atena76 12.05.03, 12:11 tylko i wylacznie na serdecznym palcu prawej reki? Slub za 1,5 miesiaca, a ja nie wiem takiej rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
farsa Re: Czy obraczke slubna nosi sie... 12.05.03, 12:12 atena76 napisała: > tylko i wylacznie na serdecznym palcu prawej reki? > Slub za 1,5 miesiaca, a ja nie wiem takiej rzeczy... najlepiej nie nosić jej w ogóle. mam uczulenie i na obrączkę, i na zaobrączkowanego mi małżona ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedziczka Re: Czy obraczke slubna nosi sie... 12.05.03, 12:19 Nie tylko. Możesz nosić na serdecznym palcu lewej ręki, jeśli jesteś rozwiedziona lub wdową :) Odpowiedz Link Zgłoś
atena76 Re: Czy obraczke slubna nosi sie... 12.05.03, 12:26 Tak, jak napisalam - za 1,5 miesiaca bede zona :)i najwyzszy czas na zakup obraczek we wlasciwym rozmiarze (palec serdeczny prawej reki w istocie ma grubosc srodkowego lewej) Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: Czy obraczke slubna nosi sie... 12.05.03, 13:26 Serdeczny palec prawej ręki - tak noszą katolicy. Serdeczny palec lewej ręki - tak noszą protestanci. To tak z luźnych obserwacji :))) Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak P.S. 12.05.03, 13:27 aguszak napisała: > Serdeczny palec prawej ręki - tak noszą katolicy. > Serdeczny palec lewej ręki - tak noszą protestanci. > To tak z luźnych obserwacji :))) > Nie znam genezy takowych zwyczajów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Re: P.S. IP: *.pool80181.interbusiness.it 12.05.03, 13:51 Co kraj, to obyczaj. Wdowa nie jestem (tfu, tfu, przez lewe ramie :), rozwodka ani protestantka tez nie, a obraczke nosze na lewej rece. Podejrzewam, ze gdyby ktos przyjechal do Wloch, to by sie zdziwil ilosci wdow/rozwodek i protestantow w tym kraju :) Odpowiedz Link Zgłoś
ariana_ Re: Czy obraczke slubna nosi sie... 12.05.03, 15:05 aguszak napisała: > Serdeczny palec prawej ręki - tak noszą katolicy. > Serdeczny palec lewej ręki - tak noszą protestanci. > To tak z luźnych obserwacji :))) > A można znać źródło tych rewelacji? Jestem protestantką i obrączkę noszę na prawej ręce. I wszyscy moi znajomi z kościoła również. Odpowiedz Link Zgłoś
sagan2 Re: Czy obraczke slubna nosi sie... 12.05.03, 15:11 ariana_ napisała: > A można znać źródło tych rewelacji? Jestem protestantką > i obrączkę noszę na prawej ręce. I wszyscy moi znajomi > z kościoła również. ja mieszkam w niemczech i tutaj wszyscy w zasadzie nosza na lewej. to niemcy polnocne, tutaj wiekszosc to protestanci. wydawalo mi sie, ze stad taka roznica w rece. ale pod spodem jest post Wzosi, ktory wyjasnia dlaczego! bardzo to ciekawe :) Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Ariano... 12.05.03, 15:57 ariana_ napisała: > aguszak napisała: > > > Serdeczny palec prawej ręki - tak noszą katolicy. > > Serdeczny palec lewej ręki - tak noszą protestanci. > > To tak z luźnych obserwacji :))) > > > > A można znać źródło tych rewelacji? Jestem protestantką > i obrączkę noszę na prawej ręce. I wszyscy moi znajomi z > kościoła również. Napisałam: ... z luźnych obserwacji..., co w P.S'ie też podkreśliłam... Wrzuć na luz. Zresztą koleżanka poniżej wyjaśnia... Odpowiedz Link Zgłoś
capa_negra A jakie to ma znaczenie??? 12.05.03, 13:52 prawa czy lewa ... chyba nie o to chodzi w małżeństwie na którym palcu nosi sie obrączke - to tylko symbol , kawałek metalu mniej lub bardziej szlachetnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wzosia Re: Czy obraczke slubna nosi sie... IP: *.chello.pl 12.05.03, 14:43 Od znajomego którego takie rzeczy interesują dowiedziałam się co następuje: generalnie wszędzie w Europie i nie tylko obrączkę nosi na na palcu serdecznym lewym. Chodzi oto że jest bliżej serca. W Polsce nosi się na prawym z przyczyn historycznych. Otóż gdy Polska była pod zaborami Polacy starali się wyróżnić. Poprzez to zaczęli ostentacyjnie nosić obrączki na prawej ręce i żaden zaborca nie mógł szykanować takiego rodzaju manifestacji. I tak zostało do dziś. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: millie Re: Czy obraczke slubna nosi sie... IP: *.lshtm.ac.uk 12.05.03, 15:38 potwierdzam - nosze na serdecznym lewej (Wielka Brytania)! ale to chyba nie jest takie super wazne - w trakcie mojego pierwszego malzenstwa nie nosilam w ogole (za mala...)a malzenstwo nie bylo najgorsze :-) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWOK Re: Czy obraczke slubna nosi sie... IP: 213.241.18.* 12.05.03, 15:52 Po co nosić? Robią się odciski, szczególnie jak się chodzi na siłownię. A jeśli już nosić to moim zdaniem obojętnie gdzie. Najgorzej jeśli ktoś nosi pierścionek i obrączkę na jednym palcu. Moim zdaniem okropnie tandetnie to wygląda. I wsiowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feline Re: Czy obraczke slubna nosi sie... IP: *.dial.proxad.net 12.05.03, 16:02 am9 lat temu pierwszy raz po slubie odwiedzilam moja polska rodzine pol na pol zdumione i zgorszone spojrzenia na nasze LEWE rece ozdobione obraczkami ;-P. Slub bralam we Francji i tu uwazalo sie kiedys dawno, dawno temu, ze przez lewy "serdeczny" palec biegla specjalna, osobna zylka wprost do serca. Lewy czy prawy palec nazywa sie "serdeczny" a po fr "annulaire" a "anneau" = obraczka (kolko). Na ktorymkolwiek postanowisz nosic - szczescia zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
atena76 Re: Czy obraczke slubna nosi sie... 12.05.03, 16:49 Za zyczenia bardzo dziekuje. Za odpowiedz rowniez - uwazam, ze konkretny palec nie ma znaczenia, podobnie jak sama obraczka: jej wyglad czy material, z jakiego jest zrobiona - jest to symbol niewiele majacy wspolnego z udanym malzenstwem (aczkolwiek moze byc powodem klotni narzeczonych w salonie jubilerskim - tak jak mialam okazje zaobserwowac wczoraj - oj, dzialo sie, dzialo... :) Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Czy obraczke slubna nosi sie... 12.05.03, 17:10 dokladnie tak jak mowisz, mozesz nosic obraczke na tym palcu na ktorym sie tobie wydaje ze powinnas. ja nosze obraczke na lewej rece a moj maz na prawej, nam to kompletnie nie przeszkadza ale ubaw mamy zawsze w Polsce, bo pytanie DLACZEGO TAK bardzo czesto pada a wtedy odpowiadam ze mnie po prostu tak sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś