edek181 27.11.06, 19:49 czy któraś z was miała z nią doczynienia?czy działa tak jak pisze do 72 godzin po?ja jestem niepewna swojego ostatniego razu wzięłam ją i czekam pełna strachu prawie załamana.Prosze pomocy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vandikia Re: tabletka po stosunku 27.11.06, 19:52 1 jak najszybciej po stosunku - max 72 h po. druga 12 godzin po pierwszej. działa, ale trzeba sie zmiescic w okreslonych normach czasowych Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: tabletka po stosunku 27.11.06, 19:52 na forum ciaza czytalam pare razy o dzieciach po tej tabletce:) tak naprawde, jesli piguly nie przyjmie sie kilka godzin po stosunku to jej dzilanie jest slabe. im wieksza ilosc godzin od polkniecia tym skutecznosc mniejsza. mam nadzieje, ze u Ciebie bedzie zgodnie z Twoja wola. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichu-nr1 Re: tabletka po stosunku 27.11.06, 21:57 maretina napisała: > na forum ciaza czytalam pare razy o dzieciach po tej tabletce:) > tak naprawde, jesli piguly nie przyjmie sie kilka godzin po stosunku to jej > dzilanie jest slabe. im wieksza ilosc godzin od polkniecia tym skutecznosc mnie > jsza. ostatnie zdanie jest prawdziwe, z tym że w wyszukiwarce można łatwo znaleźć posty Pań, które tabletkę zażyły NATYCHMIAST, potem jeszcze poprawiły po 12h i mają śliczne maluchy. Im więcej czytałem o postinorze, tym bardziej przypominał mi kalendarzyk. Na kogo wypadnie, na tego bęc - tak to w zasadzie działa. Nie wspominając o bombie hormonalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
patrycja855 Re: tabletka po stosunku 27.11.06, 19:54 nie wiem jak sie pomaga zabujczyni Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichu-nr1 Re: tabletka po stosunku 27.11.06, 21:55 patrycja855 napisała: > nie wiem jak sie pomaga zabujczyni moherek ci główkę uciska jak już dojdzie do zapłodnienia postinor nie działa Odpowiedz Link Zgłoś
limka18 Re: tabletka po stosunku 27.11.06, 21:58 Moze sie dokształc w kwesti srodkow antykoncepcyjnych i wczesnoporonnych?? Postinor trzeba zazyc jak najszybciej, po 48h juz ma słabe działanie, jesli dojdzie do zapłodnienia moze uszkodzic płod Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichu-nr1 Re: tabletka po stosunku 27.11.06, 22:05 Od kiedy to postinor jest środkiem wczesnoporonnym? Nie rozpowszechniaj ciemnoty! Kto ci naopowiadał bzdur, że ten środek może uszkodzić płód? ------------------------------------------------------------------------------- Zdrowie kobiety Re: Petting, postinor, a teraz ciąża?! POMOCY Autor: lilith76 ☺ Data: 16.10.06, 10:02 + dodaj do ulubionych wątków skasujcie post + odpowiedz cytując + odpowiedz Postinor zagęszcza śluz, aby plemniki nie dotarły do jajeczka, wstrzymuje pęknięcie pęcherzyka żeby komórka jajowa nie wyleciała, próbuje nie dopuścić do zgnieżdżenia się zarodka w macicy. Jeśli test dał pozytywny wynik to - plemniki przedarły się do jajowodu, pęcherzyk pękł, komórka wyleciała, doszło do zapłodnienia, zarodek dotarł do macicy i mimo niesprzyjających warunków się zgnieździł. Postinor może mu teraz nagwizdać. Z punktu widzenia genetyki dziecko jest ok. Teraz musi przetrwać do porodu w macicy z blizną. Być może pigułka została wzięta za późno, gdy plemniki dotarły do jajeczka. To nie jest metoda w 100% skuteczna. -- Odpowiedz Link Zgłoś
limka18 Re: tabletka po stosunku 27.11.06, 22:09 A czy ja tak napsiałam?? Jakas laska przede mna napisała cos o zabojstwie wiec poradziłam jej zeby sie dokształciła co jest antykoncepcja a co srodkiem wczesnoporonnym:/ Pozatym jesli dojdzie do zapłodnienia pomimo zazycia postinoru to płod moze sie uszkodzic bo postinor jest bomba hormonalna Odpowiedz Link Zgłoś
baler_inca Re: tabletka po stosunku 27.11.06, 22:20 To, czy środek jest wczesnoporonny zalezy od punktu etycznego widzenia. Dla niektórych powstanie zycia następuje dopiero wtedy, gdy połaczone jajeczko+plemnik docierają i zagnieżdżają sie w macicy - dla tych osób postinor duo to nie aborcja. Są jednak i tacy (np. kościoł) którzy za powstanie życia uznają już samo połaczenie się jajeczka i plemnika. Postinor nie pozwala im się zagnieździć w macicy i to może być traktowane jako wywołanie poronienia. Dodam, że medycyna nie uważa postinoru duo za środek wczesnoporonny! Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichu-nr1 Re: tabletka po stosunku 27.11.06, 22:39 postinor zagęszcza śluz aby plemniki nie dotarły do jajeczka i nie zagnieździły się w macicy. Jak dotrą mimo to i nastąpi zapłodnienie, postinor ciąży ci nie usunie. ja tu nie widzę problemów etycznych Odpowiedz Link Zgłoś
baler_inca Bzdura 28.11.06, 13:37 Straszne bzdury opowiadasz. To, co opisałeś to jedno z działań postinoru, ale nei jedyne! Oto cytat ze strony www.antykoncepcja.pl Działa następująco: . opóźniania proces owulacji (jeśli jeszcze do niego nie doszło) . zagęszcza śluz w szyjce macicy, co utrudnia dostęp plemnikom. . utrudniani zagnieżdżenie zapłodnionej komórce jajowej (jeśli do zapłodnienia doszło) - działanie poronne. A to cytat z gazeta.pl na któej własnie jesteśmy: Według medycznej definicji - nie, jednak dla wielu osób stwarza etyczny dylemat. Leki stosowane jako antykoncepcja "po stosunku" działają w ten sposób, że zmieniają charakter śluzu w drogach rodnych (m.in. zagęszczają go, utrudniając plemnikom przemieszczanie się), strukturę błony śluzowej macicy oraz perystaltykę jajowodu. Jeśli do stosunku doszło przed owulacją, w porę przyjęty lek utrudni plemnikom dotarcie do komórki jajowej i zmniejszy szansę na zapłodnienie. Jeśli lek zostanie przyjęty w momencie, gdy do zapłodnienia już doszło, utrudni zapłodnionej komórce zagnieżdżenie się w macicy. W świetle medycyny to drugie działanie nie jest działaniem wczesnoporonnym. Za poronienie uważa się bowiem usunięcie z macicy zagnieżdżonej komórki jajowej. Tu zaś do zagnieżdżenia nie dochodzi. Jednak pojawia się problem natury etycznej: co jest początkiem życia i ciąży - zapłodnienie czy też dopiero zagnieżdżenie się zapłodnionej komórki w macicy. Na to pytanie każdy musi sobie sam odpowiedzieć i postępować zgodnie z własnym sumieniem. Masz swoją wielką teorię panie mądry. Następnym razem poczuyaj trochę a nie mądrz się na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichu-nr1 Re: Bzdura 28.11.06, 16:59 Pani "Ideologicznie Nagrzana", ja to wszystko wiem. Wiem również, ile razy podczas najnormalniejszego stosunku, dochodzi do zapłodnienia komórki, ale nie dochodzi do jej zagnieżdżenia się w macicy. I ten zarodek sobie spływa... Są też przypadki ciąży pozamacicznej -jej nieubłagany smutny koniec też uważasz za aborcję? Dla mnie ciąża to zagnieżdżenie się zarodka w macicy i już. Tak twierdzi medycyna i zdrowy rozsądek. Odpowiedz Link Zgłoś
martha_l Re: tabletka po stosunku 28.11.06, 11:07 Co niby zabija? Te nie do końca jeszcze podzielone komórki? Litości.. Odpowiedz Link Zgłoś
allabamma Re: tabletka po stosunku 28.11.06, 09:50 Parę lat temu zawiodła mnie i partnera prezerwatywa - na wszelki wypadek sięgnęłam po "tabletkę po", ale, zdaje się, zażyłam ją do 48 godzin po stosunku. W ciążę nie zaszłam, ale w takich wypadkach to trudno powiedzieć, czy to dzięki tabletce, czy i tak bym nie zaszła. Odpowiedz Link Zgłoś
rasgeea Re: tabletka po stosunku 28.11.06, 10:34 Gdyby postinor był lekiem wczesnoporonnym, niesądze by byl pzrepisywany od tak sobie. Ja sama musiałam raz z niego skorzystać i wszystko bylo w porzadku:) Odpowiedz Link Zgłoś
baler_inca Re: tabletka po stosunku 28.11.06, 13:38 Przeczytaj mój post kilka linijek powyżej (nazywa się 'bzdura') - medycyna mówi że to nei środek wczesnoporonny, ale można interpretować to inaczej. Ja też uważam, że nie, ale mój TŻ ma już wątpliwości. K. Odpowiedz Link Zgłoś
taka-sobie-mysz Re: tabletka po stosunku 28.11.06, 10:54 Z pomocy Postinoru musiałam skorzystać już ze 3 czy 4 razy. Nie zaszłam w ciążę, wszystko jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś