Dodaj do ulubionych

Dlaczego islam jest religią agresywną?

IP: *.chello.pl 22.07.03, 22:27
Główną tego przyczyną jest haremowa kultura islamu. W takiej kulturze wielu
mężczyzn jest pozbawionych możliwości posiadania dzieci, dlatego instynkt
zmusza ich do prowadzenia wojen w celu gwałcenia kobiet innych ludów. Poza
tym w warunkach deficytu kobiet, mężczyźni są także agresywniejsi wobec
siebie niż w innych kulturach. Dlatego kultura islamu stoi zdecydowanie niżej
niż inne kultury tego świata.
Obserwuj wątek
    • anahella Re: Dlaczego islam jest religią agresywną? 22.07.03, 22:29
      Tak tak, znam takie wywody. Byl taki dowcip o logice. Pointa byla mniej wiecej
      taka: "Masz akwarium? NIe? To jestes gejem!"
      • lolyta Re: Dlaczego islam jest religią agresywną? 22.07.03, 22:40
        anahella napisała:

> Tak tak, znam takie wywody. Byl taki dowcip o logice. Pointa byla mniej
        wiecej
        > taka: "Masz akwarium? NIe? To jestes gejem!"
        >

Oj, jak ja dawno tego nie slyszaam. Mozna prosic o poczatek tego dowcipu, bo
        nie moge go sobie przypomniec?
        • anahella Re: Dlaczego islam jest religią agresywną? 22.07.03, 22:47
          lolyta napisała:

> Oj, jak ja dawno tego nie slyszaam. Mozna prosic o poczatek tego dowcipu, bo
          > nie moge go sobie przypomniec?

No wlasnie go nie pamietam. Widac malo logiczna istota jestem no i - nie mam
          akwarium:)
          • Gość: mario2 Re: Dlaczego islam jest religią agresywną? IP: 217.7.150.* 24.07.03, 22:53
            I tak to wyglada jesli kobiety zabieraja sie za opowiadanie dowcipow :o)
      • Gość: doku Znam taką postawę IP: *.chello.pl 23.07.03, 21:23
        anahella napisała:

> Tak tak, znam takie wywody. Byl taki dowcip o logice. Pointa byla mniej
        wiecej
        > taka: "Masz akwarium? NIe? To jestes gejem!"

Logika ma wartość tylko, jako narzędzie dowcipu. Na co dzień jest zbyt męcząca.
        Natomiast połączenie wiedzy z logiką, to sztuka niewykonalna. Łatwiej wierzyć w
        poprawność polityczną, że każda kultura jest równie dobra i wartościowa.

Ale to nieprawda. Kultura islamu to od początku siła niszcząca, wystarczy
        zainteresować się historią i spustoszeniami jakie dokonała w tak cudownie
        kwitnącej cywilizacji Szlaków Jedwabnych. Tylko z naszej europejskiej
        perspektywy islam wydawał się wyższą cywilizacją, bo rzeczywiście cywilizacja
        chrześcijańska była kilkaset lat temu dziczą straszliwą. Ale z szerszej
        perspektywy widać jasno, że islam opanował obszary kultur wyżej rozwiniętych i
        doprowadził je do upadku zanim jeszcze Europa wyzwoliła się z mroków
        barbarzyństwa.

Późniejszy rozkwit Europa zawdzięcza uciekinierom z cywilizacji islamu, tym
        przedstawicielom dawnych kultur przez islam zniszczonych. Warto używać logiki,
        bo bez niej trudno rozumieć pewne skomplikowane procesy i zależności. Warto, bo
        satysfakcja z rozumienia jest naprawdę wielka.

Islam jest równie niszczący dla dusz ludzkich. Dlatego kobiety w islamie są w
        większości żałosnymi niewolnicami, które człowieczeństwo swoje odzyskują
        dopiero na zachodzi, gdy uwolnią się od tyranii swoich ojców i mężów. „Umysł
        zniewolony”, ten termin Miłosza w odniesieniu do ciemniaka nawróconego na
        socjalizm w PRL, jeszcze bardziej pasuje do islamskiej kobiety, która nawet nie
        rozumie, co to jest człowieczeństwo - godność i wolność.
    • melinek Re: Dlaczego islam jest religią agresywną? 22.07.03, 22:31
      Ciekawy wywod, ale widze w nim sprzecznosc.
      Jesli jest to kultura haremowa, to raczej maja
      nadmiar kobiet a deficyt mezczyzn.
    • jackie.brown Re: Dlaczego islam jest religią agresywną? 22.07.03, 22:32
      > Główną tego przyczyną jest haremowa kultura islamu. W takiej kulturze wielu
      > mężczyzn jest pozbawionych możliwości posiadania dzieci, dlatego instynkt
      > zmusza ich do prowadzenia wojen w celu gwałcenia kobiet innych ludów. Poza
      > tym w warunkach deficytu kobiet, mężczyźni są także agresywniejsi wobec
      > siebie niż w innych kulturach. Dlatego kultura islamu stoi zdecydowanie niżej
      > niż inne kultury tego świata.

to nie jest prawda, bo harem to jest miejsce kobiet rodzinnych- zony, dzieci
      (synow, corek), matki, siostr jesli nie wyszly za maz.
      • Gość: doku Harem dla sióstr?! IP: *.chello.pl 23.07.03, 21:22
        jackie.brown napisała:

> harem to jest miejsce kobiet rodzinnych- zony, dzieci
        > (synow, corek), matki, siostr jesli nie wyszly za maz.

Jeżeli mahometanin zapładnia w haremie swoje siostry, to znaczy że islam jest o
        wiele gorszy niż myślałem. Jednak wiem, że się mylisz. Jeżeli Arab ma kilka
        żon, to zwykle żadna z nich nie jest jego siostrą.

Nawet w islamie rodziło się tyle samo dziewcząt co chłopców. Jeżeli bogatsi
        faceci mieli po kilka żon, to dla ubogich nie wystarczało kobiet. Bezdzietni
        mężczyźni są źródłem zła i agresji. Poza tym sama idea haremu jest zła i chora.
        Ludzi nie wolno traktować jak stada zwierząt hodowlanych, a przecież harem jest
        w swej istocie zakładem hodowli dzieci. Dzieci, które lęgną się w haremach, nie
        są kochane przez ojców, i ich życie nie ma dla nich wartości. Dlatego w
        cywilizacji islamu tak wiele dzieci hoduje się z przeznaczeniem na rzeź w
        wojnach (pamiętasz wojnę Iraku z Iranem?), na żywe bomby w rękach terrorystów.

Jak myślisz, co czują matki, gdy życie ich dzieci jest poświęcane na ołtarzu
        agresywnego fanatyzmu? Jak strasznie okaleczone muszą być dusze islamskich
        kobiet, które muszą żyć w takiej kulturze.
        • jackie.brown Re: Harem dla sióstr?! 24.07.03, 19:54
          > Jak myślisz, co czują matki, gdy życie ich dzieci jest poświęcane na ołtarzu
          > agresywnego fanatyzmu? Jak strasznie okaleczone muszą być dusze islamskich
          > kobiet, które muszą żyć w takiej kulturze.

oczywiscie, ze sa okaleczone.
          harem, w takim sensie, w jakim piszesz juz nie istnieje.
          prawo islamskie dopuszcza skarge kobiety na meza, ktory zdradza zone ( tak sie
          dziej w Iranie), co wcale nie znaczy, ze system jest dobry, bo jest straszny
          balagan, tak jak w wiekszosci krajow pozaanglosaskoeuropejskich. decyzje sa
          podejmowane przez jednego sedziego, gina dokumenty. dzieci naleza do rodziny
          ojca, co jest chyba najgorsza rzecza dla kobiety, trzymajace je w szachu.
        • Gość: lolyta Re: Harem dla sióstr?! IP: *.mia.bellsouth.net 24.07.03, 19:59
          Doku, jestes niemozliwy.
          1. W haremie mieszkaja wszystkie kobiety i dzieci, w tym rowniez siostry
          wlasciciela zanim wyjda za maz, bo niby gdzie maja mieszkac? I wcale ze swoim
          bratem nie sypiaja, nie wiem skad to wytrzasnales.
          2. jesli Arabowie tak sie lubia tluc, to oczywiste, ze raczej cierpia na
          deficyt mezczyzn tym wywolany, wiec nawet jesli rodzi sie rowno tyle samo
          chlopcow i dziewczat, to to wcale nie znaczy, ze w pozniejszych latach jest
          tyle samo mezczyzn i kobiet.
          3. haremy maja tylko ci, ktorych na to stac, podobnie jak z dopuszczalnymi
          przez Koran 4 zonami. Wiec wcale nie powoduje to az takiego deficuty mezczyzn.
          4. Koran rowniez nakazuje, aby w razie smierci meza i ojca jego brat lub
          najblizszy przyjaciel przejal jego obowiazki w stosunku do osieroconej rodziny.
          Taki brat moze juz miec juz swoja zone (zony), wiec w ten sposob zwieksza mu
          sie ilosc podopiecznych dam. Jak widzisz, nie ma to nic wspolnego z wyrywaniem
          sobie bezwolnych kobiet na sile.
          5. Tak, to straszne, ze dzieci moga isc na wojne i zginac. Ale te dzieci maja
          rowniez ojcow, uwazasz, ze po ojcach ten fakt splywa jak woda po kaczce, tylko
          dla matek to jest bolesne?
          6. Pierwsza osoba, ktora przyjela objawienie mahometa, zupelnie dobrowolnie, i
          pomogla mu je krzewic, byla kobieta. Dojrzala, madra i niezalezna, jak na
          tamtejsze warunki - feministka.
    • wiktorkaa Re: Dlaczego Doku jest osoba ograniczoną? 23.07.03, 08:56
      Gość portalu: doku napisał(a):

> Główną tego przyczyną jest haremowa kultura islamu. W takiej kulturze wielu
      > mężczyzn jest pozbawionych możliwości posiadania dzieci, dlatego instynkt
      > zmusza ich do prowadzenia wojen w celu gwałcenia kobiet innych ludów. Poza
      > tym w warunkach deficytu kobiet, mężczyźni są także agresywniejsi wobec
      > siebie niż w innych kulturach. Dlatego kultura islamu stoi zdecydowanie niżej
      > niż inne kultury tego świata.

nie znoszę ludzi,którzy zupełnie nie mając pojęcia o innych kulturach i
      religiach wypowiadają się na ich temat,do tych osób zaliczasz się Ty!
      • Gość: doku Umiesz tylko pyskować? IP: *.chello.pl 23.07.03, 21:24
        Gość portalu: wiktorkaa napisała:

> nie znoszę ludzi,którzy zupełnie nie mając pojęcia o innych kulturach i
        > religiach wypowiadają się na ich temat,do tych osób zaliczasz się Ty!

Nie udawaj mądrali ignorantko. O kulturze szlaków jedwabnych, kulturze szlaków
        mirry i kadzidła, a potem o zniszczeniu tych starych kultur przez barbarzyńską
        cywilizację islamu wiem więcej niż jesteś w stanie sobie wyobrazić
        • wiktorkaa Re: nie tylko 24.07.03, 07:40

> Nie udawaj mądrali ignorantko. O kulturze szlaków jedwabnych, kulturze
          szlaków
          > mirry i kadzidła, a potem o zniszczeniu tych starych kultur przez
          barbarzyńską
          > cywilizację islamu wiem więcej niż jesteś w stanie sobie wyobrazić

czyżby????
        • aise no ale doku 24.07.03, 07:51
          o islamie nie wiesz nic. niestety. harem jest miejscem gdzie żyją kobiety i
          dzieci. nie jest miejscem do "zapładniania". wizja haremu jako pomieszczeń, w
          ktorych mieszkaja stadnie młode półnagie kobiety to jeden z mitów stworzonych
          przez seksualnych frustratów z zachodu...
          • wiktorkaa Re: no ale doku 24.07.03, 07:54
            aise napisała:

> o islamie nie wiesz nic. niestety. harem jest miejscem gdzie żyją kobiety i
            > dzieci. nie jest miejscem do "zapładniania". wizja haremu jako pomieszczeń, w
            > ktorych mieszkaja stadnie młode półnagie kobiety to jeden z mitów stworzonych
            > przez seksualnych frustratów z zachodu...

niestety,zawsze najwięcej o innych religiach mówią Ci,którzy nie mają o nich
            pojęcia,doku myśli,że pozjadała rozumy,i jeszcze bezczelnie się sprzecza
            • aise Re: no ale doku 24.07.03, 08:44
              myślisz, że doku jest kobietą? ja mam wrażenie, że to kolejny frustrat...
              • wiktorkaa Re: no ale doku 24.07.03, 08:49
                aise napisała:

> myślisz, że doku jest kobietą? ja mam wrażenie, że to kolejny frustrat...

całkiem możliwe...
          • Gość: doku Nie udawaj idiotki, albo czytaj inne posty IP: *.chello.pl 24.07.03, 19:46
            aise napisała:

> o islamie nie wiesz nic. niestety. harem jest miejscem gdzie żyją kobiety i
            > dzieci.

Przeczytaj mój post powyżej. Jest tam właśnie o hodowli dzieci w nieludzkich
            warunkach poligynii. Islam jest poligyniczny, to jest źródłem zła tej kultury.
            Być może pojęcie „haremowy” użyłem nieprecyzyjnie, ale sens moich postów jest
            jasny. Społeczności i kultury, w których panuje wielożeństwo, stoją z natury
            niżej niż kultury monogamiczne.

Brakuje wam (paru prostaczkom z tego wątku) współczucia dla islamskich kobiet,
            a zamiast jakichś sensownych argumentów ograniczacie się do infantylnych prób
            bycia złośliwymi. A wystarczy trochę poczytać o Arabach, Persach, o szlakach
            jedwabnych, a zrozumiecie jaką katastrofą dla świata była ekspansja islamu.

Wiem że dużo łatwiej jest napisać „o islamie nie wiesz nic” niż coś o nim
            przeczytać, ale czytać naprawdę warto i to wcale nie boli.

Aha, i poczytajcie też trochę o kulturach prymitywnych, a dowiecie się, po co
            mężczyźni wyruszają na wojnę, kiedy nie ma jeszcze cywilizacji i nie ma co
            grabić. Indianie z Amazonii, Papuasi z Nowej Gwinei postępowali tak samo
            jak „cywilizowani” islamiści – wyruszali na wojnę po to, żeby porywać kobiety,
            ściągali jasyr z całego świata. Poczytajcie historię Polski, islamiści na Polki
            też polowali.

Ale największą stratą dla świata była kraina tysiąca miast, czyli cywilizacja
            szlaków jedwabnych – centrum światowej kultury w pierwszym tysiącleciu naszej
            ery. Między Persją a Chinami, od Indii po Chorezm rozkwitała najwyżej
            rozwinięta kultura tamtych czasów. Miejsce gdzie najwspanialsze osiągnięcia
            cywilizacji chińskiej, hinduskiej i śródziemnomorskiej zmieszały się i
            wzbogacały nawzajem. Buddyzm mieszał się tam z taoizmem i konfucjanizmem,
            hinduizm z różnymi kultami aryjskimi i judeochrześcijańskimi. Wszystko to
            potrafiło jakoś wspólnie się rozwijać, dopóki nie przyszedł islam i nie
            spustoszył tej cudownej krainy.

Albo weźmy drugą piękną kulturę, kulturę arabskich żeglarzy i cywilizację ich
            portów w Arabii Południowej, Afryki Wschodniej, Indii. Żeglarze arabscy
            panowali na szlakach pomiędzy Indiami a Egiptem i Mezopotamią, stykali się
            gdzieś w okolicach Cejlonu z żeglarzami z Chin, a czasem mieli szczęście
            spotykać się z mistrzami niedoścignionymi – żeglarzami polinezyjskimi
            panującymi na szlakach od Madagaskaru po Oceanię. Cudownie kwitnąca cywilizacja
            Arabów południowych została przez islam zniszczona.

Nie było na tym świecie w historii gorszej plagi niż Mahomet, jego rodzina i
            jego hordy zdemoralizowanych degeneratów. Jest symptomatyczne, że jak tylko
            jakiś lud przyjmował islam, to po stu, najdalej dwustu latach przemieniał się w
            agresywna i krwiożerczą bandę niszczącą wszystko wokół siebie. Przed przyjściem
            islamu mongolscy władcy żenili się z chińskimi księżniczkami. Ludy mongolskie,
            tureckie i aryjskie w Azji Środkowej spotkał ten sam los – najpierw zabrano im
            kobiety, a potem nie pozostało im nic lepszego, jak samym zostać niszczycielami
            i porywaczami kobiet – oto w dużym uproszczeniu historia ekspansji islamu i
            zniszczenia starych kultur Azji Środkowej.

Tak więc, moje sympatyczne, choć pyskate, polemistki, ignorancji ani głupoty
            nie da się ukryć pytaniami w stylu „dlaczego doku jest osobą ograniczoną?”.
            Owszem, jestem ograniczony, jak pewnie każdy, moje zainteresowanie historią
            kończy się wtedy, gdy zaczyna się panowanie nad światem holenderskich, a potem
            brytyjskich żeglarzy. Być może pod wpływem brytyjskiego panowania w pewnych
            krajach islamskich nastąpiła jakaś humanitaryzacja ich kultury, jednak to co
            się dzieje w Nigerii, Sudanie, Algierii, Palestynie, Iranie, Pakistanie,
            Afganistanie, Indonezji itd. świadczy o tym, że islam nadal jest źródłem
            straszliwego zła. Spróbujcie czytać prasę (w przeciwieństwie do książek to
            boli), a dowiecie się jaka jest kultura islamu współczesnego.

A piszę o tym na „Kobiecie”, bo smuci mnie brak u kobiet solidarności. Kobiety
            troszczą się o siebie, swoje dzieci i zaprzyjaźniają się z sąsiadkami, aby
            zapewnić sobie wsparcie i bezpieczeństwo. Jednak zwykle kobiety nie są zdolne
            do szerszej solidarności z innymi kobietami. Mężczyźni potrafią mieć kolegów i
            przyjaciół w dalszych kręgach, potrafią być lojalni względem nawet dalekich
            sojuszników, dlatego kobietom nigdy w historii nie udało się uwolnić od
            panowania mężczyzn, szczególnie takich okrutnych i bezwzględnych jak islamiści.
            Islamskie kobiety cierpią straszliwie od tylu wieków, a tylko mężczyźni
            potrafią im współczuć. Zachowujecie się w tym wątku tak, jakbyście pogodziły
            się z tym, że kobiety mają taką naturę, że muszą pogodzić się z tym, że są
            porywane, gwałcone i trzymane w niewoli; zachowujecie się tak, jakby już nic
            wam nie zostało oprócz sarkazmu, szyderstwa i złośliwości.
            • aise a możesz mi wyjaśnić dlaczego 24.07.03, 19:49
              mnie obrażasz nie znajac mnie?
              i dlaczego nie czytasz moich póxniejszych postów, w ktorych wyjaśniam czym
              moim zdaniem jest islam?

poza tym cierpisz na wielomowstwo z ktorego nic nie wynika.
            • dorotka1970 zagalopowales sie troche... 24.07.03, 19:52

> A piszę o tym na „Kobiecie”, bo smuci mnie brak u kobiet solidarnoś
              > ci. Kobiety troszczą się o siebie, swoje dzieci i zaprzyjaźniają się z
              > sąsiadkami, aby zapewnić sobie wsparcie i bezpieczeństwo. Jednak zwykle
              > kobiety nie są zdolne do szerszej solidarności z innymi kobietami.
              -
              • aise dorotka 24.07.03, 20:02
                ja znam paru i troche czytalam na ten temat bo to bardzo ciekawe. i nienawidze
                stereotypów, szczególnie tego o zniewoleniu kobiet. doku pewnie nie słyszał
                jak miło było w turcji, kiedy ataturk postanowił zeuropeizowac spoleczeństwo
                na siłe...

pewnie, że nie wszystkim kobietom jest w islamie fajnie, ale wynika to z
                kultury. doku nie wie, że islam zasadniczo poprawił sytuacje kobiet, bo przed
                islamem nie mialy one zadnych praw. koran mówi, że kobieta i mężczyzna są
                równi, ale niestety normy kulturowe mówią co innego...

jak mawia pewien mój znajomy "zyjmy kazdy na swoj sposob a to kto z nas miał
                racje okaze sie na sądzie ostatecznym" i to wydaje mi się najlepszym
                podsumowaniem calej tej dyskusji...

pozdrawiam

• jackie.brown Re: dorotka 24.07.03, 20:04
                  > pewnie, że nie wszystkim kobietom jest w islamie fajnie, ale wynika to z
                  > kultury. doku nie wie, że islam zasadniczo poprawił sytuacje kobiet, bo przed
                  > islamem nie mialy one zadnych praw. koran mówi, że kobieta i mężczyzna są
                  > równi, ale niestety normy kulturowe mówią co innego...

normy kulturowe w krajach arabskich wynikaja li tylko i wylacznie z koranu.
                  • dorotka1970 Re: dorotka 24.07.03, 20:16
                    jackie.brown napisała:

> normy kulturowe w krajach arabskich wynikaja li tylko i wylacznie z koranu.
                    -
                  • aise nieprawda 24.07.03, 20:20
                    normy w islamie wynikaja z koranu, sunny, hadisów, tradycji przedislamskich i
                    jeszcze wielu rzeczy zależnie od odłamu islamu.

• Gość: Nihat Re: dorotka IP: *.chello.pl 25.07.03, 18:53
                    To niezupelnie prawda, powiedzym duze uproszczenie. Zacznijmy chocby od tego ze
                    Arabowie to takze chrzescijanie...
            • Gość: Nihat Re: Nie udawaj idiotki, albo czytaj inne posty IP: *.chello.pl 25.07.03, 18:50
              No dawaj, pogadaj ze mna bo akurat jestem "islamska" kobieta...
      • Gość: czapska Re: Dlaczego Doku jest osoba ograniczoną? IP: utp.:* / 10.10.9.* 24.07.03, 10:55
        ciekawe co bys powiedziala jak bys spedzila kilka tygodni w panstwie islamskim,
        moze przestalabys bronic kultury islamu
        • wiktorkaa Re: Dlaczego Doku jest osoba ograniczoną? 24.07.03, 11:34
          Gość portalu: czapska napisał(a):

> ciekawe co bys powiedziala jak bys spedzila kilka tygodni w panstwie
          islamskim,
          >
          > moze przestalabys bronic kultury islamu

nastepna co nie ma pojęcia o temacie i się udziela
          • dorotka1970 Wiktorka! Mysl! 24.07.03, 11:38
            Czy ty umiesz cos innego powiedziec, poza tym, ze ktos nie ma pojecia? To malo
            wnosi do dyskusji. Moze posluzylabys sie jakimis argumentami, bo inaczej to
            szkoda klawiatury...

Pozdrawiam,
            Dorotka
            --------
            Swiat lubi ludzi, ktorzy lubia swiat
          • Gość: czapska Re: Dlaczego Doku jest osoba ograniczoną? IP: utp.:* / 10.10.9.* 24.07.03, 23:02
            skąd to wywnioskowałas ze nie mam pojęcia?
    • capa_negra bzdura kompletna bzdura 23.07.03, 09:40
      może jeszcze wierzysz, że zydzi jedza dzieci???
    • pontifexmaximus Re: Dlaczego islam jest religią agresywną? 23.07.03, 09:51
      Bo później zaczynali. Są w fazie naszych, zdrowych, dobrych i miłosiernych
      krucjat.
      Przejdzie im za jakieś 100 lat.
    • Gość: grogreg Uha, ha, ha, ha, ha.... IP: 212.160.165.* 23.07.03, 09:54
      A tos mnie rozbawil/a. Islam agresywny.
      W porownaniu z Chrzescijanstwem Islam do potulny baranek.
      • julla Re: Uha, ha, ha, ha, ha.... 23.07.03, 10:06
        Jest własnie tak; islam to młodsza od chrześcijaństwa religia i akurat jest na
        takim etapie, na jakim chcrześcijaństwo było w czasach średniowiecza.
        Reformacja dopiero przed nimi.
        Chrześcijanie z czasów inkwizycji i krucjat też do aniołków nie należeli,
        Papieże przecież jeszcze w XX wieku musieli za nich przepraszać różne na wpół
        wybite narody. Agresja to raczej cecha uniwersalno-ludzka; w religii niektórzy
        znajdują jedynie ideologiczną nadbudówkę, znajdują to, co chcą znaleźć.
      • Gość: czapski ?? ty wiesz ze mamy XXI wiek, a nie XVII? IP: utp.:* / 10.10.9.* 24.07.03, 10:57
        • julla Re: ?? ty wiesz ze mamy XXI wiek, a nie XVII? 24.07.03, 11:08
          Wiem. I co?
        • Gość: grogreg Re: ?? ty wiesz ze mamy XXI wiek, a nie XVII? IP: 212.160.165.* 24.07.03, 12:36
          Czy cos to zmienilo? Kto w przeciagu ostatnich 100 lat prowadzil najkwawasze
          wojny? Arabowie?
    • olek_m A mi kolega opiwadal... 23.07.03, 10:06
      ze wobec braku kobiet publicznie, Arabowie zachwuja sie wobec siebie jak
      homoseksualisci, sa publicznie zniewiesciali. Zreszta, niech ktos mi przytoczy
      ostatnia wojne wygrana przez Arabow?
      • Gość: grogreg Re: A mi kolega opiwadal... IP: 212.160.165.* 23.07.03, 10:10
        > Zreszta, niech ktos mi przytoczy
        > ostatnia wojne wygrana przez Arabow?

Eeeee.... odbicie Jerozolimy z rak krzyzowcow?
        • pontifexmaximus Re: A mi kolega opiwadal... 23.07.03, 10:20
          Gość portalu: grogreg napisał(a):

> > Zreszta, niech ktos mi przytoczy
          > > ostatnia wojne wygrana przez Arabow?
          >
          > Eeeee.... odbicie Jerozolimy z rak krzyzowcow?

bohaterski lud Iraku, z braterską pomocą państw obozu miłującego pokój, obalił
          dyktatora Saddama Husjana,
          bohaterska arystokracja Saudów zwycięzyła i zwycięża w walce z własnym narodem,
          jakby tak Turków podciągnąć pod Arabów, to może tak Warna 1444.

ale swoją drogą stricte polskie zwycięstwa kończą się na Potopie, później
          permanentna klęska (z małym epizodem w postaci Bitwy Warszawskiej - co prawda
          nazywa się to cudem nads Wisłą, ale ja wolę wierzyć, że to dzielność polskiego
          żołnierza oraz inteligencja dowódców pozwoliła na odniesienie zwycięstwa, a nie
          Palec Boży) - strasznie długa dygresja - sorka
          • Gość: grogreg Re: A mi kolega opiwadal... IP: 212.160.165.* 23.07.03, 10:27
            Turcy to raczej nie Arabowie. Ale jesli juz ich podciagnac to moze cos
            swiezszego? Galipoli?
          • olek_m Polska jest kobieta... 24.07.03, 10:30
            pontifexmaximus napisał:
            > ale swoją drogą stricte polskie zwycięstwa kończą się na Potopie, później
            > permanentna klęska (z małym epizodem w postaci Bitwy Warszawskiej - co prawda
            > nazywa się to cudem nads Wisłą, ale ja wolę wierzyć, że to dzielność
            polskiego
            > żołnierza oraz inteligencja dowódców pozwoliła na odniesienie zwycięstwa, a

Masz racje. Jesli zanalizujesz duchowosc Polska, okazuje sie, ze Polacy cenia
            typowe kobiece cnoty!
            Dlaczego cudzoziemcy lubia Polakow? Bo mamy ladne i latwe kobiety? Dlaczego
            Irakijski kierowca chce wozic Polskich dziennikarzy? Bo marzy o polskiej wizie,
            zeby ozenic sie z Polka?

Dlaczego w Polsce nie ma feminizmu? Bo kobiety bylyby glupie, zeby podminowywac
            porzadek, w ktorym i tak maja nadmierne wplywy. W przeciwienstwie do Niemiec,
            gdzie Frauen Kinder, Küche und Kirche Polki walczyly nawet z bronia w reku.
            Oczywiscie tylko wtedy, gdy byly brzydkie jak nie przymierzajac Emilia Platter.
            W krajach Anglosaskich, zony wymieniane byly na liscie ladunkowej "Mayflower"
            dlaeko za kozami i krowami.
            A jak w krajach semickich? Biblia: Abraham wyruszyl ze wszystkimi swoimi
            synami, owcami, kozami (i dopiero na tej liscie waznosci wymienione sa kobiety )

Polska jest kobieta.
            • jackie.brown Re: Polska jest kobieta... 24.07.03, 20:07
              > Dlaczego cudzoziemcy lubia Polakow? Bo mamy ladne i latwe kobiety?

latwe???, no, cos ty??? ja tutaj czytam na roznych listach, ze amerykanki
              chcetniej rozkladaja nozki.

> Dlaczego w Polsce nie ma feminizmu? Bo kobiety bylyby glupie, zeby
              podminowywac
              >
              > porzadek, w ktorym i tak maja nadmierne wplywy. W przeciwienstwie do Niemiec,
              > gdzie Frauen Kinder, Küche und Kirche Polki walczyly nawet z bronia w reku.

a teraz chodza na masze, a Niemki jezdza Porshe.
              >
              • olek_m Re: Polska jest kobieta... 25.07.03, 09:25
                jackie.brown napisała:

> > Dlaczego cudzoziemcy lubia Polakow? Bo mamy ladne i latwe kobiety?
                >
                > latwe???, no, cos ty??? ja tutaj czytam na roznych listach, ze amerykanki
                > chcetniej rozkladaja nozki.
                Kazda kobieta robi to chetnie, Polki jednak daja duzego plusa cudzoziemcom.

>
                > > Dlaczego w Polsce nie ma feminizmu? Bo kobiety bylyby glupie, zeby
                > podminowywac
                > >
                > > porzadek, w ktorym i tak maja nadmierne wplywy. W przeciwienstwie do Niemi
                > ec,
                > > gdzie Frauen Kinder, Küche und Kirche Polki walczyly nawet z bronia w reku
                > .
                >
                > a teraz chodza na masze, a Niemki jezdza Porshe.

Niemki po rozwodzie zgadza sie. Wiecej jest jednak samotnych bez Porscha.

> >
      • aise to że się faceci dotykają 24.07.03, 08:46
        to prawda, ale tak jest wszedzie gdzie jest zupełna rozdzielnośc płci. w rosji
        jest dokładnie tak samo. kobiety chodza ze soba za rączke a mężczyźni chodza
        objeci...
      • Gość: lolyta Re: A mi kolega opiwadal... IP: *.mia.bellsouth.net 24.07.03, 21:03
        Owszem, idac ulica nieraz sie obejmuja czy trzymaja za rece. Ale to nie znaczy,
        ze sie zachowuja jak homoseksualisci. Rownie dobrze oni mogliby powiedziec, ze
        europejskie kobiety zachowuja sie jak kurwy, bo nie zakrywaja ramion i glowy.
    • matrek Cóż Ty pleciesz ? 24.07.03, 08:36
      Agresywny jest jedynie fundamentalistyczny odlam islamu, islam zas jako taki,
      podobnie jak chrzescijanstwo, czy inne wielkie religie, zdecydowanie kladzie
      nacisk na dobro i milosc blizniego.
      • julla Re: Cóż Ty pleciesz ? 24.07.03, 08:54
        Masz rację. Jednak w Islamie dobro człowieka postrzega się zbyt odmiennie niz w
        kulturze europejskiej aby przecietny Europejczyk mógł to spokojnie przełknąć,
        bo dla większosci ludzi _inaczej_ to znaczy absolutnie nie tak, źle,
        niesłusznie...
        Standardy moralne są nieprzystawalne do europejskich, wywodzących się
        z chrześcijańskich korzeni i dlatego takie tłumy negują wartość Islamu.
        No i te skojarzenia z terroryzmem...a przecież terroryści to garstka, może
        setki, moze tysiące a wyznawców Islamu jest przecież ponad miliard...
        A haremy to w tej chwili już mit, tak naprawdę to chyba tylko zabawa dla
        sułtana Bruinei;)
        • aise Re: Cóż Ty pleciesz ? 24.07.03, 11:40
          julla,

islam jest nam (w sensie chrześcijanom) znacznie bliższy, niz na przykład
          judaizm. czy wiesz, że islam uznaje jezusa za proroka? nie uznaje tylko jego
          boskości i nie rozumie dogmatu trójcy swietej, bo trójjednośc boga kłóci sie
          tam z jego jednością.

o jakich standardach moralanych myślisz, mówią, że sa one odmienne od naszych?
          wbrew pozorom normy moralne sa takie same, ale islam ma inna obrzędowośc.

julla napisała:

> Masz rację. Jednak w Islamie dobro człowieka postrzega się zbyt odmiennie
          niz w
          >
          > kulturze europejskiej aby przecietny Europejczyk mógł to spokojnie
          przełknąć,
          > bo dla większosci ludzi _inaczej_ to znaczy absolutnie nie tak, źle,
          > niesłusznie...
          > Standardy moralne są nieprzystawalne do europejskich, wywodzących się
          > z chrześcijańskich korzeni i dlatego takie tłumy negują wartość Islamu.
          > No i te skojarzenia z terroryzmem...a przecież terroryści to garstka, może
          > setki, moze tysiące a wyznawców Islamu jest przecież ponad miliard...
          > A haremy to w tej chwili już mit, tak naprawdę to chyba tylko zabawa dla
          > sułtana Bruinei;)
          • julla Re: Cóż Ty pleciesz ? 24.07.03, 11:54
            Chodzi mi mniej- więcej o to, że jest nieprzystawalny do norm może nie tyle
            chrześcijańskich, co zachodnioeuropejskich z ich swobodą obyczajową, wolnością
            światopogladową, wyzwoleniem kobiet itp. Rygoryzm islamski jest raczej nie do
            przyjęcia mentalnie przez zachodnioeuropejczyka, tak mi się wydaje; i raczej
            mało kto wnika w 'przesłanie; Islamu, co widać, slychać i czuć...
            Nie chciałabym bardziej wnikać w temat bo jestem ignorantką jeśli chodzi o
            religioznawstwo, moje poglądy sa bardziej intuicyjne niz poparte rzetelną
            wiedzą:))
            • aise polecam 24.07.03, 12:28
              książkę prof. janusza daneckiego "podstawowe wiadomości o islamie". bardzo
              fajna rzecz i jesli nawet nie interesuje cie teologia to sa tam bardzo fajne
              rzeczy. napisana bardzo rzeczowo, chociaz nie lekka.

rzeczywiście europejczycy nie sa w stanie zrozumieć, że to co odmienne to
              wcale nie jest złe. poza tym jesli chodzi o kobiety to nie jest to związane z
              religia (islam sam w sobie znacznie poprawił sytuacje kobiet, przed islamem
              było znacznie gorzej) tylko z kulturą wchodu. znaczna wiekszośc ludzi myli
              tutaj religie i kulturę.
          • Gość: lolyta Re: Cóż Ty pleciesz ? IP: *.mia.bellsouth.net 24.07.03, 21:07
            aise napisała:

czy wiesz, że islam uznaje jezusa za proroka?

Malo tego, nasza Matka Boska i ksiezniczka ktora wydobyla Mojzesza z rzeki sa
            tam czczone jako jedne z czterech najdoskonalszych kobiet. A Koran zostal
            Mahometowi objawiony przez znanego wszystkim chrzescijanom Archaniola gabriela,
            o ile dobrze pamietam.
            • aise dobrze pamietasz 24.07.03, 21:24
              archanioł gibrail
              :-)
    • Gość: lala Re: Dlaczego islam jest religią agresywną? IP: *.hkn.g.bonet.se 24.07.03, 12:53
      Mieszkajac w kraju zachodniej Europy mam na codzien stycznosc z islamem z
      powodu potwornego naplywu ich do europy. Nic nie wiedzialam o islamie, raczej
      tylko tyle co sie wie na codzien. jednak teraz widzac ich stosunek do kobiet do
      zwierzat jestem przeciwniczka islamu. po pierwsze nienawidza psow i kotow
      uwazajac ich za "nieczyste stwory sprowadzone przez szatana" kobiety tutaj
      chodza za nimi z tyl w tych strasznych czarnych ubiorach i chustach(co za
      ponizenie), bylo juz kilka morderstw swoich corek przez kochanych tatusiow gdy
      one odwazyly sobie same wybrac partnera . Wojna jest tu kultem i ten ktory
      wiecej zabije nas tzw.nieczystych idzie do nieba. W ogole nie ma nic w tej
      religii co by dawalo jej racje bytu. Nie ma w niej milosci do blizniego,
      wyrozumienia, milosci do wszystkiego co Bog stworzyl wlacznie ze zwierzetami,
      skromnosci, dzieci sa jedynie zabezpieczeniem na starosc ale najchetniej
      chlopcy, dziewczynki sie abortuje dlatego taka nierownowaga obecnie panuje w
      krajach islamu, co prowadzi do wojen i nienawisci. Za duzo samotnych mezczyzn
      itd...
      • aise lala 24.07.03, 13:01
        mnóstwo jest w tej religii co daje jej rację bytu, to po pierwsze, po drugie
        kobiety tak sie ubierają bo w wiekszości tego chcą - dla nich poniżające moze
        byc pokazywanie nóg, po trzecie złe traktowanie kobiet to jest rzecz kultury a
        nie religii, po czwarte nie lubia psów i nie jedza wieprzowiny - no i co z
        tego? czy to jest wyznacznik tego czy religia jest ok? do kotów akurat nic nie
        mają. a już te bajki na temat zabijania to sa taskie rzeczy, że nie chce mi
        sie dyskutować...

bardzo cie prosze, żebyś najpierw trochę się dowiedziała z rzetelnych źródeł,
        a nie opierała sie na stereotypach? link wyzej polecam literaturę. nie ma nic
        gorszego niż utrwalone przesądy...
        • Gość: milka Aise, nieuważnie przeczytałaś post lali. IP: *.chello.pl 24.07.03, 13:21
          aise napisała:

> bardzo cie prosze, żebyś najpierw trochę się dowiedziała z rzetelnych źródeł,
          > a nie opierała sie na stereotypach? link wyzej polecam literaturę. nie ma nic
          > gorszego niż utrwalone przesądy...

Lala nie czerpie swojej wiedzy z książek i stereotypów, tylko zaobserwowała to
          wszystko na żywo. Napisała wyraźnie, że przed poznaniem tych ludzi z autopsji
          nic o islamie nie wiedziała. Do tego się ustosunkuj, zamiast zarzucać jej
          stronniczość i nieiwedzę.

• aise milka 24.07.03, 13:44
            przeczytalam go uważnie. lala nic nie wiedziala o islamie i nadal nic nie wie.
            wie tylko tyle co widzi. czy jesli idąc przez wieś widze chłopa bijacego konia
            to mam uważać, że wszyscy chlopi w polsce sa sadystami?
            a teraz konkretnie:

>Mieszkajac w kraju zachodniej Europy mam na codzien stycznosc z islamem z
            >powodu potwornego naplywu ich do europy. Nic nie wiedzialam o islamie, raczej
            >tylko tyle co sie wie na codzien.

co sie wie na codzień? stereotypy się wie...

>jednak teraz widzac ich stosunek do kobiet do zwierzat jestem przeciwniczka
            >islamu. po pierwsze nienawidza psow i kotow uwazajac ich za "nieczyste stwory
            >sprowadzone przez szatana"

bzdura. w tej kulturze i w tej religii nie jest przyjete hodowanie zwierząt w
            domu. to wszystko. pies jest po prostu brudny, a nie "sprowadzony przez
            szatana". brzydzisz sie szczurami? oni sie brzydza psami. to wszystko.

>kobiety tutaj chodza za nimi z tylu w tych strasznych czarnych ubiorach i
            >chustach(co za ponizenie)

ponizające jest tylko to co oni sami uwazaja za ponizenie. kobiety tak sie
            ubieraja bo tak chcą. bo tak jest ich zdaniem skromnie i przyzwoicie.
            chodzenie o krok z tylu za męzczyzną jest kwestia kulturową. chasydki w
            izraelu równiez chodza o krok za męzem. jest to oznaka szacunku. nie należy
            tego demonizować.

>bylo juz kilka morderstw swoich corek przez kochanych tatusiow gdy
            >one odwazyly sobie same wybrac partnera .

powtarzam - to kwestia kultury a nie religii.

>Wojna jest tu kultem i ten ktory wiecej zabije nas tzw.nieczystych idzie do
            >nieba.

totalna bzdura. po pierwsze nie "nieczystych", bo wyobrax sobie, że islam
            uznaje chrześcijanstwo, ponieważ chrześcijanstwo jest religia
            monoteistyczną. "niewierni" sa wyznawcy religii politeistycznych - tak na
            marginesie. wiadomo, że są wojujace odlamy islamu, ale nie wszystkie!!!!!

>W ogole nie ma nic w tej religii co by dawalo jej racje bytu.

a to niby wniosek skąd???

Nie ma w niej milosci do blizniego, wyrozumienia, milosci do wszystkiego co
            Bog stworzyl wlacznie ze zwierzetami, skromnosci,

no i własnie...
            widac, ze lala nic nie wie o islamie...

>dzieci sa jedynie zabezpieczeniem na starosc ale najchetniej chlopcy,
            dziewczynki sie abortuje dlatego taka nierownowaga obecnie panuje w
            krajach islamu, co prowadzi do wojen i nienawisci. Za duzo samotnych mezczyzn
            itd...

a z tym to mi sie nawet dyskutowac nie chce. aborcja jest zakazana we
            wszystkich krajach muzulmanskich, ale o tym lala nie wie...

• jackie.brown Re: milka 24.07.03, 20:12
              > powtarzam - to kwestia kultury a nie religii.

ale kultura muzulmanska jest scisle zwiazana z religia.
              • jackie.brown Re: milka 24.07.03, 20:14
                > ale kultura muzulmanska jest scisle zwiazana z religia.

system spoleczny tez.
                powinnas to przeczytac w ksiazce daneckiego.
                • aise ależ jackie 24.07.03, 20:25
                  wszystko w porządku, możemy sie spierać w jakim stopniu normy sa zależne od
                  religii, mozemy dyskutować o zależnosciach, ale chyba co do ogólu stwiedzen
                  sie ze mna zgadzasz?
                  chodzi o to, ze to nie jest tak, że każdy muzułamanin mysli o tym ilu
                  niewiernych zabić....
                  • jackie.brown Re: ależ jackie 24.07.03, 20:43

> wszystko w porządku, możemy sie spierać w jakim stopniu normy sa zależne od
                    > religii, mozemy dyskutować o zależnosciach, ale chyba co do ogólu stwiedzen
                    > sie ze mna zgadzasz?
                    > chodzi o to, ze to nie jest tak, że każdy muzułamanin mysli o tym ilu
                    > niewiernych zabić....

ale mysli ile europejskich kobiet przeleciec. nawet bez ich woli. jedyna probe
                    gwatlu jaka przezylam w zyciu byla ze strony araba. pracowalam z arabami i
                    mieli tak pojebane we lbie, bo mysleli, ze kazda kobieta jest ich.
                    dochodzillo do naprawde smiesznych scen zazdrosci itd.
                    • jackie.brown najwiecej gwaltow we Francji 24.07.03, 20:47
                      popelniaja arabowie.
                      • aise a w czeczenii rosjanie 24.07.03, 20:55
                        a co to ma do islamu?
                        • jackie.brown Re: a w czeczenii rosjanie 24.07.03, 21:01
                          kazda wojna jest gwaltem. w islamie, nie w stanie wojny sa gwalcone prawa
                          kobiet. nie mow mi, ze kobieta po rozwodzie z mezem nie chce wychowywac swoich
                          dzieci.
                          • jackie.brown Re: a w czeczenii rosjanie 24.07.03, 21:06

> kazda wojna jest gwaltem. w islamie, nie w stanie wojny sa gwalcone prawa
                            > kobiet. nie mow mi, ze kobieta po rozwodzie z mezem nie chce wychowywac
                            swoich
                            > dzieci.

a uwazasz, ze to jest ok, ze decyzje o rozwodzie podejmuja sami mezczyzni???
                            moga sie zgodzic lub nie.
                            czy to jest w porzadku, ze maz decyduje o losie zony, czy bedzie sie ksztalcic,
                            zdobywac zawod, czy nie???
                            • aise rozwód 24.07.03, 21:23
                              kobieta w islamie ma prawo do rozwodu. i jest to jedna z tych rzeczy, które
                              dał jej własnie islam.
                              • jackie.brown Re: rozwód 24.07.03, 21:33
                                aise napisała:

> kobieta w islamie ma prawo do rozwodu. i jest to jedna z tych rzeczy, które
                                > dał jej własnie islam.

ma prawo do rozwodu, ktore w znakomity sposob jest ograniczone- sa chyba cztery
                                przypadki, w ktorych moze zgloscic, ze chce sie rozwiesc. tutaj nalezy
                                wspomniec, ze prawo do rozwodu dla mezczyzny jest odmienne. nie musze chyba
                                nadmieniac, ze latwiejsze.
                                to czy rozwod dostanie to juz zupelnie inna sprawa. poza tym powtarzam jeszcze
                                raz, ze decyzje o rozwodzie podejmuja mezczyzni w obu rodzinach.
                                druga sprawa, ze kolejna decyzje podejmuje jeden sedzia, rowniez mezczyzna.
                                sprawa rozwodowa moze przebiegac w sposob jasny, jesli dokumenty nie zgina.
                          • aise Re: a w czeczenii rosjanie 24.07.03, 21:22
                            zgoda, że nie jest rózowo. nie bronie bandyckich obyczajów, sadow, ktore
                            przyznaja dzieci męzczyznom (swoja droga u nas sądy prawie zawsze przyznaja
                            dzieci kobietom - bez wzgledu na wszystko) i różnych innych nieprawidlowości.
                            ani też nie bronię niewychowanych facetow, kótrzy mysla, że moga sobie na
                            wszystko pozwolić, rozumiesz? nie musisz ze mna walczyć, bo ja nie jestem
                            twoim wrogiem tylko usiłuję rzeczowo wyjaśnic swoje poglady i przedyskutowac
                            teze zawarta w temacie, że islam jest kultura agresywną. i oczekuje rzeczowych
                            argumentow, a nie tego, ze są źli bo nie lubia psów, albo są źli bo we francji
                            gwałcą.

czy za to, że w czeczenii rosjanie gwalca czeczenki (nie w trakcie wojny, bo
                            według wersji oficjalnej nie ma wojny pomiedzy rosja a czeczenią - jest
                            tylko "wprowadzanie porządku konstytucyjnego") mam zacząć obwiniac
                            prawosławie? za alkoholizm rosjan i ich chamstwo też jest winno prawosławie? a
                            za to, że nie widzą niczego zlego w zdradzie i biciu żon? a za to, że 75% ciąz
                            jest usuwanych też jest winno prawosławie?

chodzi mi tylko o to, zeby nie spłycać...

• jackie.brown Re: a w czeczenii rosjanie 24.07.03, 21:28
                              nie walcze z Toba, tylko mam ognisty charakter.

• aise Re: a w czeczenii rosjanie 24.07.03, 21:32
                                no to w porządku w takim razie:-)))

ale nie odniosłas sie do posta...
                            • jackie.brown Re: a w czeczenii rosjanie 24.07.03, 21:37
                              > zgoda, że nie jest rózowo. nie bronie bandyckich obyczajów, sadow, ktore
                              > przyznaja dzieci męzczyznom (swoja droga u nas sądy prawie zawsze przyznaja
                              > dzieci kobietom - bez wzgledu na wszystko) i różnych innych nieprawidlowości.

tak mi sie wydawalo, ze bronisz ogol.

• aise Re: a w czeczenii rosjanie 24.07.03, 21:40
                                nie, nie bronię calego tego dziadostwa. walcze tylko ze stereotypami, bo one
                                sa krzywdzace.
                    • aise Re: ależ jackie 24.07.03, 20:49
                      no tak, miałas pecha, że trafiłas na palanta...

ale ta sytuacja nie ma nic wspólnego z islamem ani jego krwiożerczościa...

• jackie.brown Re: ależ jackie 24.07.03, 20:54
                        aise napisała:

> no tak, miałas pecha, że trafiłas na palanta...
                        >
                        > ale ta sytuacja nie ma nic wspólnego z islamem ani jego krwiożerczościa...

oczywiscie, ze ma- ze stosunkiem arabow do kobiet.
                        • Gość: lolyta Re: ależ jackie IP: *.mia.bellsouth.net 24.07.03, 21:35
                          jackie.brown napisała:

> aise napisała:
                          >
                          > > no tak, miałas pecha, że trafiłas na palanta...
                          > >
                          > > ale ta sytuacja nie ma nic wspólnego z islamem ani jego krwiożerczościa...
                          >
                          >
                          > oczywiscie, ze ma- ze stosunkiem arabow do kobiet.

Ale ten stosunek nie wynika z Islamu. Koran wlasnie mowi wyraznie, ze kobieta i
                          mezczyzna maja taka sama wartosc, choc nieporownywalna, tak jak piekna jest
                          roza i lotos, ale nie sposob powiedziec, ktore z nich piekniejsze. Zaborczy
                          stosunek Arabow do kobiet istnial w ich kulturze DLUUUGO PZRZED Islamem.

A co do tych gwaltow: ja przezylam dwie proby gwaltu, obie zainicjowane przez
                          Polakow, czy na tej podstawie wysnujesz wniosek ze wszyscy Polacy to
                          gwalciciele?
                          • jackie.brown Re: ależ jackie 24.07.03, 21:40
                            > > aise napisała:
                            > >
                            > > > no tak, miałas pecha, że trafiłas na palanta...
                            > > >
                            > > > ale ta sytuacja nie ma nic wspólnego z islamem ani jego krwiożerczośc
                            > ia...
                            > >
                            > >
                            > > oczywiscie, ze ma- ze stosunkiem arabow do kobiet.
                            >
                            > Ale ten stosunek nie wynika z Islamu. Koran wlasnie mowi wyraznie, ze kobieta
                            i
                            >
                            > mezczyzna maja taka sama wartosc, choc nieporownywalna, tak jak piekna jest
                            > roza i lotos, ale nie sposob powiedziec, ktore z nich piekniejsze. Zaborczy
                            > stosunek Arabow do kobiet istnial w ich kulturze DLUUUGO PZRZED Islamem.

dobrze. sa rowniez i inne ustepy, ktore roznicuja. w konstytucji PRL, tez byly
                            fajne ustepy;;))

> A co do tych gwaltow: ja przezylam dwie proby gwaltu, obie zainicjowane przez
                            > Polakow, czy na tej podstawie wysnujesz wniosek ze wszyscy Polacy to
                            > gwalciciele?

nie, ale co spotkalam araba, to wczesniej, czy pozniej sprowadzalo sie do tego
                            samego. nie znam wyjatku.
            • Gość: lolyta Re: milka IP: *.mia.bellsouth.net 24.07.03, 21:15
              lala napisała:

> >dzieci sa jedynie zabezpieczeniem na starosc ale najchetniej chlopcy,
              > dziewczynki sie abortuje dlatego taka nierownowaga obecnie panuje w
              > krajach islamu, co prowadzi do wojen i nienawisci. Za duzo samotnych mezczyzn
              > itd...

tak sie sklada, ze w krajach muzulmanskich chlopiec jest dla rodzicow zrodlem
              prestizu - wiadomo, syn, przedluzenie rodu itd, a corka - majatku. Bo za zone
              sie placi jej rodzicom, i to duzo. Wiec nikt przy zdrowych zmyslach by jej nie
              "abortowal". BTW, jak patrze na niektore chrzescijanskie malzenstwa, w ktorych
              zona jest traktowana gorzej od samochodu, to mnie czasem taka mysl nachodzi, ze
              gdyby zona kosztowala tyle co samochod, to moze by byla bardziej szanowana...
    • jackie.brown w Islamie kobieta nie moze odmowic seksu 24.07.03, 20:48
      mezowi.
    • jackie.brown to, co wiemy o kobietach w islamie 24.07.03, 20:50
      to jest wierzcholek gory lodowej, spowity milczeniem.
      • aise to czego nie wiemy 24.07.03, 20:52
        też
      • Gość: doku Niestety, nawet te którym udało się uciec ... IP: *.chello.pl 24.07.03, 21:05
        ... ze swojego domowego islamskiego piekła i żyją np. w Holandii czy w USA (i
        to pod ochroną) boją się mówić o rzeczach najstraszniejszych, gdyż obawiają się
        morderców z rodziny, którzy grożą im i ich dzieciom, siostrom, matkom.
        Islamiści ścigają po całym swiecie i mordują te, które ujawniają światu ich
        mroczne tajemnice. Nie rozumiem, jak kobiety mogą być tak nieczułe na tak
        okrutny los innych kobiet.
        • Gość: lolyta Re: Niestety, nawet te którym udało się uciec ... IP: *.mia.bellsouth.net 24.07.03, 21:29
          Wiesz, zli mezowie ktorzy gwalca i poniewieraja swoje zony, mezczyzni ktorzy
          porywaja naiwne dziewczeta i zmuszaja do prostytucji i inne takie patologie to
          u nas tez wystepuja.
          Ja nie smiem twierdzic, ze wiem wszystko o Islamie bo kiedys poczytalam pare
          ksiazek na ten temat i bylam w dwoch krajach muzulmanskich, bo to tak jak
          oceniac Francuzow na podstawie pobieznej znajomosci kilku Bialorusinow i
          przeczytaniu jednego artykulu o Szwecji. Ale to, co tam zwrocilo moja uwage - a
          zdarzylo mi sie byc rowniez w kilku domach daleko od szlakow turystycznych - to
          ze kobiety tam byly usmiechniete, serdeczne i pogodne. I z rozmow z nimi (a pan
          i wladca wcale nie stal nad nami z pejczem tylko zasuwal do roboty na osiolku)
          wynikalo, ze sa szczesliwe.
          • aise Re: Niestety, nawet te którym udało się uciec ... 24.07.03, 21:36
            ja mam tak samo. nie wiem wszystkiego o islamie, ale staram się nie spłycać i
            nie rozpatrywać wszystkiego z punktu widzenia tego, co ja uważam za
            szczęście...
            • jackie.brown Re: Niestety, nawet te którym udało się uciec ... 24.07.03, 21:41
              aise napisała:

> ja mam tak samo. nie wiem wszystkiego o islamie, ale staram się nie spłycać i
              > nie rozpatrywać wszystkiego z punktu widzenia tego, co ja uważam za
              > szczęście...

ja tez staram sie poznac wszystkie strony i dlatego nie uwazam, zebym chciala
              miec meza araba.
              • aise Re: Niestety, nawet te którym udało się uciec ... 24.07.03, 21:45
                pewnie bym nie chciala, bo to inna kultura, ale muzulamanie to nie tylko
                arabowie. a za chorwackiego muzulmanina byś wyszła? a za polskiego?
                • jackie.brown Re: Niestety, nawet te którym udało się uciec ... 24.07.03, 21:52

> pewnie bym nie chciala, bo to inna kultura, ale muzulamanie to nie tylko
                  > arabowie.

wiem, wiem. to byl skrot.

a za chorwackiego muzulmanina byś wyszła? a za polskiego?

ja bym nawet nie wyszla za wloskiego katolika.;)
                  Uwielbiam natomiast tureckie jedzenie.
                  prawo islamskie, nie przeszkadza mi w intelektualnym;;)) poznaniu kultury
                  krajow islamskich- muzyki, tanca brzucha, kuchni, strojow, warunkow
                  politycznych- walk mniejszosci narodowych itd. a wolanie muezzina ma dla mnie w
                  sobie cos magicznego.
                  • Gość: jendza Za wloskiego katolika.. IP: *.w193-253.abo.wanadoo.fr 24.07.03, 22:48
                    SZCZEGOLNIE nie nalezy wychodzic:))))
                    Gorzej, ze zawsze sie znajdzie jakis Riccardo czy inny Alessandro - wyjatek od
                    reguly...., niestety... :))
                    pozdrawiam!
                    jendza
                    • jackie.brown Re: Za wloskiego katolika.. 24.07.03, 22:50

> SZCZEGOLNIE nie nalezy wychodzic:))))
                      > Gorzej, ze zawsze sie znajdzie jakis Riccardo czy inny Alessandro - wyjatek
                      od
                      > reguly...., niestety... :))

ale oni wola sport:)
                      • Gość: jendza Re: Za wloskiego katolika.. IP: *.w193-253.abo.wanadoo.fr 24.07.03, 23:25
                        jackie.brown napisała:

>
                        > > SZCZEGOLNIE nie nalezy wychodzic:))))
                        > > Gorzej, ze zawsze sie znajdzie jakis Riccardo czy inny Alessandro - wyjate
                        > k
                        > od
                        > > reguly...., niestety... :))
                        >
                        >
                        > ale oni wola sport:)

Ja tam wiem?
                        Kochaja:
                        1. makaron z kluskami oraz kluski z makaronem...+ pomidory.
                        2. baby (baba ma byc do wyra i... tyle)
                        3. bar
                        4. pilka nozna

Nie wiem, co bardziej...:))), albo lepiej:(

Pozdrawiam!
                        j;
          • jackie.brown Re: Niestety, nawet te którym udało się uciec ... 24.07.03, 21:55
            Ale to, co tam zwrocilo moja uwage - a
            >
            > zdarzylo mi sie byc rowniez w kilku domach daleko od szlakow turystycznych -
            to ze kobiety tam byly usmiechniete, serdeczne i pogodne.

nawet dziewice po analu;;:::)

I z rozmow z nimi (a pan i wladca wcale nie stal nad nami z pejczem tylko
            zasuwal do roboty na osiolku)
            > wynikalo, ze sa szczesliwe.

wlasnie, wlansie. to jest ciekawy problem.
            • Gość: lolyta Re: Niestety, nawet te którym udało się uciec ... IP: *.mia.bellsouth.net 24.07.03, 21:58
              jackie.brown napisała:

>
              > I z rozmow z nimi (a pan i wladca wcale nie stal nad nami z pejczem tylko
              > zasuwal do roboty na osiolku)
              > > wynikalo, ze sa szczesliwe.
              >
              > wlasnie, wlansie. to jest ciekawy problem.

Wlasnie, wlasnie, pozwolmy kazdemu byc szczesliwym wedlug JEGO/JEJ standardow,
              a nie naszych.
              • jackie.brown Re: Niestety, nawet te którym udało się uciec ... 24.07.03, 22:03
                > > I z rozmow z nimi (a pan i wladca wcale nie stal nad nami z pejczem tylko
                >
                > > zasuwal do roboty na osiolku)
                > > > wynikalo, ze sa szczesliwe.
                > >
                > > wlasnie, wlansie. to jest ciekawy problem.
                >
                > Wlasnie, wlasnie, pozwolmy kazdemu byc szczesliwym wedlug JEGO/JEJ
                standardow,
                > a nie naszych.

Lolyta, pytalam sie serio. czy to koran, sunny, hadisy czy na przyklad zycie na
                wsi albo fakt posiadania wielu dzieci. co sparawia, ze kobiety tam wydaja sie
                byc szczesliwe.??? jak myslisz????

a co do analu, to opowiadal mi moj wakacyjny narzeczony;) Turek, o tym, ze anal
                jest bardzo powszechna forma stymulacji seksualnej przed slubem.
                • julla Re: Niestety, nawet te którym udało się uciec ... 24.07.03, 22:16
                  Kiedyś moja pani nauczycielka w podstawówce powiedziała, że Eskimosi są bardzo
                  nieszczęśliwi, bo mają ciągle zimno. Ta dyskusja jest w podobnym tonie.
                  Myślę, że procent szczęśliwych i nieszczęśliwych kobiet jest podobny jak np.
                  w Europie, bo to zależy od tak wielu czynników, że naprawdę aż szkoda gadać.
                  Współczułam kobietom żyjącym pod rządami talibów, ale to był prawie obóz
                  koncentracyjny albo co najmniej zbiorowa psychoza. To się musiało skonczyć
                  upadkiem.
                  Znałam dość dobrze w Londynie dwie Pakistanki- tradycyjne muzułmanki.
                  Ja nie rozumiałam ich zycia, one nie rozumiały mojego. Ale były szczęśliwe, ja
                  zreszta chyba też.

• Gość: lolyta Re: Niestety, nawet te którym udało się uciec ... IP: *.mia.bellsouth.net 24.07.03, 22:25
                  Wiesz co, nie sadze zebym ani ja, ani one byly w stanie jakos konkretnie na to
                  pytanie odpowiedziec. Podobnie jak ani ja, ani Ty nie odpowiesz na pytanie,
                  dlaczego jestes szczesliwa tutaj: czy szczescie Ci zapewnia konstytucja?
                  Tradycja? Religia? Nakazy i zakazy, ktore istnieja, ale jestes do nich
                  przyzwyczajona od dziecinstwa i nie uwazasz ich jako kajdany tylko objaw
                  zdrowego rozsadku?
                  We wszystkich kulturach mozna znalezc kobiety szczesliwe i nieszczesliwe, i
                  zauwaz, ze czesto to poczucie szczescia w jakims stopniu wynika z tego, ze
                  czlowiekowi sie udalo w jakis tam sposob ustawic w stosunku do struktury, w
                  ktorej sie urodzil i wychowal.
                  To znaczy, jesli w danej kulturze oczekuje sie od kobiety, ze bedzie szczesliwa
                  zona i matka, to taka, ktora sie z tego wylamie, nawet, jesli sama nie bedzie
                  sie czula nieszczesliwa z tego powodu, to otoczenie juz sie jej postara zepsuc
                  humor, wyzywajac ja od feministycznego betonu, frustratek itp. A jesli wyjdzie
                  za maz i urodzi dzieci, to wszyscy jej beda gratulowac, co jej humor polepszy.
                  Ale obiektywnie rzecz biorac kazda z tych postaw, o ile wynika z wewnetrznego
                  przekonania, powinna byc zrodlem szczescia, nie? A jednak jedna jest pietnowana
                  co w efekcie moze faktycznie doprowadzic do frustracji, druga gloryfikowana. W
                  imie tradycji, standardow, nakazow spolecznych i innych takich. Nie ma jakiejs
                  obiektywnej, zeslanej przez UFO madrosci dla wszystkich ludzi mowiacej co im
                  zapewni szczescie, a co nie. To znaczy taka role pelnia wszystkie religie
                  objawione, ktore w sumie w zasadniczych punktach sa zgodne, roznia sie w
                  szczegolach no i w sposobie interpretacji, narzuconym przez kultury w jakich
                  sie pojawily, ale nie ma obiektywnego sposobu na udowodnienie, ze jeden system
                  jest lepszy od drugiego. pamietam, ze kiedys wdalam sie z przyjaciolmi w
                  dyskusje z pewnym muzulmaninem na temat wyzszosci jednej religii nad druga,
                  wlasnie wytykajac wszystkie te rzeczy, ktore chrzescijan tak raza, wiesz co?
                  Odbil WSZYSTKIE nasze argumenty wytykajac nam podobne mankamenty w naszej
                  religii i kulturze. Na przyklad, my jemu o wielozenstwie, on nam o
                  dziewczynach, ktore z braku posagu byly wysylane do zakonow i nie mogly miec
                  meza ani dzieci, co im sie wydaje nieludzkim gwaltem na kobiecej naturze...
                  Wiec odpowiem tak: sa szczesliwe, niekoniecznie dlatego, ze ich prawo i
                  tradycja jest takie a nie inne, byc moze dlatego, ze znalazly swoje miejsce w
                  swoim swiecie.
                • Gość: lolyta Re: Niestety, nawet te którym udało się uciec ... IP: *.mia.bellsouth.net 24.07.03, 22:26
                  A co do wakacyjnego narzeczonego Turka :) to tez takiego mialam, ale nic mi o
                  analu nie wspominal, raczej snul basnie jak z Tysiaca i jednej nocy :)
          • Gość: doku Najbardziej uśmięchnieta kultura to byli Aztekowie IP: *.chello.pl 24.07.03, 22:17
            Gość portalu: lolyta napisał(a):

> kobiety tam byly usmiechniete, serdeczne i pogodne

Tacy byli Aztekowie na co dzień, a w mrokach swych domów hodowali dzieci na
            ofiary dla bogów.

Aztekowie poświęcali cały wolny czas na hodowlę kwiatów i wesołe ucztowanie. W
            ten sposób łatwiej było im oderwać się od piekła w którym zyli.

Najpiękniej i najczęściej uśmiechające się osoby jakie widziałem, to młode
            narkomanki.

A w USA mają taką manierę, że im bardziej zestresowani tym szerzej uśmiechnięci.

A z żonami islamistów jest to szczególnie proste i jasne. Maja sie do gości
            usmiechać, bo jak nie, to zostaną później ukarane. Wyszukany system kar jest
            specyfiką domowych relacji między mężem, a żoną w islamie.
            • julla Re: Najbardziej uśmięchnieta kultura to byli Azte 24.07.03, 22:20
              Doku, czy masz jakiś dobry pomysł na idealny świat?
              Gdzie nikomu nie dzieje się krzywda i wszyscy sobie pomagają chętnie?

świat jest pełen bólu i niesprawiedliwości, a wszystkie próby zbawienia
              całejludzkości kończyly się gigantycznym fiaskiem.
              • Gość: doku Nie było takich prób IP: *.chello.pl 25.07.03, 00:22
                julla napisała:

> Doku, czy masz jakiś dobry pomysł na idealny świat?

Mam

> a wszystkie próby zbawienia
                > całejludzkości kończyly się gigantycznym fiaskiem.

Masz na mysli komunizm? Naprawdę wierzysz w to, że ci mordercy chcieli
                kogokolwiek zbawić?

Do tego potrzebna jest dobra wola, a nie żądza mordu i grabieży, jaką zawsze
                kieruja się socjaliści i ludzie religijni.

Ja jestem ateistą, ewolucjonistą i liberałem (feministą), dlatego moje dobre
                intencje są niewątpliwe. I ma receptę. I wcale nie moją, ale podpatrzoną.

Instnieje gatunek bliskich nam małp zwany bonobo. Bonobosy mają bardzo dobrą,
                sprawiedliwą i szczęśliwą kulturę, opartą na przyjaźni i miłości. Bliscy krewni
                szympansów są jakby ich przeciwieństwem. Trzy nasze gatunki, trzy gatunki
                ludzkich małp, to szympans, człowiek i bonobo. U szympansów dominują ludzkie
                instynkty zła, u bonobosów dominują instynkty dobra, człowiek stoi jakby na
                rozdrożu i waha się, czy wybrać szympansią drogę zła, czy bonoboską drogę dobra.

A w szczegółach kultura bonobosów oparta jest na miłości i przyjaźni oraz na
                sojuszach samic przeciwko samcom. Wszystkie samice pomagają sobie solidarnie i
                uzyskują zawsze przewagę nad gorzej zorganizowanymi agresywnymi z natury
                samcami. Bonobo są najintensywniej uprawiającym seks gatunkiem. Można
                powiedzieć że większość czasu spędzają na seksie, a dominującym rodzajem seksu
                jest wolna miłość lesbijska. To ona zapewnia silne więzi slidarności pomiedzy
                samicami. Kiedy spotykaja się dwie hordy, to przywódczynie odbywają na
                neutralnym terenie rytualny akt seksualny, który rozładowuje napięcie i ułatwia
                zaprzyjaźnienie się z obcymi, czemu oczywiście towarzyszą wielkie orgie.

Częste spókowanie powoduje, że samce nie są w ogóle w stanie stwierdzić kto
                może być ojcem jakiegoś dziecka, każdy więc macha na to ręka i spółkuje z jak
                największą ilością samic, na ile tylko wystarcza produkcja ich jąder. Jądra
                bonobosów są największymi proporcjonalnie jądrami na świecie. Nie ma więc tam
                żadnej zazdrości, ani rywalizacji między samcami, bo byłaby ona niewybaczalną
                stratą czasu w sytuacji, gdy inne samce tymczasem zapładniają kolejne samice. Z
                tego samego powodu żaden samiec nie śmie narazić się samicom.

U szympansów np. nie ma miłosci lesbijskiej, ale za to występuje częsta
                pederastia, jako rytuał poniżania osobników stojących niżej w męskiej
                hierarchii. Taki typ homoseksualizmu spotykamy w więzieniach i sierocińcach.
                Homoseksualizm typu bonobosiego jest dobry, typu szympansiego - zły.

Świat bonobosów, to idealny świat. Taki świat mogą stworzyć kobiety, jeśli
                solidarnie zaczną się wspierać i uprawiać codziennie miłość lesbijską. Najpierw
                powinny zjednoczyć się w ramach sąsiedztwa i zawsze całą masą wszystkich kobiet
                z osiedla, a nawet z dzielnicy, solidarnie występować w obronie każdej sąsiadki
                źle potraktowanej przez męża. Mężczyźni nie mają szans na tak ścisły sojusz, bo
                muszą pracować i rywalizować między sobą. A seks z mężczyznami zawsze musi być
                grupowy, aby nie wiedzieli, które dziecko jest czyje.
                • jackie.brown Re: Nie było takich prób 25.07.03, 18:49
                  A seks z mężczyznami zawsze musi być
                  > grupowy, aby nie wiedzieli, które dziecko jest czyje.

ale dlaczego grupowy jednoczesnie, wystarczy w odstepie jednego dnia.!
                  • Gość: doku Nie mozna facetom dać okazji IP: *.chello.pl 25.07.03, 20:09
                    jackie.brown napisała:

> ale dlaczego grupowy jednoczesnie, wystarczy w odstepie jednego dnia.!

do skutecznego pilnowania zainseminowanej kobiety
                    • jackie.brown Re: Nie mozna facetom dać okazji 25.07.03, 20:34
                      > > ale dlaczego grupowy jednoczesnie, wystarczy w odstepie jednego dnia.!
                      >
                      > do skutecznego pilnowania zainseminowanej kobiety

jesli jest zainseminowana, to chyba mozna;)
                      • Gość: doku Nie mozna pozwolić, aby próbował pilnować IP: *.chello.pl 26.07.03, 10:28
                        Bo to ograniczałoby wolność tej kobietym. Mężczyźni pilnujący swoich kobiet, to
                        jedno ze źródeł zła w kulturze naszego gatunku
                        • jackie.brown Re: Nie mozna pozwolić, aby próbował pilnować 27.07.03, 18:30

> Bo to ograniczałoby wolność tej kobietym. Mężczyźni pilnujący swoich kobiet,
                          to
                          >
                          > jedno ze źródeł zła w kulturze naszego gatunku

wiec seks grupowy przed tym nie zabezpiecza!!!!
                          • Gość: doku zabezpiecza, jak napisałem IP: *.chello.pl 27.07.03, 21:01
                            • jackie.brown a badania DNA? 28.07.03, 00:06
                              • Gość: doku O tym nie pomyślałem. IP: *.chello.pl 29.07.03, 22:29
                                Patrząc na wszystko z perspektywy ewolucyjnej nigdy nie zastanawiałem się, co
                                wniosą badania DNA, gdyż ich wpływ (jako czynnik selekcji) na naszą psychikę
                                może nastąpić dopiero za kilka tysięcy lat.

Ale dla problemu kształtowania naszego środowiska kulturowego, aby poprawić
                                zdrowie stosunków społecznych, badania DNA są rzeczywiście istotnym problemem.
                                Jeżeli mężczyzna będzie mógł np. wynająć prywatnego detektywa, aby pobrał on
                                próbki DNA od dzieci w celu znalezienia dziecka klienta, to wtedy rzeczywiście
                                trudno będzie odsunąć ojców od wtrącania się w prywatne życie kobiet i ich
                                dzieci.

Trzeba mieć nadzieję, że pobranie od kogoś DNA bez jego zgody będzie w
                                przyszłości takim tabu, jak otwieranie cudzego listu, i tak samo będzie ścigane
                                prze prawo.
                • olek_m Czesc Milka 26.07.03, 17:54
                  Mylisz sie, ze Bonobo nie rywalizuja o kobiety. Ale robia to inaczej!
                  Bonobo ma najwiekszego penisa w staounku do wielkosci ciala i to jest wlasnie regula: gatunek, gdzie kobiety sa niewierne musi miec duzego penisa, bo ci z duzym sie lepiej rozmnazaja to jest dobor naturalny.
                  Dla przykladu: Zolta rasa mezczyzni maja male penisy, kobiety sa tam ciasne
                  Czarna ma duze penisy, kobiety sa obszerne
                  a Biali sa gdzies pomiedzy.
                  Tzn. biale kobiety puszczaja sie nie tak czesto jak murzynki ale czesceij niz zolte.

A teraz poronwajmy cywilizacyjne osiagniecia tych ras?
            • jackie.brown a wcale, ze nie, bo Totonacy;;)) 24.07.03, 22:23
              stad ich rzezby glow i twarzy.
            • Gość: lolyta Re: Najbardziej uśmięchnieta kultura to byli Azte IP: *.mia.bellsouth.net 24.07.03, 22:34
              Znales Aztekow osobiscie i widziales jak sie usmiechaja?
              A co do usmiechnietych i pogodnych muzulmanek, to zaznaczylam wyraznie, ze
              czesto rozmawialam z nimi bez obecnosci ich mezow. A ci mezowie to tez nie
              zawsze jacys zwyrodnialcy, kiedys ze znajomymi w Turcji jechalismy na tureckie
              wesele, jeden z nich mial maloletnia narzeczona, taki mariaz ustawiony przez
              rodzine, ktora nie mogla sie z nami wybrac bo pracowala w rodzinnej firmie
              (nie, nie byla to praca ponad sily ktora mogl wykonac bawol ale szkoda bawola,
              rodzina prowadzila strzelnice a ona podawala klientom zestrzelone kwiatki czy
              cos takiego) i byla zajeta, i on specjalnie nadlozyl ponad godzine drogi
              (wesele sie odbywalo w niemal niedostepnej gorskiej wiosce, nie w zadnym
              turystycznym rejonie) zeby narzeczonej przywiezc troche smakolykow z wesela.
              Chociaz pewnie zaraz bedziesz probowal mi udowodnic, ze jest to przyklad
              uciemiezenia tej dziewczynki przez faceta albo proba zamydlenia nam oczu.
              • julla Re: Najbardziej uśmięchnieta kultura to byli Azte 24.07.03, 22:40
                Nic na to nie poradzę, ale podobnie jak lolyta dostrzegam w muzułmanach
                najpierw ludzi,
                a na drugim miejscu wyznawców Islamu.
                Ich życie jest na pewno podobnie złozone,trudne i pełne meandrów jak nasze,
                choć na pewno całkiem inne.
                I na pewno nie jest to okrutna monokultura,
              • Gość: doku Nie zaliczam Turcji do islamskiego imperium zła.nt IP: *.chello.pl 25.07.03, 00:24
                • jackie.brown Re: Nie zaliczam Turcji do islamskiego imperium z 25.07.03, 18:37
                  a Tunezje??
                  kazachstan
                  uzbekistan??

a Maroko chce byc w Uni Europejskiej::))
                  • aise Re: Nie zaliczam Turcji do islamskiego imperium z 26.07.03, 05:24
                    a czeczenię?
                    dagestan?

• Gość: m Re: Dlaczego islam jest religią agresywną? IP: 217.7.150.* 24.07.03, 22:52
      "kultura"? Nie wiesz o czym piszesz! To jest po prostu zachowanie stadno-
      haremowe. kozojeb nigdy nie bedzie brany pod uwage jesli mialoby sie okreslac
      kregi kulturowe, no bo co niby wymyslil?; cyfry arabskie, czy tez moze swieta
      wojne?
      • julla Re: Dlaczego islam jest religią agresywną? 24.07.03, 22:56
        daj se pokój, chopie, my tu kulturalnie gadamy, kozojeby juz były przerabiane
        gdzie indziej. Wszyscy juz znają twoje nierasistowskie, pełne przyjaźni dla
        świata poglądy. Bedzie dość.
        • jackie.brown podpisuje sie 24.07.03, 22:58
          pod Toba::))
          • aise i ja z samego rana 25.07.03, 07:50
            pod wami

i widzicie jak fajnie można pogadać nawet na tzw. drażliwe tematy?

pozdrawiam:-)
        • Gość: muzulmanka Re: Dlaczego islam jest religią agresywną? IP: 213.158.188.* 25.07.03, 12:20
          i ja
    • fredzio54 Re: Dlaczego islam jest religią agresywną? 25.07.03, 14:49
      Po muchamd byl zlodziej pedofil morderca kupiec i liczyl monety starej baby
      chadidza
      swiat sie zmienil arabstwo nie ! arabstwo istnieje jako wolne panatwa kolo 84
      lat i nic na nogi nie postawili maja nafta i pozwalaja wszytkich zamordowac.
      Arabow znam jak moja reke
      pzdr z
      www.inisrael.com/netanya/
      • aise no i kolejny... 25.07.03, 15:35
        a tak juz fajnie było...:-(
        • fredzio54 Re: no i kolejny... 25.07.03, 19:59
          aise napisała:

> a tak juz fajnie było...:-(
          powiedz czy jestes Poloarabka ?
          Czy twoj Tatus cie sprzeda z Zl czy inna walute ?
      • Gość: Nihat Re: Dlaczego islam jest religią agresywną? IP: *.chello.pl 25.07.03, 19:06
        Kto Cie chlopie historii uczyl ? Masz duze zaleglosci. No hyba ze Tobie sie
        historia po I wojnie zaczyna.
    • Gość: lola Re: Dlaczego islam jest religią agresywną? IP: *.hkn.g.bonet.se 25.07.03, 22:25
      smutne jest ze dyskutujecie analne czy nie analne stosunki a nie rozumiecie
      glownego zagadnienia. Mianowicie ich (muzulmanow)stosunku do kobiet. nie
      wciskajcie mi o tych usmiechnietych kobietach , bo one nie maja wyboru,
      przeciez na codzien nie moga byc wiecznie ponure. Chodzi o wybor; czy ja chce
      nosic chuste na glowie i czarne ubranie, czy nie? One wyboru nie maja. Prawo
      przyznaje mezczyznie dziecko po rozwodzie, mloda dziewczyna musi sluchac
      starszego brata(nawet idioty), czy brata wogole dotyczacych jej prawa
      wychodzenia z domu czy wybrania sobie chlopaka. Wogole jest to
      koszmar ,wyobrazcie sobie takie zycie. Nie mowcie ze wszedzie istnieja
      mezczyzni tyrani, zgoda, ale prawo nie stoi po ich stronie, kobieta ma prawo
      odwolania sie. A ty lolita poczytaj na ten temat wiecej i dowiesz sie o aborcji
      dziewczynek, smieszna jestes z tym ze im nie wolnio przerywac ciazy. Im wiele
      rzeczy nie wolno. Pic tez a tu u nas pija gorzej niz ruskie chlopy. Jesli
      religia bawi sie w polityke to nie jest dobrze a zwlaszcza jesli to prawo
      przysluguje tylko mezczyznom.
      • jackie.brown Re: Dlaczego islam jest religią agresywną? 25.07.03, 22:29
        A ty lolita poczytaj na ten temat wiecej i dowiesz sie o aborcji
        >
        > dziewczynek, smieszna jestes z tym ze im nie wolnio przerywac ciazy.

czy przeprowadzaja w tym celu badania prenatalne???
        • Gość: lola Re: Dlaczego islam jest religią agresywną? IP: *.hkn.g.bonet.se 25.07.03, 22:33
          tak
          • jackie.brown Re: Dlaczego islam jest religią agresywną? 25.07.03, 22:37
            Gość portalu: lola napisał(a):

> tak

cos mi sie nie chce wierzyc, ze przy tamtejszej biedzie robia badania
            prenatalne. wszystkim kobietom?? jaki jest ten procent???
            • Gość: lola Re: Dlaczego islam jest religią agresywną? IP: *.hkn.g.bonet.se 25.07.03, 22:50
              jest takie pismo nazywa sie "metro" i wydawane w w wielu krajach, tam to
              wlasnie wczoraj przeczytalam. Nie mam zamiaru z toba sie klocic , wiem wiecej
              niz myslisz.
              • jackie.brown Re: Dlaczego islam jest religią agresywną? 25.07.03, 22:54

> jest takie pismo nazywa sie "metro" i wydawane w w wielu krajach, tam to
                > wlasnie wczoraj przeczytalam. Nie mam zamiaru z toba sie klocic , wiem wiecej
                > niz myslisz.

to pismo to jest gniot wydawany za darmo. w polsce tez jest.

wcale sie z Toba nie kloce tylko prosze o dokladne dane jesli rzeczywiscie
                WIESZ.poza tym rozpoczynanie dyskusji Wy nie rozumiecie, a ja wiem nie jest
                dobrym wstepem do jakiejkolwiek dyskusji.
      • jackie.brown Re: Dlaczego islam jest religią agresywną? 25.07.03, 22:39
        Nie mowcie ze wszedzie istnieja
        > mezczyzni tyrani, zgoda, ale prawo nie stoi po ich stronie, kobieta ma prawo
        > odwolania sie

w krajach islamskich kobieta tez ma prawo odwolania sie.
      • jackie.brown Re: Dlaczego islam jest religią agresywną? 25.07.03, 22:44

Mianowicie ich (muzulmanow)stosunku do kobiet. nie
        > wciskajcie mi o tych usmiechnietych kobietach , bo one nie maja wyboru,
        > przeciez na codzien nie moga byc wiecznie ponure. Chodzi o wybor; czy ja chce
        > nosic chuste na glowie i czarne ubranie, czy nie?

a my nie mamy wyboru chodzenia w czrnym ubraniu i czarnej chuscie, chyba, ze w
        nowym yorku.
    • Gość: lola Re: Dlaczego islam jest religią agresywną? IP: *.hkn.g.bonet.se 25.07.03, 22:26
      mialam na mysli aise nie lolite, przepraszam
      • Gość: amar14 lola i inni podobnie myslacy! IP: 213.158.188.* 26.07.03, 00:34
        PROSZE PRZECZYTAJCIE DO KONCA!
        Blagam ! Oszczedzcie mi takich idiotycznych, za przeproszeniem ( bo juz nie
        wiem jak inaczej to nazwac ) komentarzy , typu: muzulmanki nie maja zadnego
        prawa, nie maja wlasnego zycia, nie decyduja o sobie, musza nosic chusty,
        zakrywac sie. Musicie wiedziec, ze to jeden wieli stek bzdur. A najsmutniejsze
        jest to, ze zbyt wiele osob w to wierzy. NIE ma absolutnie zadnego przymusu
        noszenia czegokolwiek, W KORANIE NIE MA O TYM ANI SLOWA. To ze sie zakrywa ,
        jest oznaka skromnosci, nie chce zwracac na siebie uwagi. Trudno to zrozumiec
        ludziom zyjacym na co dzien w krajach gdzie panuje kult ciala i
        powierzchownosci, ale w krajach islamskich wazniejsze jest wnetrze czlowieka.
        To jest prawdziwe bogactwo czlowieka, wiec muzulmanki wrecz nie rozumieja JAK
        TO MOZLIWE zeby wartosc kobiety stanowilo jaki rozmiar nosi, czy ma takie
        wlosy, markowe ubrania, ze pokazuja ciala. Im jest to niepotrzebne. Owszem,
        nie zaprzecze , na pewno istnieja kregi gdzie kobietom sie nakazuje to i
        siamto, ale to jest wtedy tylko i wylacznie obyczaj, czy tradycja.
        Nastepnie nie ma czegos takiego, ze brat, czy ojciec jest mi ( czy ogolnie-dla
        muzulmanek ) despota, czy tyranem . Rany , gdziescie to ludzie wyczytali??? Ze
        to jest niby islam ??? Lola, ubawilas mnie , musze stwierdzic. Oj, niechby mi
        tylko moj brat podskoczyl, czy wybieral znajomych, chlopakow. Juz to
        widze :) ! W islamie kobiety sie szanuje i, wierzcie lub nie, ale kobiety sa
        bardzo szczesliwe. To one najczesciej pielegnuja zwyczaj noszenia chust ,
        chcialabym podkreslic. I robia to , bo widza w tym sens, a nie probe
        dokuczenia , czy uprzykrzenia zycia wlasnych corek. Rodzina jest w naszej
        kulturze NAJWAZNIEJSZA.
        Aha! I jeszcze co do tej sprawy, ze facet moze sie ozenic z 4 zonami. Tak. JA
        na poczatku tez nie bylam tym zachwycona. Ale nie wiedzialam jaka jest tego
        idea. Otoz to nie jest tak , ze kazdy facet moze sobie przygruchac jakies 4
        fajne laski, w celach sami wiemy jakich i byc im panem. To tez bzdura. (Prawde
        mowiac, w calym moim zyciu nie widzialam na wlasne oczy muzulmanina , ktory
        mialby mial wiecej niz 1 zone, ale to szczegol...) Sprawa jest bardzo prosta,
        a korzeniami siega czasow gdy powstawal Koran lub jeszcze wczesniej, przyznaje
        nie jestem pewna. Czyli byly to czasy wojen, chorob, glodu, z reguly. Sama
        idea miala wiec na celu ochrone, pomoc i zapewnienie godnego zycia tym
        kobietom, ktore byly w sytuacji, powiedzmy bez wyjscia, ciezkiej. Czyli np.
        wdowom, niepracujacym, chorym itd. No bo co taka sama zrobi? Ani sie nie
        utrzyma, ani poprowadzi godnego jej zycia. Wiec jesli byl mezczyzna , ktory
        byl w stanie , podkresla BYL W STANIE zapewnic jej te warunki zycia, majac juz
        jedna zone, mogl kolejna poslubic. Wiec to nie tak, ze facet, znudzony swoja
        pierwsza zonka, bierze sobie "swieza" dziewuszke, a ta pierwsza idzie "w
        odstawke". A skad! Wszystkie musza miec takie same warunki zycia, wlasne
        mieszkania, spelnione zachcianki, tak samo kochane. Wiec sami widzicie, ze
        decydujac sie na taki krok, facet musi i powaznie to przemyslec, miec duzo
        czasu i miec gruuuuuby portfel. A w ogole to pierwsza zona moze wcale nie
        wyrazic zgody na to by jej maz sie po raz drugi ozenil, i basta! Prosze, nie
        mowcie, ze to nie prawda, ze klamie lub bronie. JA to wiem, bo ja tym zyje, bo
        to JEST moje zycie. Bo jestem muzulmanka i jestem z tego dumna i pala mnie
        takie komentarze, za przeproszeniem , ignorantow, ktorzy gdzies cos od kogos
        uslyszeli i rozpowiadaja te bzdury.
        Z checia postaram sie odpowiedziec na kazde Wasze pytanie, jesli macie jakies.
        pozdrawiam i apeluje o zdrowy rozsadek, i obiektywne myslenie.
        • aise amar i lola 26.07.03, 05:03
          dzięki za ten głos. mam nadzieje, że chociaż część z dyskutantow to przeczyta.

a loli polecam poczytanie czegoś więcej niż "metro" - istnieje naprawdę
          porządna literatura dotycząca islamu. a poza tym obawiam się, że pomyliło ci
          sie z chinami...

pozdrawiam serdecznie
          • Gość: lola Re: amar i lola IP: *.hkn.g.bonet.se 26.07.03, 13:18
            Afganistan , ani Iran itd...nic to wam nie mowi. Poniewaz na codzien spotykam
            sie z Arabkami(pracuje jako nauczycielka dla nowonaplywajacych) wiem wiele
            wiecej z tzn; "z zycia wziete". Nie bede wiecej zabierala glosu, bo wy glosicie
            slogany z Koranu co nie ma pokrycia w rzeczywistosci. Koran jako nauka nie ma
            nic wspolnego z wiara na codzien.Zreszta i w Koranie kobieta to tylko dodatek
            do mezczyzny, do rodzenia dzieci i pilnowaniu ogniska rodzinnego.
            Dziwie sie ze nie macie jakiegokolwiek zrozumienia i empatii dla tych miljonow
            kobiet w ww krajach.
            • julla Re: amar i lola 26.07.03, 13:34
              Mamy empatię.
              Ale powiedz, co mamy zrobić?
              Czy one chcą, żeby coś dla nich zrobić?
              Jak możemy sprawić, żeby szczęście muzułmańskich kobiet było niczym nie zmącone?

Jeżeli ktoś mi zarzuca cos w tym stylu, to zawsze pytam, co mogę wg. niego
              zrobić i na ogół, okazuje się, że nic albo co najmniej niewiele. Bo wylewanie
              krokodylich łez i obnoszenie się z tym, opisywanie swych moralnych tortur na FK
              raczej nikomu nie pomoże, nie uważasz?
            • Gość: miłka Otóż to! Nie idee, ale praktyka. Ja współczuję... IP: *.chello.pl 26.07.03, 15:00

> Afganistan , ani Iran itd...nic to wam nie mowi. Poniewaz na codzien spotykam
              > sie z Arabkami(pracuje jako nauczycielka dla nowonaplywajacych) wiem wiele
              > wiecej z tzn; "z zycia wziete". Nie bede wiecej zabierala glosu, bo wy
              glosicie
              >
              > slogany z Koranu co nie ma pokrycia w rzeczywistosci. Koran jako nauka nie ma
              > nic wspolnego z wiara na codzien.Zreszta i w Koranie kobieta to tylko dodatek
              > do mezczyzny, do rodzenia dzieci i pilnowaniu ogniska rodzinnego.
              > Dziwie sie ze nie macie jakiegokolwiek zrozumienia i empatii dla tych
              miljonow
              > kobiet w ww krajach.

...wszystkim kobietom, które cierpią, a szczególnie tym, które cierpią tylko
              dlatego, że urodziły się kobietami. Nie ważne dla mnie czy cierpią w Iranie,
              czy w Polsce. Poprostu rzeczywistość jest taka, że w islamie jest ich po
              stokroć więcej.
              • jackie.brown Re: Otóż to! Nie idee, ale praktyka. Ja współczuj 27.07.03, 18:47
                > Nie ważne dla mnie czy cierpią w Iranie,
                > czy w Polsce. Poprostu rzeczywistość jest taka, że w islamie jest ich po
                > stokroć więcej.

zgadzam sie z tym. to, co wiemy o kobietach w islamie, to jest bardzo malo.
        • Gość: miłka Re: lola i inni podobnie myslacy! IP: *.chello.pl 26.07.03, 14:56
          Gość portalu: amar14 napisał(a):

> PROSZE PRZECZYTAJCIE DO KONCA!

Przeczytałam wszystko.

> NIE ma absolutnie zadnego przymusu
          > noszenia czegokolwiek, W KORANIE NIE MA O TYM ANI SLOWA.

To dlaczego w Iranie wszystkie muszą tak chodzić? Nawet te, które nie chcą i
          europejki które tam przyjadą? Nie można oceniać po ideach,a tylko po czynach,
          po tym co z tego wychodzi (Iran, Pakistan, Afganistan).

> na pewno istnieja kregi gdzie kobietom sie nakazuje to i siamto, ale to jest
          wtedy tylko i wylacznie obyczaj, czy tradycja.

Te kregi są dość duże, nieuważasz? A co do tradycji i obyczaju, to wyrosły one
          chyba na gruncie islamu? Czy może sie myle i nalezy je rozpatrywać w oderwaniu?

> Nastepnie nie ma czegos takiego, ze brat, czy ojciec jest mi ( czy ogolnie-
          dla muzulmanek ) despota, czy tyranem . Rany , gdziescie to ludzie wyczytali???

No cóż, z wielu źródeł dochodzą do mnie takie informacje (media, ludzie, którzy
          zetknęli się lub żyli wśród mahometan europejskich i nie).

> to jest niby islam ??? Lola, ubawilas mnie , musze stwierdzic. Oj, niechby mi
          > tylko moj brat podskoczyl, czy wybieral znajomych, chlopakow.

Cieszę się, że tak jest u ciebie, ale są i inne rodziny, gdzie ojciec zabija
          córke, bo smiała sobie wybrać sama chłopaka. Może to skrajni ortodoksi, ale w
          chrzescijaństwie najwyżej wydziedziczali.

> To one najczesciej pielegnuja zwyczaj noszenia chust ,
          > chcialabym podkreslic. I robia to , bo widza w tym sens, a nie probe
          > dokuczenia , czy uprzykrzenia zycia wlasnych corek. Rodzina jest w naszej
          > kulturze NAJWAZNIEJSZA.

Nie wątpię, że same pielęgnuja takie zwyczaje. Bez ich wkładu i woli to by sie
          nie utrzymało, ale dlaczego to robia to juz inna sprawa. Tu mamy inne zdania.
          Ja twierdze, że z powodu wychowania i religijnego "prania mózgu" od dziecka nie
          są w stanie podjąć innej decyzji.

> Aha! I jeszcze co do tej sprawy, ze facet moze sie ozenic z 4 zonami. Tak. JA
          > na poczatku tez nie bylam tym zachwycona. Ale nie wiedzialam jaka jest tego
          > idea.

Znów ta idea, a życie sobie. Zresztą to co było uzasadnione w czasach
          barbarzyństwa, nie jest tak samo uzasadnione dzisiaj. Dziś kobieta samotna nie
          jest skazana na śmierć głodową, a nawet nie na marna egzystencje. O ile
          oczywiście zapewni jej się jakie takie wykształcenie i poczucie własnej
          wartości.

> A w ogole to pierwsza zona moze wcale nie
          > wyrazic zgody na to by jej maz sie po raz drugi ozenil, i basta!

Tylko czy z tym nie jest przypadkiem tak samo jak z noszeniem chust w Iranie?
          Ja zdaję sobie sprawę z tego, że Arabowie, wyznawcy islamu są różni i różnie
          idee islamu są realizowane. Ale to nie zmienia faktu, że zarówno koran, jak
          islam praktyczny traktuje kobiety jak istoty drugiej kategorii. W kulturze
          europejskiej też tak było do niedawna. A jak to jest u was z prawami wyborczymi
          kobiet?
          Ostatnio przeczytałam w GW, że statystyki w USA są zatrważające. Co trzecia
          kobieta doswiadczyła lub doświadcza przemocy domowej. Pomyślałam sobie, jakie
          to straszne. Co w takim razie dzieje się u nas, skoro w Polsce dopiero zaczyna
          się przebąkiwać o tym problemie? A co w takim razie dzieje się w Iranie, gdzie
          słowo kobiety w sądzie warte jest połowę tego co słowo mężcyzny? Jak one tam
          mają się bronić?

> Z checia postaram sie odpowiedziec na kazde Wasze pytanie, jesli macie jakies.
          > pozdrawiam i apeluje o zdrowy rozsadek, i obiektywne myslenie.
        • Gość: doku Piszesz o jakichś światłych wyjątkach, którzy ... IP: *.chello.pl 26.07.03, 16:13

> NIE ma absolutnie zadnego przymusu noszenia czegokolwiek

Pewnie u mahometan w Indiach lub Turcji, gdzie obydwoje rodzice są po studiach

> kult ciala i
          > powierzchownosci, ale w krajach islamskich wazniejsze jest wnetrze czlowieka.
          > To jest prawdziwe bogactwo czlowieka

Dlatego w islamie tak kwitnie nauka i sztuka, wszystkie Noble zbierają
          islamiści, w filharmoniach grają islamską muzykę, a w muzeach wiszą obrazy
          islamskich malarzy. Zastanów się, rzeczywistość jest zupełnie inna. Większość
          islamistów to dzicz, której obce są jakiekolwiek wartości duchowe. Piszesz o
          jakichś wyjątkach.

> Nastepnie nie ma czegos takiego, ze brat, czy ojciec jest mi ( czy ogolnie-
          dla
          > muzulmanek ) despota, czy tyranem .

Kłamiesz w żywe oczy z premedytacją. Toż nawet we Francji czy Holandii
          imigranci islamscy nie pozwalają córkom chodzić do szkoły i spotykac się z
          kolegami

> Oj, niechby mi
          > tylko moj brat podskoczyl, czy wybieral znajomych, chlopakow.

Chyba jaja sobie robisz. Muzułmanka nie może bratu podskoczyć, tak żyją
          talibowie, tak żyją strażnicy rewolucji, tak żyje większość muzułmanów w
          większości kultur islamskich

> wierzcie lub nie, ale kobiety sa bardzo szczesliwe.

Nikły odsetek

> To one najczesciej pielegnuja zwyczaj noszenia chust

noszą, a nie pielęgnują

> Rodzina jest w naszej kulturze NAJWAZNIEJSZA.

Bo to najcenniejsza własność islamskiego dzikusa

> Wszystkie musza miec takie same warunki zycia, wlasne
          > mieszkania, spelnione zachcianki, tak samo kochane.

W naszej kulturze nazywaliśmy takie kurtyzanami, ale to były barbarzyńskie
          czasy i odeszły w przeszłość. Europejki teraz szanują swoją godność i nie godzą
          sie w ogóle na taki status. To jest własnie najbardziej tragiczne w życiu
          muzułmanek, że zostały one odarte z godności osobistej.

> Wiec sami widzicie, ze
          > decydujac sie na taki krok, facet musi i powaznie to przemyslec, miec duzo
          > czasu i miec gruuuuuby portfel.

i zero życia duchowego, które tak niby cenicie

> jestem muzulmanka i jestem z tego dumna

A co innego może powiedzieć bezsilna niewolnica, która chce zachować resztki
          dobrego samopoczucia. Trafi ci się okazja i zostaniesz wyzwolona.

Moralnym obowiązkiem każdej światłej muzułmanki jest pomoc tym swoim rodaczkom,
          które wciąż cierpią w okrutnej niewoli. Jeżeli rzeczywiście jesteś wolnym
          człowiekiem, to marnujesz czas pisząc tutaj w obronie waszych złych i okrutnych
          mężczyzn. Gorzej, bo stajesz po stronie zła, zamiast ująć się za cierpiącymi
          kobietami i dziećmi.

Dlaczego kobiety tak rzadko są solidarne, dlaczego nie potrafią współczuć obcym
          kobietom?
          • Gość: amar14 LITOOOOOOSCIIIIIIIIIII!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 213.158.188.* 26.07.03, 17:49
            Doku, jesli w ten sposob bedziesz sie do mnie zwracal, wyzywajac moich
            rodakow, czyli nota bene, mnie takze od dzikusow i ludzi bez serca, to ja sie
            od dalszej dyskusji wylaczam. Nikt nie ma prawa mnie obrazac, zwlaszcza ktos
            kto widac nie ma za duzego pojecia, o czym ja, nie oszukujac "cos niecos"
            wiem.
            Jestes naprawde bezczelny mowiac, ze klamie. Nie masz mi jak odpowiedziec,
            wiec smiesz twierdzic , ze mowie nieprawde. Wiec panie uczony, oswiec mnie,
            skad czerpiesz swa wiedze, na czym opierasz swe jakze smiale stwierdzenia???
            Rozmawiales kiedy w swoim zyciu z muzulmaninem ? Ale nie mowie o np Arabach,
            ktorzy przyjezdzaja do Polski by pracowac w kuchni, czy sprzedawac kebaby. Ci,
            to niestety w wiekszosci ludzie, na ktorych szkoda moich slow. Wiec jesli
            myslicie, ze tacy ludzie stanowia bogactwo naszej kultury, no to
            sie...ekhm....TAK TROCHE mylicie. Ale przeciez musicie o tym wiedziec, bo
            jestescie inteligentni!!!
            JAk mozna, wysuwac takie argumenty??? Przeciez ja tez moglabym z wieeeelka
            latwoscia zmieszac np. Polakow z blotem , bo SAMI WIECIE jest o czym mowic!!!
            A nie chce sie znizac do takiego pozniomu, zeby np nazywac Polske krajem
            bezboznikow, pijakow, cpunow, zlodziei samochodow, cinkciarzy itd itd.
            Mowicie jakbyscie zapomnieli o czyms takim jak ludzie ortodoksyjnie wierzacy.
            Czyli skrajnie, za bardzo, NIENORMALNIE! A przede wszystkim pewnie w ogole nie
            wiecie o podziale jaki istnieje miedzy muzulmanami. Ze sa sunnici i szyici. I
            ze to wlasnie szyici sa odpowiedzialni za cala mase chorych i skrzywionych
            praw, obyczajow, oni najczesciej wszczynaja wojny. Moze powiecie, ze talibowie
            to czysty islam , co ? Prosze, nie rozsmieszajcie mnie. Dajcie mi odczuc, ze
            rozmawiam z ludzmi madrymi, a nie ignorantami, pseudoerudytami budujacymi swoj
            swiatopoglad na podstawie jakichs szmatlawych czasopism i plotek.
            Tak, ja tez jestem przeciwko niesprawiedliwosci wobec kobiet. Mozesz wiedziec,
            ze boli mnie to bardziej od Ciebie. Nie moge scierpiec ludzi uzywajacych
            przemocy przeciwko niewinnym, zreszta przemocy w ogole. Jestem temu
            bezdyskusyjnie przeciwna. Wiec co, moze nie jestem muzulmanka? Czy moze jestem
            jakims wieeeelkim wyjatkiem od morderczego ogolu, co ? Wez, mysl nad tym co
            piszesz.
            Co do naszej kultury, muzyki, sztuki, to owszem nie jest ona w ogole znana w
            krajach europejskich. Ale i vece versa. Nikt w krajach arabskich nie przejmuje
            sie losem np. europejskiej, czy amerykanskiej popkultury, skandalami artystow.
            Wiec jak mozesz oceniac, ktora jest lepsza? Nie ma podzialu lepsze-gorsze.
            Wracajac na koniec do kwestii moich relacji z rodzina. HAHA. TAk, taaak. Brat
            mi wybiera przyjaciol, tych co nie pasuja gotujemy na obiad, wszystkie moje
            kolezanki sa jego zonami od razu, a ojciec za mna lata z siekiera, jak nie
            zaloze chusty na glowe. Hehe. Toz on by Ciebie rozplatal za takie glupstwa
            jakie pleciesz... Ale SORRY SORRY ! Cofam to ostatnie. Jeszcze mi zaczniesz
            udowadniac, ze ja tez jestem jakas terrorystka, z krwiozerczej rodziny.
            A jesli chcesz wiedziec, to ja nie nosze chusty jak wieeeeeeele innych
            dziewczyn i kobiet. Bo to jest tyyyylko i wylacznie moja sprawa. I NIKT sie na
            mnie za to krzywo nie patrzy...
            • aise amar jeszcze raz 26.07.03, 21:57
              strasznie trudno jest walczyc ze stereotypami, niestety:-(

widzisz - nawet gdybys stanela na glowie, to nie przekonasz niektorych, ze
              mozesz byc szczesliwa kobieta bez wzgledu na wyznanie i ze muzulmanie nie
              jedza dzieci na sniadanie. bo poglad "ogolny" jest taki, ze nie masz szans byc
              szczesliwa kobieta, jesli wyznajesz islam. bo to oznacza z zasady, ze jestes
              stlamszona i nie masz prawa do samodzielnosci... a jesli byc byla mezczyzna to
              zapewne uwazana bys byla za potencjalnego terroryste (zreszta w tej chwili
              tutaj tez plec powoli przestaje miec znaczenie...)
              niestety niepredko uda sie wam odkrecic te poglady. czasy mamy jakie mamy (to
              tez niestety)...

mam naprawde ogromny szacunek dla feminizmu w jego roznych przejawach, ale
              nienawidze uszczesliwiania na sile niektorych kobiet, przez te, ktorym wydaje
              sie, ze sa bardziej wyzwolone i dzieki temu szczesliwsze (cokolwiek to znaczy
              w tym przypadku). dlatego jesli chcesz prowadzic dom i wychowywac dzieci od
              razu wstawiaja cie do szufladki z napisam "kura domowa bez ambicji" (nie ma
              znaczenia, ze twoja ambicja jest wychowanie dzieci na porzadnych ludzi, a to
              wielka sztuka), jesli jestes muzulmanka i nie daj boze zakrywasz wlosy to od
              razu uznaja cie za kobiete zmiewolona i nawet nikt nie pomysli, ze mozesz tego
              chciec. ostatnio nawet w parlamencie europejskim (to jako ciekawostka troche
              out of topic) zebrala sie grupa kobiet, ktore usilowaly zniesc
              ponadtysiacletnia tradycje, w ramach ktorej kobiety nie maja prawa wchodzic do
              meskich monasterow na atosie... rece mi opadly, bo sobie wyobrazilam jak w
              zamian (w ramach takiego samego idiotyzmu) wojsko polskie poprosi o zniesienie
              tradycji, wedlug ktorej mezczyzni nie powinni wchodzic do damskich
              przebieralni. w koncu to tez dyskryminujace... no dlaczego maja nie wchodzic?
              tam jest przeciez tyle ciekawych rzeczy niedosteopnych meskiemu oku...

ech, gadac sie nie chce...
              :-(
            • Gość: doku Wymienię tylko kilka tytułów z mojej ulubionej ... IP: *.chello.pl 26.07.03, 22:03

> skad czerpiesz swa wiedze, na czym opierasz swe jakze smiale stwierdzenia

... serii historycznej PIWu

"Arabowie" Janusz Danecki
              "Szlak mirry i kadzidła" Frank Rainer Schreck
              "Templariusze" Malcolm Barber
              "Jedwabny szlak" Helmut Uhlig
              "Indie" Arthur L. Basham

Poznałem islam z wielu różnych perspektyw. Wiem jak dzikie hordy Mahometa
              zniszczyły wiele cywilizacji nie umiejąc nawet przejąć i rozwinąć ich dokonań.
              Wiem też jak to wyglądało z perspektywy europejskiej, gdy dzicy jeszcze
              chrześcijanie zachwycali się wysoką kulturą islamu, nie wiedząc, że są to tylko
              resztki świetności starszych cywilizacji niszczonych przez islam. Islam się
              rozwijał dopóki trwał podbój starych cywilizacji, ale od czasu zahamowania
              ekspansji znajduje się w ciągłej degeneracji która trwa nadal. Dookoła świat
              się rozwija, a cywilizacja islamu upada coraz niżej. To jest wina złej religii,
              która niesie teokrację i podporządkowuje prawo swoim zabobonom

> nie mowie o np Arabach,
              > ktorzy przyjezdzaja do Polski by pracowac w kuchni, czy sprzedawac kebaby.
              > Ci, to niestety w wiekszosci ludzie, na ktorych szkoda moich slow.

Jak więc napisałem, mówisz tylko o nielicznych elitach

> Mowicie jakbyscie zapomnieli o czyms takim jak ludzie ortodoksyjnie wierzacy.

Jednak w Europie tacy już nie stanowią prawa

> sa sunnici i szyici.

Rewelacja. Może jeszcze powiesz, że w Arabii Saudyjskiej kobiety sa wolne.

> Tak, ja tez jestem przeciwko niesprawiedliwosci wobec kobiet.

No to witamy w gronie ludzi cywilizowanych

> Wiec co, moze nie jestem muzulmanka? Czy moze jestem
              > jakims wieeeelkim wyjatkiem od morderczego ogolu, co ?

Morderczy są tylko islamscy meżczyźni, a i to nie wszyscy

> europejskiej, czy amerykanskiej popkultury, skandalami artystow.

Ja pisałem o nagrodach Nobla (sprawdź w encyklopedii, czy to jest popkultura),
              o filharmoniach i malarstwie - to coś zupełnie innego niz popkultura. Jeśli
              jeszcze nie znasz tej sfery kultury, to masz zaległosci do nadrobienia

> Wiec jak mozesz oceniac, ktora jest lepsza? Nie ma podzialu lepsze-gorsze.

Jest bardzo wiele kryteriów oceny, można to zrobić bez problemu. Tysiąc lat
              temu kultura islamu stała o niebo wyżej niż chrześcijańska. Byliśmy przy was
              jak dworcowy bezdomny przy profesorze uniwersytetu. Śmierdzący rycerz krzyżowy
              samym smrodem odstraszał mahometan, umysłem swym i moralnością jawił się wam
              jako dzika bestia chora na wściekliznę. Taki był też zresztą wobec mieszkańców
              innych krajów Europy i wobec Bizancjum. Tacy byli wtedy Europejczycy - dzicy,
              barbarzyńscy, bezmyślni, krwiożerczy, chciwi, zabobonni, brudni, zawszeni,
              niemoralni. A wy byliście przy nas wspaniałą cywilizacją, bogata, subtelną,
              pełną ludzi mądrych, szlachetnych, wrażliwych i dystyngowanych.

A jednak wasza cywilizacja już wtedy upadała. Już wtedy na tle zniszczonej
              cywilizacji szlaków jedwabnych byliście jak słonie w składzie porcelany. Coś
              tam zaczerpnęliście z wyższej kultury Indii i Chin, ale doprowadziliście do
              upadku wyższą cywilizację Bizancjum, sami na jej miejscu zbudowaliście dużo
              marniejszą kulturę Turków. Zdewastowaliście zupełnie Egipt i Mezopotamię. Cała
              Afryka północna była przed waszym przyjściem żyzną, piękną, ludną i
              cywilizowaną krainą - to był spichlerz Cesarstwa Rzymskiego. Przeszliście przez
              Afrykę jak samum niszcząc i mordując wszystko po drodze.

A Europa potrafiła przejąć spuściznę po Bizancjum i rozwinąć z tego nową
              kulturę.

A cywilizacja islamu konsekwentnie stacza się coraz niżej i nie widać wcale
              końca tej tragedii.

Tysiąc lat temu staliście od nas dużo wyżej. Teraz stoicie dużo niżej. Chociaż
              oczywiście różnica nie jest tak wielka jak 1000 lat temu, to jednak jest
              wyraźnie widoczna.

> Brat mi wybiera przyjaciol

Nie pisałem o Tobie, ale o tej większości kobiet islamskich, na które szkoda
              Twoich słów, jak się wyraziłaś.

> A jesli chcesz wiedziec, to ja nie nosze chusty jak wieeeeeeele innych
              > dziewczyn i kobiet. Bo to jest tyyyylko i wylacznie moja sprawa

Jesteś z pewnością muzułmanką nietypową
              • Gość: amar14 masz racje aise... IP: 213.158.188.* 27.07.03, 00:30
                czuje sie jakbym rzucala grochem o sciane...
                to smutne...
                ale niektorzy ludzie nawet jesli wiedza , ze cos jest sluszne, prawdziwe i
                dobre, to upieraja sie przy swoim przyjmujac postawe "ja wiem , wy nie
                wiecie". Tak mi sie skojarzylo z tym symbolem trzech malpek , z ktorych jedna
                zakrywa sobie usta, druga uszy, trzecia oczy. Niektorzy to takie trzy malpki w
                jednym, niestety. Nawet jesli doskonale wiedza, ze sie myla to i tak
                wazniejsze jest dla nich to, zeby to ONI mieli racje, raczej pseudoracje.
                Dobrze panie doku, Quasi-Szlachetny Obronco Szlakow Jedwabny, Niedorobiony
                Rycerzu stojacy na strazy swych...ciekawych...pogladow. Zycze panu z calego
                serca wszystkiego najlepszego, by dalej poszerzaj pan swoje jakze
                szeeeeroookie horyzonty i wypelnial pustke jaka panuje w pana sercu, i glowie.
                Duzo ma pan na tym polu do zrobienia, ale szczerze w pana wierze. Bardzo
                ambicjonalnie pan podchodzi do sprawy, wiec wkrotce naprawde moze nikt nie
                zauwazyc, ze wszystko to co pan mowi, to mizerna wiedza wyniesiona jedynie z
                ksiazek, a proba ukrycia faktu bycia "skromniej obdarzonym intelektualnie"
                frustratem moze sie calkiem niedlugo powiesc. Ale kiedy pan juz w koncu
                uniesie swa niewatpliwie lekka glowe znad ksiag, niech pan przynajmniej
                sprobuje wlasnymi oczyma spojrzec na swiat. Wykreowac sobie wlasna osobowosc,
                swiatopoglad, niech pan wyjdzie ze swojej kryjowki, zacznie spotykac sie z
                ludzmi i nie zgrywa inteligenta, jakim pan nie jest.
                Prawda brutalna, ale co fakt to fakt.
                Pozdrawiam goraco
                • Gość: doku Doświadczenie osobiste jest najbardziej błędnym... IP: *.chello.pl 27.07.03, 12:32

> dalej poszerzaj pan swoje jakze szeeeeroookie horyzonty

... i najbardziej ograniczonym kołem jakie znam - Oscar Wilde.

> mizerna wiedza wyniesiona jedynie z ksiazek

Wiedza wyniesiona z książek jest wiedzą prawie najwartościowszą. Tylko fizycy-
                  eksperymentatorzy są źródłem wiedzy o większej wartości.

> proba ukrycia faktu bycia "skromniej obdarzonym intelektualnie"
                  > frustratem moze sie calkiem niedlugo powiesc.

Najmniej wartościowa wiedza, to osobiste obserwacje i doświadczenia różnych
                  frustratów z własnego życia. Takie obserwaje i wspomnienia filtrowane są przez
                  kompleksy i pobożne życzenia. Pamięta się z własnych przeżyć tylko to, co
                  ratuje dobre mniemanie o sobie, zapomina się wszystko to, co świadczy w własnej
                  głupocie i złej woli. Są to bardzo typowe mechanizmy psychiczne, których młodzi
                  ludzie nawet nie rozumieją i są ich całkowicie nieświadomi.

Kto nie czyta, nie ma szans zrozumieć świata i ludzi, pozostaje na zawsze
                  zakompleksionym ciemnogrodzianinem.

Szczególnie podatni na takie fałszywe mechanizmy obronne są przedstawiciele
                  niższych warstw społecznych i niższych kultur. Ja rozumiem dlaczego islamiści w
                  kontaktach z wolnym światem są tacy drażliwi i zamknięci w sobie. Jeszcze 15
                  lat temu my - Polacy - także byliśmy w takiej sytuacji jak wy. Wielu Polaków
                  reagowało tak samo jak Ty, gdy stawiało im się przed oczy wysoko rozwiniętą
                  kulturę zachodu, trudno było nam się pogodzić z nędzą własnego życia i ubóstwem
                  naszej cywilizacji. Ale Ameryka i Europa wyciągnęły do nas przyjazną dłoń i my
                  tę dłoń przyjęlismy z wdzięcznością, chociaż nie wszyscy. Wciąż wśród nas żyje
                  spory odsetek zakompleksionych sowietów, którzy nienawidzą cywilizacji wolnego
                  świata.

Teraz przyjazną dłoń my wyciągamy do was. W Iraku pomagamy odbudowywać
                  cywilizację u jej źródeł, zniszconych przez islam. Europa i Ameryka wyciągają
                  do was pomocną dłoń, przyjmują waszych zdesperowanych nieszczęśników, którzy
                  emigrują z tego islamskiego piekła. A Ty, ślepa na wszystko, bawisz się
                  wymyślaniem zarozumiałych rad.

> niech pan przynajmniej
                  > sprobuje wlasnymi oczyma spojrzec na swiat. Wykreowac sobie wlasna osobowosc,
                  > swiatopoglad, niech pan wyjdzie ze swojej kryjowki

My Polacy otwarliśmy się już 13 lat temu. Rozwijamy się, czerpiąc z dokonań
                  wyżej rozwiniętych krajów. My nie potrzebujemy rad przykrojonych na waszą
                  miarkę. Nie siedzimy w kryjówkach i stale mamy oczy zwrócone na świat. Problem
                  tkwi w świecie islamu, który zamyka się w sobie coraz bardziej i upada coraz
                  niżej, a efektem tego jest np. frustracja, która przejawia się w terroryzmie.
                  Zrozum, że taka sztywna postawa jak Twoja niczego nie zmieni. Jeśli nie
                  zaczniesz czytać, nie zaczniesz intresować się swiatem, to Twoje myśli bedą
                  wciąż kręcić się dookoła kompleksów i ignorancji.

Na szczęście nie wszyscy muzułmanie są tacy i nie wszystkie kraje islamskie
                  pielęgnują tylko ciemnotę i nienawiść do lepszych od siebie.
              • Gość: Stil Re: Wymienię tylko kilka tytułów z mojej ulubione IP: 212.182.102.* 27.07.03, 19:56

> Poznałem islam z wielu różnych perspektyw. Wiem jak dzikie hordy Mahometa
                > zniszczyły wiele cywilizacji nie umiejąc nawet przejąć i rozwinąć ich
                dokonań.

NO TAK, ZA TO WYPRAWY KRZYZOWE W TRAKCIE KTORYCH ZAZYNANO KOBIETY I DZIECI
                NIEWIERNYCH I SWIETA INKWIZYCJA W TRAKCIE KTOREJ WYJEBANO ZA PRZEPROSZENIEM W
                KOSMOS NIEWINNE KOBIETY I DZIECI TO ZAPEWNE JASNE STRONY CHRZESCIJANIZMU...
                WYPOWIADASZ SIE TAK, JAKBY TO CHRZESCIJANIE ZBUDOWALI CALY OBECNY SWIAT I TO
                ONI BYLI TWORCAMI KULTURY STAROZYTNEJ... CHYBA ZAPOMNIALES O INNYCH KULTURACH,
                JAK TO SIE TERAZ MOWI? POGANSKICH? O ILE WIEM KULTURE GRECKA PRZEJELI
                RZYMIANIE A DOPIERO CI ZOSTALI POBICI I TO NIE PRZEZ ISLAM TYLKO PRZEZ
                PLEMIONA Z EUROPY... POCHOD ISLAMU ROZPOCZAL SIE ZNACZNIE POZNIEJ...
                • Gość: doku Caps Lock ci się włączył, taki tekst jest niezrozu IP: *.chello.pl 27.07.03, 21:03
                  można dostać oczopląsu
                  • Gość: Stil Re: Caps Lock ci się włączył, taki tekst jest nie IP: 212.182.102.* 01.08.03, 14:18

> można dostać oczopląsu

nie przesadzaj...
            • jackie.brown sami wyznawcy islamu mowia, ze kobiety 27.07.03, 18:10
              sa niszczone w krajach islamskich.
              nie wiem dlaczego tak strasznie bronicie islamu, wiedzac jednoczesnie jakie
              prawa w islamie maja kobiety.
              jesli odpowiada wam nierownosc to ok.
              • Gość: amar14 Re: sami wyznawcy islamu mowia, ze kobiety IP: 213.158.188.* 27.07.03, 18:28
                Przepraszam, ale mowisz jakby ta "prawda" dotyczyla wszystkich kobiet, w calym
                islamskim swiecie. Cxyli ja jestem jakims nie mieszczacym sie Wam w glowach
                wyjatkiem. Albi jeszcze lepiej: jestem zastraszona , ucisniona muzulmanka,
                zamknieta w domu, broniaca zaciekle na forum racji w ktore jestem zmuszana
                wierzyc pod grozba smierci, tak ? Blagam ludzie NIE UOGOLNIAJCIE!
                Jak mowilam tak samo jak WY jestem PRZECIWNA przemocy, zlu wyrzadzanemu
                ludziom na swiecie. Bez roznicy czy robia to chrzescijanie, muzulmanie, zydzi,
                czy Amerykanie, Francuzi, Japonczycy, ludzie niscy, wysocy, brzydcy, czy
                ladni. Jesli ktos robi zle, to nie mozna posadzac jego a wraz z nim CALE JEGO
                srodowisko. To jest przeciez absurd. Tak samo ja moge powiedziec: dlaczego tak
                ostro nie dyskutujecie np. na temat molestowania dzieci przez ksiezy. JAkos
                dziwnie sie ten temat przemilcza, a przeciez krzywda wyrzadzana dzieciom jest
                najgorszym z mozliwych swinstw i okrucienstw!!! A to tylko jeden z wielu
                mozliwych problemow!
                • jackie.brown Re: sami wyznawcy islamu mowia, ze kobiety 27.07.03, 18:36
                  mysle, ze mozna jednak w jakis sposob uogolniac- np. czy podrozujac samotnie po
                  krajach arabskich, kobieta moze czuc sie rownie bezpiecznie, co podrozujac po
                  krajach europejskich.
                  mowiac szczerze sama bym sie nie wybrala do krajow arabskich, co juz o czyms
                  swiadczy.
                  tutaj mozna przytaczac argumenty, ze w krajach zachodnich moze to samo sie
                  zdarzyc ale jednak arabowie w wiekszym stopniu naruszaja moja przestrzen.
                  czy tam kobiety same moga podrozowac??
                  • Gość: amar14 Re: sami wyznawcy islamu mowia, ze kobiety IP: 213.158.188.* 27.07.03, 18:50
                    jestem muzulmanka, zdarzalo mi sie podrozowac samej, i jakos zyje. NIe
                    odczulam zadnego niebezpieczenstwa ze strony nikogo. A jesli juz o to chodzi,
                    to tu, w tych jakze przez Was krytykowanych krajach, jesli czujesz , ze cos Ci
                    grozi, np. ktos Cie okradl, lub napada, wystarczy doslownie krzyknac: Pomocy!
                    A cala ulica Ci pomaga. NIe przesadzam. WSZYSCY co sa w poblizu ida Ci do
                    pomocy. I szczerze mowiac NIGZIE indziej sie z takim nastawieniem nie
                    spotkalam.
                    Skad mozesz zreszta wiedziec, JAckie jak jest w tych krajach arabskich, jesli
                    na pewno nigdy w zadnym nie byles. KIerujesz sie stereotypami, ktore Cie
                    niestety bardzo ograniczaja, nie tylko Ciebie oczywiscie wszystkich ludzi.
                    Chcesz mi powiedziec, ze tylko kraje arabskie wywoluja u Ciebie taki strach.
                    Wybralabys sie np. w dzielnice czarnych w jakimkolwiek miescie w Stanach albo
                    chociazby noca na ktores z polskich osiedli? Mysle, ze samotne kobiety nie
                    bylybyw takich miejscach najbezpieczniejsze. A to tylko dwa przyklady.
                    • jackie.brown Re: sami wyznawcy islamu mowia, ze kobiety 27.07.03, 18:56
                      JAckie jak jest w tych krajach arabskich, jesli
                      > na pewno nigdy w zadnym nie byles.

jesli juz to bylAM.
                      moje zdanie odnosi sie przede wszytskim do Arabow, bo z nimi pracowalam. juz o
                      tym pisalam.

moja mama byla kiedys na wycieczce w Uzbekistanie i tam faceci pobili polskie
                      kobiety, bo byly w krotkich spodnicach.
                      niech sobie zyja jak chca i ty jak chcesz byc muzulmanka, to Twoja sprawa. ja
                      osobiscie bym nie chciala nosic czarnej plachty w tamtejszych upalach.
                      jesli bedac muzulmanka uwazasz, ze nierownosc wobec prawa jest ok, to tez jest
                      to twoja sprawa.
                      • Gość: amar14 Re: sami wyznawcy islamu mowia, ze kobiety IP: 213.158.188.* 27.07.03, 19:09
                        RANY ILE RAZY MAM POWTARZAC ZE JESTEM TAK SAMO PRZECIWNA NIEROWNOSCIOM I
                        NIESPRAWIEDLOWSCI??? NAprawde jeszcze nie pojelas tej subtelnej, niewidocznej(
                        dla Ciebie )roznicy, ze nie talibowie to nie islam, ze prawa obowiazujace np w
                        Iranie to wymysl czlowieka, nie majacy NIC wspolnego z Koranem, albo
                        baaaaardzo go nadinterpretujacy na wlasny uzytek????
                        Tak samo nie chce chodzic w czarnej plachcie w taki upal, wiec NIE CHODZE i
                        nikt nawet na mnie krzywo nie patrzy!!! Nikt mi nic nie mowi ani nie komentuje
                        tego, ze sobie czasem pomaluje poznokcie, ze nosze krotkie spodnice , BEDAC
                        MUZULMANKA!!!!!!!!!!!!!!!! Dociera???
                        To tez TWOJ problem , ze jestes chrzescijanka, czy kimtamkolwiek jeste, czy w
                        ogole wierzysz w cokolwiek. Tak samo Ci wspolczuje , ze posylajac swoje dzieci
                        do kosciola, calkiem mozliwe, ze zostana zgwalcone przez dobrego ksiezulka,
                        tez serce mi sie lamie jesli pomysle, ze jak sie rozwiedziesz ( czego Ci
                        oczywiscie nie zycze ) to Twoj maz mozliwe ze wezmie wiekszosc majatku , a Ty
                        bedziesz dostawac psie alimenty, a Twoja rodzina nawet na Ciebie nie spojrzy!
                        A Twoja corka pusci sie w pierwszej klasie liceum z jakims bucem, zajdzie z
                        nim w ciaze, usunie dziecko, zacznie cpac, pic i palic , a Ty nic na to nie
                        bedziesz mogla poradzic.
                        • jackie.brown Re: sami wyznawcy islamu mowia, ze kobiety 27.07.03, 19:16
                          cos, polecialas w emocje. troche dystansu.
                          w takim razie, zebys juz tak bardzo sie nie denerwowala napisz o pozytywach
                          bycia muzulmanka.
                          • Gość: amar14 Re: sami wyznawcy islamu mowia, ze kobiety IP: 213.158.188.* 27.07.03, 19:21
                            Nie polecialam w emocje, tylko mniej wiecej przyjelam Twoja postawe ale z
                            mojej strony-muzulmanki. Bo ja kazdy z tych przypadkow widzialam i nikt mi nie
                            zabroni teraz uogolniac i w ten sposob Was osadzac, prawda? Wypowiedzialam sie
                            na tym samym poziomie co Wy.
                            • jackie.brown Re: sami wyznawcy islamu mowia, ze kobiety 27.07.03, 19:24
                              > Nie polecialam w emocje, tylko mniej wiecej przyjelam Twoja postawe ale z
                              > mojej strony-muzulmanki. Bo ja kazdy z tych przypadkow widzialam i nikt mi
                              nie
                              > zabroni teraz uogolniac i w ten sposob Was osadzac, prawda? Wypowiedzialam
                              sie
                              > na tym samym poziomie co Wy.

no, to prosze o te pozytywy i w takim razie dlaczego jestes muzulmanka i
                              dlaczego uwazasz, ze islam jest dla Ciebie lepszy??
                              • Gość: amar14 Re: sami wyznawcy islamu mowia, ze kobiety IP: 213.158.188.* 27.07.03, 19:29
                                w takim razie dlaczego jestes muzulmanka i
                                > dlaczego uwazasz, ze islam jest dla Ciebie lepszy??

a dlaczego Ty jestes chrzescijanka ( prawdopodobnie ) ?

• jackie.brown Re: sami wyznawcy islamu mowia, ze kobiety 27.07.03, 19:33

> w takim razie dlaczego jestes muzulmanka i
                                  > > dlaczego uwazasz, ze islam jest dla Ciebie lepszy??
                                  >
                                  > a dlaczego Ty jestes chrzescijanka ( prawdopodobnie ) ?

w dalszym ciagu nie odpowiadasz na pytanie. odpowiedz moglaby byc bardzo
                                  ciekawa z Twojego punktu widzenia. moglabys cos wniesc pozastereotypowego.
                                  • Gość: amar14 Re: sami wyznawcy islamu mowia, ze kobiety IP: 213.158.188.* 27.07.03, 19:40
                                    Jestem muzulmanka, bo sie nia urodzilam. Ale gdybym urodzila sie w innej
                                    wierze, to bym rowniez przeszla na islam.
                                    Gdybys poznala jego reguly i idee, to pewnie sama bys przeszla. JAk zreszta
                                    najczesciej sie dzieje, gdy ludzie poznaja ten prawdziwy islam.
                                    • jackie.brown Re: sami wyznawcy islamu mowia, ze kobiety 27.07.03, 19:43

> Jestem muzulmanka, bo sie nia urodzilam. Ale gdybym urodzila sie w innej
                                      > wierze, to bym rowniez przeszla na islam.
                                      > Gdybys poznala jego reguly i idee, to pewnie sama bys przeszla. JAk zreszta
                                      > najczesciej sie dzieje, gdy ludzie poznaja ten prawdziwy islam.

watpie, zebym przeszla na islam. te reguly, ktore poznalam wogole mi nie
                                      odpowiadaja.
                                      • Gość: amar14 Re: sami wyznawcy islamu mowia, ze kobiety IP: 213.158.188.* 27.07.03, 19:46
                                        bo pewnie wyczytalas w jakiejs stronniczej gazetce ( najprawdopodobniej
                                        zydowskiego autorstwa ) i sobie zbudowalas na tej podstawie opinie. Gdybys
                                        poznala PRAWDZIWE reguly, niewyrwane z kontekstu, najlepiej od muzulmanina-
                                        sunnity, to daje min.80% zebys przynajmniej sie ta religia zafascynowala.
                                        • jackie.brown Re: sami wyznawcy islamu mowia, ze kobiety 27.07.03, 19:53
                                          > bo pewnie wyczytalas w jakiejs stronniczej gazetce ( najprawdopodobniej
                                          > zydowskiego autorstwa ) i sobie zbudowalas na tej podstawie opinie. Gdybys
                                          > poznala PRAWDZIWE reguly,

prawdzie? czyli jakie? powtarzam jeszcze raz- nierownosc wobec prawa, mnie nie
                                          przekonuje.
                                          niewyrwane z kontekstu, najlepiej od muzulmanina-
                                          > sunnity, to daje min.80% zebys przynajmniej sie ta religia zafascynowala.

sorry ale to ty masz strasznie stereotypowe podejscie. moja wiedze o Islamie
                                          posiadam z wykladow w Instytucie Orientalistyki UW;), bynajmniej nie w
                                          zakladzie Hebraistyki;)
                                          ty jestes muzulmanka ale rozmowa z toba nie zafascynowalamnie mnie nawet w 10%
                                          jesli chodzi o islam. nie podajesz, zadnych konkretow.
                                          • Gość: amar14 Re: sami wyznawcy islamu mowia, ze kobiety IP: 213.158.188.* 27.07.03, 19:56
                                            bo nawet sie nie staram Cie zafascynowac. A dla Twojej informacji to dwie moje
                                            kolezanki nie przeszly na islam tylko dlatego, ze balyby sie reakcji ze striny
                                            rodziny. I to ja je ta religia zainteresowalam:)
                                            • jackie.brown Re: sami wyznawcy islamu mowia, ze kobiety 27.07.03, 19:58

> bo nawet sie nie staram Cie zafascynowac. A dla Twojej informacji to dwie
                                              moje
                                              > kolezanki nie przeszly na islam tylko dlatego, ze balyby sie reakcji ze
                                              striny
                                              > rodziny. I to ja je ta religia zainteresowalam:)

no to gratuluje. znam wiele kobiet, ktore sie odfascynowaly, po slubie z Arabem.
                                              • Gość: amar14 Re: sami wyznawcy islamu mowia, ze kobiety IP: 213.158.188.* 27.07.03, 20:01
                                                ja tez znam wiele kobiet, a nawet mezczyzn ( niesamowite, nie ? ) dla ,ktorych
                                                takie rewelacje jakie tu czytam stanowia przedni dowcip:)
                • jackie.brown dlaczego w Iranie kobiety 27.07.03, 18:38
                  nie moga miec dlugich, czerwonych paznokci???
                  • Gość: amar14 Re: dlaczego w Iranie kobiety IP: 213.158.188.* 27.07.03, 18:59
                    nie wiem. Ale to chore i nie ma nic wspolnego z islamem. Chyba nie masz
                    watpliwosci, ze w czasach gdy powstawal Koran byly juz lakiery do paznokci i
                    zakazano malowania sie nimi, nie?
                    Ale poza tym to podalas kolejny przypadek z kraju gdzie zyja fanatycy,
                    ortodoksi, nienormalni. Ktorzy interpretuja Koran na swoj uzytek.
                    Tak samo ja si moge spytac, dlaczego zydowki, jak maja okres, nie moga jesc z
                    reszta rodziny?
                    • jackie.brown Re: dlaczego w Iranie kobiety 27.07.03, 19:04

> nie wiem. Ale to chore i nie ma nic wspolnego z islamem. Chyba nie masz
                      > watpliwosci, ze w czasach gdy powstawal Koran byly juz lakiery do paznokci i
                      > zakazano malowania sie nimi, nie?

owszem ale jest to jakis fragment tradycji. napisalam o tym, co napisala;)
                      fallaci-przed wywiadem z chomeinim musiala zmyc czerwony lakier z paznokci.
                      jak iranki chodza do sadu, to przed wejsciem do tegoz musza zmyc makijaz.

> Ale poza tym to podalas kolejny przypadek z kraju gdzie zyja fanatycy,
                      > ortodoksi, nienormalni. Ktorzy interpretuja Koran na swoj uzytek.

napisalam ogolnie. ja pisze o rzeczywistosci zycia w kraju islamskim ,a nie o
                      samym koranie.
                      > Tak samo ja si moge spytac, dlaczego zydowki, jak maja okres, nie moga jesc z
                      > reszta rodziny?

a w islamie tez sa takie zalecenia!!!!!!!!
                      • Gość: amar14 Re: dlaczego w Iranie kobiety IP: 213.158.188.* 27.07.03, 19:15
                        Przepraszam nie wiedzialam , ze mam do czynienia , ze znawczynia Koranu i
                        mwszystkich sur. Jesli juz mowisz o tym wchodzeniu do sadow, czy temu
                        podobnych instytucjach to na pewno nic kobiecie nie powiedza jesli bedziesz
                        miala skromny makijaz, nie w dzikich kolorach. Jest to oznaka szacunku nie
                        tylko dla ludzi pracujacych ale i dla samej siebie. Bo nie wiem jak Ty ale jak
                        ja ide do sadu to nie ide pokazac nog i biustu ale w troche innej sprawei.
                        Umiarkowanie zawsze poplaca. Przeciez niemal tak samo jest na calym swiecie.
                        Kto Ci pozwoli wejsc do powaznego biura, bedac wypindrzona, w kusej miniowce i
                        obcislej bluzce. Owszem wejdziesz, ale kazdy bedzie mial juz opinie na Twoj
                        temat.
                        • jackie.brown Re: dlaczego w Iranie kobiety 27.07.03, 19:21
                          > Przepraszam nie wiedzialam , ze mam do czynienia , ze znawczynia Koranu i
                          > mwszystkich sur.

czy ja powiedzilam, ze wszytskich???. nie tworz nadinterpretacji. akurat o tym
                          czytalam, ze sa takie zalecenia dla kobiet.
                          • Gość: amar14 Re: dlaczego w Iranie kobiety IP: 213.158.188.* 27.07.03, 19:23

> czytalam, ze sa takie zalecenia dla kobiet.

ja o czyms takim slysze po raz pierwszy.
                            • jackie.brown Re: dlaczego w Iranie kobiety 27.07.03, 19:26
                              > > czytalam, ze sa takie zalecenia dla kobiet.
                              >
                              > ja o czyms takim slysze po raz pierwszy.

moze troche poszperaj, w takim razie. ja to wiem, mimo, ze nie jestem
                              muzulmanka.
                              • Gość: amar14 Re: dlaczego w Iranie kobiety IP: 213.158.188.* 27.07.03, 22:52
                                aha! I mimo to, ze nie jestes muzulmanka wiesz wiecej o islamie ode mnie -
                                muzulmanki, tak ?
                                Eeeee sorry, czy tylko mnie sie to wydaje idiotycznym absurdem???
                                to tak jakby syn mowil ojcu jak sie robi dzieci!!!
                                HAHA
                                A to dobre!
                                • jackie.brown Re: dlaczego w Iranie kobiety 27.07.03, 23:31
                                  > aha! I mimo to, ze nie jestes muzulmanka wiesz wiecej o islamie ode mnie -
                                  > muzulmanki, tak ?
                                  > Eeeee sorry, czy tylko mnie sie to wydaje idiotycznym absurdem???
                                  > to tak jakby syn mowil ojcu jak sie robi dzieci!!!
                                  > HAHA
                                  > A to dobre!

wiesz co. watpie w to, ze jestes muzulmanka. OPROcz ZLOsliwosci i absolutnie
                                  niemerytorycznego sposobu dyskusji w Twoich postach nie ma nic.
                                  • Gość: amar14 Re: dlaczego w Iranie kobiety IP: 213.158.188.* 27.07.03, 23:46
                                    Przepraszam, dlaczego nie wierzysz? dlatego, ze bronie swoich racji, tego w co
                                    wierze? Watpisz, bo reaguje na to jak ktos bezczelnie beszta i miesza z blotem
                                    moja religie? CZy moze nie wierzysz, ze muzulmanka moze mowic po polsku.
                                    Jestem zirytowana i wkurzona, ze nawet nie starasz spojrzec sie na islam z
                                    innej strony. Uslyszalas jakas opinie i sie jej trzymasz. I nie mow mi, ze UW
                                    czy jakakolwiek uczelnie jest autorytetem, czy potrafi trzezwo spojrzec na
                                    swiat muzulmanow, bo nieraz uczeszczalam na wyklady np na UJ , z
                                    religioznawstwa i oprocz tego , majac znajomych na tym kierunku, slyszalam
                                    rozne opinie o tym co sie na tych zajeciach dzieje. Wybacz ale jesli slysze ,
                                    ze profesor (!!!) opowiada dowcipy na ten temat, szydzi i snuje glupie
                                    domysly, to mam "pewne watpliwosci" co do jego znajomosci tematu i bycia
                                    rzetelnym zrodlem info. I to tylko jeden z przypadkow.
                                    Teraz jakos wcale sie nie poczuwam do tego, zeby Ci opowiadac jak wspaniala
                                    religie wyznaje, nie musze sie bronic i niczego Ci udowadniac.
                                  • Gość: amar14 Re: dlaczego w Iranie kobiety IP: 213.158.188.* 27.07.03, 23:52
                                    I chce zebys wiedziala ze wcale nie mam nic do CIEBIE. Po prostu mam juz dosc
                                    odpierania takich atakow, argumentow i czasem reaguje dosc ostro.
                                    Staraj sie postawic w mojej sytuacji.
                                    Kiedy Ty wiesz cos, czego jestes pewna na 100%, w co wierzysz cale zycie i nie
                                    masz watpliwosci co do tego, a wokol Ciebie wszyscy staraja sie Tobie
                                    udowodnic , ze jestes w bledzie, bluzgajac, obrzucajac Ciebie i cale Twoje
                                    zycie blotem, bo gdzies cos uslyszeli, przeczytali.
                                    Wierz mi, mozna oszalec.
                                    • jackie.brown Re: dlaczego w Iranie kobiety 28.07.03, 00:04
                                      dobrze,a teraz chce sie czegos dowiedziec o egipcie.

byla tam sprawa jakiejs intelektualistki, ktora chyba musiala emigrowac, jakies
                                      dwa lata temu.czy mozesz mi to przyblizyc, o co dokladnie chodzilo.
                                      • Gość: amar14 Re: dlaczego w Iranie kobiety IP: 213.158.188.* 28.07.03, 00:09
                                        Musze Cie niestety zawiezc, bo dwa lata temu bylam jeszcze w Polsce i, jako ze
                                        tu nie wychodzi ani jedna arabska gazeta, nie mialam okazji sie z ta sprawa
                                        zapoznac. Nie mniej jednak chyba cos mi sie obilo o uszy, ale tez z polskich
                                        mediow.
                                        Fajnie, teraz pomyslisz, ze nie dosc ze chamka to jeszcze ignorantka:P
                                        • amarain [ot] do amar14 28.07.03, 14:10
                                          chcialabym z Toba porozmawiac na privie, jesli nie masz nic przeciwko to wyslij
                                          mi na amarain@gazeta.pl jakikolwiek namiar na Ciebie (maila, gg, icq,
                                          cokolwiek ;)), dzieki.
                                          • Gość: amar14 amarain, sprawdz poczte:) IP: 213.158.188.* 28.07.03, 14:21
                        • jackie.brown Re: dlaczego w Iranie kobiety 27.07.03, 19:22
                          Przeciez niemal tak samo jest na calym swiecie.
                          > Kto Ci pozwoli wejsc do powaznego biura, bedac wypindrzona, w kusej miniowce
                          i
                          > obcislej bluzce. Owszem wejdziesz, ale kazdy bedzie mial juz opinie na Twoj
                          > temat.

ta opinia, to wynik stereotypow, nie sadzisz??
                          • Gość: amar14 Re: dlaczego w Iranie kobiety IP: 213.158.188.* 27.07.03, 19:27
                            i vice versa. Ty mi tez argumentujesz albo stereotypami, albo przykladami
                            wzietymi z zycia , krajow ludzi skrajnie wierzacych. Poczytaj moze tym razem o
                            sunnitach. A szyitow odstaw na bok. Najlepiej gdyby to byla ksiazka arabskiego
                            autorstwa, ale taka lektura moze byc nieosiagalna. Bo zeby miec obiektywna
                            opinie, trzeba spojrzec na cos z obydwu stron, prawda?
                            • jackie.brown Re: dlaczego w Iranie kobiety 27.07.03, 19:29
                              > i vice versa. Ty mi tez argumentujesz albo stereotypami, albo przykladami
                              > wzietymi z zycia , krajow ludzi skrajnie wierzacych. Poczytaj moze tym razem
                              o
                              > sunnitach. A szyitow odstaw na bok. Najlepiej gdyby to byla ksiazka
                              arabskiego
                              > autorstwa, ale taka lektura moze byc nieosiagalna.

o szytitach, czyli o arabii saudyjskiej?? sorry al eja lubie prowadzic samochod.
                              • jackie.brown Re: dlaczego w Iranie kobiety 27.07.03, 19:31
                                > > i vice versa. Ty mi tez argumentujesz albo stereotypami, albo przykladami
                                > > wzietymi z zycia , krajow ludzi skrajnie wierzacych.

w takim razie o jakich krajach ty piszesz???
                                • Gość: amar14 Re: dlaczego w Iranie kobiety IP: 213.158.188.* 27.07.03, 19:33
                                  np. o krajach Afryki Polnocnej, z Egiptem na czele.
                                  • jackie.brown Re: dlaczego w Iranie kobiety 27.07.03, 19:45

> np. o krajach Afryki Polnocnej, z Egiptem na czele.

taaa,Egipt, tak mi sie kojarzy z wycinaniem lechtaczek.
                                    • Gość: amar14 Re: dlaczego w Iranie kobiety IP: 213.158.188.* 27.07.03, 19:50
                                      HAHAHA!!!
                                      TAKKK!
                                      tez o tym czytalam, to chyba w Wysokich Obcasach bylo, nie ?
                                      Prawie sie polalam ze smiechu!
                                      To tak samo jak z pytaniem, czy w Polsce chodza niedzwiedzie polarne po
                                      ulicach:)
                                      wszystko plynie z niewiedzy albo z ssanego palca
                                      • jackie.brown Re: dlaczego w Iranie kobiety 27.07.03, 19:57

> HAHAHA!!!
                                        > TAKKK!
                                        > tez o tym czytalam, to chyba w Wysokich Obcasach bylo, nie ?

NIE, AKURAT NIE
                                        > Prawie sie polalam ze smiechu!
                                        > To tak samo jak z pytaniem, czy w Polsce chodza niedzwiedzie polarne po
                                        > ulicach:)
                                        > wszystko plynie z niewiedzy albo z ssanego palca

a ty, o tym wiesz napewno. ok.
                                        • Gość: amar14 Re: dlaczego w Iranie kobiety IP: 213.158.188.* 27.07.03, 20:03
                                          a skad wiesz , ze nie bylam w POlsce?
                                          Myslisz , ze moja smycz , moze tak daleko nie siegac, czy co? haha
                              • Gość: amar14 Re: dlaczego w Iranie kobiety IP: 213.158.188.* 27.07.03, 19:32
                                o szytitach, czyli o arabii saudyjskiej?? sorry al eja lubie prowadzic
                                samochod
                                > .
                                nie! wlasnie tym razem poczytaj troche o sunnitach, czyli ludziach normalnie
                                wierzacych, nienadinterpretujacych, nieprzeksztalcajacych slow Koranu.
                                • jackie.brown Re: dlaczego w Iranie kobiety 27.07.03, 19:36
                                  > o szytitach, czyli o arabii saudyjskiej?? sorry al eja lubie prowadzic
                                  > samochod
                                  > > .
                                  > nie! wlasnie tym razem poczytaj troche o sunnitach, czyli ludziach normalnie
                                  > wierzacych, nienadinterpretujacych, nieprzeksztalcajacych slow Koranu.

ale odnosnie czego mam czytac, zeby zmieniec moje poglady na wolnosc kobiety w
                                  krajach sunnickich??
                                  • Gość: amar14 Re: dlaczego w Iranie kobiety IP: 213.158.188.* 27.07.03, 19:53
                                    czytaj wszystko jak leci, jesli znajdziesz dobre zodlo informacji. Bo
                                    prawdopodobnie nie masz szarozielonobladego pojecia jak sie zyje w tych
                                    krajach naprawde.
                                    • jackie.brown Re: dlaczego w Iranie kobiety 27.07.03, 19:54

> czytaj wszystko jak leci, jesli znajdziesz dobre zodlo informacji. Bo
                                      > prawdopodobnie nie masz szarozielonobladego pojecia jak sie zyje w tych
                                      > krajach naprawde.

ok.ta dyskusja nie prowadzi do niczego.
                                      • Gość: amar14 Re: dlaczego w Iranie kobiety IP: 213.158.188.* 27.07.03, 19:58
                                        no wlasnie wiem niestety wiem
                                        Ale dla Twojego pocieszenia i satysfakcji, wiedz , ze jeszcze bardziej
                                        umocnilas mnie o wlasnych pogladach:)
                                        pozdrawiam
                  • Gość: Stil Re: dlaczego w Iranie kobiety IP: 212.182.102.* 27.07.03, 20:04
                    jackie.brown napisała:

> nie moga miec dlugich, czerwonych paznokci???

PO CO PILOTOM KAMIKADZE BYLY KASKI? CO TO MA DO RZECZY? TAKIE SA OBYCZAJE I
                    KONIEC! JAKBYS SIE PRZESZEDL PO DOMACH W POLSCE OKAZALOBY SIE ZE WIELE KOBIET
                    DOSWIADCZA LOSU O WIELE GORSZEGO... NIE TWIERDZE, ZE UCISK KOBIET JEST CZYMS
                    DOBRYM - JESTEM TEMU PRZECIWNY, ALE CO ISLAM MA DO TEGO? CZY SAMA RELIGIA
                    ZAKLADA ZE KOBIETA MA SIEDZIEC W DOMU I RODZIC STADKO BEN LADENOW? FACET IDZ
                    SIE LECZYC - NIE PODCHODZ DO SPRAWY JAK GIERTYCH I RESZTA JEMU PODOBNYCH...
                    CHCIALBYM POWIEDZIEC, ZE ICH BOG I WASZ BOG TO TEN SAM BOG... WY I ONI MACIE W
                    SWOICH HISTORIACH KRWAWE EPIZODY... I NIE GADAJ ZE JESTES BOSS BO CIE
                    OCHRZCZONO JAK MIALES 2 M-CE I CO NIEDZIELE CHODZISZ DO KOSCIOLA - HITLER TEZ
                    TAK ROBIL... OJ ALE PRZECIEZ ON CHCIAL RASE OCZYSCIC Z ZYDOW, KOMUCHOW I
                    INNYCH TAKICH, ON JEST BOHATEREM NUMERO UNO... :/ PODAJ MI JEDEN POWOD
                    DLACZEGO CHRZESCIJANIE SA LEPSI OD MUZULMANOW I NP. BUDDYSTOW? JEDEN!
                    • Gość: amar14 Re: dlaczego w Iranie kobiety IP: 213.158.188.* 27.07.03, 20:07
                      Boze, chociaz jeden normalny sie pojawil!
                      • jackie.brown Re: dlaczego w Iranie kobiety 27.07.03, 20:09
                        > Boze, chociaz jeden normalny sie pojawil!

jeden normalny, bo mowi -``idz sie leczyc``.
                        jesli to sa standarty dyskusji u muzulmanow, to ja rowniez sie utwierdzam w
                        moich przekonaniach.
                        • Gość: Stil Re: dlaczego w Iranie kobiety IP: 212.182.102.* 27.07.03, 20:12
                          jackie.brown napisała:

> jeden normalny, bo mowi -``idz sie leczyc``.
                          > jesli to sa standarty dyskusji u muzulmanow, to ja rowniez sie utwierdzam w
                          > moich przekonaniach.

SZANOWNA PANI... ARGUMENTY UZYTE PRZEZ PANIA DO SWOJEJ DYSKUSJI ZMUSILY MNIE
                          DO TEGO STWIERDZENIA... JEDNOCZESNIE ZAKLADAM, ZE NIE BYLEM NIE JESTEM I
                          NAJPRAWDOPODOBNIEJ NIE ZOSTANE CZLONKIEM ZADNEJ RELIGII... ZAUWAZ ZE NAPISALEM
                          WASZ BOG I ICH BOG... NIE JESTEM PRZY TYM PSEUDO-ATEISTA, KTORY WYPIERA SIE
                          SWOJEJ RELIGII BO TAK MU WYGODNIEJ... PATRZE NA TO OBIEKTYWNIE SPOZA
                          JAKICHKOLWIEK RAM NARZUCANYCH PRZEZ WYZNANIE I WIEM CZEGO DOSWIADCZALEM W
                          DZIECINSTWIE OD INNYCH LUDZI, KTORZY SIE DOWIADYWALI ZE NIE JESTEM OCHRZCZONY,
                          NIE MAM KOMUNII SW. ITD. ITP. JESLI ISLAM JEST ZLY, TO WIERZ MI ZE
                          CHRZESCIJANIZM KRYJE W SOBIE JESZCZE WIECEJ AGRESJI I NIENAWISCI JAKA ZDOLASZ
                          SOBIE WYOBRAZIC...
                          • jackie.brown Re: dlaczego w Iranie kobiety 27.07.03, 20:22
                            > NIE JESTEM PRZY TYM PSEUDO-ATEISTA, KTORY WYPIERA SIE
                            > SWOJEJ RELIGII BO TAK MU WYGODNIEJ... PATRZE NA TO OBIEKTYWNIE SPOZA
                            > JAKICHKOLWIEK RAM NARZUCANYCH PRZEZ WYZNANIE I WIEM CZEGO DOSWIADCZALEM W
                            > DZIECINSTWIE OD INNYCH LUDZI, KTORZY SIE DOWIADYWALI ZE NIE JESTEM
                            OCHRZCZONY,
                            > NIE MAM KOMUNII SW. ITD. ITP. JESLI ISLAM JEST ZLY, TO WIERZ MI ZE
                            > CHRZESCIJANIZM KRYJE W SOBIE JESZCZE WIECEJ AGRESJI I NIENAWISCI JAKA ZDOLASZ
                            > SOBIE WYOBRAZIC...

moze po prostu- ludzie sa agresywni. nigdy nie mowilam o gorszosci, czy
                            lepszosci. stawialam otwarte pytania, nie spotkalam zadnej konkretnej
                            odpowiedzi, oprocz odniesien do lektur i powolywanie sie na kolezanki.
                            to co wiem o islamie- z lektur i z bytnosci w dwoch krajach muzulmanskich,
                            pracy z arabami z maghrebu po prostu przekonalo mnie, ze nie chcialabym zyc w
                            kraju muzulmanskim ani byc muzulmanka i tyle.
                            • Gość: Stil Re: dlaczego w Iranie kobiety IP: 212.182.102.* 27.07.03, 20:24
                              jackie.brown napisała:

> moze po prostu- ludzie sa agresywni.

BINGO... O TO WLASNIE CHODZI! TO WINA LUDZI, NIE RELIGII... WIEC NIE MA SENSU
                              DYSKUSJA, W KTOREJ WSZYSCY MUZULMANIE SA WYZYWANI OD PSOW BO JEDNOSTKI ROBIA
                              TO CZY TAMTO...
                        • Gość: amar14 Re: dlaczego w Iranie kobiety IP: 213.158.188.* 27.07.03, 20:12
                          a kto powiedzial , ze Stil jest muzulmaninem?
                          • jackie.brown Re: dlaczego w Iranie kobiety 27.07.03, 20:18

> a kto powiedzial , ze Stil jest muzulmaninem?

odnioslam sie do Twojej wypowiedzi.
                            • Gość: Stil Re: dlaczego w Iranie kobiety IP: 212.182.102.* 27.07.03, 20:20
                              jackie.brown napisała:

> Gość portalu: amar14 napisał(a):
                              >
                              > > a kto powiedzial , ze Stil jest muzulmaninem?
                              >
                              > odnioslam sie do Twojej wypowiedzi.

ONA NAPISALA TYLKO, ZE ZNALAZL SIE JEDEN MADRY (CZY COS W TYM RODZAJU) NIE
                              TWIERDZILA, ZE JESTEM MUZULMANINEM...
                            • Gość: Rachela Re: dlaczego w Iranie kobiety IP: *.localdomain / 10.0.8.* 27.07.03, 20:22
                              jackie.brown napisała:

> Gość portalu: amar14 napisał(a):
                              >
                              > > a kto powiedzial , ze Stil jest muzulmaninem?
                              >
                              > odnioslam sie do Twojej wypowiedzi.

I to jest Twoj zasadniczy problem,przestan sie odnosic do opinni,pogldów innych
                              ludzi i zacznij myślec.
                              W szkole pani mówiła, ze myślenie ma przyszłość.

• Gość: amar14 Re: dlaczego w Iranie kobiety IP: 213.158.188.* 27.07.03, 20:22
                              no ale sama widzisz, ze po mojej stronie, nie stana muzulmanin, ani w ogole
                              wyznawca jakiejkolwiek religii. Czyli chyba nie moze byc bardziej OBIEKTYWNEJ
                              opinii, niz opinia takiego czlowieka, nie sadzisz?
                              Swoja droga, ze brakuje CI teraz argumentow w dyskusji, czepiasz sie
                              pojedynczych slow i wlasciwie nic nowego nie wnosisz. O czyms to swiadczy,
                              wiesz?
                    • jackie.brown Re: dlaczego w Iranie kobiety 27.07.03, 20:07
                      to ty sie idz leczyc. jestem kobieta.
                      • Gość: Stil Re: dlaczego w Iranie kobiety IP: 212.182.102.* 27.07.03, 20:09
                        jackie.brown napisała:

> to ty sie idz leczyc. jestem kobieta.

CO NEI ZMIENIA FAKTU, ZE NIE PODALAS JEDNEGO FAKTU... DLACZEGO... JEDEN!
    • lyche1 Re: Profilaktyka przeciw Piotrusiowi :))nt 29.07.03, 00:22
    • fredzio54 Re: Dlaczego islam jest religią agresywną? 01.08.03, 06:05
      W Imię Boga Miłosiernego Litościwego!
      Fatwa nr 33
      Pytanie: Czy kobieta może jeździć na rowerze? Jak się ma ta sprawa z
      dziewicą, skoro istnieje prawdopodobieństwo utraty błony dziewiczej?

Odpowiedź: Ze swej istoty jazda rowerem, samochodem lub innym środkiem
      transportu jest uznawana przez islam. Kobiety arabskie przed islamem i po
      czasach Proroka jeździły na wielbłądach. Posłaniec Allaha (s) był
      mówił: "Najlepsze kobiety, dosiadające wielbłądy, to Kurejszytki. Są poza
      tym delikatne dla swych dzieci i najmniej uciążliwe finansowo dla mężów"85.
      Gdy nieposluszne ,mozna je bic i zamykac.
      Podczas jazdy należy zachować etykietę szariacką: ubiór islamski, unikać
      dotykania się ciał. Prawdopodobieństwo utraty przez dziewczynę błony
      dziewiczej musi być dokładniej zbadane dla poznania czy jest realne. Jeśli
      byłoby rzadkie (nadir), to w zgodzie z regułą szariatu: Nietypowe i rzadkie
      nie podlega ocenie. Ocenie podlegają wypadki i zdarzenia częste i
      powszechne. Wtedy, gdy dochodziło by do takich wypadków, a nie byłoby
      możliwości ochrony, winno się zabronić korzystania z roweru, aby nie doszło
      do przypadkowej defloracji. Taki wypadek wpłynąć bowiem może na ocenę
      dziewczyny: myślano by o niej źle i posądzano o to, czego się nigdy nie
      dopuściła. Są sytuacje, że korzystanie z roweru jest konieczne, aby dotrzeć
      do szkoły lub pracy, która jest źródłem utrzymania, wtedy nie ma zakazu.
      Reguła szariacka głosi: Konieczność dozwala rzeczy normalnie zabronionych.
      Allah mówi: "A kto jest zmuszony, a nie jest przy tym buntownikiem, ani
      grzesznikiem - nie ma grzechu. Allah jest przebaczający, miłosierny"86.
      Tak samo z zabijaniem kto jest zmuszony niech to robi i nie bedzie
      grzesznikiem bo Allah jest przebaczajacy i milosierny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka