11.05.07, 09:10
Hej mam takie pytanie. Macie jakieś dobre sposoby na zapamiętywanie? Bardzo
ciężko mi ostatnio idzie nauka a przede mną jeszcze egzaminy... Nie moge się
skoncentrować.

I jeszcze inne pytanie. Dużo czasu poświecacie na nauke? Uczycie się
systematycznie czy raczej wszystko zostawiacie na ostatnia chwile? Jak
wygladają wasze dni kiedy się uczycie? Wspomagacie się jakimiś witaminami,
herbatami etc?

Co ma duży wpływ na to jak się uczycie?
Obserwuj wątek
    • rasgeea Re: Nauka 11.05.07, 09:13
      haha ja i systematyczna nauka haha... szczerze powiedziawszy to zawsze sie ucze
      dzien przed i to nie od samego rana ale zaczynam okolo godziny 21 :D jak dobzre
      pojdzie to nawet uda mi sie przeczytac wszystko co powinnam, ale ze ostatnio
      rzadko dobzre idzie w tej kwesti to czytam co nieco pzred egzaminem juz na
      uczelni. poza tym jak jestem bna cwiczeniach to duzo wlasnie z nich
      zapamiętuje:))

jakos nigdy nie miala problemu z nauką - co chyba widać :D
    • oka2 Re: Nauka 11.05.07, 09:23
      Rozne sa metody uczenia, jedni ucza sie na glos inni w myslach, jedni musza miec absolutna cisze drugim nie przeszkadza grajaca muzyka lub impreza obok ;)
      U nas w sesji zawsze szla kawa (standard tak naprawde dzialajacy bardziej autosugestywnie niz faktycznie poprawiajacy koncentracje) i plusz activ. A jesli chodzi o systematycznosc to w semestrze raczej nikt sie nie uczy ;) chyba ze sa jakies kola lub wejsciowki, ale to i tak mniejszy procent sie do tego przyklada, natomiast w sesji sa prawdziwe posiedzenia mozgow, wtedy uczylismy sie od rana do wieczora z przerwami na jedzenie i siku przez np cale tygodnie.
      Jesli nie mozesz sie skupic to zadbaj o to zeby byc wyspanym i dotlenionym,pamietaj tez ze przedawkowanie kawy czy innych specyfikow nie spoteguje Ci koncentracji a wrecz przeciwnie bedziesz czula sie roztrzesiona i pobudzona, jesli masz tez dosc juz ciaglego wklepywania , czytania czegos to dobra metoda na powtorke materialu jest przerobienie go z kims, jesli bedziecie cos opowiadac sobie na glos to lepiej sie to wam utrwali niz jak ktos np czyta sobie w myslach. To tyle co mi przyszlo na mysl ;) Powodzenia.
    • summer01 Re: Nauka 11.05.07, 17:58
      Jakbym o sobie czytała.
      Ja mam jeszcze taki problem, że nawet jak się naucze, pójdę na egzamin zdam albo
      na minmalna ocene albo mam poprawke, mimo iż tyle czasu poświeciłam na nauke ://
      I to mnie tak dołuje, ucze się a potem wszystko idzie w las.. czas trace. Nie
      wiem czemu tak mam. Staram się spedzac dużo czasu na powietrzu i uprawiam sport
      do tego zdrowo sie odżywiam a dalej mam klopoty z pamięcią.

Mam np niebawem egzamin a jak widze notatki to az się boję. Boję sie, że znowu
      sie naucze i wszystko pójdzie na marne :/Żebym to ja chociaz mogła się potem
      cieszyc z tych wynikow to moze i by mnie mobilizowalo do dalszej pracy no ale
      zero motywacji ;/
      • summerlove summer01 11.05.07, 18:03
        widze ze ktos mi tu nicka podbiera...
        • summer01 Re: summer01 11.05.07, 18:05
          ;)
        • summerlove Re: summer01 11.05.07, 18:05
          no chyba ze sie myle.. jesli tak to przepraszam ;))))))))
      • eluch_a Re: Nauka 11.05.07, 18:05
        Ja mam tylko ten problem, że mnie nerwy zżerają i nawet jak umiem, to mi się
        mózg zacina jak się zdenerwuję.
    • eluch_a Re: Nauka 11.05.07, 18:02
      Ja sie po prostu uczę. Mam to szczęście, że bez wspomagaczy mi dosyć szybko
      wszystko przychodzi. Tego, co lubię, ucze się na bieżąco.
      Co przyspiesza naukę? Mnie rozprasza cisza. Nie chodzi o to, żeby był hałas,
      nie, ale po prostu jakieś radio musi mi mruczeć, telewizor, rozmowa za ścianą
      itp.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka