Dodaj do ulubionych

Błędy ortograficzne

23.03.07, 12:28
Zauważyłam, że przez rażące błędy ortograficzne jakoś podświadomie umniejszam
wartość wypowiedzi (zakładam, że wypowiadający się jest gó..arzem, itp.).
Staram się to kontrolować, ale niespecjalnie mi wychodzi. Też tak macie?
Obserwuj wątek
    • lupus76 Re: Błędy ortograficzne 23.03.07, 12:31
      Ja nie zaówarzam rzadnyh błenduf...
    • nutopia Re: Błędy ortograficzne 23.03.07, 12:31
      zwroclawianka napisała:

> Zauważyłam, że przez rażące błędy ortograficzne jakoś podświadomie umniejszam
      > wartość wypowiedzi (zakładam, że wypowiadający się jest gó..arzem, itp.).
      > Staram się to kontrolować, ale niespecjalnie mi wychodzi. Też tak macie?

ja tak mam
    • dzikoozka Re: Błędy ortograficzne 23.03.07, 12:33
      wydaje mi sie to normalne, trochę tak jak rozmawiajac z kimś oceniasz go tez
      troszkę przez pryzmat jego wyglądu.
    • agg.agnieszka Re: Błędy ortograficzne 23.03.07, 12:43
      duzo tu takich i to podstawowych. zapamietalam- ,,ih'' i ,,skura''
      • stella.polaris25 Re: Błędy ortograficzne 23.03.07, 20:20
        Ja wale roznego typu literowki niemilosiernie,
        Zauwazylam,ze od kad jetsem na forum pogorszyla sie rowniez moja ortografia,nie
        mowiac o konstrukcji zdan,ktore ciagle koliguja z angielskim:/
    • annna84 Re: Błędy ortograficzne 23.03.07, 12:46
      Też tak mam.
    • avital84 Re: Błędy ortograficzne 23.03.07, 16:26
      A ja różnie. Bo trzeba brać pod uwagę to, że pisząca po drugiej stronie osoba
      może mieć dysortogrrafię, tak jak ja.:)
      Andersen na przykład miał dysleksję i dysortografię i wielu innych pisarzy.
      Nie zawsze byki są świadectwem ignorancji, braku wykształcenia itd.
      Czasem oczywiście tak, ale to właśnie jak ktoś słusznie zauważył jest tak jak z
      pierwszym wrażeniem kiedy kogoś widzimy. Często mylimy się i okazuje się, że to
      tylko pozory.
      • polla4 Re: Błędy ortograficzne 23.03.07, 16:30
        TEz tak mam. Ale przyznam się, że sama robię coraz więcej byków, a to wszystko
        przez forum :)
      • bella12 Styl i bledy. 23.03.07, 16:39
        Ja tak mam. Jeden blad ortograficzny moze byc literowka wiec ujdzie.
        Natomiast powtarzajace sie bledy ortograficzne i stylistyczne nie
        zachecaja mnie do dalszego czytania tej walki z jezykiem polskim.
        Uwazam, ze osoba ktora robi bledy ortograficzne jest rownie nieciekawa
        w realu. Postow z bledami ortograficznymi nie czytam. Napisanie "zapoznalam
        kogos" dyskwalifikuje w moich oczach piszaca. Tlumaczenie bledow jakimis
        doleglosciami medycznymi jest nonsensem. Sa programy ktore moga poprawic
        napisany tekst. Osoba piszaca z bledami wykazuje brak szacunku dla czytajacych,
        jest niechlujna, bez wyobrazni i nieciekawa.
        Pozdrowienia.
        • avital84 Re: Styl i bledy. 23.03.07, 16:52
          Ciekawa jestem czy o mnie też tak myślisz Bello?
          Może i jestem niechlujna (nawet na pewno), bez wyobraźni i nieciekawa.
          Ale uważam, że jest mała korelacja między tymi cechami a moją ortografią.
          Tak samo jak nie musi być dodatniej koralacji między ładnym stylem, poprawną
          pisownią i tym co taka osoba reprezentuje sobą w realu.
          Wyobraźnia pismaków często nie przekłada się na wyobraźnię w życiu.
          • bella12 Re: Styl i bledy. 23.03.07, 17:02
            Sadze, ze nie odbiegasz od poprawnej normy.
            Moim zdaniem prawdopodobienstwo dodatniej korelacja zwieksza
            sie z jakoscia pisania. O pismakach nie chce sie mi pisac .
            • avital84 Re: Styl i bledy. 23.03.07, 17:04
              A na przykład nie używnie polskich znaków nie jest oznaką ignorancji i
              niechlujstwa? No chyba, że ktoś mieszka poza granicami naszego płynącego
              mlekiem i miodem kraju.
              • bella12 Re: Styl i bledy. 23.03.07, 17:09
                Inteligentni ludzie potrafia wyjasnic sobie powody wiekszosci zjawisk.
                Nie zamierzasz chyba bronic osob nieortograficznie piszacych?
                • avital84 Re: Styl i bledy. 23.03.07, 17:20
                  Samej siebie nie zamierzam bronić.;)
                  Nie używając polskich znaków też automatycznie bronisz się przed niektórymi
                  błędami. Zanim napiszę post czasem muszę sprawdzać coś w google albo wrzucać do
                  Worda. Zdarza mi się jednak rzucić jakimś bykiem. Zazwyczaj jak już mi się to
                  przytrafi to zostaje to natychmiast zauważone, wyśmiane i skrytykowane.
                  To nie jest jednak brak świadomości tego, że taki błąd popełniłam. Jak ktoś nie
                  zna problemu to nie jest w stanie sobie tego wyobrazić i uświadomić. Dla mnie
                  takie ocenianie ludzi po jednym byku jest właśnie świadectwem ignorancji.
                  Ale ignorancja i hipokryzja jest tu akurat powszechna, więc się w sumie nie
                  dziwię.
                  Znam wielu ludzi piszących ładnie i poprawnie i będących jednocześnie nudnymi i
                  mało błyskotliwymi osobami.
                  Mój charakter pisma jest w większości trudny do rozczytania. Bywało, że za to
                  miałam obniżane jeszcze w dawnych czasach podstwówki stopnie, bo mimo poprawnej
                  zawartości merytorycznej komuś nie podobało się bo było nabazgrolone.
                  Mnie bardziej denerwuje kiedy czytam poprawne stylistycznie i ortograficznie
                  bzdury. Denerwują mnie pewne ograniczone horyzonty w pojmowaniu świata i
                  zjawisk w nim występujących. Stereotypowość i hipokryzja oraz brak
                  wielowymiarowego myślenia.
                  • bella12 Re: Styl i bledy. 23.03.07, 17:32
                    Nie atakuje Ciebie. Nie znam Ciebie i skoro piszesz poprawnie
                    wymieniam z Toba uprzejmie opinie. Niepotrzebnie kruszysz kopie.
                    Ignoranci sa po obu stronach ortograficznego podzialu.
                    Nie jest to tematem obecnie poruszanym. Solidaryzuje sie z zalozycielka
                    watku. Posty pisane blednie ortograficznie i stylowo sa nieciekawe.
                    Jako takich nie czytam poniewaz nie maja zadnych wartosci pouczajacych.
                    Ludzie piszacy niepoprawnie rzadko wnosza cos wartosciowego do dyskusji.
                    Moze tylko przyklad jak nie nalezy pisac :).
                    Konczac ta akademicka dyskusje na temat stylu i ortografii pozdrawiam.
                    bella.
                    • avital84 Re: Styl i bledy. 23.03.07, 17:43
                      Nie odebrałam tego jako ataku. Piszę tylko jak ja to widzę.
                      Twojego postrzegania osób piszących niepoprawnie i tak nie zmienię.
                      Już napisałam co o tym myślę.
                      Większość postów na tym forum nie ma żadnych wartości, a już zwłaszcza
                      poczuczających. Jeśli chcesz się edukować to chyba pomyliłaś miejsca.
                      Tu są w większości produkowane tylko banały. I w tym momencie nikogo się nie
                      czepiam, bo ja akurat w tej dziedzinie przoduje.
                      Forum to tylko forum. Miejsce pogawędek przypadkowych ludzi, będących tu tylko
                      na chwilę i piszących to co chcą by zostało przeczytanie w sposób, który
                      zagwarantuje im oczekiane odebranie. Nie należy oczekiwać po forum zbyt wiele.
                      Posty mają prawo być niechlujne. Są często pisane w biegu, dla rozrywki. Nie
                      tworzymy tu dzieł, nie piszemy poematów ani nie przygotowujemy sprawozdań.

pozdrawiam
                      • avital84 Re: Styl i bledy. 23.03.07, 17:48
                        A tak w ogóle to :).
                      • bella12 Re: Styl i bledy. 23.03.07, 19:53
                        Uprecyzyjnie moje rozumowanie. Racjonalne lub nie. Pisalam o wartosciach
                        glownie rozrywkowych zamieszczanych postow. Banaly mi nie przeszkadzaja jezeli
                        pisane sa poprawnie. Pisania o banalach nieortograficznie nie lubie.
                        Osoby zalace sie nieortograficznie na niepowodzenia w zwiazkach wywoluja
                        moje uzasadnione podejrzenia, ze robia cos jeszcze nie tak i nie widza tego.
                        Tak jak nie widza swoich bledow. Pospiech nie jest wytlumaczeniem. Znam osoby
                        piszace w pospiechu i dla rozrywki poprawnie. Rozrywka z tymi piszacymi
                        poprawnie jest ciekawsza. Takie sa moje doswiadczenia. I taka jest moja opinia.
                        Zalozycielka watku zaprosila nas do wyrazania swoich. Ty mozesz, oczywiscie,
                        jak kazdy miec inna.
                        Juz pozdrawialam.
                        bella.
      • echtom Re: Błędy ortograficzne 23.03.07, 16:46
        Chłopak mojej córki robi błędy ortograficzne - trochę dziwne jak na licealistę,
        który jest bystry, oczytany i nigdy nie miał problemów z nauką. Jako stary
        belfer podejrzewam lekki "dys". Ale wrażenie fatalne - kiedyś czytałam jego
        posty na forum i gdybym nie wiedziała, kto pisał, pomyślałabym, że to jakiś
        gimnazjalista ze średnią 2,5.
    • krakoma Re: Błędy ortograficzne 23.03.07, 16:30

• farelkaa Re: Błędy ortograficzne 23.03.07, 16:46
      Każdemu się zdarza zrobić jakieś błędy, i jeśli występują sporadycznie to okej.
      Ale jeśli ktoś cały czas popełnia ten sam błąd to jakoś przestaję traktować tę
      osobę poważnie.

Poza tym strasznie irytuje mnie złe wypowiadanie słów "wziąść" zamiast "wziąć" i
      "pisze" zamiast "jest napisane". Jestem przeczulona na tym punkcie ;)

Z kolei zasady interpunkcji są dla mnie czarną magią :)
      • avital84 Re: Błędy ortograficzne 23.03.07, 16:53
        Według nowych zasad ortografii "pisze" jest poprawną formą.
    • i.nes Re: Błędy ortograficzne 23.03.07, 18:00
      Ja mam zainstalowany moduł sprawdzania pisowni zarówno w przeglądarce (Mozilla),
      jak i w programie pocztowym (Thunderbird). Warto :)

--
      Life's a journey, not a destination.
      • dziewczynaartura Re: Błędy ortograficzne 23.03.07, 18:06
        dostaje przyslowiowej cholery:)
        moze dlatego ze z polskiego zawsze bylam dobra:)znalam kiedys faceta 31
        letniego ktory sadzil w smsach takie kwiatki jak "muj" " zadko" "oniej"-zamiast
        o niej ect ,normalnie czytac sie nie dalo.no ale specjalnie wyksztalcony to
        nie byl...
    • genoveva Re: Błędy ortograficzne 23.03.07, 18:27
      Prawdę mówiąc – tak, ale u mnie jest to świadome. Tzn. nie analizuję każdego
      błędu, ale jeżeli w tekście jest ich sporo, traktuję to jako lekceważenie
      czytelnika, w końcu pisownię można sprawdzić. Może w realu byłabym bardziej
      wyrozumiała, jednak w sieci mogę ocenić drugą osobę jedynie na podstawie tego,
      co i jak pisze.
    • znowuwzyciuminiewyszlo Re: Błędy ortograficzne 23.03.07, 20:03
      Bardziej od błędów ortograficznych denerwuje mnie zły dobór słów do kontekstu.
      Mi samej zdarzają się byki, ale staram się z tym walczyć. I odkąd wstąpiłam na
      forum zaczęłam używać polskich znaków. Widzicie dziewczyny jak Was szanuję? :-)
    • easier_to_fly Re: Błędy ortograficzne 23.03.07, 20:28
      yes
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka