Dodaj do ulubionych

Aplikacja radcowska 2008

30.01.08, 13:32
Witam wszystkich serdecznie. Pisze z potrzeby serca:) W tym roku
zdecydowałam się zdawać na aplikację radcowską. Mam duzo obaw i
gorsze i lepsze dni. Uczę się i oczywiście na bieżąco wiele rzeczy
pamietam ale po dłuższej przerwie, kiedy zaczynam roić testy widzę,
że wiele rzeczy już gdzieś umknęło....jakie mieliście sposoby na
nauke? napiszcie o swoich doświadczeniach. Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • slaiderka Re: Aplikacja radcowska 2008 31.01.08, 13:25
      tez przyłączam się do prośby .Może nasze starsze koleżanki
      podpowiedzą taktykę nauki - na co zwrócic uwagę czego się uczyć itp.
      czy to prawda że w tym roku aby dostac się na aplikację trzeba
      uzyskac tylko 60 % ?
      • kama1978k Re: Aplikacja radcowska 2008 01.02.08, 10:51
        No to je też się dołączam :) mam zamiar zdawać w czerwcu mimo że od moich
        studiów upłynęło .... nieważne. Ja powtarzam sobie wszystko - w sensie czytam
        ustawy i kodeksy, opracowania i komentarze. Podejrzewam ze przyspieszenia
        nabiorę dopiero w kwietniu :). Zależy mi bardzo na zdaniu egzazminu w tym roku
        bo czytając o przyszłorocznych zmianach mam obawy że najłatwiej nie będzie. mam
        nadzieję ze będziemy się wspólnie mobilizować :) Pozdrawiam
        • alex_koz Re: Aplikacja radcowska 2008 01.02.08, 15:23
          wyszukiwarka nie gryzie, a rok temu bylo sporo aplikacyjnych watkow:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29806&w=61805765&t=1201875637896
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29806&w=62601429
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29806&w=59010127&t=1201875651233
          • slaiderka Re: Aplikacja radcowska 2008 01.02.08, 22:29
            u mnie od ukończenia studiów tez minęło parę lat....mam
            b.absorbujacą prace i po powrócie do domu nie mam sił już na nic -
            ale trzeba....
            trzymajcie się
            • kama1978k Re: Aplikacja radcowska 2008 04.02.08, 15:41
              No cóż, ja poza absorbującą pracą mam jeszcze absorbującego dwulatka. :)
              • yaga.f Re: Aplikacja radcowska 2008 15.02.08, 20:58
                kama1978k napisała:

> No cóż, ja poza absorbującą pracą mam jeszcze absorbującego
                dwulatka. :)

A co ma zrobić ktoś kto ma baaardzo absorbujące siedmiomiesięczne
                dziecko? Dobrze, że choć do lipca wychodzę z pracy o godzinę
                wcześniej (karmienie).
                Napiszcie, z czego się uczycie? Same kodeksy, czy podręczniki też. I
                z czego będziecie się uczyć do europejskiego?
                • kama1978k Re: Aplikacja radcowska 2008 16.02.08, 20:10
                  > Napiszcie, z czego się uczycie? Same kodeksy, czy podręczniki też. I
                  > z czego będziecie się uczyć do europejskiego?

Ja podręczniki odpuszczam - ewentualnie jakieś opracowania czy komentarze.
                  Ale generalnie same ustawy i kodeksy. Europejskie - tylko sobie przypomnę,
                  robiłam Studia Podyplomowe w tym zakresie wiec raczej nie powinno być problemu.
                  Pozdrawiam
                  • alex_koz Re: Aplikacja radcowska 2008 16.02.08, 21:18
                    co do europejskiego, nie wiem czego sie obawiac. na podstawie pytan
                    z poprzednich lat wnioskuje ze pytania z europejskego sa banalne i
                    przewaznie z instytucjonalnego, typu: ile wynosi kadencja
                    Parlementu, w ktorym roku byl traktat z Maastrich i inne takie
                    podobne na poziomie licealnym. "prawdziwych" pytan co do
                    europejskiego, chociazby co do case'ow nigdy nie bylo i nie
                    spodziewam sie by byly.
                    • yaga.f Re: Aplikacja radcowska 2008 16.02.08, 21:56
                      alex_koz napisała:

> co do europejskiego, nie wiem czego sie obawiac. na podstawie
                      pytan
                      > z poprzednich lat wnioskuje ze pytania z europejskego sa banalne

Tak, ale poprzednie egzaminy były przeprowadzane przez inną ekipę.
                      Skąd pewność, że obecny minister sprawiedliwości nie będzie chciał
                      się "wykazać".
                      W tamtym roku zabrakło mi 1 pkt, odwołanie nic nie dało- drugi raz
                      nie chcę tego przechodzić.
                      • alex_koz Re: Aplikacja radcowska 2008 16.02.08, 22:24
                        yaga.f napisała:

> alex_koz napisała:
                        >
                        > > co do europejskiego, nie wiem czego sie obawiac. na podstawie
                        > pytan
                        > > z poprzednich lat wnioskuje ze pytania z europejskego sa banalne
                        >
                        > Tak, ale poprzednie egzaminy były przeprowadzane przez inną ekipę.
                        > Skąd pewność, że obecny minister sprawiedliwości nie będzie chciał
                        > się "wykazać".
                        > W tamtym roku zabrakło mi 1 pkt, odwołanie nic nie dało- drugi raz
                        > nie chcę tego przechodzić.

mi rok temu zabraklo 3pkt, faktem jest ze zbyt duzo sie nie uczylam,
                        ale tez wolalabym tego ponownie nie przechodzic. akurat
                        europejskiego sie nie boje, powiedzmy sobie szczerze ze w Polsce
                        znajomosc europejskiego jest dosc niska i nie spodziewam sie
                        zmasowanego ataku pytan z europejskiego wlasnie. bardziej sie
                        obawiam pytan ze skarbowki, wykroczen czy innych takich podobnych
                        ktore nigdy nie byly moja mocna strona i ktorych po prostu sie nie
                        lubie uczyc;)))
                        • i_zuzanka Re: Aplikacja radcowska 2008 21.02.08, 09:51
                          ja mam pytanie zwłaszcza do tych dziewczyn którym zabrakła 1 i 3
                          pkt.-czy duzo się wcześniej uczyłyście, że zabrakło wam tak mało i
                          to był po prostu pech?
                          • yaga.f Re: Aplikacja radcowska 2008 21.02.08, 18:15
                            Pech to może nie był, bo jak się umie to egzaminy były do przejścia.
                            Ja uczyłam się 3 miesiące, ale z przerwami, bo jednocześnie zdawałam
                            egzaminy i pisałam pracę na studiach podyplomowych. No i chodziłam
                            do pracy, ale pod koniec wzięłam zwolnienie (egzamin pisałam w 9
                            miesiącu ciąży).
                          • alex_koz Re: Aplikacja radcowska 2008 21.02.08, 23:56
                            to ja sie wypowiem jako osoba, ktorej zabraklo 3pkt.
                            uczylam sie po prostu malo i stad to wynika, choc tez szczescia
                            zabraklo bo rownie dobrze przy swojej wiedzy i lepszym strzelaniu
                            moglam sie dostac.

moja zeszloroczna nauka ograniczyla sie do porzadnego przejrzenia
                            kodeksow: kc, kpc, kk, kpk, kpa, ksh, konstytucji i to chyba tyle.
                            nawet ustawe o radach i zasady etyki przegladam w biegu. przed
                            egzaminem pracowalam na caly etat, uczylam sie moze z 6 weekendow, w
                            tym mowiac weekend mam na mysli nauke po 8 godzin w sobote i 8h w
                            niedziele.
    • claudia8 Re: Aplikacja radcowska 2008 16.02.08, 10:12
      Witam. Ja także będę zdawać, ale jeszcze się nie uczę. Czy termin w
      czerwcu jest pewny ?
      • alex_koz Re: Aplikacja radcowska 2008 16.02.08, 12:34
        podobno tegoroczne egzmainy maja byc we wrzesniu.
        • slaiderka Re: Aplikacja radcowska 2008 16.02.08, 19:52
          a słyszałyście pewnie o pomyśle naszego ministra aby zmnienić znowu
          zasady naboru na aplikacje ?
          mam nadzieję że może nam się uda na starych zasadach....
          jak coś wiecie to piszcie proszę !!!
          • kama1978k Re: Aplikacja radcowska 2008 16.02.08, 20:06
            Tak, rzeczywiście czytałam o tym kilkakrotnie w Gazecie Prawnej. W tym roku
            prawdopodobnie będzie ostatni egzamin na starych zasadach. I dlatego wolałam
            chyba zda go w tym roku :) A co do terminu we wrześniu - nie spotkałam się z
            taką informacją ale to oczywiście niewykluczone. Pozdrawiam
    • queenanne Re: Aplikacja radcowska 2008 26.02.08, 23:49
      Witam i podpowiadam, dodając otuchy:-)Zdałam w ubiegłym roku, uważam,że byłam
      porządnie przygotowana, ale to wyszło dopiero na teście, który wydał mi się
      stosunkowo łatwy i dostałam sporo punktów, podejrzewam jednak, że pisałabym
      inaczej (tj.iż byłam przygotowana średnio), gdyby się nie udało. Trochę
      zakręciłam, ale mam nadzieję,że sens można wyłapać. Uczyłam się tylko z kodeksów
      i ustaw, kartkując je na wszystkie strony i wracając do nich, przy czym kodeksy
      miałam dobrze opanowane, z ustawami było różnie. Podzieliłam sobie cały materiał
      na działy, czas pozostały do egzaminu (zaczęłam w styczniu) podzieliłam przez te
      dziedziny i tym sposobem przykładowo w styczniu robiłam całe administracyjne,
      podatkowe, finansowe, w lutym cywilne i procedurę cywilną itd. Przepisy
      korporacyjne, europejskie i inne pomniejsze czytałam w
      tzw."międzyczasie":-)Pracowałam jednocześnie na cały etat plus różne zajęcia
      "pozapracowe". Przed egzaminem wzięłam trzy tygodnie urlopu na powtarzanie.
      Trzymam kciuki za Was wszystkie, pozdrawiam również znad kodeksów!!!
      • slaiderka Re: Aplikacja radcowska 2008- co z terminami? 12.03.08, 15:58
        przewija się ciągle ten termin wrześniowy - rozumiem że jak 31
        marca nie będzie ogłoszenia na stronie MS to walczymy we wrześniu?
        • julka_7 Re: Aplikacja radcowska 2008- co z terminami? 13.03.08, 08:20
          Też już bym chciała wiedzieć co z tym terminem. Cięzko mi sie uczyć
          kiedy nie wiem kiedy jest egzamin.
          • slaiderka Re: Aplikacja radcowska 2008- co z terminami? 13.03.08, 14:19
            ja nawet napisałam maila do Szanownego Ministerstwa ale niestety
            nikt nie raczył odpowiedzieć ,

ja czekam do 31 marca lub 1 kwietnia jak sie nie ukaże ogłoszenie to
            egzamin będzie we wrześniu raczej
            • julka_7 Re: Aplikacja radcowska 2008- co z terminami? 14.03.08, 07:18
              Też o tym myślałam:) u nas to tak zawsze, nigdy nic nie wiadomo. Co
              innego czerwiec a co innego wrzesień, najgorsze jest to, że mój
              zapał do nauk nieco osłabł bo podświadomie dopuszczam możliwośc, że
              to może być wrzesień a to wicej czasu do nauki i już nie mam takie
              zapału jak wcześniej. Także niech już się coś wyjaśni:)
              • slaiderka Re: Aplikacja radcowska 2008- co z terminami? 18.03.08, 12:23
                Wczoraj dostałam odpowiedz z Ministerstwa że termin jest jeszcze nie
                ustalony w tej sytuacji ja się nastawiam na wrzesnień ale w naszym
                kraju nic nie wiadomo...
                • koktailowa Re: Aplikacja radcowska 2008- co z terminami? 19.03.08, 19:15
                  Czesc Dziewczyny !!!!!!
                  po pierwsze sie przywitam, bo jestem tu pierwszy raz :))

po drugie - dopiero zaczynam nauke, a od studiow minelo juz kilka
                  lat. Nie wiem czy to nie za malo czasu. Jak sądzicie, czy 3 miesiace
                  wystarcza????

Bardzo mnie stresuje ze nie wiadomo kiedy bedzie egzamin :( Ktos
                  napisal ze jak do konca marca nie bedzie info to egz bedzie we
                  wrzesniu - a gdzie to napisane? W zeszlym roku ogloszenie o terminie
                  bylo chyba 2 kwietnia, a egz 30 czerwca ......

ps: Slaiderka, a pytalas moze kiedy bedzie podjeta decyzja?????
                  • dori-dora Re: Aplikacja radcowska 2008- co z terminami? 19.03.08, 23:23
                    no raczej takich info to Ci nie udzielą. Ja również jestem kilka lat po studiach
                    i zdaję po raz kolejny na aplikację radcowską. W zeszłym roku zabrakło mi kilku
                    pkt ale bardziej z niedouczenia bo test nie był trudny. A przy okazji nie mam
                    już tyle czasu co kiedyś bo mam maluszka:)szkoda że kiedy ja kończyłam studia
                    były inne zasady przyjmowania na aplikację.A 3 miesiące intensywnej nauki
                    wystarczy jak sądzę pod warunkiem rzecz jasna że jeszcze trochę wiadomości z
                    prawa Ci zostało. Ja też w tym roku spróbuję zdać i wolałabym jednak termin
                    czerwcowy. W zeszłym roku na początku kwietnia podali termin egzaminu.Szczerze
                    mówiąc to ja wątpię czy przepchną w najbliższym terminie nowele ustawy o radcach
                    prawnych.pozdrawiam
                    • dori-dora Re: Aplikacja radcowska 2008- co z terminami? 20.03.08, 12:57
                      www.ms.gov.pl/aktualnosci.php#akt080320
                      • kama1978k Re: Aplikacja radcowska 2008- co z terminami? 20.03.08, 15:32
                        Slaiderka - to chyba po Twojej interwencji mailowej :)
                        • koktailowa Re: Aplikacja radcowska 2008- co z terminami? 20.03.08, 17:56
                          No tak, komunikat na stronie MS jest, ale w sumie i tak dalej nic
                          nie wiadomo. No może poza tym z jakiego powodu tak się dzieje......
                          • slaiderka Re: Aplikacja radcowska 2008- co z terminami? 20.03.08, 20:33
                            No tak żadnych konkretów ale wszytko wskazuje że płyniemy w kierunku
                            września?...
                            chyba takich maili jak mój było więcej - i dobrze ludzi trzeba
                            traktować serio a u nas co krok jakieś nowości i człowiek ma
                            zawsze " pod górkę"
                            pozdrawiam koleżanki jeszcze tydzień watpliwości przed nami
    • queenanne Re: Aplikacja radcowska 2008 21.03.08, 08:37
      www.gazetaprawna.pl/?action=showNews&dok=2180.221.0.39.16.2.0.1.htm
      więc wrzesień jednak:-)
    • rzarza_tofu Re: Aplikacja radcowska 2008 21.03.08, 09:04
      ekh, czytam sobie tu posty młodszych koleżnek, uczących się do testu
      i narzekających na brak czasu, absorbującą pracę, maluszki itp.
      Nauka do testu to naprawdę drobiazg w porównaniu z kolokwiami na
      aplikacji, nie mówiąc o egzaminie końcowym. Na zajęcia teoretyczne i
      praktyczne trzeba poświęcić 1,5-2 dni. Tak,tak, w te dni NIE BĘDZIE
      WAS W PRACY. W moim wypadku i wielu znajomych na praktyki w sądzie
      przybywa się o 8.00 a wraca do domu po mniej więcej 10 godzinach,
      przy czym człowiek jest wyczerpany i jedyne na co ma ochotę to
      pójście spać. Polecem pod rozwagę wszystkim z "bardzo absorbującą
      pracą" i "maluszkami"- bo po zdaniu egzaminu trzeba będzie zmienić
      priorytety. Pozdrawiam.
      • koktailowa Re: Aplikacja radcowska 2008 21.03.08, 13:43
        rzarza dobrze pisze ze aplikacja to nielatwe zadanie szczegolnie dla
        mam i gospodyn domowych, choc wiekszosc osob chce sie przekonac o
        tym osobiscie :)))
        poza tym nie jest powiedziane ze kazdy kto zda egz musi aplikacje
        ukonczyc ;-)
      • dori-dora Re: Aplikacja radcowska 2008 23.03.08, 08:24
        ja akurat zdaję sobie sprawę na czym polega aplikacja i dlatego
        poważnie zastanawiam się nad zdawaniem bo właściwie to nie jest mi
        ta aplikacja potrzebna. Sporo moich znajomych dostało się w zeszłym
        roku i niektórzy twierdzą że to taka szkółka.A to że żałuję że jak
        kończyłam studia nie było egzaminów na aplikację w takiej formie jak
        teraz wynika z faktu, że wówczas byłam wolna i miałam sporo czasu
        nie to co teraz.
        • mazi.1 Re: Aplikacja radcowska 2008 26.03.08, 23:03
          Witam,jestem tu pierwszy raz . W zeszłym roku zabrakło mi 2 punktów .Jakoś mam
          wrażenie ,że to bardziej zalezy od szczęścia aniżeli wiedzy.
          Tam gdzie zdawałam aninimowosc prac testowych była conajmniej wątpliwa , komisja
          zbierała prace razem z " tajnym " numerem uczestnika - wszystkoładując do dużej
          szarej koperty. Trudno było mnie przekona ,że sprawdzający najpierw spojrzał na
          mój test a póżniej na nazwisko z tajnej koperty . Jakoś takie mam dziwne odczucia .
          Co nie znaczy , ze umiem wszystko . Ucieszyła mnie wiadomośc , ze w tym roku
          termin może by wrześniowy - jakby to troche więcej czasu .
          • mazi.1 Re: Aplikacja radcowska 2008 30.03.08, 22:40
            Cóż taka cisza od paru dni nikt nic nie napisał- wszyscy w napięciu
            czekająpewnie do jutra .
            • dori-dora Re: Aplikacja radcowska 2008 31.03.08, 12:31
              tyle że jakoś komunikatu o terminie egzaminu na aplikację radcowską
              nie ma. Minister ma czas do 30 czerwca ale mam nadzieje ze jednak
              wcześniej pojawi się info co do terminu.
              • koktailowa Re: Aplikacja radcowska 2008 31.03.08, 18:19
                czytalam w internecie ze KRRP ma zajac sie kwestia stanowiska nt
                wrzesniowych egzaminow w poczatku kwietnia, co prawda nie wiem co to
                znaczy, ale nie spodziewalam sie dzis nowych informacji,
                moze do konca tygodnia cos sie pojawi...
                • dori-dora Re: Aplikacja radcowska 2008 31.03.08, 18:50
                  to nie oznacza nic innego jak fakt, że KIRP podejmie lub nie uchwałę w sprawie
                  zmiany regulaminu odbywania aplikacji radcowskiej tzn. z dniem 1 stycznia lub
                  jak jest to w chwili obecnej od 1 października.a dałabyś linka do tej informacji?
                  • mazi.1 Re: Aplikacja radcowska 2008 01.04.08, 23:16
                    pisali o tym w Rzeczpospolitej bo dajże z 20.03.2008r albo 23.03.2008 ,że
                    właśnie radcowie obiecali zająsię ta kwestią na początku kwietnia.
                    • dori-dora Re: Aplikacja radcowska 2008 02.04.08, 09:24
                      www.gazetaprawna.pl/?action=showNews&dok=2186.64.0.39.1.1.0.1.htm
    • julka_7 Re: Aplikacja radcowska 2008 10.04.08, 10:36
      I co? nadal cisza w sprawie terminu?
      • dori-dora Re: Aplikacja radcowska 2008 10.04.08, 12:57
        sprawdzaj stronę ministerstwa sprawiedliwości i tam powinno pojawić
        sie ogłoszenie w sprawie terminu egzaminu.
        • kama1978k Re: Aplikacja radcowska 2008 10.04.08, 19:34
          Też sprawdzam codziennie. Na razie nic nie wiadomo. Chociaż skrycie mam
          nadzieję jednak na ten wrzesień. Bo od kiedy pojawił sie sygnał że jest taka
          ewentualność przestałam się uczyć :(
          • dori-dora Re: Aplikacja radcowska 2008 10.04.08, 20:12
            www.polskieradio.p...t.aspx?id=45142
            w tym wywiadzie minister zapowiedział ze egzamin ma być w drugiej połowie
            września a konkretnie 27 września aczkolwiek jeszcze oficjalnej informacji nie
            ma na stronie MS.Tyle że minister uniknął odpowiedzi na pytanie wg jakich zasad
            będzie przeprowadzony. A czemu Kama nie uczysz się?przecież aż tak dużo czasu
            nie ma szczególnie jeżeli się pracuje a poza tym pewnie egzamin będzie
            trudniejszy niż zeszłoroczny. Mam nadzieję, że nie zostaną wprowadzone limity
            miejsc na aplikacje.
          • spoko_hultaj Re: Aplikacja radcowska 2008 10.04.08, 20:21
            Siemano dziewczyny, mam nadzieje ze chlopaki tez maja prawo dodac tu
            pare swoich groszy.

1. egzamin bedzie prawdopodobnie we wrzesniu, na koncu tego linka
            kryje sie mila niespodzianka

www.polskieradio.pl/trojka/salon/default.aspx?id=45142
            2. do rzarza_tofu, ktora napisala post 21.03 - Moja Droga, w Twoim
            zyciu bedzie coraz wiecej obowiazkow zawodowych, zwlaszcza po
            ukonczeniu aplikacji, a to oznacza, ze z Twoim nastawieniem chyba
            nie bedziesz miala juz swoich wlasnych pociech, dzieciatek. przykro,
            bo one (pociechy) pozwalaja czlowiekowi rozwijac sie emocjonalnie,
            czego nie uswiadczysz w czasie kontatku z ustawa. Sztuka jest
            pogodzic obowiazki zawodowe z zyciem osobistym (i w ogole miec zycie
            osobiste). Pozdrawiam.

• beatrix13 Re: Aplikacja radcowska 2008 21.04.08, 10:07
              czeka nas zatem kampania wrześniowa,
              teraz wiem , kiedy urlop wziąć ,żeby się przygotować móc
              • yaga.f Re: Aplikacja radcowska 2008 23.04.08, 22:47
                Też już wiem, kiedy wziąć urlop:

2008-04-21

Ogłoszenie dotyczące terminu egzaminów konkursowych na aplikacje:
                adwokacką, radcowską i notarialną w 2008 roku

W nawiązaniu do informacji z dnia 20 marca 2008 r. dotyczącej
                planowanego terminu egzaminów konkursowych na aplikacje adwokacką,
                radcowską i notarialną w 2008 r. Minister Sprawiedliwości informuje,
                że wstępnie termin tych egzaminów zaplanowany został na dzień 20
                września 2008 roku.
                Ogłoszenie o egzaminie konkursowym – zgodnie z art. 75 c ust. 1
                ustawy – Prawo o adwokaturze, art. 333 ust. 1 ustawy o radcach
                prawnych oraz art. 71d § 1 ustawy – Prawo o notariacie, zamieszczone
                zostanie przed dniem 30 czerwca 2008r. w dzienniku o zasięgu
                ogólnopolskim i w Biuletynie Informacji Publicznej.
    • aga43214 a czego sie uczycie????? 21.04.08, 10:34
      tzn interesuja mnie ustawy , bo kodeksy to wiadomo. Czy uczyce sie
      takich rzeczy jak: prawo budowlane bankowe, wekslowe, zamowienia
      publiczne, podatki??? no i wszystkie ustawy dotyczace prawa
      administracyjnego ;_(((
      pozdrawiam wszystkie uczace sie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka