diabel-tasmasnki 15.02.08, 09:31 No jakie są koszty posiadania dziecka. Siostra mi mówiła że opieka nad dzieckiem żłobek czy cuś to co najmniej 800zł na miesiąc. Czy to prawda? A ile pieluszki, lekarze, żarcie meble wózki itp? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rosa_de_vratislavia dowiedz się na forach o dzieciach... 15.02.08, 09:34 ...tam się często toczą takie dyskusje. Odpowiedz Link Zgłoś
mala_mee Re: chińskie najtańsze, bo ich dużo. 15.02.08, 09:55 I robione małymi chińskimi rączkami??? Odpowiedz Link Zgłoś
zwroclawianka Re: chińskie najtańsze, bo ich dużo. 15.02.08, 09:59 mala_mee napisała: > I robione małymi chińskimi rączkami??? ja tam nie wiem, jak oni się rozmnażają, czy rączkami, czy innymi elementami :) w takim tempie to chyba przez klonowanie :) ale cii, bo zaraz padną oskarżenia o niepoprawność polityczną:) Odpowiedz Link Zgłoś
mrsnice Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 09:43 moje dziecko (miesięcznie): studia; 600, angielski 350, hiszpański 300, kosmetyki: 200, polisa: 200, fitness: 200, dentysta lub lekarz lub kosmetyczka: 200, na ruchy: ok. 500. Czyli razem: 2550 zł. Jedzenia, picia, wakacji, nart, roweru, komputera etc, nie liczę. Odpowiedz Link Zgłoś
polcia85 Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 09:45 Pracować się córeczce studentce nie chce? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mala_mee Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 09:54 No to nieźle się ustawiła :))) Odpowiedz Link Zgłoś
duza-zolza Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 10:15 funny_game napisała: > MAMA???!!! Aż sie popłakałam ze śmiechu.. :)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
zwroclawianka Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 10:00 na ruchy: ok. 500. co to są ruchy za 500 zł?!?!?!?! rata za kioski ruchu? Odpowiedz Link Zgłoś
mrsnice Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 10:11 coś na kształt kieszonkowego. A do tych co zazdroszczą i piszą o jakiś pasożytach. Moje dziecko pracuje, ale mnie sprawia przyjemność, kiedy mogę płacić za jej przyjemności! Współczuję wam matek, które tej przyjemności nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 10:16 Broń się, ale nie atakuj, bo i po co? :) Przecież to Twoja sprawa, ile przeznaczasz na przyjemności Córki. Skoro Cię czyjaś opinia nie obchodzi, to po co żądlisz? Smutne jest to, że sama będąc Matką wylewasz jad na czyjeś Mamy. Co one Ci zrobiły? Co zrobiła Ci np. moja Mama, która nawet 2500 nie zarabia? Odpowiedz Link Zgłoś
zwroclawianka Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 10:30 funny_game napisała: > Broń się, ale nie atakuj, bo i po co? :) > Przecież to Twoja sprawa, ile przeznaczasz na przyjemności Córki. Skoro Cię > czyjaś opinia nie obchodzi, to po co żądlisz? > Smutne jest to, że sama będąc Matką wylewasz jad na czyjeś Mamy. Co one Ci > zrobiły? Co zrobiła Ci np. moja Mama, która nawet 2500 nie zarabia? nie jest nigdzie powiedziane, ile zarabia :) może dostaje od babci :) Odpowiedz Link Zgłoś
mrsnice Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 10:33 dzięki za radę. Już nie atakuję. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 11:13 mrsnice-Zaadoptuj mnie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ,proszeee:D Odpowiedz Link Zgłoś
polcia85 Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 10:34 Jak skończy studia, to też się będziesz dokładać? Jeśli nie, to jak da sobie radę wtedy, gdy nie będzie od razu zarabiała 10 k PLN, a do takiego standardu ją przyzwyczaisz? Odpowiedz Link Zgłoś
rosa_de_vratislavia Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 11:32 mrsnice napisała: > sprawia > przyjemność, kiedy mogę płacić za jej przyjemności! Współczuję wam > matek, które tej przyjemności nie mają. Są różne przyjemności...moi rodzice nigdy nie dawali mi pieniędzy na kosmetyczkę (mama do kosmetyczki nie chodzi...nie wpadli na to, ja też nie), ani na fitness (miałam WF na studiach, tata uprawia jogging i prace w ogrodzie...też nam nie przyszło do głowy,żeby chodzić na zajęcia w sali. Na kosmetyki do tej pory wydaję max. 50zł miesięcznie, kiedyś znacznie mniej. Swoim rodzicom nie współczuję, sobie też...po prostu żadna strona nie miała potrzeby brania ani dawania sporych sum pieniędzy. Nie dostawałam też nigdy kieszonkowego i wydawało mi się to normalne. Nigdy nie wydawało mi się,że jestem zaniedbana...tata chodził ze mną na wycieczki, rozmawiał, spędzałam z rodzicami sporo czasu.Płacili też np. za moje obozy wędrowne w liceum. Teraz sama jestem mamą dwojga dzieci i oczy szeroko otwieram, gdy czytam,że WSPÓŁCZUJESZ matkom, które nie odczuwają przyjemności z fundowania dzieciom bajerów. Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 11:37 Dokładnie tak :) Też nie chodziłam na aerobik, do kosmetyczki itd. Natomiast najmilej spędzany czas był wówczas, kiedy razem z siostrą i tatą graliśmy popołudniu kilka rundek w chińczyka - nic to nie kosztowało, a za to jestem wdzięczna, że tata miał na to czas, nawet kiedy między nim a mamą już się nie układało. I ja dziś swoich dzieci nie mam, ale zajmuje się często dziećmi mojej kuzynki i zamiast kupić im niewiadomo co, myśmy ostatnio porobili peleryny czarodziejskie z worków na śmierci i kapelusze z folii aluminiowej i bawiliśmy się w Harry'ego Pottera. Nic nie kosztowało, a było fajniej niż gdybym zabrała dzieci... uch, sama nie wiem dokąd. Odpowiedz Link Zgłoś
alessia27 Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 22:10 dobrze dobrze ja swoje tez rozpieszczam choc ma dopiero niespelna 6 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
malgosia403 Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 10:04 Współczuje pasożyta...bez komentarza Odpowiedz Link Zgłoś
diabel-tasmasnki Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 17:05 pewnie nie możesz sie doczekać by w końcu wyszła za mąż i by mąz zajmował się jej utrzymywaniem. I co nie żałujesz że masz dziecko? NIe nachodzą cię myśli co mogła byś sobie kupić gdybyś nie miała córki? Odpowiedz Link Zgłoś
kalina.tt Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 18:37 mrsnice napisała: > moje dziecko (miesięcznie): studia; 600, angielski 350, hiszpański > 300, Hehe, tak to jest jak ma się kasę, aspiracje i tępe dziecko, które nie jest w stanie nauczyć się samo języka :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 18:51 A ty sie sama jakiegos nauczylas? Odpowiedz Link Zgłoś
alessia27 Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 22:12 hehe dobre dobre ale tepa to chaby ty tutaj jestes jak sie mozna samemu nauczyc obcego jezyka ??? Odpowiedz Link Zgłoś
liselle Re: Ile kosztuje dziecko 16.02.08, 15:26 Oczywiście, że można :) Sama jestem najlepszym przykładem :) Angielski (teraz pracuję jako tłumacz pisemny dla kilku duzych firm w Warszawie) i hiszpański (jeszcze w trakcie szlifowania) Są ludzie, którym tego typu rzeczy nie sprawiają trudności. Inni z kolei są świetnymi matematykami, fizykami czy chemikami :) Ja mam zdolności lingwistyczne. A Pani, która z lubością wydaje pieniądze na dziecko, ma do tego święte prawo. I wcale nie oznacza to, że jej córka to pasożyt. Może równie chętnie i z przyjemnością obdarowuje swoją mamę. :) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 18:49 > moje dziecko (miesięcznie): studia; 600, angielski 350, hiszpański > 300, kosmetyki: 200, polisa: 200, fitness: 200, dentysta lub lekarz > lub kosmetyczka: 200, na ruchy: ok. 500. Czyli razem: 2550 zł. > Jedzenia, picia, wakacji, nart, roweru, komputera etc, nie liczę. Do diaska, ja az tyle na studiach nie kosztowalam. Dorabialam mocno i dostawalam stypendia. Ale za to oskubywalam biedna Mamusie powaznie przy roznych kryzysowych sytuacjach - konieczny remont mieszkania, wyjazd na erasmusowe stypendium, do ktorego trzeba bylo niezle dokladac, i takie tam. Dzis staram sie odwdzieczac za to :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ktosiaczek Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 19:53 mrsnice napisała: (...) W temacie jest pytanie o dziecko. Nie o dorosłe córki, na które, w przeciwieństwie do dzieci, nie ma obowiązku ich utrzymywania, a jeśli dostają pieniądze jest to jedynie wynik dobrej woli rodzica. Odpowiedz Link Zgłoś
alessia27 Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 22:09 hehe dobra odpowiedz :)) dzieci to skarbonka bez dna.Znam to ojjjj dobrze to zanm Odpowiedz Link Zgłoś
dzikoozka Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 10:11 Naprawdę chcesz wiedzieć??? Serio? To uważaj: Opiekunka 800? zapomnij, nie w Warszawie, może gdzieś na Mazurach, w 2003 płaciłam 900-1000 za 9-10h dziennie i to było mało, same pieluchy wychodziły 200zeta na mc, mleko było produkcji włąsnej ale po roku już chyba ze 100 mc, a ciuchy? a jak choruje? lekarze, lekarstwa... kupa , kupa kasy... Odpowiedz Link Zgłoś
mrsnice Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 10:17 Teraz nastaw się na atak. Małolaty ze wsi zazdroszczą, kiedy normalne matki wydają pieniądze na swoje dzieci. Śmiać mi się chce, jak tu atakują. Biedaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikoozka Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 10:29 Czytałam akurat Twoją wypowiedź, masz córkę studentkę i niczego jej nie brakuje :) Ty masz szczęście, ze Cie stać na zapewnienie dziecku dobrego wyksztalcenia i innych przyjemnności, ona jest szczęściara, ze ma taka sytuację, mam nadzieję, że jest wdzieczną córką. Problem nie leży w tym, że rodzice wydaja na dzieci krocie, kontrowersje budzi raczej skojarzenie tego z "rozpieszczaniem" młodego człowieka i nie przyzwyczajeniem do samodzielności finansowej, żeby dorosłe dziecko liczyło juz na siebie a nie tylko na mamę i tatę. Myslę, ze to właśnie Ci zarzucano. Ale skoro nie masz poczucia, ze wychowujesz niezaradne kobieciątko z "dmiema lewymi rączkami" to wszystko jest OK, moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 10:33 To nie chodzi o wydawanie pieniędzy. Masz szczęście i twoja córka przede wszystkim ma szczęście. Ja też studiuję, a pracuję, a że studiuję dziennie, bo za studia zaoczne w życiu bym nie mogła zapłacić, to wiadomo jak taka praca wygląda. Od mamy dostaję 350 zł, bo tyle może mi dać, za to w całości pokrywam koszty mieszkania. A na resztę muszę zapracować. Mam nadzieję, że twoje dziecko docenia co ma. Odpowiedz Link Zgłoś
mrsnice Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 10:48 to nie szczęście. To ciężka praca i lata nauki. Tak, córka to bardzo docenia, inaczej nie pomagałabym jej aż tak. Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 10:53 Tylko wiesz co... Ja mam jedną wątpliwość. Przeznaczasz na nią tyle, ile niejeden człowiek po studiach nie zarobi. Czy ona będzie na to przygotowana, że po studiach będzie musiała pracować i może nie dostać 2 tysiące na łapę, i że może będzie trzeba czasem kupić tańsze kosmetyki albo w tym miesiącu odpuścić sobie kosmetyczkę? Czy masz zamiar i po studiach jej dokładać do budżetu? Odpowiedz Link Zgłoś
polcia85 Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 10:35 Żałosny jest ten Twój post. Zakompleksienie czuć na kilometr. Odpowiedz Link Zgłoś
midnight.poison Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 10:48 Zle robisz mrsnice. Oboje z mezem jestesmy bogatymi przedsiebiorcami. Mamy dwojke dzieci, ktorym moglibysmy dac wszystko, ale nie postepujemy tak. Chcemy nauczyc dzieci szacunku dla pieniedzy oraz przedsiebiorczosci i kreatywnosci, ktorymi sami jestesmy z mezem obdarzeni. Nigdy nie rozpieszczalismy naszych dzieci. Juz niedlugo oboje zaczna pracowac w naszej firmie. Mamy nadzieje, ze oprocz tego, ze odziedzicza po nas fortune, to dodatkowo wlasym wysilkiem, wlasna praca, ja podwoja. Odpowiedz Link Zgłoś
mrsnice Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 10:57 każdy ma swoje racje. Ty masz męża, który podejrzewam jest głównym motorem waszego bogactwa. Ja mimo, że mam męża, całe życie sama utrzymuję siebie i swoje dziecko. Nie jestem bogata i nie oczekuję, że moje dziecko będzie. Ot po prostu uważam, że moje dziecko na to zasługuje. Acha, i moja córka pracuje (oczywiście dorywczo) od kiedy miała 15 lat. W wakacje jako hostessa, zbierała też truskawki, obecnie dorabia w sporej firmie. Nie uważam, żebym zrobiła jakikolwiek błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
blue_monique Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 11:11 > każdy ma swoje racje. Ty masz męża, który podejrzewam jest głównym > motorem waszego bogactwa. Ja mimo, że mam męża, całe życie sama > utrzymuję siebie i swoje dziecko. Nie jestem bogata i nie oczekuję, > że moje dziecko będzie. Czemu zakładasz, że to mąż naszej forumowej koleżanki jest "motorem" przedsiębiorstwa?! Na jakiej podstawie? I jeszcze mam pytanie - skoro nie jesteś bogata, a tyle kasy przeznaczasz na córkę, to ile zostaje dla Ciebie?! Biedni ci moi chłopcy, oj biedni - mamusia (czyli ja) też lubi się ładnie ubrać i kupić fajny kosmetyk - nie przeznacza połowy pensji na zabawki :((( Ciekawe czy wypomną mi to w przyszłości... Odpowiedz Link Zgłoś
mnop2 Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 11:13 blue_monique napisała: > > każdy ma swoje racje. Ty masz męża, który podejrzewam jest głównym > > motorem waszego bogactwa. Ja mimo, że mam męża, całe życie sama > > utrzymuję siebie i swoje dziecko. Nie jestem bogata i nie oczekuję, > > że moje dziecko będzie. > > > Czemu zakładasz, że to mąż naszej forumowej koleżanki jest "motorem" > przedsiębiorstwa?! Na jakiej podstawie? > I jeszcze mam pytanie - skoro nie jesteś bogata, a tyle kasy przeznaczasz na > córkę, to ile zostaje dla Ciebie?! > Biedni ci moi chłopcy, oj biedni - mamusia (czyli ja) też lubi się ładnie ubrać > i kupić fajny kosmetyk - nie przeznacza połowy pensji na zabawki : ((( Ciekawe > czy wypomną mi to w przyszłości... Ty uważaj, bo cię kiedyś oddadzą do domu starców za te kremy! Odpowiedz Link Zgłoś
dzikoozka Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 11:30 Ooo mnie też moje dziecko nie wybaczy... zamiast nuxe mogło byc lego ;DD Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 11:38 Tak, ja do dzis nie mogę mamie darować, że nie miałam oryginalnej Barbie, blondynki z niebieskimi oczami, tylko kupili mi jakąś rudą podróbę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mnop2 Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 11:46 i możesz dzięki temu popsuć każdą uroczystość rodzinną! Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 11:47 Mówiąc, że miałam trudne dzieciństwo, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina.tt Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 18:33 mrsnice napisała: > Teraz nastaw się na atak. Małolaty ze wsi zazdroszczą, kiedy > normalne matki wydają pieniądze na swoje dzieci. Śmiać mi się chce, > jak tu atakują. Biedaczki. No i tu potwierdza się, że pieniądze szczęścia nie dają. 'Baba' przy kasie a kwasu i goryczy w niej tyle jakby mieszkała pod mostem. Odpowiedz Link Zgłoś
diabel-tasmasnki Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 17:07 i co uważasz że warto było mieć dziecko skoro to takie kosztowne? z tego co piszesz to wnioskuje że dziecko to kiepski interes jest. Odpowiedz Link Zgłoś
marzennigdydosc Re: Ile kosztuje dziecko 17.02.08, 21:18 Dziecko to nie interes to inwestycja. Najlepsza jaką w życiu można podjać. Odpowiedz Link Zgłoś
mnop2 Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 10:36 diabel-tasmasnki napisał: > No jakie są koszty posiadania dziecka. Siostra mi mówiła że opieka nad > dzieckiem żłobek czy cuś to co najmniej 800zł na miesiąc. Czy to prawda? A > ile pieluszki, lekarze, żarcie meble wózki itp? Licząc globalnie 1 dziecko= 1 willa full wypas w najdroższej dzielnicy Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 11:15 mnop2 napisała: > diabel-tasmasnki napisał: > > > No jakie są koszty posiadania dziecka. Siostra mi mówiła że opieka > nad > > dzieckiem żłobek czy cuś to co najmniej 800zł na miesiąc. Czy to > prawda? A > > ile pieluszki, lekarze, żarcie meble wózki itp? > > Licząc globalnie > 1 dziecko= 1 willa full wypas w najdroższej dzielnicy W jakim mieście?;) Odpowiedz Link Zgłoś
ronnie_ik Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 11:33 moim zdaniem to jest głupie pytanie ... odczuwam pewien niesmak czytając takie gupie pytania ! Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 11:39 A co konretnie jest w nim gUpiego, drogi gUpiku? Odpowiedz Link Zgłoś
szonik1 Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 17:24 Każdy wydaje na dziecko tyle, ile może i nie rozumiem trochę ataków np na mrsnice.Ja mogłam mieć dużo i miałam,bo nasza rodzina mogła sobie na kilka rzeczy pozwolić,ale wcale to nie znaczy,że wyrosłam na osobę nie znającą wartości pieniądza i żerującą na harujących rodzicach.Nie chodzi chyba o to,ile sie wydaje na dziecko,tylko jakiego człowieka sie wychowuje.Dlaczego moja mama nie miała mi dać na kosmetyczkę,jak sama do niej regularnie chodziła?Dlaczego nie mogłabym jeździć konno,jeśli to było moje marzenie dzieciństwa i rodzicie wiedzieli,ze wtedy byłam najszczęśliwsza i nawet w ulewę wybierałam sie autobusem za miasto do szkółki jeździeckiej? Uczyłam sie dobrze,nie sprawiałam kłopotów,nic nie wymuszałam. Od ok 23 roku życia staram się utrzymywać sama nie wstydząc sie (na studiach np)najprostszych prac typu prace porządkowe w ogrodzie itp. Więc nie zawsze jest tak,że rodzice poprzez pieniądze rozpieszczają swoje dzieci i tworzą z nich kaleki ekonomiczne. Teraz jak nie mam na kosmetyczkę, to po prostu do niej nie idę i nie robię z tego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
diabel-tasmasnki Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 17:32 > Nie chodzi chyba o to,ile > sie wydaje na dziecko,tylko jakiego człowieka sie wychowuje. nie mnie chodzi o to ile sie wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 18:26 dużo sie wydaje :) zawsze.. ale kolega mówi że już np na V z kolei to sie mniej wydaje... człowiek ma zapas w dzieciach i tak nie inwestuje w nowe jak ten co ma jedno czy dwoje. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kalina.tt Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 18:35 Moje dzieci chodzą na angielski, hiszpański i francuski. Wydaję na to 2400 miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
diabel-tasmasnki Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 18:42 są takie tępe czy przesadnie ambitne ? Odpowiedz Link Zgłoś
diabel-tasmasnki Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 18:54 Zdecydowanie więcej niż piesek. To zupełnie nieopłacalny interes. Padły kwoty od ~1500 - 2500+. przy takich kosztach facetowi bardziej sie opłaca chodzić do burdelu niż zakładać rodzinę i mieć sex za "free". Jak pie.. takie free co mnie 2500 miesięcznie kosztować będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 19:00 ale dolicz jeszcze że po paru latach można smarkacza po piwo wysłac rano... albo żeby smieci wyrzucił. To dodatkowy zysk - musisz doliczyc Odpowiedz Link Zgłoś
diabel-tasmasnki Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 19:13 > ale dolicz jeszcze że po paru latach można smarkacza po piwo wysłac rano... > albo żeby smieci wyrzucił. i za to zedrze z człowieka taka marżę że taniej wyjdzie zamowić z dowozem z Australii Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 19:24 Patrzysz krótkoterminowo. Jak chłopak to za nastepne 10 lat bedziesz sie miał z kim napic piwa... i to on je przyniesie i po nastepne skoczy jak sie skończa. A jak dziewczyna to bedzie koleżanki licealistki przyprowadzać... Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 19:05 Opiekunka w Warszawie na tzw. pełny etat to ok. 1200 zł chyba, że wolisz prywatny żłobek - od 900 zł wzwyż. Na publiczne nie licz, bo jest ich zbyt mało i ogromne kolejki. Pieluchy + chusteczki = 200 zł miesięcznie. Mleko modyfikowane koło 100 zł miesięcznie jeśli pani nie karmi naturalnie. Ciuchy najtaniej, bo niemowlak może mieć używane. Buty typu półbuty dla chodzącego dziecka - od 100 zł (takie porządne a nie z tesco). Odpowiedz Link Zgłoś
eleni80 Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 19:06 dobrze, że podsumowałeś wątek, bo nie chciało mi się wszystkich odpowiedzi czytać ;) ale zakładając, że żona zarabia te 1500-2500 to cała Twoja pensja jest nienaruszona ;) hmm o kurcze kobiecie to dopiero nie opłaca się mieć dziecka ;] Odpowiedz Link Zgłoś
diabel-tasmasnki Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 19:11 kobieta to swoją kase wyda na kosmetyki, ciuchy, fryzjera i te wku..ające pluszaki co je do klapy od kibla będzie przywiązywać Odpowiedz Link Zgłoś
prom_do_szwecji Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 19:56 jakie pluszaki do kibla? Odpowiedz Link Zgłoś
eleni80 Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 20:09 prom_do_szwecji napisała: > jakie pluszaki do kibla? no takie dodatki do dywaników łazienkowych ;) jest takie coś na sedes ;] Odpowiedz Link Zgłoś
prom_do_szwecji Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 20:14 o kurcze to się jeszcze takich upiększeń uzywa? Skoro za 100 zł mozna mieć fajna deskę do kibelka z muszelkami albo drutem kolczastym Odpowiedz Link Zgłoś
eleni80 Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 20:23 nie wiem czy się jeszcze używa, moja ciotka miała coś takiego 15 lat temu, nie wiem czy jeszcze ma... ALE deska z muszelkami??? drutem kolczastym??? ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
prom_do_szwecji Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 20:24 można mieć z zatopionymi w zywicy żółtymi kaczuszkami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
eleni80 Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 20:32 no dobra, kaczuszki, muszelki zrozumiem... ale drut kolczasty? :] Odpowiedz Link Zgłoś
prom_do_szwecji Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 20:41 widziałam też z zyletkami Odpowiedz Link Zgłoś
mnop2 Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 21:13 Boskie! ha ha ha! moje pierwsze kliknięcie na forum i już mam dobry humor! Odpowiedz Link Zgłoś
eleni80 Re: Ile kosztuje dziecko 18.02.08, 00:23 no można tu sobie humora poprawić ;P Odpowiedz Link Zgłoś
tiuia Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 21:56 Hmm hmmm... Mój syn nie kosztuje za wiele. Chodzi do żłoba, więc niania odpada. Pieluchy, ubrania, jedzenie słoikowe i mleko zamykają się w... 500pln? No, może 1000pln, ale na pewno nie więcej:) Odpowiedz Link Zgłoś
alessia27 Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 22:05 dziecko kosztuje nie tylko pieniadze ale i duzo czasu cierpliwosci i wiele wiele milosci. Jezeli chodzi o pieniadze to zalezy od dziecka moje kosztuje mnie za duzo :D kupuje mu wszystko co chce...nie potrafie odmowic mam jednego synusia 6 lat i go rozpieszczam. Mysle ze 800 to dobra suma na miesiac Odpowiedz Link Zgłoś
tiuia Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 22:29 Tego, że poświęcam mój czas, cierpliwości i miłości nie wliczam w koszta:) Odpowiedz Link Zgłoś
burza4 Re: Ile kosztuje dziecko 17.02.08, 15:58 tiuia napisała: > Hmm hmmm... Mój syn nie kosztuje za wiele. Chodzi do żłoba, więc niania odpada. > Pieluchy, ubrania, jedzenie słoikowe i mleko zamykają się w... 500pln? No, moż> e 1000pln, ale na pewno nie więcej:) hmm, a inne koszty? czynszu za dziecko nie płacisz, prania nie robisz, prądu nie zużywasz? do lekarza też nie chodzisz? Zresztą - wydatki rosną wraz z dzieckiem, państwowe przedszkole w Warszawie to koszt 400 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
tiuia Re: Ile kosztuje dziecko 17.02.08, 22:11 Pisząc 'ubrania' miałam na myśli koszty już z praniem. Nie, nie robię prania specjalnie dla Tymona. Piorę wszystkie rzeczy razem. A to, że wydatki rosną, to oczywiste. Piszę, ile kosztuje teraz moje dziecko. I zapewniam Cię - jeśli 500zł to za mało dla Ciebie, to w 1000pln na pewno zamyka się wszystko: czynsz, woda, ogrzewanie, itd, itp... Jeśli miałabym tak skrupulatnie podliczać. Aaa, jeszcze lekarz... Chodzimy do zwykłej przychodni (koszt raczej 0zł - czy może u was jest inaczej??) Poza tym w razie potrzeby możemy korzystać z Damiana - mój mąż ma tam pakiet od firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
alessia27 Re: Ile kosztuje dziecko 15.02.08, 22:07 aaa im wieksze tym drozsze jest Odpowiedz Link Zgłoś
mrsnice Re: Ile kosztuje dziecko 16.02.08, 17:38 Rodzice na dziecko wydają tyle ile chcą i mogą. Jest to sprawa indywidualna. Znam rodziców, którzy za samą szkołe płacą 60.000 pln za 10 miesięcy + wyjazdy w ciągu roku szkolnego. To jest szkoła amerykańska, chodzą tam dzieci pań i panów z tv (nie chcę wymieniac nazwisk), biznesmenów, ale też i dzieci rodziców, którzy pracują na etatach, tyle, że mają dośc wysokie pensje. Dodam, że dzieci te dodatkowo chodzą na naukę języków, na tenisa, na golfa i różne inne, drogie imprezy. Mają iphony, notebooki, super ciuchy itp. I co? Trzeba na nich od razu psy wieszac, jak tutaj co poniektórzy? Odpowiedz Link Zgłoś
grore Re: Ile kosztuje dziecko 16.02.08, 17:47 Kup psa na pewno będzie taniej !!! Odpowiedz Link Zgłoś
rumnieburak Re: Ile kosztuje dziecko 16.02.08, 23:49 Kiedyś podliczono ile kosztuje wychowanie do skończenia studiów, no i średnio wyszło 300k zł. Były to czasy kiedy za te pieniądze można było kupić takisobie domek. Jakby przyjąć że wszystko w takim samym stopniu podrożało to ok. 1mln zł ???!!!!??! ..... chyba od jutra będę zakładał po dwie gumki naraz:/ Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d nie przesadzaj... 17.02.08, 21:22 zalezy od zarobkow.. niektorzy swietniesobie radza z mniejszymi kwotami, a dla niktorych nawet 3000 to za malo. Odpowiedz Link Zgłoś