Dodaj do ulubionych

wysoka dziewczynka w szkole

22.09.06, 08:01
ooo
ja mam 198 i 47 alem facet wiec zadowolony z wzrostu i naprawdę fajosko jest
byc wysokim ;)))
ale córke mam 5,5 lat i jest o głowę wyższa od równieśników (ubranka ma na
134 kupowane), ze względu na to również poszła rok wczesniej (moze nie rok bo
z lutego jest) do zerówki.
co powinienem wiedziec?
co sie dzieje z wyzszymi dziewczynkami w szkołach? przedszkolach? pamiętacie?
co radzić córce? jak ją przygotować? co mówić? co się może wydarzyć?

czuję się trochę winny tego wzrostu
Obserwuj wątek
    • ladnapanna Re: wysoka dziewczynka w szkole 22.09.06, 08:07
      wiele rzeczy sie może wydarzyc, póki co pewnie do końca podstawówki będzie
      jedną z najwyższych dziewcząt w szkole! później chłopcy strzelą w górę, ale do
      tego czasu nie pozwól aby utrwaliła sie w niej świadomość ze cos z nią nie
      tak... może pomysl o zapisaniu jej do szkoły sportowej, wiadomo, ze będzie
      wysoka, tam pozna równie wysokich rówieśników, bo na pewno siatkówka czy
      koszykówka jest do rozważenia;))
      • obly Re: wysoka dziewczynka w szkole 22.09.06, 08:45
        o to to to to to!!!
        na razie basen 3 razy w tygodniu
        • blanka.g1 Re: wysoka dziewczynka w szkole 22.09.06, 09:05
          moja córeczka 6,5 roku prawie 140 cm i zaczyna zerówkę, ja zawsze najwyższa do
          czasy rozpoczecia "kariery" w szkole sportowej. Moja córka marudzi ze ze
          względu na wzrost zawsze w zabawach musi być chłoakiem :))))
          Ale z moich doświadczeń...
          1.trzeba bardzo dbać i pilnować rozmiaru bucików uczulić dziecko żeby zgłaszało
          i samemu sprawdzać rozmiar tak żeby stópki były zdrowe duzym dzieciom szybko
          nózki rosną.
          2. unikać traktowania jak duże dziecko sugerowania sie podświadomie wzrostem,
          wygląda na 10 lat mądra na 10 ale cały czas ma tylko 6 :)) jest naszym
          skarbeczkiem.
          3. mówić o pięknie o tym że tato i mama też wysocy, że są szczęśliwi że się
          kochaja i dzieciaczka też.
          4. wskazywac na zalety wzrostu wszystkiego można dosięgnąć, wszystko widać
          5, U dziewczynek ważne też żeby zadbać o dziewczecy wygląd bo ja mojej małj
          zafundowałam zestaw sportowo- spodenkowy i spotkałam się z oporem mamo ja nie
          chce wyglądać jak chłopak a więc sukieneczki kokardki "róże"

I kochać a wszystko bedzie dobrze:)))
          • obly Re: wysoka dziewczynka w szkole 22.09.06, 09:28
            z wyjatkiem pkt. 3 bom zesolowany jakos tak wyszło ostatnio, biore wszystko do
            stosowania ;))) czesc mocno juz stosowana, o bucikach nie wiedziałem. a na
            traktowanie... normalnie sama mnie córa zaskakuje.
            gorzej ze sie garbi (ale basen pomaga) i ma problemy rózniaste. jakie sportowe
            działania sa najlepsiejsze?
            • nastolarkaa Re: wysoka dziewczynka w szkole 22.09.06, 09:34
              na kosza najlepiej zapisz :) oczywiscie jak lubi sport... ja tez bylam z tych
              wysokich i pamietam, ze jak pojechalam na turniej kosza to sie
              poczulam...malutka :) ... na siatce czy recznej tak wysokich nie ma ...
            • keepersmaid Re: wysoka dziewczynka w szkole 22.09.06, 12:26
              Garbi sie, bo nie chce wystawac nad innych. Dzieci nie lubia innosci, pokazuja
              palcami itp. (pamietam z przedszkola), wiec dzieweczka stara sie skurczyc do
              standartu...
              Na prostowanie pomaga wzmocnienie i rozciagniecie miesni plecow i miesni
              brzucha, bardzo dobre jest plywanie - zwlaszcza zabka i grzbietowym, oraz rozne
              sporty (najlepiej symetryczne, no chyba, ze bardzo chcesz wyhodowac nastepna
              Szarapowa...).
            • blanka.g1 sport a dziecko małe 22.09.06, 13:56
              nie wiem czy nie za wcześnie na sport wyczynowo zwłaszcza że córecza jeszcze
              młodziutka ja do sekcji koszykówki trafiłam w 6 klasie i wcześniej naboru nie
              robiono w szkole sportowej do której chodziłam BASEN SUPER. Może spróbuj ja
              zapisać na Tańce ( nie pary) gdzie są dzieci w różnym wieku ( wyższe, niższe)
              też ruch, trzeba trzumać sylwetkę wyprostuje się napewno.... a jesli jesteś z
              Warszawy poznają ja z moją córką :))))))
            • miraculum Re: wysoka dziewczynka w szkole 22.09.06, 16:18
              Najwazniejsze jest to, żebyście Ty i Twoja partnerka zyciowa nie robili z faktu,
              że córka jest wysoka za duzego halo! Nie dawajcie jej odczuć, że jest inna. To
              rodzice na poczatku zycia dziecka, sa da niego najważniejsi i to od Was pochodzą
              komunikaty dla dziecka najważniejsze (wiecznie tak nie bedzie ale na razie tak
              jest)jeśli ja kochacie i akceptujecie i nie mówicie, ze jest z nia cos nie tak
              to jest ok. Wiadomo, że przyjdzie jej stawić czoła z róznymi komentarzami
              ludzkimi w życiu późniejszym.. ale skąd mozemy wiedzieć, czy osiągnie ona wzrost
              ponad przeciętny? Może lepiej nie martwic sie na zapas.. bo w ten sposób dajecie
              odczuć dziecku, że jest z nią cos nie tak. Nie musicie jej tego (ze rózni sie od
              innych) mówić wprost - ona to doskonale wyczuje. Najważniejsze jest wsparcie i
              akceptacja z waszej strony - które pozwolą jej zbudować silne poczucie własnej
              wartości a ono pomoże jej przetrwać w przyszłości docinki i inne stuacje ze
              strony rówieśników. Doskonałym pomysłem jest sport: basen, koszykówka,
              siatkówka.. Wspierajcie ja, akceptujcie, kochajcie.. To przeciez normalne,
              zdrowe dziecko . Pozdrawiam
    • ulcia03 Re: wysoka dziewczynka w szkole 23.09.06, 08:05
      A oto co mi przyszło do głowy:
      1. Jeśli chodzi o ten sport, to owszem, dobry pomysł, ale nic na siłę. Jeżeli
      dziecko chce chodzić na zajęcia, to w porządku, ale jeśli nie, to nie zmuszaj
      jej do trenowania np. koszykówki, tylko dlatego że jest wysoka. Ja mam 185 cm, a
      nie lubię grać w kosza i przeżywałam męki, kiedy wszyscy mnie do tego zmuszali.
      2. Moja mama tak wklepała mi do głowy, że duże jest piękne, że już mi tak
      zostało. :)
      3. Staraj się zawsze, żeby córka była dobrze ubrana tj. spodnie i sweterki
      (bluzy) odpowiedniej długości, długie rękawy. No i żadnych za małych butów.
      A jak córcia z lutego to wodnik??? Tak jak ja??? :)))))))
    • zosia711 Re: wysoka dziewczynka w szkole 23.09.06, 14:01
      Masz rację z tym ubieraniem dziecka. Pzrypomniało mi to jak bardzo cierpiałam,
      kiedy nie miałam fajnej bluzki z dopasowanym rękawem na długość. Albo odwieczny
      problem z butami. Ten problem miała też moja mama, bo nie mogła nic dostac ani
      dla siebie, ani dla mnie. Ale to były lata 70-te i 80- wiec problem tym większy,
      bo w sklepach braki.
      Długo jeszcze później nie lubiłam bluzek z przykrótkim rękawami. Taki kompleks
      mi został. Ostatnio zelżał, może rozsądek dochodzi do głosu :)
      • obly Re: wysoka dziewczynka w szkole 23.09.06, 17:10

dzięki za rady ;))
        większosć jest stosowana
        nie wiedziałem żę problem jest z ubraniem;)) i buttami ale tutaj czuwanie jest
        odpowiednie;))
        blanka;) moja córa jak widzi kogos kogo widzi pierwszy raz przelewa sie przez
        ręce i udaje ze jest spiąca - wstydliwy z niej jest krasnal ale to pozory bo za
        kilka chwil
        ostatnio miałem ubaw (nie dałem poznac ze smieszne jest) jak opiniowała
        dziewczynki które tanczą z jej byłyb przedszkolnym partnerem który był tylko
        ciut nizszy;))
        ze wszystkie są za małe;)) i ze no.. moze tylko karolina jest ok ale nie
        dlatego ze wysoka ale dlatego ze fajna ;))
        kurcze poczułem sie dziwnie;)
        niemniej staram sei zrobic z jej wzrostu walor i chyba się udaje;))
        zaczne sie martwic jak bedzie miała 192 do 190 jest naprawdę spoko ;))
        • blanka.g1 Re: wysoka dziewczynka w szkole 25.09.06, 09:45
          moja na tańcach ma wysokich chłopców tylko z nimi jest inny problem strasznie
          im się rece pocą :))))

Powodzenia obly :)))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka