takasobiefajnababka 18.02.08, 13:36 Czy ktoś ma jakiś skuteczny sposób na pozbycie się mega lęku przed wystąpieniami publicznymi?? Własnie spieprzyłam sprawe przez to, że mnie kompletnie zatyka jak mam coś powiedzieć publicznie ://// Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trypel Re: moja mega fobia :/ 18.02.08, 13:41 wystepować, wystepować... na siłe. Sama dla siebie. Specjalnie. Im wiecej Ci strach dławi i im bardziej sie potem oblewasz to tym bardziej sie staraj wtedy wystapic. To szybko mija jak sie przełamiesz :) a potem każdy wystep to udowodnienie samemu sobie jaka ze mne zajebista osoba bez lęków Odpowiedz Link Zgłoś
takasobiefajnababka Re: moja mega fobia :/ 18.02.08, 13:55 No wiem, że to jedyny sposób, ale ciężko jest oj ciężko, kompletnie mnie zatyka i zapominam co mam mówić. A wykonuję zawód, w którym często będę musiała się zmagać z tą moją fobią (jestem prawnikiem) Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: moja mega fobia :/ 18.02.08, 14:14 tylko perfekcyjne przygotowanie do wystąpienia: tekst na pamięć, ściągawka malusieńka z punktami, o których masz mówić, superwygląd, tak, byś nie miała sobie nic do zarzucenia i go! Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: moja mega fobia :/ 18.02.08, 14:16 zdecydowanie sie nie zgadzam - wkuwanie tekstu na pamięc powoduje ze jedna osoba z audytorium moze nam zepsuc cały misterny plan jednym pytaniem i przerwaniem wątku. Masz znać temat i miec punkty z waznymi tematami. Reszta nalezy do Ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
takasobiefajnababka Re: moja mega fobia :/ 18.02.08, 14:21 No własnie na sali sądowej trudno przewidzieć co się wydarzy, a może duuużo.. Takich sytuacji najbardziej się boję.. może powinnam wybrac się do psychologa.. Odpowiedz Link Zgłoś
znowuwzyciuminiewyszlo Re: moja mega fobia :/ 18.02.08, 14:50 Mialam 2 miesiace temu swietne warsztaty na temat wystepow publicznych, sprobuj moze cos takiego znalezc w swojej okolicy i sie zapisac? Wazne, zeby trafic na ciekawego i kompetentnego prowadzacego. Na koniec musielismy wystepowac przed cala grupa, bylismy nagrywani na video, a potem pani nam po kolei wytykala na co zwracac uwage. Szczerze polecam cos takiego choc przyznaje, ze bylo to dosc stresujace doswiadczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
takasobiefajnababka Re: moja mega fobia :/ 18.02.08, 14:55 Dzięki, super rada, na pewno spróbuję skorzystać z warsztatów tego typu :) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
dr.verte Re: moja mega fobia :/ 18.02.08, 19:11 jeśli rzadko musisz występować to może jakiś proch przed bylby pewnym wyjściem Odpowiedz Link Zgłoś
takasobiefajnababka Re: moja mega fobia :/ 18.02.08, 21:05 brałam, ale otumania i nie likwiduje lęku :( Odpowiedz Link Zgłoś
takasobiefajnababka Re: moja mega fobia :/ 19.02.08, 09:54 A jutro kolejne wystąpienie mnie czeka i już jestem chora.. :(( Zaczynam myśleć o zmianie zawodu..;/ Odpowiedz Link Zgłoś
modliszka24 Re: moja mega fobia :/ 19.02.08, 19:30 co druga ma to samo i ja też bardzo się boję unikam tego jak ognia i nic przez tyle lat nie zrobiłam to musi samo jakoś przejść Odpowiedz Link Zgłoś
prom_do_szwecji Re: moja mega fobia :/ 19.02.08, 19:33 przyzwyczaisz sie. Ja jestem strasznie niesmiała a jestem dziennikarzem. Dziś mam tak, ze w pracy załatwie wszystko, spray prywatne odkładam w nieskończoność, bo mnie jakiś głupi lek paraliżuje Odpowiedz Link Zgłoś
dita.von.teese Re: moja mega fobia :/ 19.02.08, 19:42 strach przed wystapieniami, referatami itp...skads to niestety znam. Moze rzeczywiscie wybierz sie do psychologa, jesli jest to paralizujace. Moze jakas technika wizualizacji/relaksacji by pomogla? Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: moja mega fobia :/ 19.02.08, 19:46 Sa kursy prezentacji.. ostatnio robilem takie organizowany przez Microsoft dla trenerow... swietna rzecz.. Odpowiedz Link Zgłoś
prom_do_szwecji Re: moja mega fobia :/ 19.02.08, 19:47 mnie się wydaje, że na fobię, to kurs prezentacji nie pomoże. Tylko lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: moja mega fobia :/ 19.02.08, 19:59 Cos mi sie wydaje, ze autorka myli fobie ze strachem, inaczej zwanym, trema Odpowiedz Link Zgłoś
prom_do_szwecji Re: moja mega fobia :/ 19.02.08, 21:51 tak czy siak lekarz nie zaszkodzi Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: moja mega fobia :/ 20.02.08, 12:53 Bez przesady.. nie trzeba latac ze wszystkim do lekarza... Zreszta wieczorem sie dowiemy jak poszlo autorce.. Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: moja mega fobia :/ 19.02.08, 19:44 sam mialem taka fobie.. pewnego razu zostalem zmuszony do zrobienia prezentacji przed ponad setka ludzi i nagle fobia przeszla jak reka odjal.. nie bede ukrywal, ze swietne recenzje po prezentacji, pomogly mi w zwalczeniu strachu Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: terapia szokowa?:] 19.02.08, 20:00 Dokladnie.. oczywiscie, moglo sie okazac, ze nie nadaje sie na takie rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś
takasobiefajnababka Re: moja mega fobia :/ 19.02.08, 21:04 W zasadzie analizując moje lęki dochodzę do wniosku, że to nie sam fakt przemawiania przed publiką mnie paraliżuje, ale strach przed ośmieszeniem się, palnięciem głupoty, zagubieniem i zrobieniem z siebie totalnej kretynki.. :/ W zasadzie to takie błędne koło.. Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: moja mega fobia :/ 19.02.08, 21:07 Zwykla trema i nic wiecej.. Mozna sobie z tym spokojnie poradzic.. Jelsi nosisz piersionki to uloz dlonie tak aby z dalaka wygladaly na nieruchome, a Ty bedziesz mogla ugniatac pierscionek.. to pomaga, pij w czasie prezentacji zimna herbate.. jest slodka ale nie ma gazu. Trema (czyt. adrenalina) odwadnia i zmniejsz apoziom cukru we krwi, nie patrz na ludzi tylko na czubki ich nosow.... Odpowiedz Link Zgłoś
polla.k Re: moja mega fobia :/ 19.02.08, 21:08 obawa jest zawsze, przynajmniej w moim przypadku...ale wyjścia nie ma, trzeba udawać, że sie nie boimy :) Przed sobą i innymi Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: moja mega fobia :/ 19.02.08, 21:10 I dobrze uswiadomic sobie ze publicznosc tez by sie bala na naszym miejscu :) Odpowiedz Link Zgłoś
polla.k Re: moja mega fobia :/ 19.02.08, 21:11 na temat publicznosci lepiej nic nie uświadamiac Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: moja mega fobia :/ 19.02.08, 21:14 Szczegolnie gdy jest na wyciagniecie reki? :P Odpowiedz Link Zgłoś
takasobiefajnababka Re: moja mega fobia :/ 19.02.08, 21:17 taka co czeka na potknięcie aby sprawę wygrać ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
polla.k Re: moja mega fobia :/ 19.02.08, 21:19 oswoić koleżanko, oswoić...wprowadzić w miły nastrój...i znokautować ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: moja mega fobia :/ 19.02.08, 21:21 Kobiety i tak maja latwiej niz my. A im ladniejsza tym ma latwiej... :( Pollu sprawdz prosze @ Odpowiedz Link Zgłoś
takasobiefajnababka Re: moja mega fobia :/ 19.02.08, 21:22 Hehehe i tu masz rację, pokonam przeciwnika urokiem osobistym ;) Życzcie mi powodzenia, jutro decydujące starcie :) Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: moja mega fobia :/ 19.02.08, 21:24 Dokladnkie.. ladne ubranie, delikatnie pomalowana buzia i masz ich.. beda Ci jezli z lapki :) Odpowiedz Link Zgłoś
polla.k Re: moja mega fobia :/ 19.02.08, 21:26 To powodzenia, ja bedę trzymac kciuki za Ciebie, a Ty za mnie, bo mam jutro podobną bitwę :) Odpowiedz Link Zgłoś
takasobiefajnababka Re: moja mega fobia :/ 19.02.08, 21:36 Trzymam więc mocno kciuki :)) I daj znać jak poszło :) Odpowiedz Link Zgłoś
polla.k Re: moja mega fobia :/ 19.02.08, 21:25 a to niekoniecznie kontiku, im ładniejsze, tym bardziej lekceważąco traktowane już ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
dita.von.teese Re: moja mega fobia :/ 19.02.08, 21:34 tylko wtedy gdy wsrod publiki nie ma zbyt duzo kobiet;] Odpowiedz Link Zgłoś
dita.von.teese Re: moja mega fobia :/ 19.02.08, 21:36 kurde, zle podpielam:) to byla odp. do Kontika na jego stwierdzenie z 21:21 :) Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: moja mega fobia :/ 19.02.08, 21:38 Przewaznie publicznosc jest meska... tak to juz jest.. Odpowiedz Link Zgłoś
takasobiefajnababka Re: moja mega fobia :/ 20.02.08, 12:51 No i po strachu :D Poszło całkiem, całkiem, sprawa wygrana :D Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: moja mega fobia :/ 20.02.08, 12:54 No widzisz, mowilismy Ci, ze bedzie dobrze.. Gratuluje :) Odpowiedz Link Zgłoś