła i jego sumienność dziennikarska jest > rzeczywiście "profesjonalna" :-(( Śmieszą mnie takie wypowiedzi!!! Ostatnio > zabłysnął tekstami o Republice i Grzegorzu Ciechowskim (na okoliczność rocznicy > > śmierci GC) <a href="www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34471,1224035.html."targe > t="_blank">www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34471,1224035.html.</a> Radzę > przeczytać komentarze do tego "artykułu" na forum skupiającym fanów Grzegorza > <a href="dyskusje.pl/showflat.php? Board=republika&Number=461394&part=1#P > ost461448"target="_blank">dyskusje.pl/showflat.php? Board=republika&Number=46139 > 4&part=1#Post461448</a> > oraz na oficjalnej stronie Republiki www.republika.art.pl Pawle, potrafisz podac jakies inne teksty Szczygla, którymi "zabłysnał" jak to ironicznie okresliles, czy przeczytales ten jeden o republice i tak cie on boli. Dlaczego nie napisales nic o tym tekscie? to nie jst rzetelna, profesjonalna krytyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Mistrzostwo świata! IP: *.bsk.vectranet.pl / 10.1.255.* 04.01.03, 13:09 Gość portalu: oja napisał(a): > Pawle, potrafisz podac jakies inne teksty Szczygla, którymi "zabłysnał" jak to > ironicznie okresliles, czy przeczytales ten jeden o republice i tak cie on > boli. Dlaczego nie napisales nic o tym tekscie? to nie jst rzetelna, > profesjonalna krytyka. Oja! W zamyśle nie miała to być krytyka tylko pokazanie pewnych jasnych spraw. Artykułow p. Szczygła nie czytuję i nie będę czytał. A Republikę, dokonania artystyczne i życiowe Grzegorza Ciechowskiego cenię natomiast ogromnie i dlatego zainteresowałem się felietonem na ten temat. I rzeczywiście, boli mnie on, bo nieznoszę fuszerki, kłamst i nieprofesjonalismu - szczególbnie w mediach. Mój stosunek do tekstu tegoż jest chyba jednoznaczny a ironia wobec takich "autorków" celowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Mistrzostwo świata! IP: *.bsk.vectranet.pl / 10.1.255.* 04.01.03, 12:58 Dodaję jeszcze wypowiedzi najbardziej dotkniętych przez Pana Szczygła osób: www2.gazeta.pl/czat/1,22198,1219712.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zb Niech żyje Szczygieł i pisze jak najwięcej! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.03, 15:13 Tylko dlaczego Kolego nie podajesz żadnych przykładów nierzetelności w sprawie tekstu o Ciechowsskim. Wszyscy pisali, że zły, ale nikt nie pokazał ani jednego zdania, które możnaby inaczej napisać. Przeczytałem wyjaśnienie Szczygła właśnie na tym forum miedzy postami i mnie ono przekonuje. A zapisc chatu z panią Ciechowską - poziom "pytań" fanów i poziom jej odpowiedzi - ŻENUJĄCY. Jakby Szczyg zadawał takie pytania, to chyba dawno już by przestał być dziennikarzem. Poza tym też jestem fanem Republiki i mnie tekst "GC otworzył mi drzwi" bardzo sie poodbał, jest wzruszający i pogłebiający postać Grzegorza C. Wiesz dlaczego on się nie podobał fanom? Bo nie jest pisany na klęczkach! A ten reportaż - "Kartka" to naprawdę coś wspaniałego. Ktoś tu napisał, że warto było dla tego tekstu kupić Wyborczą. Jakieś pół roku temu M.Szczygiel napisał w Wysokich tekst "Dowód" - to była taka mała opowieśc o miłości po której CHCIAŁO MI SIĘ ŻYĆ i być dobrym dla ludzi. Ten facet pisze wspaniale. I często kontrowersyjnie. Co tu się działo p;o jego tekście o stosunku Czechów do kościoła!!! ("Mein Gott" tekst się nazywał). Wychwalany i poniżany przezinternautów. Nie wiem czy większość nie jest za młoda, ale na początku lat 90. napisał taki tekst o onanizmie, zdaje się Onanizm po polsku, dokładnie nie pamiętam, po którym ZCHN wpisał go na listę których nie powinien czytać katolik. Ale nie było wtedy, cha cha, internetu... W każdym razie na Uniwersytecie Warsz. na swoim seminarium z reportażu ma full studentów. Dla mnie to postać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ilona Re: Kartka IP: *.wh.uni-hannover.de 03.01.03, 23:30 Jak dobrze zajrzeć czasem do "Gazety".Warto było.Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gratukuję Re: Kartka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.03, 02:10 Gratuluję. Panie Szczygieł, pamiętam Pana reportaż pt. "Reality" o kobiecie, która zapisywała każdą czynność. Albo "Kaprysik" o kobiecie, która co jakiś czas fotografowała się jako inna osoba w Szczcinie bodajże. Albo o czeskiej piosenkarce, która nie istniała. Bardzo Pana cenię za reportaż (wiedziałem, że w telewziji udaje Pan tego prostaczka bożego). Pisze Pan teksty wielowymiarowe, bombowe. Jest jeszcze Wojciech Tochman i stawiam Was w pierwszej piątce reporterów wsplczesnych. Pozdrawiwam, Zbigniew Konikiewicz, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vizzz Re: Kartka IP: *.solar.silesianet.pl 04.01.03, 09:45 Szczyglasto, szczyglasto genialnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elka Re: Kartka IP: *.kulki.olnet.pl 04.01.03, 10:12 Intrygująca historia.Pewnie wiele z nas posiada takie kartki,listy które są dla nas mglistym wspomnieniem którym żyjemy i cieszymy się nim. Odpowiedz Link Zgłoś
yawokim łolaboga 04.01.03, 10:37 dobreeee no to dzisiaj wyborcza gites a ja juz wieszalem psy ze tylko unia i ojciec swiety.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MJ Re: Kartka IP: *.wawa.presscd.pl 04.01.03, 20:23 Przeczytalam jednym tchem! Alez Pan to opowiedzial... Gratuluje (i probuje zapomniec o polsatowskiej przeszlosci - jak tak dalej pojdzie, nie bedzie trudno! :-)). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sonia Re: Kartka IP: *.man.polbox.pl 04.01.03, 20:52 Gratuluję. Rewelacyjny tekst! Czekam na następne. Pozdrwaiam. Sonia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Kartka IP: 62.93.63.* 04.01.03, 22:07 Straszny sensat z tego Mariuszka ! Podziwiam talent do robienia wielkiego halo z niczego . " Na dachu wieżowca Polsatu wylądował helikopter ..... i zaczynała się kompletnie niestrawna audycja , gdzie zaproszeni goście mieli być tylko tłem dla "światowca". Podobny bufon do Wołoszańskiego i Najsztuba , z tym, że Wołoszański to autentyczny pasjonat i zawodowiec a ci dwaj to kompletni ignoranci.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gall Re: Kartka IP: *.gazeta.pl 04.01.03, 22:24 Cała literatura to bardzo często wielkie halo z niczego Odpowiedz Link Zgłoś
brydzyt Re: Kartka 06.01.03, 13:10 Gość portalu: Adam napisał(a): > Straszny sensat z tego Mariuszka ! Podziwiam talent do robienia > wielkiego halo z niczego . " Na dachu wieżowca Polsatu > wylądował helikopter ..... i zaczynała się kompletnie > niestrawna audycja , gdzie zaproszeni goście mieli być tylko > tłem dla "światowca". Podobny bufon do Wołoszańskiego i > Najsztuba , z tym, że Wołoszański to autentyczny pasjonat i > zawodowiec a ci dwaj to kompletni ignoranci.... I pewnie dlatego Wołoszanski z wielkiej pasji wystąpił w tej żenującej kampanii, agitującej za naszym wstąpieniem do UE i zainkasował 120 tys. zł jak pisała prasa... Kampania nie dosyć, że zenująca to jeszcze spreparowana przez dobrze znaną republikę kolesi... No ale jak wiadomo, pieniądze nie śmierdzą... Odpowiedz Link Zgłoś
kaja_ Re: Kartka 05.01.03, 00:50 Wspaniały tekst! A jeszcze jak przeczytałam wypowiedzi internautów i przypomniałam sobie, że i "Reality" i o Bacie i o piosenkarce napisał Pan! Proszę o jeszcze i jeszcze! Kaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho [...] IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 05.01.03, 11:49 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania G. Re: Kartka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.01.03, 12:05 Jestem zaskoczona! Mile zaskoczona! Też nie wiedziałam, że Pan pisze! Za mało czytam? Albo nie zwracam uwagi na autora! Historia nie do powtórzenia, mistrzostwo pióra! Jeśli autentyczna, to gratuluję wyczucia, bo ja wyrzuciłabym jakąś pożółkłą kartkę, a Pan wyciągnął z niej historię, żywą i prawdziwe migocącą! Nawet zabiło mi mocniej serce, a to najlepszy dowód na to, że to nie tylko sucha opowiastka, a coś więcej! Podziwiam, gratuluję! Dobrze, że moja teściowa jest fanką WYSOKICH OBCASÓW, to mam szansę zobaczyć bohaterów! Pozdrawiam! Ania Gąsiorek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Nie podobają mi się reportaże p. Szczygła. IP: *.icpnet.pl 05.01.03, 17:35 Nie wiem, jak dla mnie P. Szczygieł pali te wszystkie swoje historie, może po prostu jest kiepski. Nie dość że zrzyna z niedoścignionej Hanny Krall (p. tekst "Praca roportera nauczyła mnie...") zarówno dosłownie jak i w przyjętej konwencji, to jeszcze te jego reportaże są płytkie, przegadanie gdzie nie trzeba, i punkty ciężkości w nich pogubione. To samo było z tekstem o Romskich działaczkach i reportażem o kobiecie, ktra lubiła się fotografować - w istocie niczego się nie dowiadujemy, ślizgamy się tylko po wierzchu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zb A mnie się podobają IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.03, 18:14 Gość portalu: e napisał(a): > Nie wiem, jak dla mnie P. Szczygieł pali te wszystkie swoje > historie, może po prostu jest kiepski. Nie dość że zrzyna z > niedoścignionej Hanny Krall (p. tekst "Praca roportera nauczyła > mnie...") zarówno dosłownie jak i w przyjętej konwencji, to > jeszcze te jego reportaże są płytkie, przegadanie gdzie nie > trzeba, i punkty ciężkości w nich pogubione. To samo było z > tekstem o Romskich działaczkach i reportażem o kobiecie, ktra > lubiła się fotografować - w istocie niczego się nie dowiadujemy, > ślizgamy się tylko po wierzchu. A mnie się wydaje, że kwestia "Praca repoprtera nauczyła mnie..." jest celowym zabiegiem, zwłaszcza w kontekście występowania tu H. Krall. To jest po prostu gra z czytelnikiem. Myślę, że w przypadku kobiety, która lubiła się fotografwoac autor mógł napsiac więcej, ale małe miasteczko, otoczenie itp. sprawiło, ze reszty musimy sie domyslać. Wtedy ten tekst, mówię o "Kaprysiku" był jak deser, jak pianka z białek, taki dokładnie jak piosenki z Kabaretu Starszych Panów, i chyba o t chodziło. A co do głębi. Takie reportaże jak "Reality", "Kochaneczek" czy story o rodzinie Batów były bardzo pogłębione i poruszające. Przede wszystkim mają niebywale wycyzelowaną formę w połączeniu z bobmbowymi tematami. A głębia psychologiczna jest u niego zawsze. W środowisku reporterów w Polsce jest uważany za jednego z najlepszych. Spytajcie Kapuścińskiego, Tochmana czy samą Krall. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szelak Re: A mnie się podobają IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 05.01.03, 21:15 mnie też się podobało. tek artykuł czyta się jak kryminał. kapitalne jest to uczucie obcowania z jakąś niebywale mroczną tajemnicą zderzone z dość prozaicznym rozwiązaniem! no i to zapętlenie historii: tekst w WO rozpoczyna jakiś ciąg przypadkowych zdarzeń którego finał również jest tekstem w WO! pychota! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania R. Re: Nie podobają mi się reportaże p. Szczygła. IP: *.klaudyny.waw.pl / 10.1.32.* 06.01.03, 14:34 Reportaż ma wciągać, ma mieć to coś i taki właśnie jest ten reportaż!! Gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kociur Re: Kartka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.03, 22:15 Panie Mariuszu, śnieżny powolny wieczór i Pana "Kartka" malowana delikatną kreską - jak opowieści mojej babci (świeć panie nad jej zwariowaną duszą) o ludziach których widziałam tylko na fotografii a o których chciało się wiedzieć wszystko. Uszlachetnił Pan mój słodki wieczór. Dziękuję za piękno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tigra Re: Kartka IP: *.proxy.aol.com 06.01.03, 04:17 z przyjemoscia dotrwlam do konca tej dosc niebywalej opowiesci; to bardzo sympatyczne opowiadanie i wlaciwie wiele mowi o mezczyznach; wszystkiego mozna sie po nich spodziewac; jedni sa zbyt dociekliwi, a inni wcale, dlatego przebywanie w ich towarzystwie, to wielka niespodzianka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rayamajhi Re: Kartka IP: *.proxy.aol.com 06.01.03, 15:44 Mezczyzna jest nieprzewidywalny a kobiety sa pelne tajemnic. Kazda kobieta kryje w sobie wiele nieopowiedzianych i nieopisanych watkow z filmu ZYCIE. Jedna historia a tyle watkow. Mysle ze ta karta byla dla tego mezczyzny osobista lista cudow swiata. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bożka Re: Kartka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.01.03, 22:21 Doskonałe! Trzyma w napięciu, a zakończenie historii jest balsamiczne... Pan M.S. skutecznie pozwala nam zapomnieć o polsatowskim koszmarze dla prostaków. Odpowiedz Link Zgłoś