Dodaj do ulubionych

aplikacja radcowska

27.10.06, 20:37
7 lat temu ukończyłam studia na wydziale prawa - to długo jeśli myśli się o
aplikacji. Czy po takim długim czasie mam szansę dostać się na aplikację -
proszę o opinię. Przy tej okazji proszę o informację na temat egzaminów na
aplikację w Warszawie - gdzie znajdę informacje na ten temat, kiedy ogłaszana
jest data tego egzaminu itp. Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
Obserwuj wątek
    • emma.12 Re: aplikacja radcowska 28.10.06, 08:24
      Ja jestem w identycznej sytuacji.Taka sama przerwa i marzenia o aplikacji.
      Z jednej strony chciałabym spróbować a z drugiej przeraża mnie ogrom materiału
      jakiego muszę się od nowa uczyć.
      Może będziemy się wzajemnie wspierać?.Pozdrawiam.Ewa
      • zuzka75 Re: aplikacja radcowska 28.10.06, 10:48

Hej,
        Mam 31 lat, 8 miesięczne dziecko i też zamierzam zdawać na aplikację radcowską.
        Myślałam jakiś czas temu,że to nie ma już sensu, ale po przeczytaniu tego forum
        zmieniłam zdanie:. Powoli przerabiam już materiał(potem mogę nie mieć czasu).
        Znalazłam taką informację o egzaminie: "Egzamin konkursowy polega na
        sprawdzeniu wiedzy kandydata na
        aplikanta radcowskiego, zwanego dalej "kandydatem", z zakresu prawa:
        konstytucyjnego, karnego, postępowania karnego, karnego skarbowego, wykroczeń,
        cywilnego, postępowania cywilnego, gospodarczego, spółek prawa handlowego,
        pracy i ubezpieczeń społecznych, rodzinnego i opiekuńczego, administracyjnego,
        postępowania administracyjnego, finansowego, europejskiego, ustroju sądów,
        samorządu radców prawnych i innych organów ochrony prawnej działających w
        Rzeczypospolitej Polskiej, a także warunków wykonywania zawodu radcy prawnego i
        etyki tego zawodu".

Pozdrawiam wszystkie osoby w takiej sytuacji jak jak i myślę,że warto spróbować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka