Dodaj do ulubionych

Egzamin sędziowski 2007

06.09.06, 15:29
Witam,
jestem aplikantką sądową. Do egzaminu sędziowskiego pozostał mi już niecały
rok.
Czy na forum znajdzie się ktoś, kto również przygotowuje się do
tego "wydarzenia"?;) Zapraszam wszystkich chętnych na pogaduchy dotyczące
przygotowań i wszystkiego, co z egzaminem związane.
Obserwuj wątek
    • rocco_siffredi Re: Egzamin sędziowski 2007 08.09.06, 15:42
      To daj spokój
      poczekaj jeszcze z 10 msc i zacznij sie uczyć.
      A zaoszczędzony czas przenacz na przyjemności
      pzdrw.
      --
      • mamakruszynki Re: Egzamin sędziowski 2007 12.09.06, 13:32
        haha, swietna porada - ja jestem juz po i radze inaczej - rob juz powoli
        materila, kazusy, cwiczenie czyni mistrza i daje efekty,; na ostania chwile sie
        nie nauczysz bo materilu za duzo; pozdrawiam
        • awangarda80 Re: Egzamin sędziowski 2007 12.09.06, 22:56
          Od kilku dni chodzi mi po głowie myśl, jak sobie zorganizować naukę przed
          egzaminem, zeby się za szybko nie spalić i mieć siłę na finisz. Póki co doszłam
          do wniosku, że zacznę od kazusów,a przy okazji przypomnę sobie, ew.zapoznam się
          z nieznanym mi orzecznictwem i literaturą.
    • rocco_siffredi Re: Egzamin sędziowski 2007 13.09.06, 09:31
      I tak wszystkiego się nie nauczysz.
      A większośc co przeczytasz to zapomnisz.
      Nie czytaj orzecznictwa - jest
      jedynie kilka ważnych orzeczeń, które
      trzeba znać.
      Czytaj zrobione przez kogoś kazusy i czyste ustawy.
      Ucz się pisać wyroki i liczyć koszty.
      To wszystko.
      pzdrw.
    • pimkie1 Re: Egzamin sędziowski 2007 13.09.06, 18:43
      Witam,
      ja tez sie przymierzam, ale do terminu w lutym, więc...czasu już niewiele!
      pozdrawiam wszystkihc "stukających" :-))

• karmela77 Re: Egzamin sędziowski 2007 19.09.06, 13:48
      ja też w przyszłym roku, w tym roku zdaje mój mąż, jest przed ustnym. Też
      planuję robić najpierw kazusy, ale b. powoli, bo pracowita za bardzo nie
      jestem:))Najbardziej interesują mnie metody zwalczania stresu, bo u mnie z tym
      najgorzej z roku na rok. Myśle,że juz miesiąc przed egzaminem będę na jakiś
      środkach uspokajająccych. A ile macie ewentualnego urlopu przed egazaminem?
      • siostrazuzy Re: Egzamin sędziowski 2007 19.09.06, 17:49
        Ja miałam wolne od początku czerwca. U mnie w firmie w dziale prawnym pracują
        sami radcowie i aplikanci, toteż uzyskanie wolnego przed egzaminem nie było
        problemem (wszyscy mają to za sobą, lub przed sobą).
        Mam pewne wątpliwości, czy zabieranie się na początek za robienie kazusów to
        jest dobry pomysł. Człowiek nie umie nic zrobić i tylko się dołuje. Może jednak
        najpierw mała powtórka? No cóż ja się już wymądrzam a ustny jeszcze przede mną
        (jestem tegoroczną absolwentką apl. sąd.)
    • maggie79 Re: Egzamin sędziowski 2007 19.09.06, 21:48
      jesli ja moge cos radzic (a jestem juz po i to na swiezutko) - dobrze jest
      zaczac wczesniej, bo materialu jest naprawde ogrom a pod koniec juz tak nie
      wchodzi, bo stres narasta. Ja sie uczylam glownie na ustawach, ale mialam juz
      malo czasu. Z perspektywy czasu podeszlabym do tego inaczej - zrobilabym
      wstepnie ustawy i potem faktycznie kazusy. Uczenie sie na samych kazusach nie
      zawsze przynosi efekt, bo np. kazus moze byc zle rozwiazany albo w miedzyczasie
      zmienil sie stan prawny etc... chociaz ilu ludzi tyle metod nauki :))
      • awangarda80 Re: Egzamin sędziowski 2007 19.09.06, 23:04
        "ilu ludzi tyle metod nauki :))"
        święta racja:) niemniej jednak ja cenię sobie wymianę poglądów. Nie chciałabym
        powielać cudzych błędów, wolę słuchać rad bardziej doświadczonych koleżanek.

"dobrze jest zacząć wcześniej" - maggie79, to znaczy kiedy?;) jak było w Twoim
        przypadku?
        • hmm16 Re: Egzamin sędziowski 2007 29.09.06, 15:08
          witajcie,
          ja zdaje w 2007 r., i już sie boje że jest mało czasu, zamierzam zacząć od 1
          października, najpierw ustawa komentarz i kazusy.
          • awangarda80 Re: Egzamin sędziowski 2007 30.09.06, 17:47
            Ja też zamierzam zabrać się za naukę od października. Zacznę chyba od bloku
            cywilnego - na pierwszy rzut pójdzie rodzinne, bo zaczynam praktyki w tym
            wydziale. A potem zobaczymy.
            • domiviki Re: Egzamin sędziowski 2007 30.09.06, 19:52
              Kazusy są podstawą, zobaczcie jak są formułowane. Czasem odpowiedź wynika
              wprost z przepisu,ale najczęściej trzeba pokombinować.
              Dobrze jest spotykać się w kilka osób i wymieniać "poglądy", to mobilizuje do
              nauki, nawet nieświadomej;-)
              Z drugiej strony u większości moich znajomych było tak, że to czego uczyli się
              w maju lub w czerwcu - we wrześniu musieli uczyć się od nowa... Wiadomo,że nie
              wszystkiego, bo coś tam zawsze zostaje,ale...
              Materiału jest tyle,że nie da się wszystkiego nauczyć. Orzecznictwo się
              przydaje,bo przynajmniej u mnie egzaminatorzy lubili zapytać czy się zna jakieś
              orzeczenie w tym zakresie. Ale podstawą są ustawy...
              Nie zapominając o rozporządzeniach Rady...;-)
              • awangarda80 Re: Egzamin sędziowski 2007 14.02.07, 20:24
                Ależ ten czas leci... dopiero był Nowy Rok, a tu juz połowa lutego:(
                Robię KC (spotkania kazusowe) i powoli przymierzam się do ubezpieczeń. Jak to
                wszystko ogarnąć?
                Chyba łapie mnie megastres. Nie mogę sobie z nim poradzić.
            • awangarda80 Re: Egzamin sędziowski 2007 09.10.06, 16:11
              Ehhh, ciężka sprawa. Miałam zabrać się za naukę od października, mineło 9 dni a
              ja nic nie zrobiłam:( Rozgrzeszam się tym, że w ciągu tygodnia napisałam chyba
              6 wyroków z uzasadnieniami i kilka większych postanowień... na kazusy nawet nie
              spojrzałam.
              Jak tu się zmobilizować, kiedy człowiek wraca padnięty z pracy/sądu i ma ochotę
              wyłącznie na prysznic, kolację i spanie???
              • salima323 Re: Egzamin sędziowski 2007 10.10.06, 10:09
                cześć! jestem w takiej samej sytuacji, czas ucieka i chociaz rok to dużo czasu,
                to jednak wiem, że i tak go zabraknie... zastanawiam sie tylko, czy zacząć od
                powtórki karnego, czy może ostro do cywila? i prosze powiedzcie czy warto
                czytać komentarze?
                • domiviki Re: Egzamin sędziowski 2007 10.10.06, 11:19
                  co do czytania komentarzy - trudno powiedzieć. Jeżeli masz sporą wiedzę - to
                  tak, zawsze to jakaś powtórka materiału, a przy okazji coś nowego wpadnie w
                  oko;-)
                  Jeżeli jednak nie ma się wiedzy podstawą są ustawy. Po co tracić czas na
                  komentarze, skoro i tak nie wie się co to np. rozgraniczenie czy nadzwyczajne
                  złagodzene kary. Może to śmiesznie brzmi, ale były na moim egzaminie osoby,
                  które nie przeczytały nawet ustaw. Wynika to z wielu powodów. Po pierwsze brak
                  czasu, po drugie pech w losowaniu pytań, po trzecie - nie da się wszystkiego
                  nauczyć!! Są zestawy, że odpowiedź oparta jest wprost na przepisie, a są takie,
                  że i orzecznictwo SN nie wystarczy. Wszystko zależy od komisji, czy chce
                  konkretnej odpowiedzi (upraszczając - tak/nie) czy też pozwoli opowiadać o
                  problemie przez 10 min prezentując poszczególne stanowiska doktryny.
                  I tu znów przydaje sie rozwiązywanie kazusuów. Ponieważ jest jeszcze sporo
                  czasu, to rozwiązując kazusy szuka sie odpowiedzi we wszelkich możliwych
                  źródłach. Komentarze i lex są wtedy podstawą. Przy okazji przyjemności ;-)))
                  nauka z komentarza...
                  Jedno jest ważne - nie można nie odpowiedzieć na jakieś pytanie, bo wtedy cały
                  zestaw (przedmiot) oceniony jest na 2. A jedna dwója oznacza dwóję z całego
                  egzaminu, bez względu na pozostałe oceny...

A od czego zacząć? Hmm... Od tego co lubisz, zeby sie wciągnąć w wir nauki. Lub
                  od tego czego nie lubisz, żeby Ci potem czasu nie zabrakło na odkładane
                  przedmioty...;-)
                  • hmm16 Re: Egzamin sędziowski 2007 10.10.06, 16:46
                    jak ktoś nie wie co to rozgraniczenie czy nadzwyczajne złagodzenie kary to ja
                    polecam podręcznik.
                    moim zdaniem są instytucje których bez komentarza się nie zrozumie jak np czyn
                    ciągły. ja mam egzamin za rok i na razie staram się zacząć się uczyć. ja mam
                    taką koncepcję karne i kpc z komentarzy, cywilne materialne
                    podręcznik+komentarz+kazusy co do reszty pomysłów brak. W cywilu mam luki od
                    podstaw więc najpierw musze je uzupełnić.
                    • domiviki Re: Egzamin sędziowski 2007 11.10.06, 10:18
                      To ja polecam jeszcze metodyki. Techniczne ujęcie pracy sędziego. Są
                      połączeniem komentarzy, orzecznictwa i praktyki. Choć oczywiście każda apelacja
                      ma jakieś odrębności i trzeba o tym pamiętać.
                      • awangarda80 Re: Egzamin sędziowski 2007 11.10.06, 14:18
                        Polecam "Metodykę pracy sędziego w sprawach cywilnych" Bladowskiego albo
                        Pietrzkowskiego (wg mnie ten drugi lepszy) oraz "Zarys metodyki pracy sędziego
                        w sprawach karnych" Samborskiego. Są też "Elementy metodyki pracy sędziego w
                        sprawach karnych" Hofmański/Zabłocki ale nie znam tej pozycji.
                        • salima323 Re: Egzamin sędziowski 2007 11.10.06, 16:15
                          Kochani, czy toś ma dostęp do jakiś dobrych kazusów? moglibyśmy sie
                          powymieniać? pozdrawiam
                          • pimkie1 Wymiana kazusów 11.10.06, 23:09
                            Dziewczyny!
                            ja zdaję w lutym w ministerstwie i poszukuję wszelkich kazusów z 2006 r.
                            które udało się zebrać (zapamiętać).
                            W Wawie cały czas zbieramy, ale na razie jest z tego co wiem tylko ok. 20
                            zestawów. Jesli się skrzykniemy może uda się skompletować wszystkie.
                            Apeluję o opmoc i współpracę!!!
                            Jak wieść gminna niesie na terminie lutowym są te same kazusy co we wrześniu
                            więc warto :-)
                            A tym którzy zdają za rok też przyda się posiadać świeże kazusy jak
                            najszybciej :-)

pozdrawiam znad ksh ;-)
                            • mamakruszynki Re: Wymiana kazusów 12.10.06, 10:26
                              pimkie wyslalam mi mejla w sprawie odbioru materiałów; czy jestes jeszcze
                              zainteresowana?? pozdrawiam
                            • abch1 Re: Wymiana kazusów 12.10.06, 15:41
                              za kazusy z 2006 roku tez bedę wdzięczna... dozgonnie!!!

chyba dopada mnie stres przedegazminacyjny, zaczynam wariować, a to jeszcze 11
                              miesiecy...

na razie na spokojnie robie kazusy z lat 2004 i 2005

chociaż rozwiązania zaskakuja mnie często i stąd ten stres się pojawia...

ach ten Sąd Najwyższy, jak on dziwnie orzeka

pozdrawiam
                              • hmm16 Re: Wymiana kazusów 12.10.06, 16:51
                                no to mnie powinien dopaść stres podwójny, potrójny do potęgi ntej bo ja
                                jeszcze nie zaczełam się uczyć. prawdę powiedziawszy nie mogę znaleść
                                motywacji. W moim okręgu żadna z 5tek nie dostała asesury. eh.
                              • agafra Re: Wymiana kazusów 13.10.06, 00:22
                                Jak miło, że istnieje takie forum :)
                                Jestem aplikantką sądową 3 roku, i z przyjemnością będę dzielić z wami trudy
                                przygotowań...
                                Będę wdzięczna za kazusy z 2006r., a jesli uda mi się je zdobyć, to chętnie się
                                podzielę
                                Pozdrawiam
                                Aga
                                • salima323 Re: Wymiana kazusów 13.10.06, 10:36
                                  ja również zobowiązuję sie zebrać tegoroczne kazusy w moim okręgu i oczywiście
                                  się nimi podzielę
                                  i będę wdzięczna za inne

no i musze się pochwalić: wczoraj oficjalnie usiadłam do księżek :-))))))))
                            • moonay Re: Wymiana kazusów 16.10.06, 15:25
                              Witam!Mam część kazusów z 2006r.- w zasadzie sa to kazusy z karnego, usp,
                              europejskiego, plus kilka z cywilnego. Z przyjemnoscia sie WYMIENIę!
                              Kontakt do mnie: epitre@interia.pl
                            • ana19791 Re: Wymiana kazusów 22.10.06, 13:09
                              Witam,
                              również jestem zainteresowana wymianą kazusów.
                              Mam trochę z tego roku. Dysponuję również kazusami z lat poprzednich.
                              Jeśli ktoś jest zainteresowany wymianą podaję maila:
                              ana1979@poczta.onet.pl
                              • awangarda80 egzamin 12.12.06, 19:14
                                Witajcie:)
                                jak tam przygotowania do egzaminu?
                                u mnie w toku, ale jakoś nie mogę się rozkręcić... poza tym ta pogoda - ciągle
                                bym spała. Staram się zmobilizować. Na tapecie teraz ksh.
                                • abch1 Re: egzamin 13.12.06, 12:16
                                  Solennie obiecałam sobie, że od stycznia będę się uczyć. Na razie zaczytuję
                                  wykłady z kpc. Podkreślam, robie dopiski na marginesie, przygotowuję warsztat,
                                  ale żebym się tak zaczęła na poważnie uczyć... to jeszcze nie...

rada:
                                  kupujcie teksty kodeksów Wolters Kluwier (dawne Zakamycze), podobno są na
                                  ustnym, więc łatwiej będzie, jak się zaprzyjaźnimy z tymi właśnie publikacjami.

pozdr:)
                                  • siostrazuzy Re: egzamin 13.12.06, 12:56
                                    Bardzo dobra rada. Jednak nawet, gdy kodeksy te weźmie do ręki osoba
                                    niezaprzyjaźniona z nimi, to mają one piękne skorowidze, osobne do każdej
                                    ustaw. Po hasłach można znaleźć odpowiedzi na pytania egzaminacyjne, np z kkw -
                                    kobieta odbywająca karę pozbawienia wolności.
                                    • luchon Re: egzamin 13.12.06, 16:51
                                      ktos wspomnial o kkw...
                                      pozwole sobie na dygresje: nie uwazacie, ze przepisy dotyczace odbywania kary
                                      p.w. przez kobiety potwierdzaja, ze mezczyzni sa w Polsce dyskryminowani?
                                      kolejny przyklad na nierownosc plci: zniesienie akcyzy na kosmetyki przy
                                      utrzymaniu akcyzy na bron mysliwska...
                                      a tak bardziej serio - nauke na serio do ES'07 mam zamiar zaczac na powaznie
                                      wowczas, gdy wyjda nowe wydania przepisow na 2007 r. Na kolokwium mialem
                                      pytania ze zmian do kks, ktore obowiazywaly od 3 tygodni, wiec lepiej nie uczyc
                                      sie na starych tekstach. Do tego czasu - wyklady i orzecznictwo.
                                      pozdrawiam,
                                      L.
                                      • siostrazuzy Re: egzamin 15.12.06, 08:07
                                        pozwolę sobie zauważyć, że odmienności w odbywaniu kary pozbawienia wolnosci
                                        przez kobiety związane jest z ich macierzyństwem... No tak, mężczyźni są
                                        dyskryminowani przez samą naturę, ponieważ nie mogą rodzić dzieci.
                                        • luchon Re: egzamin 15.12.06, 18:46
                                          nie, nie chodzi o maciezynstwo, myslalem o czyms innym:

Art. 87 § 2 Kkw: Skazana kobieta odbywa karę w zakładzie karnym typu
                                          półotwartego /.../

tzn. kobieta z zasady trafia do lagodniejszego pudla, tymczasem facet trafia do
                                          takiego zakladu polotwartego w drodze wyjatku, art. 88 par 1 i 2 kkw.
                                          pozdr. L
                    • mietek6661 Re: Egzamin sędziowski 2007 02.08.07, 18:13
                      hmm 16, jak można nie wiedziec co to jest czyn ciągły. To jest np. kilkanaście
                      włamań dokonanywanych jedno co noc.
                      • bonetkanet Re: Egzamin sędziowski 2007 02.08.07, 20:59
                        Taa? To czym jest w takim razie ciąg przestępstw? Czyżby pojęcia te były
                        tożsame? :))
    • resistencja Re: Egzamin sędziowski 2007 11.03.07, 17:30
      Hej, czy ktoś jeszcze zagląda do tego forum, czy też już wszyscy porzucili net
      i zakopali się w książkach.... :(
      Jest marzec - właśnie siadam do nauki. Nie mogłam niestety poświęcić na nią
      więcej czasu, ale myślę, że zdążę. Mam tylko problem z właściwym rozplanowaniem
      materiału. Czy ktoś może mi poradzić jak to wszystko ułożyć w czasie?
      • awangarda80 Re: Egzamin sędziowski 2007 14.03.07, 19:24
        Mnie dziś obleciał potworny strach przed egzaminem:( jakaś paranoja, o niczym
        innym nie myśle, od 14 siedzę z nosem w kazusach z ubezpieczeń i lamentuję, że
        nic nie umiem, że nie zdążę.
        Potrzebuję, żeby mnie ktoś do pionu doprowadził, bo inaczej nerwy mnie zjedza
        (choć do września trochę czasu..)
        Co do planowania nauki to nie pomogę, bo sama mam mętlik w głowie i nie wiem,
        jak to wszystko wbić do łba.
        • brak2sensu2 wymiana kazusów z 2006 roku 17.03.07, 13:32
          cześć. czy ktoś jest zainteresowany wymianą kazusów z egzaminu sędziowskiego z
          2006 r.??? pozdrawiam i czekam na Wasze maile
          • resistencja Re: wymiana kazusów z 2006 roku 21.03.07, 18:56
            zainteresowani zainteresowani. Nie wiem tylko, czy zadowolą Cię kazusy w takim
            stanie jakie ja posiadam - to są skróty tego co zasłyszało się pod drzwiami - w
            kilku (niezbyt wyszukanych) słowach opisany stan faktyczny i pytanie. Jeżeli
            jesteś zainteresowana - moge je przesłać. Ja uciesze się z kazusow z 2006 r.
            pod każdą postacią i będę wdzięczna dozgonnie :)
            • elle.woods Re: wymiana kazusów z 2006 roku 06.05.07, 11:21
              hej, ja tak się tu dopisuję nieśmiało bo nie mam żadnych kazusów z 2006 roku :(
              więc nie wiem czy mam prawo prosić o ewentulane przysłanie mi takowych skoro
              nie mam nic w zamian;) generalnie byłabym wdzięczna jeśli ktoś to przeczyta i
              zechce podzielić się kazusami:)
              pozdr
              • aplikant7 Re: wymiana kazusów z 2006 roku 02.07.07, 14:04
                Witam,
                Kazusy z egzaminu sędziowskiego 2006 posiadam w wersji papierowej. Jesli ktos
                bylby zainteresowany to moge przeslac ksero (za zwrotem kosztow oczywiscie).
                Moj adres: lukaszbier@interia.pl
                Pozdrawiam.
    • malgoska_k jak tam przygotowania?moze wymiana rozwiazan kazus 23.06.07, 09:51
      ow z 2006 r. ???

egzamin sedziowski tuz tuz - jak tam - zaczynacie juz ostatnie powtorki?

czesc z nas posiada jakies kazusy z 2006 r. - byc moze z rozwiazaniami; moze
      sie powymieniamy - chocby pytaniami?
      • aplikant7 Re: jak tam przygotowania?moze wymiana rozwiazan 02.07.07, 14:03
        Witam,
        Chetnie wymienie sie rozwiazaniami kazusow z egzaminu sedziowskiego z 2006
        roku. Na wymiane moge zaproponowac czesc rozwiazan z 2006 roku, praktycznie
        wszystkie rozwiazania z 2005 roku (z kilku roznych apelacji) oraz kazusy z lat
        2000-2004. Łacznie jest tego kilka tysiecy stron i kilkaset MB, wiec w gre
        wchodziloby wyslanie plyty CD. Moj adres: lukaszbier@interia.pl

Od razu zaznaczam, ze kazusy z egzaminu sędziowskiego 2006 posiadam jedynie w
        wersji papierowej. Jesli jednak ktos bylby zainteresowany to moge przeslac
        ksero (za zwrotem kosztow oczywiscie).
        Pozdrawiam.
        • kasiullek egzamin sędziowski 31.07.07, 10:09
          witam, nie wiem czy sie nie mylę ale słyszalam, ze kazusy ukladaja sedziowie z
          roznych apelacji, np jakas tam apelacja kk itp, potem wszystkie projekty
          kazusow jada do Ministerstwa i pozniej w calej Polsce są takie same.Jesli sie
          myle proszę o wyprowadzenie z bledu.
    • mnemon1 Na kiedy wyznaczono pisemny? 07.08.07, 15:26
      Może któraś z Was się orientuje na kiedy wyzanczono terminy
      pisemnego egzaminu sędziowskiego w tym roku (2007)?
    • nancy_callahan Re: Egzamin sędziowski 2007 09.08.07, 13:59
      Nie wiem jak wygląda sprawa terminów pisemnego czy w całym kraju
      jest to jednolicie, apelacja poznańska 1 i 3 września:)
      Pozdrawiam z pozycji leniwiącej się acz z wielkimi wyrzutami
      sumienia... nie mam siły się uczyć, jak jest tak gorąco...
      • tygrys_zielony Re: Egzamin sędziowski 2007 09.08.07, 19:44
        Hej,
        4 i 5 września, niecały miesiąc do godziny zero...
        • hmm16 Re: Egzamin sędziowski 2007 11.08.07, 15:23
          apelacja gdańska 3 i 4 wrzesnia, wyniki 14 wrzesnia ustne 17-29
          wrzesnia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka