ticia22 22.11.06, 19:11 Dziewczyny podajcie prosze przepis na tzatziki. Cce jutro zrobic na obiad ale nie wiem juz jak to zrobic, bo zawsze wychodza mi takie rzadkie. Jak zrobic pyszne geste tzatziki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marmoladka33 powinnaś 22.11.06, 19:14 odcisnąć te starte ogórki, no i śmietanę weź z tych tłustszych;) Odpowiedz Link Zgłoś
polla4 Re: powinnaś 22.11.06, 20:10 Nie śmietanę tylko jogurt :) Bierzesz 2 duże kubki jogurtu natur. ( ma byc gęsty ) 1 ogórek szklarniowy, pęczek kopru, 3-4 ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek, bazylię, paprykę słodką i ostrą. Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: powinnaś 22.11.06, 20:14 Gdzieniegdzie można w ogóle kupić ten oryginalny grecki tłusty jogurt do tzatziki na wagę. Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: powinnaś 22.11.06, 20:49 U mnie w takim sklepie spożywczym przywożą i chyba w Marcpolu jest (ale nie wiem czy każdym). Pewnie w innych też ale ja kupuję u siebie bo jest:) Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: powinnaś 22.11.06, 20:47 niektórzy mieszają gęsty jogurt naturalny Bakoma z serkiem homogenizowanym również naturalny (polecam Rolmlecz). Odpowiedz Link Zgłoś
rapsodiagitana Re: przepis... 22.11.06, 20:58 Podobno można zostawić na noc jogurt na gęstym sitku, żeby trochę odciekł. Nigdy nie próbowałam, ale może będzie dobry. Ja zawsze robię tzatziki z jogurtu Bakomy i lubię jego konsystencję bez żadnych ulepszeń... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: przepis... 22.11.06, 21:07 ja robię na twarożku homogenizowanym chudym (taki jakiś w byłym geancie) wychodzi wcale nie za tłusty ale za to o konsystencji gęstego sosu a nie wodnistej ciapy :) Odpowiedz Link Zgłoś
piekielnica1 Re: przepis... 22.11.06, 21:14 Jogurt na złożoną gazę - niech się odsączy przez parę godzin, ogórek też odsączony Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
karmapa5 Re: przepis... 22.11.06, 21:18 Przepis jest bardzo prosty, to tylko kilka punktów: 1 - udajesz się do restauracji greckiej 2 - zamiawiasz tzatziki na wynos 3 - irytuje Cię głupia muzyka w lokalu 4 - przestępujesz z nogi na nogę czekając aż Ci przyniosą 5 - uiszczasz opłatę zastanawiając się czy oni to robili ze złota 6 - kierujesz kroki do domu 7 - pałaszujesz 8 - spędzasz noc przy białej porcelanowej słuchawce, bo tzatziki były zatrute i wsjo. Odpowiedz Link Zgłoś