Gość: uasiczka IP: 212.244.209.* 16.07.03, 12:31 która wersja jest prawidłowa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ydorius wydawa mię się 16.07.03, 12:39 iż: 1. kierować coś (na przykład obelgi) można pod czyimś adresem: "niewybredny potok przekleństw radny Stefan skierował pod adresem urzędującego wiceburmistrza Józefa" 2. Pisać coś (na przykład donosy) można na czyjś adres: "Radny Stefan z trudem przykleił ostatnią literkę anonimu, który zamierzał wysłać na adres wiceburmistrza Józefa". ale jaki ze mnie polonista? żaden :-) m, .y. ---------------------------------- What is home without Plumtree's Potted Meat? Incomplete. Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius Re: W rzeczy samej słusznie n/txt 16.07.03, 13:21 Znaczy się co słusznie - że żaden ze mnie polonista, czy że dwojaki rozbicie jest właściwe? m, .y. P.S. Strasznie Cię dawno nie widziałem tu... ---------------------------------- What is home without Plumtree's Potted Meat? Incomplete. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidka Re: W rzeczy samej słusznie n/txt IP: 193.128.25.* 16.07.03, 13:42 Że żeś słusznie wytłumaczył na podstawie radnego. Bo mnie tu strasznie dawno nie bywało. A i tera nieczęsto. Kobietam pracująca... Odpowiedz Link Zgłoś
snow.white Bardzo dobry polonista :))) 16.07.03, 14:45 Z tego,co mi wiadomo-dobrze wytlumaczyles :)) Odpowiedz Link Zgłoś
pajdeczka Re: na adres czy pod adres 16.07.03, 13:19 Myślę tak: piszemy na adres, a dostarczamy coś pod adres. Odpowiedz Link Zgłoś
cxzsetons Re: na adres czy pod adres 16.07.03, 14:46 A wysyłamy na adres czy pod adres?? Odpowiedz Link Zgłoś
snow.white Sluchajcie!!!!!!!!! 16.07.03, 14:58 wlasnie sprawdzilam-w mojej zaufanej ksiazce-"Ortografia i gramatyka na wesolo"... :)) to dla dzieci-ale w koncu co za roznica?? :)) autor pisze tak: "Nie chcesz zblaznic sie z kretesem? Pisz wiec zawsze pod adresem." Czyli jest "pod adres" :) wczesniej zle powiedzialam... :) jest caly wierszyk o wlasciwym stosowaniu przyimkow-ale nie bede Was zameczac :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uasiczka Re: Sluchajcie!!!!!!!!! IP: 212.244.209.* 16.07.03, 16:03 ale może "mieszkać po adresem" Odpowiedz Link Zgłoś
oka5 Re: na adres czy pod adres 16.07.03, 17:12 Pisać pod adresem. Forma "pisać na adres" jest nieprawidłowa, choć niestety bardzo rozpowszechniona. W przyszłości pewnie ją zalegalizują, niestety. Niestety, bo jestem w kwestiach językowych bardzo konserwatywna ;-). Odpowiedz Link Zgłoś