Dodaj do ulubionych

Problem z tabletkami.

18.06.07, 09:31
Mam pytanie. Biore tabletki antykoncepcyjne Harmonet. Juz pod koniec
ostatniej paczki zdziwilam sie, ze okres wystapil kilka dni wczesniej niz
zwykle, ale przuypisalam to temu, ze zapomnialam sobie wziasc jednej tabletki
(choc zazwyczaj nawet jak zapomne lub wezme nastepnego dnia nie mam wiekszych
problemow;p). No ale mija teraz pierwszy tydzien brania kolejnej paczki, a ja
znowu mam krwawienie:/. To juz nie jest chyba normalne? Dodatkowo znajoma z
pracy (nie znajac mojej sytuacji) opowiadala o kolezance, ktora zazywa
Celeste, ktore sa tak mocne, ze przez 5 miesiecy dziewczyna miala krwawienie
i nawet nie zorientowala sie, ze jest w ciazy. Dowiedziala sie o tym jak
poszla do ginekologa po kolejna paczke. Czy to jest mozliwe? I czy moze
miec to miejsce w moim przypadku (nie wiem jak u tamtej dziewczyny wygladalo
to krwawienie)? Mam zamiar zakupic test ciazowy....ale
chcialabym sie juz teraz dowiedziec, nie czekac do wieczora, czy takie cos
jest mozliwe. Czy moglam zajsc w ciaze i stad te anomalia?
Prosilabym o wypowiedz osoby, ktore znaja takie przypadki lub same takim
przypadkiem byly.
Obserwuj wątek
    • izabellaz1 Re: Problem z tabletkami. 18.06.07, 09:36
      No to idź już teraz do apteki i zrób test.
      Nie chcę Cię straszyć ale moja kuzynka zaszła w ciążę biorąc tabletki.
      Przeleżała 9 miesięcy w łóżku bo ciąża była mocno zagrożona. Na szczęście
      urodziła zdrową dziewczynkę i sama też odzyskała formę.

Zapomniałaś o jednej dawce i normalnie uprawiałaś seks bez dodatkowych zabezpieczeń?
      • rasgeea Re: Problem z tabletkami. 18.06.07, 09:40
        normalnie co za nieodpowiedzialność!!!!
        • jszhc Re: Problem z tabletkami. 18.06.07, 09:43
          nieodpowiedzialnosc;p....no chyba lekka przesada;p
          • rasgeea Re: Problem z tabletkami. 18.06.07, 09:44
            żartuje of kors:) nie bierz tego tak do siebie:p
            • izabellaz1 Re: Problem z tabletkami. 18.06.07, 09:53
              rasgeea napisała:

> żartuje of kors:) nie bierz tego tak do siebie:p

Ale to było nieodpowiedzialne. Zapominając o jednej dawce wiadomym powszechnie
              jest fakt, że nie ma już takiej pewności bo cykl jest zachwiany. W przypadku nie
              przyjęcia tabletki o wyznaczonym czasie do następnego cyklu powinno się
              dodatkowo zabezpieczać.
              • rasgeea Re: Problem z tabletkami. 18.06.07, 09:56
                no tak, zgadzam się z Tobą choć nie do końca. Jeżeli zapomni się tabletki ale
                sie o tym wie ze sie zapomnialo to nalezy przyjac nastepnego dnia obie naraz i
                wszytsko bedzie ok bez dodatkowego zabezpiecznia. Gorzej natomiast jak sie nie
                wie ze sie zapomnialo lub kiedy sie przymopni o tym sobie jak okres jest za
                wczesnie lub jak go nie ma.. no ale wtedy trudno sie dodatkowo zabezpieczyc
                skoro bnie wie sie ze moze byc cos nie tak...

ale zamotałam:)
                • izabellaz1 Re: Problem z tabletkami. 18.06.07, 09:59
                  Ja wiem tylko jaki był efekt w jednym przypadku i radośnie nie było - cud, że
                  skończyło się w miarę ok.
                  Dlatego tak zareagowałam:)
                  • rasgeea Re: Problem z tabletkami. 18.06.07, 10:02
                    izabellaz1 napisała:

> Ja wiem tylko jaki był efekt w jednym przypadku i radośnie nie było - cud, że
                    > skończyło się w miarę ok.
                    > Dlatego tak zareagowałam:)
                    >
                    >
                    no o efektach to nie mówię:) Mam koleżanke która brala tabletki anty
                    regularnie, nigdy nie zapomniala wząć i zaszł w ciążę. Dowiedziala sie ze
                    będzie miała dzidziusia jak była w 4 miesiącu!!! Cud że nic dziecku nie stało
                    się, bo przecież ona ciągle te tabletki brała.. także rozumiem Cię doskonale:)
                • jszhc Re: Problem z tabletkami. 18.06.07, 10:01
                  wiadomo o co biega;).....a ja wlasnie sobie zapomnialam o tej tabletce i w
                  sumie stalo sie to, ze jedna zostala...to tyle;p....no coz, ze czasem sobie
                  zapomne....zdarza mi sie niestety;/....nie kazdy jest idelany jak izabella,
                  ktora co rusz daje przyklade, podrecznikowe rady:).....miejmy nadzieje, ze
                  faktycznie z niej taki aniol i sie tez sama do nich stosuje;p
                  • rasgeea Re: Problem z tabletkami. 18.06.07, 10:03
                    jszhc napisała:

> wiadomo o co biega;).....a ja wlasnie sobie zapomnialam o tej tabletce i w
                    > sumie stalo sie to, ze jedna zostala...to tyle;p....no coz, ze czasem sobie
                    > zapomne....zdarza mi sie niestety;/....nie kazdy jest idelany jak izabella,
                    > ktora co rusz daje przyklade, podrecznikowe rady:).....miejmy nadzieje, ze
                    > faktycznie z niej taki aniol i sie tez sama do nich stosuje;p

Izabella to nasz taki Anioł stróż, dzięki niej wiele jesteśmy w stanie sie
                    dwiedziec:D
                    • jszhc Re: Problem z tabletkami. 18.06.07, 10:04
                      zauwazylam juz to;p.....ale niech kobita ma litos dla mnie;p....roztrzepaniec
                      ze mnie;/
                      • izabellaz1 Re: Problem z tabletkami. 18.06.07, 10:07
                        jszhc napisała:

> zauwazylam juz to;p.....ale niech kobita ma litos dla mnie;p....roztrzepaniec
                        > ze mnie;/

Wstrętne paskudy;P;P;P
                        Ja będę Waszym Aniołem Stróżem jak swoje różki pod włosami albo czapką ukryję;P
                        A mówię tylko to z czym się spotkałam:) Tabletek nie biorę więc o nich nie
                        zapominam;)))))))
                        • rasgeea Re: Problem z tabletkami. 18.06.07, 10:10
                          izabellaz1 napisała:

> Wstrętne paskudy;P;P;P
                          > Ja będę Waszym Aniołem Stróżem jak swoje różki pod włosami albo czapką
                          ukryję;P
                          > A mówię tylko to z czym się spotkałam:) Tabletek nie biorę więc o nich nie
                          > zapominam;)))))))
                          >

mi tu?? :D end łaj ? :D
                          • izabellaz1 Re: Problem z tabletkami. 18.06.07, 10:17
                            rasgeea napisała:

> izabellaz1 napisała:
                            >
                            > > Wstrętne paskudy;P;P;P
                            > > Ja będę Waszym Aniołem Stróżem jak swoje różki pod włosami albo czapką
                            > ukryję;P
                            > > A mówię tylko to z czym się spotkałam:) Tabletek nie biorę więc o nich ni
                            > e
                            > > zapominam;)))))))
                            > >
                            >
                            > mi tu?? :D end łaj ? :D

Ale co ju tu? I co łaj?;)))))
                            • rasgeea Re: Problem z tabletkami. 18.06.07, 10:18
                              izabellaz1 napisała:

> Ale co ju tu? I co łaj?;)))))
                              >
                              no paskuda wstrętna... że paskuda to rozumiem, ale że wstrętna?:D
                              • izabellaz1 Re: Problem z tabletkami. 18.06.07, 10:27
                                rasgeea napisała:

> izabellaz1 napisała:
                                >
                                > > Ale co ju tu? I co łaj?;)))))
                                > >
                                > no paskuda wstrętna... że paskuda to rozumiem, ale że wstrętna?:D

Wstrętna Paskuda tak ja Zołza i Cholera!:D
                                • rasgeea Re: Problem z tabletkami. 18.06.07, 10:34
                                  izabellaz1 napisała:

> Wstrętna Paskuda tak ja Zołza i Cholera!:D

no juz mnie tak nie rozpieszczaj:D
                                  • izabellaz1 Re: Problem z tabletkami. 18.06.07, 10:36
                                    rasgeea napisała:

> izabellaz1 napisała:
                                    >
                                    > > Wstrętna Paskuda tak ja Zołza i Cholera!:D
                                    >
                                    >
                                    > no juz mnie tak nie rozpieszczaj:D

Siebie rozpieszczam;P
                                    Tytułów Dyżurnej Wredoty i Naczelnej Zołzy nie oddam;P
                                    • rasgeea Re: Problem z tabletkami. 18.06.07, 10:41
                                      izabellaz1 napisała:

> Siebie rozpieszczam;P
                                      > Tytułów Dyżurnej Wredoty i Naczelnej Zołzy nie oddam;P

Eee no co Ty, broń Boze nie zamierzam Cię ich pozbawiac :D wole swoje:D
                        • jszhc Re: Problem z tabletkami. 18.06.07, 10:19
                          Mam stalego partnera, wiec w sumie gdybym byla w ciazy to by sie ziemia nie
                          zawalila...byleby bylo wszystko OK....bo wiem, ze mimo wszytko branie tabletek
                          bedac w ciazy nie jest wcale wskazane. Tak naparwde to pomyslalam sobie, ze to
                          cos z organizmem sie dzieje nie tak (stresy itd.), no ale skoro i taka opcja
                          faktycznie wchodzi w gre...
                          • izabellaz1 Re: Problem z tabletkami. 18.06.07, 10:29
                            jszhc napisała:

> Mam stalego partnera, wiec w sumie gdybym byla w ciazy to by sie ziemia nie
                            > zawalila...byleby bylo wszystko OK....bo wiem, ze mimo wszytko branie tabletek
                            > bedac w ciazy nie jest wcale wskazane. Tak naparwde to pomyslalam sobie, ze to
                            > cos z organizmem sie dzieje nie tak (stresy itd.), no ale skoro i taka opcja
                            > faktycznie wchodzi w gre...

Krwawienie od stresów? Hmmmm no ja nigdy nie miałam...Od stresów to mi się tylko
                            okres opóźniał.
                            A z opcją, o której wspominałyśmy powinnaś również się liczyć. Nie ma co
                            gdybać...najlepiej zrobić szybko test i będziesz miała jasność sytuacji (choć
                            prawdopodobieństwo ciąży jest niewielkie;))
                            • jszhc Re: Problem z tabletkami. 18.06.07, 10:32
                              Wieczorem zrobie.....bo nie bede przeciez wc w pracy zjamowac kilka minut;).
                              • izabellaz1 Re: Problem z tabletkami. 18.06.07, 10:37
                                jszhc napisała:

> Wieczorem zrobie.....bo nie bede przeciez wc w pracy zjamowac kilka minut;).

Wynik masz w ciągu minuty;P
                                Kup sobie test strumieniowy to całą sprawę załatwisz w 2 minuty;)
                                • rasgeea Re: Problem z tabletkami. 18.06.07, 10:42
                                  izabellaz1 napisała:

> Wynik masz w ciągu minuty;P
                                  > Kup sobie test strumieniowy to całą sprawę załatwisz w 2 minuty;)

ekzakli :D
                                  • izabellaz1 Re: Problem z tabletkami. 18.06.07, 10:49
                                    rasgeea napisała:

> izabellaz1 napisała:
                                    >
                                    > > Wynik masz w ciągu minuty;P
                                    > > Kup sobie test strumieniowy to całą sprawę załatwisz w 2 minuty;)
                                    >
                                    > ekzakli :D

A Ty co taka nie pa polsza jesteś co;P?
                                    • rasgeea Re: Problem z tabletkami. 18.06.07, 10:49
                                      izabellaz1 napisała:

> A Ty co taka nie pa polsza jesteś co;P?

a czemuby nie?:D
            • jszhc Re: Problem z tabletkami. 18.06.07, 09:53
              oj nie biore;).....tak czy siak jakis problem sie pojawil....niestety
      • jszhc Re: Problem z tabletkami. 18.06.07, 09:52
        no coz....w sumie jak cale lata biore tablketki, to zapomnienie jedej czy
        wziecie jej poznij nigdy nie wplywalo tak znaczaco na moj organizm...no ale
        mowi sie, ze zawsze jest ten pierwszy raz...
    • obca1 Re: Problem z tabletkami. 18.06.07, 10:24
      Juz pod koniec
      > ostatniej paczki zdziwilam sie, ze okres wystapil kilka dni wczesniej niz
      > zwykle, ale przuypisalam to temu, ze zapomnialam sobie wziasc jednej tabletki

jeżeli ten brak tabletki był w trzecim tygodniu brania (i w tym samym tygodniu pojawiły się te objawy) to nie ma szans, że to krwawienie spowodowane ciążą..
      pomijam te kosmiczne przypadki, gdy ciąża pojawia się przy prawidłowym brnaiu tabletek

co do krwawień to na pewno mogą się pojawić nawet po kilku miesiącach brania nawet gdy wcześniej ich nie było..np. gdy się bierze kilka opakowań bez przerw..ale pewnie i w innych przypadkach

test możesz zrobić dla swojego spokoju..ale jeśli poza tym pominięciem bierzesz tabletki regularnie to powinnaś być dobrze zabezpieczona
      • jszhc Re: Problem z tabletkami. 18.06.07, 10:30
        niestety, ale ta tabletka chyba nie byla jedna z siedmiu ostatnich, choc teraz
        to ja juz sama nie wiem....ale kojarze ze to byla 10-15 tabletka....w niedziele
        zawsze koncze opakowanie, a w czwartek jak w zegarku mam....tym razem dostalam
        w niedziele, nim skonczylam opakowanie, bo jeszcze jedna tabletkabyla do
        wziecia. Czy to zmienia postac rzeczy...bo z jakims naciksiem
        zaznaczylam "tabletka w ostatnim tygodiu".
        • obca1 Re: Problem z tabletkami. 18.06.07, 10:43
          po prostu pamiętam, że jeśli zapomni się jednej z ostatnich tabletek to jedną z opcji jest zrobienie wcześniej tego tygodnia przerwy (ale to trzeba wyczytać w ulotce swoich tabletek)..czyli po ponad 2 tygodniach brania teoretycznie powinna być zapewniona antykoncepcja na tydzień bez

a co do innych dni..to jest pewnie trochę wyższe ryzyko owulacji..jeśli zapomni się tabletki kilka dni po ostatniej przerwie..

• trusia29 Re: Problem z tabletkami. 18.06.07, 22:40
      To moga, choć nie muszą, być problemy z prolaktyną. Ja mialam wlasnie pierwsze
      objawy tekie jak opisałaś, tzn plamienia pzred miesiączką. Potem doszedł ból
      piersi, obrzeki, stany nerwowe. Przestalam stosowac tabletki i męczylam sie
      jeszcze 2 lata az w koncu trafilam do lepszego lekarza, który rozpoznał
      przyczyne i wyleczył. Ale ja lekarzem nie jestem, idz po prostu do ginekologa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka