Dodaj do ulubionych

dziecko po trzydziestce

29.11.06, 16:57
Są tutaj jakies matki które urodziły swoje pierwsze dziecko po trzydziestce?
Mam obawy czy to aby nie za pozno na pierwsze dziecko?
Moze ktos podzieli sie jak to jest?
Obserwuj wątek
    • liszu Re: dziecko po trzydziestce 29.11.06, 17:01
      ja też jestem po trzydziestce i nie rodziłam jeszcze
      • ms_mroofka Re: dziecko po trzydziestce 29.11.06, 17:25
        Malina chyba pyta, jak to jest z tym pierwszym dzieckiem po trzydziestce.
        Moga sie pojawic klopoty z zajsciem w ciaze, potem nie wiadomo jak organizm
        przyjmie szok hormonalny. Ale przeciez medycy sa od tego, zeby pomagac. Niech
        sie martwia. Trzeba tylko dbac o dobra forme.
    • krwawabestia Re: dziecko po trzydziestce 29.11.06, 17:47
      madonna
    • moniak13 Re: dziecko po trzydziestce 29.11.06, 17:57
      Ja jestem po trzydziestce i mam 7 miesiecznego synka. Za pozno na pierwsze
      dziecko to moze byc po 50-tce, a dzisiejsza 30-stka (zadbana, dobrze odzywiona,
      swiadoma co sie dzieje i bedzie dzialo z jej cialem, poinformowana) to mlodka.
      A co chcesz konkretnie wiedziec?
    • horpyna4 Re: dziecko po trzydziestce 29.11.06, 18:06
      U mnie w rodzinie wiele kobiet rodziło pierwsze dziecko po trzydziestce, a jedna
      nawet po czterdziestce. Pierwsze! Bez najmniejszych problemów.
    • yagiennka Re: dziecko po trzydziestce 29.11.06, 19:26
      Ja nie rodziłam ale dużó na ten temat czytałam i słyszałam. A więc może być
      zupełnie normalnie, bez kłopotów :) Ale najlepiej przed planowaniem dziecka się
      dokłądnie przebadać, iść do gina, zrobić poziomy hormonów, usg, cytologie i inne
      potrzebne badania. Co do szybkości zajścia w ciążę nie ma żadnej reguły, mówi
      sie że im później tym trudniej ale każda kobieta ma inaczej i to jest tylko
      średnia statystyczna. Opinie o ryzyku wad genetycznych sa mocno przesadzone,
      większe jest ryzyko gdy ojciec dziecka jest po 30stce i pali. Genetyka uważa że
      panowie powinni spłodzić dzieci do 28 lat a ci którzy pala w ogóle nie powinni
      ich mieć bo plemniki się bardzo szybko mutują i to one przyczyniają sie do wad
      genetycznych u dziecka a nie późny wiek kobiety. Komórka jajowa dojrzewa powoli
      i jest mało podatna na mutacje.
      Po 35 r. ż. u kobiety w ciąży wzrasta zagrożenie cukrzycą ciążową. Trzeba uważać
      na ciśnienie w ciąży też. Generalnie bardziej o siebie dbać, nie palić, zdrowo
      się odżywiać, nie żyć w stresie. U późnych matek częściej lekarze decydują się
      na cesarkę.
      A tak poza tym to w każdym wieku można urodzić zdowe dziecko i ciążę przejść bez
      komplikacji :) Powodzenia.
      • urbanchaos Re: dziecko po trzydziestce 29.11.06, 20:46
        niech się pomartwi,to pomyśli następnym razem
        • yagiennka Nad czym?? 29.11.06, 20:50
          Nad czym ma mysleć? A skąd ty wiesz z jakiego powodu nie zdecydowała się
          wcześniej na dziecko? Powody czasami nie zależą od nas.
    • ania.silenter mam dwoje dzieci... 29.11.06, 21:28
      pierwsze urodziłam w wieku 30 lat. W ciążę zaszłam bez problemu, tylko, że w 7
      miesiącu urodziłam wcześniaka z wagą 1120g. Powodem było zatrucie ciążowe:(. Nie
      wiem czy to mój wiek? Czy gdybym urodziła w wieku 20 lat byłoby inaczej? Nie
      wiadomo. Kiedy Ola miała 7 miesięcy zaszłam w ciążę ponownie - urodziłam
      donoszoną 3,5 kg córeczkę:))). Obie córki urodziłam przez cc.
      pozdrawiam
      • mahadeva Re: mam dwoje dzieci... 29.11.06, 22:18
        jezu, w wieku 20 lat czlowiek jest jeszcze dzieckiem :/
      • yagiennka Re: mam dwoje dzieci... 29.11.06, 22:47
        Nic się nie obwiniaj, zatrucie ciążowe ma nieznane przyczyny i zdarza sie
        kobietom w każdym wieku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka