malina15 29.11.06, 16:57 Są tutaj jakies matki które urodziły swoje pierwsze dziecko po trzydziestce? Mam obawy czy to aby nie za pozno na pierwsze dziecko? Moze ktos podzieli sie jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
liszu Re: dziecko po trzydziestce 29.11.06, 17:01 ja też jestem po trzydziestce i nie rodziłam jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
ms_mroofka Re: dziecko po trzydziestce 29.11.06, 17:25 Malina chyba pyta, jak to jest z tym pierwszym dzieckiem po trzydziestce. Moga sie pojawic klopoty z zajsciem w ciaze, potem nie wiadomo jak organizm przyjmie szok hormonalny. Ale przeciez medycy sa od tego, zeby pomagac. Niech sie martwia. Trzeba tylko dbac o dobra forme. Odpowiedz Link Zgłoś
moniak13 Re: dziecko po trzydziestce 29.11.06, 17:57 Ja jestem po trzydziestce i mam 7 miesiecznego synka. Za pozno na pierwsze dziecko to moze byc po 50-tce, a dzisiejsza 30-stka (zadbana, dobrze odzywiona, swiadoma co sie dzieje i bedzie dzialo z jej cialem, poinformowana) to mlodka. A co chcesz konkretnie wiedziec? Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: dziecko po trzydziestce 29.11.06, 18:06 U mnie w rodzinie wiele kobiet rodziło pierwsze dziecko po trzydziestce, a jedna nawet po czterdziestce. Pierwsze! Bez najmniejszych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
yagiennka Re: dziecko po trzydziestce 29.11.06, 19:26 Ja nie rodziłam ale dużó na ten temat czytałam i słyszałam. A więc może być zupełnie normalnie, bez kłopotów :) Ale najlepiej przed planowaniem dziecka się dokłądnie przebadać, iść do gina, zrobić poziomy hormonów, usg, cytologie i inne potrzebne badania. Co do szybkości zajścia w ciążę nie ma żadnej reguły, mówi sie że im później tym trudniej ale każda kobieta ma inaczej i to jest tylko średnia statystyczna. Opinie o ryzyku wad genetycznych sa mocno przesadzone, większe jest ryzyko gdy ojciec dziecka jest po 30stce i pali. Genetyka uważa że panowie powinni spłodzić dzieci do 28 lat a ci którzy pala w ogóle nie powinni ich mieć bo plemniki się bardzo szybko mutują i to one przyczyniają sie do wad genetycznych u dziecka a nie późny wiek kobiety. Komórka jajowa dojrzewa powoli i jest mało podatna na mutacje. Po 35 r. ż. u kobiety w ciąży wzrasta zagrożenie cukrzycą ciążową. Trzeba uważać na ciśnienie w ciąży też. Generalnie bardziej o siebie dbać, nie palić, zdrowo się odżywiać, nie żyć w stresie. U późnych matek częściej lekarze decydują się na cesarkę. A tak poza tym to w każdym wieku można urodzić zdowe dziecko i ciążę przejść bez komplikacji :) Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
urbanchaos Re: dziecko po trzydziestce 29.11.06, 20:46 niech się pomartwi,to pomyśli następnym razem Odpowiedz Link Zgłoś
yagiennka Nad czym?? 29.11.06, 20:50 Nad czym ma mysleć? A skąd ty wiesz z jakiego powodu nie zdecydowała się wcześniej na dziecko? Powody czasami nie zależą od nas. Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter mam dwoje dzieci... 29.11.06, 21:28 pierwsze urodziłam w wieku 30 lat. W ciążę zaszłam bez problemu, tylko, że w 7 miesiącu urodziłam wcześniaka z wagą 1120g. Powodem było zatrucie ciążowe:(. Nie wiem czy to mój wiek? Czy gdybym urodziła w wieku 20 lat byłoby inaczej? Nie wiadomo. Kiedy Ola miała 7 miesięcy zaszłam w ciążę ponownie - urodziłam donoszoną 3,5 kg córeczkę:))). Obie córki urodziłam przez cc. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mahadeva Re: mam dwoje dzieci... 29.11.06, 22:18 jezu, w wieku 20 lat czlowiek jest jeszcze dzieckiem :/ Odpowiedz Link Zgłoś
yagiennka Re: mam dwoje dzieci... 29.11.06, 22:47 Nic się nie obwiniaj, zatrucie ciążowe ma nieznane przyczyny i zdarza sie kobietom w każdym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś