konstancja22 Re: dziecko 28.12.07, 20:04 Za szybko kliknęłam. Kilka miesięcy temu wyszłam za mąż, teraz coraz częściej myślimy z mężem o dziecku. Pewnie juz byśmy się na nie zdecydowali ale boimy się. MAm starszą siostrę z zespołem Downa. JAkie jest prawodpodobie ństwo, że nasz dziecko odziedziczy tą chorobę? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: dziecko 28.12.07, 21:57 Musiałas długo myslec żeby znaleźc najbardziej odpowiednie miejsce do zadania takiego pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith.b Re: dziecko 28.12.07, 23:01 Oj to zdeydowanie złe forum na takie pytania. Poszukaj czegoś "medycznego" albo lepiej idź do lekarza i zapytaj. Przypuszczam, że nikt tutaj ci nie udzieli sensownej odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
yagiennka Re: dziecko 28.12.07, 23:16 Dokładnie. Jednak z tego co wiem jeśli choroba występowała w rodzinie jest większe prawdopodobieństwo znów jej wystąpienia niż w przypadku gdy nie występowała w rodzinie. Logiczne. Co do zespołu Downa robi się badania w czasie ciąży, które dają wynik chyba 100% - pobiera się płyn owodniowy i bada skrawki naskórka dziecka, który w nim krąży. Wynik badania jest bardzo pewny. Tylko pytanie co zrobisz gdy zespół Downa wykryją? Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: dziecko 28.12.07, 23:14 A jakie to ma znaczenie? Dla twojego faceta raczej żadne skoro ożenił się z tobą. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: dziecko 29.12.07, 10:00 z takim pytaniem poszlabym do lekarza PRZED zawarciem zwiazku malzenskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina.tt Re: dziecko 29.12.07, 10:57 iberia.pl napisała: > z takim pytaniem poszlabym do lekarza PRZED zawarciem zwiazku > malzenskiego. Ewidentnie oszukała męża, zaciągnęła faceta przed ołtarz, schowała siostrę, na miesiące/lata do szafy, żeby przyszły mąż nie wiedział z kim się żeni. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl do kaliny 29.12.07, 11:07 kalina.tt napisała: > iberia.pl napisała: > > > z takim pytaniem poszlabym do lekarza PRZED zawarciem zwiazku > > malzenskiego. > > Ewidentnie oszukała męża, zaciągnęła faceta przed ołtarz, schowała siostrę, na miesiące/lata do szafy, żeby przyszły mąż nie wiedział z kim się żeni. gratuluje nadinterpretacji....ale laskawie nie przypisuj mi swoich chorych wnioskow. Po prostu uwazam, ze pewne kwestie NALEZY poruszyc PRZED slubem- takie to dziwne?Dla mnie oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: dziecko 29.12.07, 10:10 Prawdopodobieństwo jest wyższe niż przeciętnie, ale spoko, są badania prenatalne nieinwazyjne (usg, usg genetyczne, test potrójny, AFP) i spokojnie możecie spróbować. W przypadku wady genetycznej możliwe jest przerwanie ciąży bodajże do 25 tc. Odpowiedz Link Zgłoś