Dodaj do ulubionych

mezczyzna w potrzebiee

28.08.06, 23:11
mam do milych pan pytanie. robie kompot z jablek. na dwa kilo obranych tychze
owoców ile dolac wody i cukru. z goru dziekuje...aha jutro robie jakis dzem
lub konfiture lub cos z nich i bardzo prosze o jakis przepis. pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • khaki3 Re: mezczyzna w potrzebiee 28.08.06, 23:11
      Ale kompocik na zime czy,zeby ugotowac sobie teraz:)
      • rochalimea Re: mezczyzna w potrzebiee 28.08.06, 23:13
        teraz....a na ziem tez mozna? bo mam maaase jablek,żona pojechala i szaleje w
        kuchni.-tzn. na razei obralem jablka:P
        • khaki3 Re: mezczyzna w potrzebiee 28.08.06, 23:16
          Zalewasz woda(ale 2 kg to ciut za duzo,chyba,ze masz duuuuuuuuuzy garnek,lepiej
          moze wrzuc kilka poczastkowanych jablek np. 10 czastek) dodajesz np. 4 lyzki
          czubate cukru i wstawiasz na sredni ogien.A jak na zimie to nie wiem:)
          • rochalimea Re: mezczyzna w potrzebiee 28.08.06, 23:19
            ale woda z czubem? aha a jak zrobic cos jeszcze z tego? sam nie wiem dzem
            lub...coś innego...musze zaskoczyc malzonke:P
            • trish_zarzecki Re: mezczyzna w potrzebiee 28.08.06, 23:36
              rochalimea napisała:

> ale woda z czubem? aha a jak zrobic cos jeszcze z tego? sam nie wiem dzem
              > lub...coś innego...musze zaskoczyc malzonke:P

Mozesz przygotowac jabluszka na szarlotke, wtedy sie nie zmarnuja:
              Do sloikow ucierac na duzych oczkach obrane jablka warstwami na zmiane z cukrem
              (nie za duzo cukru) i potem zapasteryzowac je wstawaiajac do piekarnika na pol
              godz. (az wieczka beda wklesle).
              Gdy przyjdzie ochotka na szarlotke - jabkluszka jak znalazl.
              Z obierek za to mozna zrobic ocet jablkowy - zalewa sie woda i odstawia w
              cieple miejsce, dobrze zawiazac sloik lub butelke gaza (pare warstw), po kilku
              dniach przecedzic i znow odstawic, po ok 2 tyg - ocet gotowy.
              Tak robila moja babcia.
          • rochalimea Re: mezczyzna w potrzebiee 28.08.06, 23:19
            aha!! a ile czasu gotowac od wrzenia???
            • khaki3 Re: mezczyzna w potrzebiee 28.08.06, 23:21
              Powiedzmy,ze woda ma byc tak do 3-4 garnka.Tylko za duzo jablek nie wrzucaj:)Nie
              ma takiej potrzeby.Moze zrob ciasto?A jesli chodzi o dzem to wrzuc jablka do
              garnka,dolej odrobinke wody i gotuj na malym ogniu.Tyle umiem jesli chodzi o
              dzemy:):)
              • rochalimea Re: mezczyzna w potrzebiee 28.08.06, 23:22
                to czym sie to rozni od kompotu?? zakrecone to gotowanie....
                • khaki3 Re: mezczyzna w potrzebiee 28.08.06, 23:26
                  No wlasnie zakrecone:)Nic na to nie poradzisz:)Gotuj Slonko kompot:)
              • trish_zarzecki Re: mezczyzna w potrzebiee 28.08.06, 23:40

Do dzemu nie dodajesz wody, tylko najlepiej cukier zelujacy. Bez cukru wyjda
                jablka prazone (trzeba mieszc bo sie przypalaja) i tez sa super do ciasta czy
                nalesnikow. Generalnie dzem z jablek to nie jest dobry pomysl.
            • khaki3 Re: mezczyzna w potrzebiee 28.08.06, 23:22
              tak gotowac do wrzenia.pozniej wylaczyc ogien i czekac az ostygnie:)
            • turbomini Re: mezczyzna w potrzebiee 28.08.06, 23:23
              Chwilkę, a potem wyłącz i sprawdź czy nie za słodkie albo nie za kwaśne. Jak za
              kwaśne to zaatakuj cukrem, jak za słodkie to cytryną albo kwaskiem.
              Za dżem to ty się raczej nie zabieraj, bo to nie ten "level of game".
              • rochalimea Re: mezczyzna w potrzebiee 28.08.06, 23:29
                a nie ma czegos łatwego z jabłkami???
                • trish_zarzecki Re: mezczyzna w potrzebiee 28.08.06, 23:43
                  rochalimea napisała:

> a nie ma czegos łatwego z jabłkami???
                  No chyba przepisy po mojej babci nie wygladaja na skomplikowane... Ale zeby
                  zona byla w pelni szczesliwa to nie zapomnij posprzatac po sobie... i to nie
                  tylko rynek, w katach tez!
                  • rochalimea Re: mezczyzna w potrzebiee 28.08.06, 23:53
                    to dawaj te przepisy babci....:) sprzatac to ja nie lubie....bedzie
                    przynajmniej widac ze walczylem dzielnie w kuchni:)))
                    • trish_zarzecki Re: mezczyzna w potrzebiee 28.08.06, 23:54
                      czytaj wyzej, nie chce mi sie kopiowac i wklejac.
                      • rochalimea Re: mezczyzna w potrzebiee 29.08.06, 00:32
                        jakos przeoczylem dzieki...czyli żelujacy cukier+jablka posiekane+zero
                        wody...ale jak dlugo to gotowac? i czy to sie pozniej pasteryzuje??
                        • trish_zarzecki Re: mezczyzna w potrzebiee 29.08.06, 00:42
                          No wiesz, uparłes sie na ten dzem z jablek... moja babcia robila jablka
                          prazone, a dzemy w taki sposob ale z innych owocow. Nie wiem co ci wyjdzie,
                          jabla moga rozleciec sie na ciape.
                          • trish_zarzecki Re: mezczyzna w potrzebiee 29.08.06, 00:46
                            acha, no i nie ma jakiejs normy ile to gotujesz - to zalezy jaki gar, ile
                            owocow. Jablka musza juz zaczac sie rozpadac, nie powinny byc chrupiace, trzeba
                            probowac. Z kompotami tez nie ma normy, jedni wola bardziej "geste" inni nie.
                            Generalnie te na zime robi sie "mocniejsze"=wiecej owocow, bo pozniej je sie
                            rozciencza z woda.
                            • trish_zarzecki Re: mezczyzna w potrzebiee 29.08.06, 00:53
                              I sugerowalabym, zebys jednak posprzatal, bo kobiete bedzie trafiac, jak jej
                              sie wszystko wokol kleic bedzie, podloga itd, to nawet pelna spizarka nie
                              zachwyci :) My juz tak mamy. Spadam, czesc.
                              • rochalimea Re: mezczyzna w potrzebiee 29.08.06, 02:08
                                hehe...kobieeeety...w zamian moge z czystym sumieniem polecic film ktory wlasnie
                                ogladnalem Lake House , z Keanu i Bullock....przepiekny. po prostu przepiekny
                                • mamagd Re: mezczyzna w potrzebiee 29.08.06, 07:12
                                  Oj ale się naśmiałam przy tym poście oczywiście pozytywnie. Wasza
                                  korespondencja była odjazdowa.
                                  Do kompociku dla żony dołącz tą wydrukowaną korespondencję niech zobaczy jak
                                  się starałeś. Uważam, że powinna to jeszcze bardziej docenić.
                                  Ale miło zaczełam dzionek :))
                                  • kiki1102 Re: mezczyzna w potrzebiee 29.08.06, 07:40
                                    Z tego co wyczyczytałam to nie dżem,a marmolada Ci wyjdzie-też pysznie.Jak
                                    miałbyś ochotę szarlotkę upiec to służę prostym przepisem.Pozdrawiam.
                                    • rochalimea Re: mezczyzna w potrzebiee 29.08.06, 13:42
                                      jak prosty to bardzo prosze...bo zaraz ide do sklepu i jakby co nabede skladniki
    • rochalimea Re: mezczyzna w potrzebiee 29.08.06, 21:33
      wyszło:)
      kg jablek poltora żelfixu 3:1,z 500 cukru...aha sok pomaranczowy 300....i
      dodalem jeszcze cynanmonu,,,tak zdrowo...czyli polaczylem kilka przepisów...i
      wiecie co? nie wiem czy reszta sloików wytrzyma do zimy...bo jeden wlasnie
      opędzlowalem...:P
      dziekuje za podpowiedzi
      aha....mam kg takich żołtych pomidorów....moge je jakos w occie zrobi??
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka