tezromantyczka 15.02.08, 14:01 Jakie rzeczy zabrać ze sobą na wyjazd na Dominikanę? W czerwcu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
selica Re: Tropiki - co zabrać ze sobą? 15.02.08, 14:04 Czemu Ty mnie dobijasz takim tematem?? Właśnie śnieg mi zaczął padać za oknem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tezromantyczka Re: Tropiki - co zabrać ze sobą? 15.02.08, 14:08 Mi też będzie padał, bo wyjazd w czerwcu dopiero. :( Chciałabym porady osoby która była na Dominikanie lub w miejscu podobnym i nie chodzi mi o oczywistości typu sandały, ale raczej o rzeczy, na które mogłabym nie wpaść, żeby zabrać. Odpowiedz Link Zgłoś
mnop2 Re: Tropiki - co zabrać ze sobą? 15.02.08, 14:16 to napisz na co już wpadłaś:) Odpowiedz Link Zgłoś
tezromantyczka Re: Tropiki - co zabrać ze sobą? 15.02.08, 14:22 Adapter do kontaktu. Odpowiedz Link Zgłoś
nutopia Re: Tropiki - co zabrać ze sobą? 15.02.08, 14:09 tezromantyczka napisała: > > Jakie rzeczy zabrać ze sobą na wyjazd na Dominikanę? W czerwcu. i już się pakujesz??? Odpowiedz Link Zgłoś
selica Re: Tropiki - co zabrać ze sobą? 15.02.08, 14:10 No zapobiegliwa dziewczyna jest :) Odpowiedz Link Zgłoś
tezromantyczka Re: Tropiki - co zabrać ze sobą? 15.02.08, 14:15 I ma chorobliwy zwyczaj szczegółowego planowania wszystkiego. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
selica Re: Tropiki - co zabrać ze sobą? 15.02.08, 14:16 Ale aż z takim wyprzedzeniem? Zastanawiałaś się nad wizytą u specjalisty? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tezromantyczka Re: Tropiki - co zabrać ze sobą? 15.02.08, 14:21 Wczoraj wpłaciłam zaliczkę, cieszę się wyjazdem, nawet jeżeli jest dopiero za 3,5 miesiąca. I z całej tej radości już teraz kupuję przewodniki i myślę o zakupach. Bardzo przepraszam za swoją naganną postawę. Odpowiedz Link Zgłoś
selica Re: Tropiki - co zabrać ze sobą? 15.02.08, 14:36 Żeby mi to było ostatni raz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nutopia Re: Tropiki - co zabrać ze sobą? 15.02.08, 14:50 selica napisała: > Żeby mi to było ostatni raz ;) bo ci sklepiem pupę! jak zaczniemy planowac to za jakieś trzy miechy się uda:) Odpowiedz Link Zgłoś
tezromantyczka Re: Tropiki - co zabrać ze sobą? 15.02.08, 14:15 Nie pakuję się. Zastanawiam się, co jest potrzebne, żeby odpowiednio wcześnie zrobić przemyślane zakupy. Odpowiedz Link Zgłoś
tezromantyczka Re: Tropiki - co zabrać ze sobą? 15.02.08, 14:21 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16&w=75744592&a=75745168 Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Tropiki - co zabrać ze sobą? 15.02.08, 14:24 Już żem doczytała. Zapytaj na forum podróżniczym. Bo z zazdrości wydrapię Ci oczy i chwycę za tapir;P Odpowiedz Link Zgłoś
tezromantyczka Re: Tropiki - co zabrać ze sobą? 15.02.08, 14:26 No ale to podróż poślubna, normalnie na takie wyjazdy mnie nie stać, więc nie zazdrość, proszę. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Tropiki - co zabrać ze sobą? 15.02.08, 14:27 tezromantyczka napisała: > więc nie zazdrość, proszę. ;-) Nie prowokuj, bo zaraz laleczkę voodoo zrobię i przyszpilę ) Odpowiedz Link Zgłoś
tezromantyczka Czy ktoś potrafi... 15.02.08, 14:23 ...udzielić konstruktywnej rady, czy wszyscy będą zadawać durne pytania o to, czy już się pakuję?! Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Czy ktoś potrafi... 15.02.08, 14:24 tezromantyczka napisała: > ...udzielić konstruktywnej rady, czy wszyscy będą zadawać durne > pytania o to, czy już się pakuję?! Najpierw się chwali, a potem jeszcze narzeka ;DDD Odpowiedz Link Zgłoś
wbita_w_jego_cien Ja potrafie ;) 15.02.08, 14:27 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=193 Odpowiedz Link Zgłoś
tezromantyczka Re: Ja potrafie ;) 15.02.08, 14:28 A zauważyłaś, jaka tam jest mała aktywność? Sądziłam, że tu tez ktoś coś będzie wiedział. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
tezromantyczka Re: Czy ktoś potrafi... 15.02.08, 14:28 Nie chwalę się, co to za chwalenie, jak jest się praktycznie anonimowym. ;-) Każdy może napisać, że co tydzień lata do Honolulu i nikt tego nie sprawdzi. Słaba frajda z takiego chwalenia. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mnop2 Re: Tropiki - co zabrać ze sobą? 15.02.08, 14:36 Wy to jednak litości nie macie!) Odpowiedz Link Zgłoś
selica Re: Tropiki - co zabrać ze sobą? 15.02.08, 14:39 A dziwisz się, nie dość, że starej, niedogrzanej pannie przywalasz wiadomość, że jedziesz na Dominkanę, to jeszcze potem dobijasz informacją, że to podróż poślubna :P Odpowiedz Link Zgłoś
mnop2 Re: Tropiki - co zabrać ze sobą? 15.02.08, 14:42 selica napisała: > A dziwisz się, nie dość, że starej, niedogrzanej pannie przywalasz wiadomość, ż > e > jedziesz na Dominkanę, to jeszcze potem dobijasz informacją, że to podróż > poślubna :P Taak, trzeba do czerwca skasować Dominikanę z globusa! Odpowiedz Link Zgłoś
selica Re: Tropiki - co zabrać ze sobą? 15.02.08, 14:58 Tylko co zrobić z tymi wszystkimi bezdomnymi Dominikańczykami? Ja mogę przygarnąć kilkoro dzieci płci męskiej w wieku 30 - 40 lat :P Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Tropiki - co zabrać ze sobą? 16.02.08, 09:59 funny_game napisała: > Laptoka :) > ale po co????? Odpowiedz Link Zgłoś
frying.pan Re: Tropiki - co zabrać ze sobą? 15.02.08, 15:31 Oczywiscie musisz mieć paszport, ubezpieczenie, wize (ale to załatwia się przez biuro podróży zazwyczaj), zrób też konieczne szczepionki (jezeli jakieś są wymagane), walute wymień jeszcze w Polsce - to taka podstawa;) Natomiast z takich spraw, które mi przychodzą do glowy, a na jakie może Ty nie wpadłaś, to poradzę Ci jedno. Załatw sobie wczesniej recepte u lekarza na dobry, wszechstronny antybiotyk o sobie wykup, bo za granicą takie rzeczy często są bardzo drogie, a nigdy nie można przewidzieć jakiejś glupiej anginy, czy zapalenia pęcherza (to najczęstsza choroba u świeżych mężatek). Może weźcie ze sobą też coś na biegunkę/niestrawność, bo trochę może minąć zanim przywykniecie do tamtejszej kuchni. Kiedyś pojechalam ze znajomymi do pewnego egzotycznego kraju i pierwszy dzień wszyscy przeleżeli w pokojach, bo kolacja podziałała piorunująco;) Skoro ma być upał, to oczywiście konieczny będzie krem z wysokim filtrem i okrycie na głowę. Tak poza tym, to chyba nie ma co szaleć z bagażami, bo pewnie będziecie mieszkać w hotelu z kilkoma gwiazdami;) a w takich hotelach zwykle wszystko jest: podstawowe kosmetyki, ręczniki, wszystko swieze i pachnące, a za hotelem czeka basen, korty tenisowe i takie tam;) Fajnie, że już planujesz - dobrze wczesniej sie zorientować, co będziecie chcieli zobaczyć (no chyba, że marzy Ci się wyłącznie leżenie plackiem i opalanie:P). Ja też w tym roku wyruszam w tropiki, chociaż nie zdradzę dokąd (Dominikana jest narazie poza zasięgiem mojej kieszeni:/). Mam nadzieje, że Wasz ślub będzie cudny i podróż się uda. Fajnie Wam - też zazdroszczę, ale tak pozytywnie;) Odpowiedz Link Zgłoś
conena moskitierę na łóżko 15.02.08, 15:38 obroni Cię przed ukąszeniem tygrysa, która są nieco upierdliwe a podobno w tropikach powszechne. źródło mojej wiedzy: pl.youtube.com/watch?v=LCkFhafk26A Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Tropiki - co zabrać ze sobą? 15.02.08, 18:21 Najlepiej wejdź na strone MSZ i zobacz czy są wymagane jakies szczepienia oraz czy jest tam malaria (nie wiem -strzelam), niektóre szczepienia robi sie pare miesięcy wczesniej ale mają sens jak zamierzasz opuszczac hotel i szwędać sie po dziczy. Jesli nie to nie zawracaj sobie głowy i nie wydawaj niepotrzebnie tysiaca czy dwóch na szczepionki. Weź troche drobnych w $ (5,10 i może i 1)nale troche bo wbrew pozorom tam są bankomaty i mozna płacic kartą. Co do reszty to nie wiem bo resztą zajmuje sie zawsze dzien przed :) Odpowiedz Link Zgłoś
van_norden Re: Tropiki - co zabrać ze sobą? 15.02.08, 18:51 Laremid. I coś ze zdjęciem. A serio, to proponuję lekturę: wwwn.cdc.gov/travel/destinationDominicanRepublic.aspx Odpowiedz Link Zgłoś
mary_an Re: Tropiki - co zabrać ze sobą? 15.02.08, 19:01 Nie martw sie, w miejscach jak Dominikana mysla tylko o turystach, nawet jakbys nie zabrala ze soba NIC to wszystko mozesz sobie kupic w jakims przyhotelowym sklepiku. Zreszta nie ma jakis specjalnych rzeczy, o ktorych trzeba pamietac, przeciez jedziesz do hotelu!!! Ja ostatnio jezdzilam z plecakiem po Chinach, tez niczego specjalnego nie wzielam oprocz rozmowek, ktore okazaly sie calkiem przydatne :) Teraz chcialabym pojechac tez z plecakiem do Am. Poludniowej i tez mysle, ze oprocz rozmowek nic specjalnego nie potrzeba. No moze poza lekami, chociaz w Chinach bylam chora i udalo mi sie kupic jakies specyfiki w aptece, ktore mi pomogly, ale jednak czuje sie pewniej majac w torbie swojska aspiryne i tabletki na bol gardla, niz pic smierdzace blotko z nadzieja, ze naprawde jest to specyfik na kaszel a nie woda z kaluzy. Tak w ogole to polecam strone: www.tuitam.pl/noweokno.php?url=http://www.tuitam.pl/check_lista.html&lnkId=536&fLinkId=0 zawsze sie z nia pakuje i jeszcze nigdy nic nie zapomnialam. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Tropiki - co zabrać ze sobą? 15.02.08, 20:34 Coś na biegunkę. Jeśli chodzi o tzw. "biegunkę podróżnych" tudzież "zemstę faraona/ Montezumy/ proroka" to polskie specyfiki typu Laremid/ Loperamid czy Nifuroksazyd działają b. kiepsko. Są na to lokalne specyfiki, w Egipcie np. Antinal, nie wiem czy na Dominikanie są. Wiem natomiast na 100% i przetestowałam dwukrotnie na sobie, że świetnie na to działa antybiotyk azytromycyna (mimo że normalnie podaje się ją na infekcje ukł. oddechowego i płciowego), u nas dostępny pod nazwą handlową Azimycin, w Grecji np. Zithromax, w innych krajach pewnie też jest, wystarczy że powiesz albo napiszesz na kartce "azithromycin" i każdy farmaceuta powinien wiedzieć co to jest. Pewnie na miejscu podadzą Ci jakiś inny lek, ale problem może być taki, że biegunka zacznie się dopiero jak wrócisz do Polski - i polscy lekarze nie wiedzą jak to leczyć. Azytromycyna to 3 tabletki, które bierzesz przez 3 kolejne dni o tej samej porze, działa już 2-3 godziny po wzięciu pierwszej tabletki. Odpowiedz Link Zgłoś
daniellap Re: Tropiki - co zabrać ze sobą? 04.04.08, 15:45 Nieprawdą jest, że nifuroksazyd działa kiepsko. Wspomniany przez ciebie Antinal to jest dokładnie to samo tylko jedna tabletka antinalu ma 2 razy większą dawkę niż jednak tabletka naszego nifuroksazydu. Wniosek? Brać dwukrotnie większa dawkę i wyjdzie na to samo. Tu można przeczytać więcej na ten temat: eturystyka.org/forum/Itemid,38/func,view/id,451/catid,23/ Odpowiedz Link Zgłoś
eleni80 Re: Tropiki - co zabrać ze sobą? 15.02.08, 23:49 bawełniane przewiewne ubranie, wysoki filtr, nakrycie głowy to podstawa gdziekolwiek się jedzie czytaj dużo przewodników na Dominikanie może ci się przydać przejściówka, jeśli zamierzasz używać jakiegoś sprzętu (suszarka, ładowarka) Napięcie w sieci wynosi 110 V. Odpowiedz Link Zgłoś
anisia25 Re: Tropiki - co zabrać ze sobą? 16.02.08, 08:54 Parasol, czerwiec to mokry miesiac na Dominikanie. A wiesz jak potrafi lac w tropikach :/ Odpowiedz Link Zgłoś
virgo7771 Re: Tropiki - co zabrać ze sobą? 16.02.08, 09:50 odżywkę do włosów- w niektórych hotelach jest taka woda, że b. ciężko rozczesać włosy po myciu Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Tropiki - co zabrać ze sobą? 16.02.08, 10:01 anisia25 napisała: > Parasol, czerwiec to mokry miesiac na Dominikanie. A wiesz jak > potrafi lac w tropikach :/ dobrze, ze to podroz poslubna, bo inaczej by sie mozna bylo zaplakac:leciec tyle tys km po to zeby ulewe miec:-DDD Odpowiedz Link Zgłoś
kreola4 Polskie tropiki. 16.02.08, 10:06 Chyba tylko Polacy lataja w lecie w tropiki :). Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Polskie tropiki. 16.02.08, 10:07 kreola4 napisał: > Chyba tylko Polacy lataja w lecie w tropiki :). pewnie byla niska cena ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
kreola4 Re: Polskie tropiki. 16.02.08, 10:11 Na pewno :). W lecie tropiki zapycha sie Polakami. Wszyscy inni lataja tam w zimie. Ma sie wowczas dwa lata. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Tropiki - co zabrać ze sobą? 16.02.08, 10:06 czy zanim wykupilas wyjazd to sprawdzilas jaka w tym czasie jest tam pogoda? Przeczytaj dokladnie jaki zakres ubezpieczenia masz na polisie z biura podrozy-czesto jest to podstawowe ubezpieczenie,ktore np.nie obejmuje uszkodzenia bagazu, itd. Sugeruje kupic swoja polise z takim zakresem jaki Cie interesuje.Czytanie kazdej polisy zacznij od OWU (Ogolne Warunki Ubezpieczenia) do paragrafu mowiacego o wylaczeniach czyli za co ubezpieczyciel nie odpowiada. www.dominikana.pl/ dominikanagestor.republika.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
znowuwzyciuminiewyszlo Re: Tropiki - co zabrać ze sobą? 04.04.08, 15:47 ja to sie nie znam, ale moja przyjaciolka wrocila z Dominikany z pierscionkiem zareczynowym, wiec uwazaj :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dorotab30 Re: Tropiki - co zabrać ze sobą? 04.04.08, 16:00 Coś na moskity/ komary. ja byłam na przełomie czerwca i lipca i zarówno na Punta Cana jak i Puero Plata potrafiły nieźle dokuczyć. To już było, ale jeśli masz ulubioną suszarkę to koniecznie adaptor:) parasola nie bierz, deszcze padają codziennie ale są bardzo przyjemne:) rzeczywiście jakiś antybiotyk, coś na gardło bo czasem reaguje na zmianę klimatu, tabletki na wątrobę:) bo trudno oprzeć się tym pysznym drinkom no i dobry humor:) A i do samolotu skarpetki, bo zimno jest czasem, coś do czytania, albo co tam lubisz robić w wolnym czasie. Czas w samolocie się trochę dłuży... ale zazdroszczę!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dzika.orchidea Re: Tropiki - co zabrać ze sobą? 04.04.08, 16:46 Tez wybieram sie na Karaiby i biore to co zawsze kiedy lece w tropiki.Podstawa to krem z naprawde wysokim filtrem spf+40 i wzwyz co najmniej dwa opakowania.Najlepiej sprawdza sie+50 jesli nie chcesz sie poparzyc. = Odpowiedz Link Zgłoś
nekomimimode Re: Tropiki - co zabrać ze sobą? 04.04.08, 17:21 bez futra ani rusz Odpowiedz Link Zgłoś