naga_bron 04.09.07, 17:00 czy ktos wie co to oznacza???? to jest zdaje sie po wlosku... jest to tytul piosenki Madama Butterfly "Un bel di vedremo" i bardzo mnie ciekawi co to oznacza...jest tu ktos "szprechajacy" po wlosku?? hehe:D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
i.nes Re: Un bel di vedremo.......... 04.09.07, 17:09 pewnego pięknego dnia, ujrzymy (wznoszący się dym) Odpowiedz Link Zgłoś
anna12121 Re: Un bel di vedremo.......... 05.09.07, 17:18 nie znam tekstu piosenki, samo "Un bel di vedremo" nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Un bel di vedremo.......... 05.09.07, 19:02 anna12121 napisała: > nie znam tekstu piosenki, > samo "Un bel di vedremo" nie ma sensu. bo po "Un bel dì" jest przecinek: Un bel dì, vedremo Levarsi un fil di fumo Odpowiedz Link Zgłoś
forumowicz_pospolity Re: Un bel di vedremo.......... 05.09.07, 20:04 anna12121 napisała: > nie znam tekstu piosenki, > samo "Un bel di vedremo" nie ma sensu. tylko nie piosenka plis:) to jest aria operowa,bardzo przyjemna zresztą) Odpowiedz Link Zgłoś
naga_bron Re: Un bel di vedremo.......... 05.09.07, 20:16 tak aria aria forumowiczu :) wiem..nie chcialam sie wdawac w szczegily tylko chcialam znac znaczenie pierwszych jej slow poprostu:) Odpowiedz Link Zgłoś
forumowicz_pospolity Re: Un bel di vedremo.......... 06.09.07, 00:21 naga_bron napisała: > tak aria aria forumowiczu :) wiem..nie chcialam sie wdawac w szczegily tylko > chcialam znac znaczenie pierwszych jej slow poprostu:) no problem przy okazji wyjasnienie tytuły arii, recytatywów itd biorą się z początkowych słów tychże i jest czasem wrażenie niedopowiedzenia jakiegos w tytule tak jak to jest w tym przykładzie Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Un bel di vedremo.......... 06.09.07, 00:34 forumowicz_pospolity napisał: > przy okazji wyjasnienie > tytuły arii, recytatywów itd > biorą się z początkowych słów > tychże i jest czasem wrażenie niedopowiedzenia jakiegos w tytule > > tak jak to jest w tym przykładzie Serio? Ta aria u nas znana jest jako "Tam na wschodniej stronie" ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
forumowicz_pospolity Re: Un bel di vedremo.......... 06.09.07, 09:16 i.nes napisała: > forumowicz_pospolity napisał: > > > przy okazji wyjasnienie > > tytuły arii, recytatywów itd > > biorą się z początkowych słów > > tychże i jest czasem wrażenie niedopowiedzenia jakiegos w tytule > > > > tak jak to jest w tym przykładzie > > > Serio? Ta aria u nas znana jest jako "Tam na wschodniej stronie" ;))) > serio??:) widocznie ktos myslal ze to piosenka ludowa i se rzucil tytuł;) Odpowiedz Link Zgłoś
naga_bron Re: Un bel di vedremo.......... 05.09.07, 20:13 Un bel di vedremo" to czesc opery Madama Butterfly ...jest to jej czesc tylko...oto caly jej tekst jak bys chciala :) : Maria Callas - Un Bel Di Vendremo Un bel dì, vedremo Levarsi un fil di fumo Sull'estremo confin del mare E poi la nave appare E poi la nave è bianca. Entra nel porto, romba il suo saluto. Vedi? È venuto! Io non gli scendo incontro, io no. Mi metto là sul ciglio del colle E aspetto gran tempo e non mi pesa a lunga attesa. E uscito dalla folla cittadina Un uomo, un picciol punto S'avvia per la collina. Chi sarà? Chi sarà? E come sarà giunto Che dirà? Che dirà? Chiamerà Butterfly dalla lontana Io senza far risposta Me ne starò nascosta Un po' per celia, Un po' per non morire Al primo incontro, Ed egli al quanto in pena Chiamerà, chiamerà : "Piccina - mogliettina Olezzo di verbena" I nomi che mi dava al suo venire. Tutto questo avverrà, te lo prometto Tienti la tua paura - Io con sicura fede lo aspetto. Odpowiedz Link Zgłoś