Dodaj do ulubionych

pan ziobro;)

03.03.07, 22:33
chcialabym sie dowiedziec jakie jakie wasze zdanie na temat tego co robi nasz
cudowny minister, m.in. jak podoba sie wam najnowszy pomysl tych
trojstopniowych licencji czy jak to tam sie zwie i ogolnie czy podzielcie
jednozgodny poglad (przynajmniej na moim wydziale) ze ziobro to dupek tak jak
cala reszta pis i jesli cos zmieni to musi byc na gorsze (ja osobiscie z tym
pogladem sie niezupelnie zgadzam)
Obserwuj wątek
    • fiordilligi Re: pan ziobro;) 04.03.07, 10:39
      Witam
      Chciałabym być obiektywna, ale zawsze o to trudno, kiedy dzieją się różne
      rzeczy mające bezpośrednio wpływ na moją rzeczywistość zawodową.
      Trójstopniowe licencje być może nie są i najgłupszym pomysłem, tylko z tego co
      wiem Trybunał wyraźnie wskazał, że uprawnienia doradców nie mogą pokrywać się
      identycznie z uprawnieniami zarezerwowanymi dla dotychczasowych profesjonalnych
      pełnomocników procesowych.Jestem ciekawa kolejnych orzeczeń.
      Projekt zakłada utworzenie nowej, całkowicie tozsamej przedmiotowo korporacji.
      W pewnym sensie stracą sens korporacje zawodowe radców i adwokatów, bo po co
      robić ciężką aplikację, kiedy licencja jest prosta i w dodatku nieporównywalnie
      tańsza a daje to samo, a nawet więcej- nie trzeba płacić składek i trząść się
      ze strachu, czy się dobrze wpis od apelacji obliczyło.

Niektórzy twierdzą, że stoimy u progu powolnej likwidacji dawnych zawodów
      prawniczych. Mnie się osobiście wydaje, że zawody te wkraczają teraz w czas
      elitarnosci, ponieważ zostaną zdominowane przez wykonujacych zawód doradcy
      absolwentów prawa.
      Nie podejmuję się natomiast żadnej krytyki, podnosząc, ze doradcy będą
      wykonywać pracę źle , bo oczywiste jest, że rynek sam to przesądzi a osoby
      dobre znajdą w nim swoje miejsce.Nie oszukujmy się też, ze obecne korporacje
      dbają o interes klientów, o czym tak stale mówią - dbają o interes własny bo
      mają za progiem oczywistą konkurencję.

Tak oceniam pokrótce działalność Ministra na tym polu. Podziwiam go za
      determinację, nie doceniam jego braku obiektywizmu i wyrywnośc do wygłaszania
      jaskrawych poglądów. Nie najlepiej sytuacja wygląda w sądach, gdzie jest
      problem z nowymi asesurami i ludzie po sądówkach zostają asystentami lub
      referendarzami bez wizji, co dalej. Bycie asystentem, szczególnie za kadencji
      tego Ministra nie kojarzy się z niczym miłym, przynajmniej mnie i szeregu moich
      znajomych.Cieszę się, że Ministerstwo konsultuje z korporacjami kształt nowych
      ustaw po wyrokach TK i mam nadzieję,ze ludzie po wartościowych aplikacjach
      państwowych będę mogli dostawać wpisy na listy.
      Daleka bym była od wygłaszania inwektywów pod adresem Ministra, szczególnie
      gdybym była jeszcze studentem. Można mieć do niego zastrzeżenia, bo jest dość
      kontrowersyjny ale jedno mu trzeba przyznać - jest jedynym ministrem tego
      resortu, który podjął inicjatywę w zakresie zmiany systemu nadającego się już
      od dawna do zmiany. Korporacje przecież same przyznają koniecznosć zmian i
      prawdą jest przecież, że z żadnym ministrem nie musiały liczyć się tak dalece,
      jak z obecnym.
    • panzer_lied Re: pan ziobro;) 04.03.07, 17:02
      obawiam sie, ze niestety nie masz racji. Gdyby nie PIS, to obie korporacje
      nadal wykazywalyby chów wsobny. Teraz przynajmniej mozesz sie dostac na
      aplikacje bez problemow. Jak pierwszy raz zdawalem na radcowska, to najpierw
      dostalem 91 pkt. na 100 z pisemnego (wtedy nie bylo jeszcze czesci z
      wypracowaniem), a na ustnym dostalem 2 pytania: prosze przetlumaczyc na
      francuski "ta spolka ma za niski kapital akcyjny" (banal, przetlumaczylem) i
      pytanie drugie: "ktory raz pan zdaje". "Pierwszy? to zapraszamy za rok".
      Niestety, ale to wlasnie dzieki PIS nie bedzie dochodzilo wiecej do takiego
      cyrku. Czytalem konkurencyjne projekty z poprzedniej kadencji i niestety, tylko
      PIS chcial cokolwiek zmienic. Zaluje, bo nieco mnie ta formacja przeraza, ale
      trzeba oddac jej - nomen omen - sprawiedliwosc. pozdr p_l
      • miss10 Re: pan ziobro;) 07.03.07, 14:18
        Gorąco popieram poczynania Ministra. To jedyny człowiek, któremu zależy aby
        wreszcie coś zmienić. Uważam, że system licencji się sprawdzi, skoro ktoś
        kończy prawo, to liczy na to że dane mu będzie kontynuować naukę i uzyskać
        zawód prawniczy.Skoro korporacje nie są w stanie sprostać temu wyzwaniu,
        sędziów i prokuratorów też nie może być bez liku, to naturalnym staje się
        sposób zaprezentowany przez MS. Jestem za!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka