Dodaj do ulubionych

na emigrcje po prawie?

26.07.06, 00:54
witam;) zastanawia mnie jakie sa perspektywy znalezienia pracy za granica po
ukonczeniu prawa, wiadomo, ze takie studia jak prawnicze sa raczej scisle
zwiazane z krajem, nie jak uniwersalne medycyna czy informa np, chyba mozna
jednak dokształcic sie jakos w zakresie praw obcych i szukac zatrudnienia
poza polska, gdzie jakos nie widze dla seibie perspektyw;/ ??? prosze
doinformujcie mnie ;)
Obserwuj wątek
    • duivel Re: na emigrcje po prawie? 26.07.06, 09:34
      sama bym sie chciala dooedukowac w tym temacie... generalnie sa podyplomowe
      studia za granica, trzeba szukac na konkretnych uniwersytetach, platnosc rozna
      ale jak z szukaniem pracy potem za granica niestety nie wiem.
      • gosiek1234 Re: na emigrcje po prawie? 26.07.06, 12:11

na tej stronie dokładne informacje
        pozdrawiam

www.adwokatura.pl/aktualne___28042004_studiallm.htm
        • yatsec Re: na emigrcje po prawie? 26.07.06, 14:10
          LLM jak MBA? Ktoś w tym artykule przesadził. Moim zdaniem to jedynie
          przedłużenie "studiów", zwiedzanie świata, poznawanie ludzi i zwyczajów no i
          szlifowanie jezyka. Nie bez powodu w naszym zawodzie to praktyka coś daje a
          studiowanie raczej niewiele. Zawodowo LLM do niczego nie jest potrzebny. Ale
          jeśli zaczyna sie prace w zawodzie to oczywiście pracodawca zwroci na LLM uwage
          choć i tak zatrudni tego z doświadczeniem :)
          • aresik1 Re: na emigrcje po prawie? 21.08.06, 17:50
            osmielam nie zgodzic sie z opinia, ze LLM nic nie daje oprocz zwiedzania swiata
            i szlifowania jezyka. To znaczy nie zgadzam sie czesciowo ;) Wszystko bowiem
            zalezy od tego, o jakiego rodzaju pracy myslisz. Jesli jest to mala,
            kilkuosobowa kancelaria z rodzimymi klientami niewielkich, ze tak powiem
            rozmiarow, masz racje, LLM na nikim nie zrobi tam wrazenia i mozna go
            potraktowac raczej jak strate czasu, pieniedzy i energii. Natomiast nie przez
            przypadek, jak sadze, duze kancelarie prawnicze (Linklaters, Allen & Overy,
            White & Case, Lovells itp) doslownie "lowia" LLM'ow zanim jeszcze skoncza
            studia. I tu wlasnie dochodzimy do sedna, czyli co tak naprawde daje LLM - otoz
            daje nie tylko znajomosc jezyka ale tez przede wszystkim obycie w prawie w skali
            makro - jesli mozna tak powiedziec. Spotkanie z innymi systemami prawa,
            zrozumienie, ze pewne rozwiazania moga byc zupelnie inne niz rodzime i rowniez
            swietnie dzialac, swoboda w kontaktach z ludzmi z innych krajow itd. To na pewno
            jest duzym plusem w cv, jesli masz pracowac dla klientow operujacych na
            wszystkich kontynentach. LLM nie jest jeszcze zbyt popularny w Polsce, to fakt,
            ale spojrz na przyklad na naszych sasiadow Niemcow, tam wiekszosc prawnikow ma
            do nazwiska dopisane 3 dodatkowe literki. LLM jest tam zwykla kontynuacja,
            dopelnieniem wyksztalcenia prawniczego.
            • magister_dixit Re: na emigrcje po prawie? 08.10.06, 19:13
              Z wyborem tego LLM, to trzeba rozwaznie dzialac. Prawda jest taka, ze poziom
              wiekszosci LLM jest niski. Placi sie sporo, a wiadomo, ze jak sie placi, to
              wszyscy zdadzą. Jak ktos nie zda,to nastepnych chetnych na LLM moze zabraknac.

Jak zwykla powraca stara prawda, ze wiedza, doswiadczenie i żyłka prawnicza, a
              nie papiery sa najlepsza wizytowka prawnika.
    • eljena Troche sie trzeba przekwalifikowac... 08.10.06, 11:08
      ... ale da sie zrobic. Ja sie na przyklad zajmuje miedzynarodowym prawem
      podatkowym w jednym z krajow zachodniej europy i jestem bardzo zadowolona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka