Dodaj do ulubionych

Wolne, równe, dyskryminowane?

12.04.07, 19:04
zalaczam ciekawy link z USA (po angielsku), bo my tu mamy teraz akcje
Dismantle Myth Mom, po tym jak w NYT (Sunday Magazine) ukazal sie artykul,o
tym jak kobiety tak naprawde kochaja tylko macierzynstwo i tylko
macierzynstwo zapewnia im spelniene. Blagam, prosze nie komentowac, ze jestem
niekobieta bez macierzynskich uczuc, bo w zyciu mozna robic wiele rzeczy, a
przy sprzyjajacych warunkow nawet w tym samym czasie (mam 2 dzieci i prace,
ktora tez kocham).Artykul napisany przez Graff, ale z USA :). Ten artykul
jest dla mnie dowodem, ze zawsze trzeba trzymac reke na pulsie, bo potem
wszystko sie zmienia lawinowo vide Polska.
www.cjr.org/issues/2007/2/Graff.asp
Obserwuj wątek
    • sepulturek Ważny temat w kiepskiej formie 12.04.07, 23:21
      Wiem, że redakcja tekstów ukazujących się na stronach internetowych różni się od
      redakcji tekstów drukowanych. Ale żeby tyle literówek "puścić"... w ogóle mało
      czytelne wtrącenia narratorki (autorki).

Poza tym to uważam, że w Polsce jeszcze jest dużo trudnej pracy do zrobienia w
      kwestii równouorawnienia kobiet. Samo uwrażliwienie ludzi na ten temat jest już
      sporym osiągnięciem. Na pewno już - jako społeczeństwo - się zmieniliśmy w ciągu
      ostatnich kilkunastu lat, lecz nadal mam wrażenie, iż Polska to kraj homofobów,
      seksistów i rasistów. Boleję nad tym i wkurza mnie ludzka niewiedza i bezmyślność.
      Pozdrawiam,
      Michał
    • stachenka Ciekawa sprawa... 12.04.07, 23:54
      ... pod zdjęciem widnieje info, że zdjęcie zrobiono w przyszłości - 30 kwietnia
      2007.
    • wirczyk Muhammed Yunus 13.04.07, 04:06
      "Nowak opowiadała mi o początkach swojej współpracy z Muhammedem Yunusem
      z Bangladeszu, który te mikrokredyty wymyślił (za co dostał w2005r. Nagrodę
      Nobla z ekonomii)."

Dostal pokojowa nagrode Nobla, w 2006r (na pol z Grameen Bank)
      nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/2006/
      Tylko Walesa powiedzial, ze tego nie rozumie i ze jesli juz Nobla to MY
      powinien dostac z ekonomii.
      Kurcze, poprawcie ten artykul i podpis pod zdjeciem... Ogolnie - sprawa
      bardzo sluszna i ciesze sie z takich inicjatyw i jako polka i jako kobieta,
      ale czemu tyle bledow?
    • slawawojcik Wolne, równe, dyskryminowane? 13.04.07, 12:30
      Brawo,wreszcie panie zaczynają na ten temat dyskusję.Do tej pory był to temat
      tabu a z doswiadczenia wiem,ze największymi przeciwnikami były właśnie
      kobiety.Większości kobiet system patrialchalny bardzo pasuje,gdyż dzięki niemu
      mogą wiele rzeczy dla siebie "ugrac".Inny system wymaga samodzielnosci i
      niezalezności a z tym u kobiet w Polsce słabo.Nadal ich myślenie jest
      zdominowane przez naukę kościoła i coś co mozna nazwac"jestem słaba kobietka"
      • lucusia3 Re: Wolne, równe, dyskryminowane? 13.04.07, 13:24
        ja myslę, że to problem nie tylko kobiet. w Polsce jest bardzo duzo osób, które wola zrezygnować z wolności, na rzecz wygody i braku odpowiedzialności. Ciekawe, moim zdanie, że to własnie kobiety to zmieniają. Ich dążeniem do wolności i "urwania się ze smyczy" tradycji tłumaczę sobie to, że tyle jest samotnych, wykształconych kobiet w dużych miastach. Ich rówieśnicy z wsi i małych miasteczek, po zawodówkach, no czasami po szkole średniej, zostali w domu i chcieli żyć jak ojcowie - spokój, pełna obsługa ze strony małżonki, pełnia władzy nad wszystkimi w domu, swoboda spędzania wolnego czasu. Nie wychodzi.
        To trudno sie tak "urwać". Przeciez nawet w reklamach, to żona obsługuje dom i prosi męża o kupno samochodu. Jeżeli on tego nie chce, to, jeżeli samochód jest naprawdę tani, może się spróbować sama. dziwię sie, że żadne ogranizaxcje kobiece takich bzdur nie oprotestowują.
    • rmaciej1983 Dyskryminacja mężczyzn 15.04.07, 15:20
      Jak zwykle dodam swoje trzy grosze. I jak zwykle o tym samym, czyli, że
      dyskryminacja mężczyzn też istnieje, a maskulinistów jest jeszcze mniej niż
      feministek. Zatem chyba nie mają co kobiety lamentować. Wszak mają tą swoją
      Partię Kobiet, której jeszcze nie ma w sejmie, lecz poparcie dla niej jest
      zdumiewająco wysokie.
      Nie wolno zapominać, że Polska to taki kraj, w którym WSZYSCY są
      dyskryminowani, czyli mają kobiety nie gorsze życie niż mężczyźni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka