tomekjot 21.02.07, 16:45 Czy takie pojecie ma dzisiaj sens. Owszem może i stare to są. Ale nie panny bynajmniej. Co najwyżej stnu wolnego Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fajnaret stare panny - moje określenie 21.02.07, 18:31 Ja bym powiedziała że to są osoby które nia miały powodzenie u plci przeciwnej bądz jak kto woli takie które szukaja ale nie wiedzą czego!! Odpowiedz Link Zgłoś
ania.downar Re: stare panny - moje określenie 21.02.07, 18:38 Jesli rozwinie sie to o takie, ktore "trafialy na niewlasciwych" to wyjdzie z tego moja prywatna definicja starej panny :-) Odpowiedz Link Zgłoś
avital84 Re: stare panny 21.02.07, 18:33 Bo ja wiem. Ja na przykład jako takie powodzenie mam, wiem czego szukam, ale przeczuwam, że starą panną i tak zostane. Po prostu jedni mają mniej szczęścia od innych i może nie każdy musi układać sobie życie tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: stare panny 21.02.07, 18:37 jeszcze nie zdazylo mi sie powiedziec na kobiete, ktora jest wolna STARA PANNA. ale znam takich, co lubuja sie w tym okresleniu. kiedys jedna z moich przyjaciolek pracowala z babka, ktora byla samotna. miala wtedy jakies 30-32 lata i aktualnie nie byla z nikim zwiazana. mowila ona o niej TA STARA PANNA...szczerze mowiac draznilo mnie to. zwracalam jej ujwage, ze nie powinna o tamtej tak mowic bo nie wiadomo, czy ona bedac kiedys w jej wieku rowniez nie bedzie TA STARA PANNA. dzis sama ma 31 lat i nie jest z nikim zwiazana. ciekawe, jakby sie poczula slyszac, ze jest STARA PANNA. Odpowiedz Link Zgłoś
listekklonu Re: stare panny 21.02.07, 19:56 Bo stara panna to raczej stan umysłu, niż stan faktyczny. Mam koleżankę, która już mniej więcej w wieku 20 - 22 lat stała się starą panną. Rozmyślała o tym jak dobrze byłoby mieć męża i że skoro jeszcze nie ma chłopaka, to jest jakaś potworna katastrofa. Tak się na tym mężu zafiksowała, że przez najbliższych kilka lat nie udało jej się nikogo znaleźć, co oczywiście stało się jej największym życiowym nieszczęściem. Równocześnie mam ciotkę po pięćdziesiątce, która mieszka sama, ale nikt chyba nigdy jej nie nazwał starą panną - jest najsympatyczniejszą kobietą na świecie, ma mnóstwo znajomych, zainteresowania i jest zadowolona z życia. Odpowiedz Link Zgłoś
miss_a Re: stare panny 21.02.07, 23:12 chyba takie okreslenie nie ma juz sensu, bo wywodzi sie z innej epoki i innego kontekstu. kiedys byla przestraszliwa presja spoleczna zeby sie szybko zenic/wychodzic za maz, za byle kogo, bo inaczej wstyd i co ludzie powiedza. teraz na szczescie tak nie jest. dla mnie okreslenie "stara panna" brzmi tak zdeka zabawnie, jakbym np uslyszala starszego pana skarzacego sie ze, powiedzmy, "hultaje" zniszczyly mu altanke :P pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cala_w_kwiatkach Re: stare panny 21.02.07, 23:12 mam kontakt ze starym kawalerem, jest gorszy niz niejedna baba:/ Odpowiedz Link Zgłoś
blackforever Re: stare panny 21.02.07, 23:27 ja wyszłam za mąz w wieku 29 lat i mój koelga mówił że wychodziłam za mąż jako stara panna. :) Odpowiedz Link Zgłoś
cafenoir84 hm... jednego samozwańczego hultaja tu mamy ;) 22.02.07, 04:02 miss_a napisała: > chyba takie okreslenie nie ma juz sensu, bo wywodzi sie z innej epoki > dla mnie okreslenie "stara panna" brzmi tak > zdeka zabawnie, jakbym np uslyszala starszego pana skarzacego sie ze, powiedzmy > , > "hultaje" zniszczyly mu altanke :P Nie wywołuj hultaja z lasu :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: stare panny 21.02.07, 23:29 Kobieta samotna, o ograniczonych środkach wydaje się śmieszną, niemiłą, starą panną. Ale kobieta samotna, majętna i inteligentna wzbudza zawsze szacunek. (Jane Austen - Emma) Odpowiedz Link Zgłoś
yagiennka Stara panna nie ma nic wspólnego ze stanem cywilny 22.02.07, 02:15 Wg mnie :) To po prostu sposób bycia i charakter. Stara panna to wredna i zołzowata potwora, zazdrosna i zawistna, interesująca się wszystkim i wszystkimi naokoło tylko nie tym co powinna, wścibska, marudna, wiecznie niezadowolona. Żle ubrana, ze złą fryzurą, za gruba lub za chuda, wyglada starzej niż ma lat. Taka kobieta to może być panna, mężatka, wdowa i rozwódka :) Odpowiedz Link Zgłoś
cafenoir84 Re: Stara panna nie ma nic wspólnego ze stanem cy 22.02.07, 04:07 Zgadzam się. Znam wiele takich "starych panien" moich rówieśnic: zołzowatych, zrzędliwych i sztywnych. Odpowiedz Link Zgłoś