Dodaj do ulubionych

Seksistowska reklama

13.03.08, 20:13
Chyba kazdy widział reklame mobilking. Wiem, ze oburzyło to większosc kobiet,
niektóre dały nawet upust temu na forum, tak mnie tylko jedno zastanawia.
Jezeli się nie myle jest tez od jakiegoś czasu reklama Neti w której kobieta
ma kilku/kilkunastu męzów jednocześnie. Czy to nie jest seksistowska reklama?
(i jednoczesnie "propagująca" działania niezgodne z prawem?) Reklama
"upokarzająca" kobiety wywołała fale krytyki, ta "upokarzająca" męzczyzn
przeszła bez echa. Dlaczego? Dlaczego feministki nie protestowały, jakas
podwójna moralność?
Przykładów jest więcej, z tego co mi na szybko przychodzi do głowy to np są
taksówki tylko dla kobiet (w domysle faceci to zboki i gwałciciele dlatego ich
nie wozimy)Inny przykład to biuro podróży tylko dla kobiet i jeszcze pewnie z
kilka przykładów gdzie jest 'tylko dla kobiet' mozna by wymienić. Zero odzewu
ze strony feministek, natomiast nie trzeba mieć zbyt bujnej wyobraxni aby
sobie uzmysłowić jaki byłby szum gdyby powstała np; korporacja taksówkarska
TYLKO DLA MĘŻCZYZN

P.S.
A rekama mobilking jest naprawde smieszna ha ha ha
Obserwuj wątek
    • ann_85 Re: Seksistowska reklama 13.03.08, 23:35
      Śmieszna? No cóz... Przykre.
      A nie pomyślałes o tym, że np biuro podrózy dla kobiet ma na celu tylko i
      wyłacznie dostosowanie oferty do konkretnej grupy odbiorców? Pojedyncze pokoje
      dla singli, kurorty urody, spa i inne bzdety, które facetów zwyczajnie nie
      rajcują? Po prostu dostosowane do potrzeb grupy odbiorczej, bez filozofii.
      Nie sądzę zeby w odwrotną stronę sytuacja wywołała jakikolwiek szum. Nie widzisz
      różnicy miedzy działalnością nakierowaną na konkretną płeć a tekstami
      reklamowymi sugerującymi, że tępe z natury kobiety popsują każde "dzieło męskich
      rąk"?
    • modliszka24 Re: Seksistowska reklama 14.03.08, 07:20
      oj biedni faceci tak już jest, i tak zawsze wychodzicie na swoje ,ale fajnie
      jak bym miała ze 4 mężów a też bym się oburzyła jak by było odwrotnie
    • goetia Re: Seksistowska reklama 14.03.08, 07:30
      Oj biedny, biedny upokorzony no, jak Ci nie pasuje to protestuj ;p
      p.s. reklama netii też jest b.śmieszna
    • simon_r Re: Seksistowska reklama 14.03.08, 08:46
      z takiego samego powodu z jakiego nie zgadzając się na reprywatyzację dla żydów
      jesteś antysemitą a nie zgadzając sie na zwrot mienia dla polaków nikogo to nie
      obchodzi..

-------------------
      Jak schudnąć?..
    • kalina.tt Re: Seksistowska reklama 14.03.08, 09:00
      jace_k00 napisał:

> P.S.
      > A rekama mobilking jest naprawde smieszna ha ha ha

Jasne, że dla facetów śmieszna i niejeden imbecyl się nią dowartościował.

• trypel Re: Seksistowska reklama 14.03.08, 09:17
        jest smieszna jak ktos ma poczucie humoru zarówno dla kobiet jak i mężczyzn -
        natomiast jesli ktoś na nią patrzy przez pryzmat kompleksów na jakims tle to
        faktycznie może oburzać :)
    • angry_mob Re: Seksistowska reklama 14.03.08, 09:38
      Mimo tego, że w Polsce jest kilka seksistowskich reklam dotyczących mężczyzn,
      nie zmienia to faktu, że mobilking troszkę przegiął. Tak nie powinno się
      promować sieci tylko dla mężczyzn - przedstawiając kobiety w złym świetle. Moim
      zdaniem, to nie przekona wielu mężczyzn. No bo jaki przekaz niesie taka reklama:
      nasza sieć jest dla mężczyzn, bo kobiety są głupie i gorsze od nas. Raczej
      powinni się odwołać do wyższych wartości, które dla mężczyzn są ważne: rodzina,
      przyjaźń, sport, etc. Wtedy można by było mówić o reklamie na poziome. angry_mob
      (mężczyzna)
    • fabrizio_meoni Re: Seksistowska reklama 14.03.08, 09:52
      ZAWSZE kiedy coś jest stworzone tylko dla facetów zaczyna być z góry podejrzane.
      Kobiety mogą gadać o tym i robić i otwierać firmy ale kiedy facet chce mieć tzw
      oazę to jest już seksistowskie. Jesteśmy seksistowscy bo taka nasza natura. Mamy
      organy, ręce i testosterony i nie zmienimy sie. Cytując jeden fil "spie..m na
      marsa".
      • nekomimimode Re: Seksistowska reklama 14.03.08, 10:02
        fabrizio_meoni napisał:

> ZAWSZE kiedy coś jest stworzone tylko dla facetów zaczyna być z
        góry podejrzane
        > .
        > Kobiety mogą gadać o tym i robić i otwierać firmy ale kiedy facet
        chce mieć tzw
        > oazę to jest już seksistowskie. Jesteśmy seksistowscy bo taka
        nasza natura. Mam
        > y
        > organy, ręce i testosterony i nie zmienimy sie. Cytując jeden
        fil "spie..m na
        > marsa".

niech debilking sp...dala i zostawi w spokoju normalnych facetów!
        co do tegpo co napisałeś to usługi oferowane kobietom nie próbją
        przyciągać klientek opierając się na poniżaniu mężczyzn a wręcz
        przeciwnie-na zaciśnianiu więzi z nimi, tu masz przykład
        www.myavon.pl/MVNOSuite/home.page
        • trypel Re: Seksistowska reklama 14.03.08, 10:10
          Myslę że jakby te dwie ładne panie na reklamie avonu pozbawić wdzianek to
          reklama mogłaby spokojnie działać również na mężczyzn :)
          • nekomimimode Re: Seksistowska reklama 14.03.08, 10:15
            jeszcze tego brakowało
        • fabrizio_meoni Re: Seksistowska reklama 14.03.08, 10:12
          ja wiem, że to może poniżać, i sam nie kumam czemu laski zgadzają się na udział
          w takich filmikach. Mnie osobiście podoba się on.
          ale rozumiem głosy na nie.
          to męski punkt widzenia - myślę, że właśnie ta reklama parodiuje ośmiesza te
          wszystkie głupoty.
          • nekomimimode Re: Seksistowska reklama 14.03.08, 10:14
            " to męski punkt widzenia - myślę, że właśnie ta reklama parodiuje
            ośmiesza te
            > wszystkie głupoty."
            możesz sprecyzować?
            • fabrizio_meoni Re: Seksistowska reklama 14.03.08, 10:21
              zaznaczyłem ino, że patrzę na tą reklamę z pkt widzenia mojego, mężczyzny znaczy
              - laski wygłupiają się zdrowo, jedną porywa wąż, druga rozwala jakieś coś
              drzewem. Natomiast "poważne" filmiki, reklamy, cokolwiek pokazują laskę z młotem
              pneumatycznym robiącą dziurę w jezdni, laska jest przeważnie spocona i mocno
              naolejona. To są bzdury i głupoty. Nie chciałbym mieć raczej do czynienia z
              brudną "robotnicą" ;)
              • nekomimimode Re: Seksistowska reklama 14.03.08, 10:22
                wiesz ktoś bardziej inteligentny na to spojrzy moze w ten sposób ,
                ale reklama jest dla młotków których dowartościowuje poniżanie innych
                • fabrizio_meoni Re: Seksistowska reklama 14.03.08, 10:29
                  tak też uważam, od początku sprawa pachniała dresem. ;)
      • feminasapiens Re: Seksistowska reklama 14.03.08, 10:06
        Nie znam tej reklamy, ale widzę że odniosła sukces.
        Po to się robi reklamę żeby ludzie o niej mówili i produkt się
        sprzedawał.

Generalnie mnie nie ruszają idiotyczne stereotypy w reklamach i w
        społeczeństwie, reklamy seksistowskie mnie nie wzruszają, jeśli jest
        tam jakieś fajne "ciacho" to lubię obejrzeć.

Nie ulegam stereotypom. Mam umysł otwarty.

Najbardziej podobają mi się reklamy zrobione z pomysłem, dzieło samo
        w sobie.

A najbardziej wkurzają spoty typu: "ach, jaka biała bluzka! - to ten
        cudowny proszek" - z orgazmicznym uśmiechem na twarzy.
        Ale nie dlatego że są wyrazem ulegania stereotypom, lecz po prostu
        dlatego że są nudne i bez polotu.
        • trypel Re: Seksistowska reklama 14.03.08, 10:11
          feminasapiens napisała:

> A najbardziej wkurzają spoty typu: "ach, jaka biała bluzka! - to ten
          > cudowny proszek" - z orgazmicznym uśmiechem na twarzy.
          > Ale nie dlatego że są wyrazem ulegania stereotypom, lecz po prostu
          > dlatego że są nudne i bez polotu.

a pamiętasz "Rama na działce" ?? koszmary przez to w nocy miałem...
        • fabrizio_meoni Re: Seksistowska reklama 14.03.08, 10:16
          Zacznie od tego, że nie uległ jeszcze nigdy żadnej reklamie. Za boskie uważam
          plusa z Mumio np., ale używam innego operatora. Najgorsze reklamy bez polotu jak
          te "bluzki" po prostu wyłączam. Ogólnie nie cierpię reklam i uważam je za
          śmietnik. Choć czasem widać kto umie myśleć a kto nie.
          a at reklama bazuje na wyśmianiu stereotypów, są sexi lalki ale pierdołowate.
          tak czy inaczej śmieć. chodziło mi raczej o reakcje osób.
          • trocineczka Re: Seksistowska reklama 14.03.08, 23:33
            Mumio w Plusie mialo za zadanie zmiane wizerunku tego operatora, a nie stricte
            przyciagniecie klientow. I to sie udalo. Nie kazda reklama ma w zalozeniu
            sprawic, ze ludzie poleca tlumnie do sklepu. Zreszta... takie stawianie sprawy,
            to duze uogolnienie, ale nie bede sie wymadrzac ;)
            Co zas sie tyczy tej "seksistowskiej" reklamy, to moge podejrzewac, ze jej
            zadaniem bylo wlasnie zwrocenie uwagi na produkt poprzez wywolanie kontrowersji.
            No spojrzcie tylko; wyprodukowali sobie spot, o ktorym wszyscy mowia. Dzieki
            temu maja, darmowa juz, reklame na forach internetowych czy w TVNie (w DD TVN
            tez na ten temat rozmawiali). Podoba sie to komus czy nie; to sie nazywa
            wejscie. W koncu niewazne jak mowia...
      • ann_85 Re: Seksistowska reklama 14.03.08, 10:09
        Przeiceż tu nie chodzi o tworzenie firm czy marek dla facetów tylko o sposób w
        jaki się reklamują. Tak jak pisze angry_mob chodzi o wartości, rozumiem reklamę
        z poczuciem humoru, ale tu biorą Was na prymitywną kompromitację płci przeciwnej
        i Wam się to podoba...
        • fabrizio_meoni Re: Seksistowska reklama 14.03.08, 10:25
          mnie sie nie podoba reklama jako sam produkt. w ogólnie nie sugeruję się
          reklamami. Ale uważam, że w tym spocie osoby sparodiowały te fikuśne filmiki z
          kobietami.
        • jace_k00 Re: Seksistowska reklama 14.03.08, 10:42
          bo każda reklama w wiekszym lub mniejszym stopniu odwołuje sie do stereotypu. A
          że stereotypy sa takie a nie inne to trudno. Przedstawiono to w zabawny, trochę
          naciągany sposób, ale to przecież jest reklama a nie film dokumentalny, aby
          przedstwiać miał prawdę w bardzo poważny sposób. Reklama ma przede wszystkim
          przyciągnąc uwagę, a jak pół naga laska piłuje drzewo to bez wątpienia przyciąga
          to uwage, do tego efekt końcowy (rozwalenie jakiejś chatki) śmieszny i reklama
          odnosi sukces. To samo z reklamą netii, można by wyjść z założenia ze obraza
          męzczyzn, ale kto normalny się tym przejmuje?
          Reklama ma być zabawna, ta akurat taka jest, przynajmniej dla ludzi bez
          kompleksów. Nikt nie traktuje tego powaznie, to coś w rodzaju filmiku
          science-fiction, chwila rozrywki :))
          Reklama nie pamiętam czego, ale z tymi dwoma przygłupami co nawzajem robia sobie
          "krzywdę" (gośc obwieszony miensem wchodzi do klatki z jakimis hienami, albo
          wysiada z szalikiem legii na dworcu w krakowie itp... Czy ktoś pomyslał, ze w
          tej reklamie traktuje się męzczyzn jak debili? Nie, bo była smieszna.
    • ulqa65 Re: Seksistowska reklama 14.03.08, 10:46
      obie reklamy sa zabawne.nie boje sie wiertarki czy mlotka.nie ja jedna.i zadna
      reklama nie nadwyrezy poczucia mojej wartosci.co do feministek. a znajdzcie
      sobie swoich feministow niech bronia waszych praw.
      • jace_k00 Re: Seksistowska reklama 14.03.08, 10:50
        nie chce aby ktokolwiek bronił moich praw bo zadna reklama nie poczułem się
        urazony, większosc i tak jest beznadziejnie nudna, po prostu zdziwiło mnie to
        całe zamieszanie, z drugiej strony zdziwił mnie brak zamieszania wokół reklamy
        "obrażającej" męzczyzn, efekt końcowy nazywa się chyba hipokryzją
        • kr_ka_11 Re: Seksistowska reklama 14.03.08, 11:26
          zrobili reklame kontrowersyjna zeby szybciej wypromowac marke. o niej sie mowi.
          mnie ten spot tak bardzo nie razi, moze dlatego, ze sama nie jestem jakas
          wojujaca feministka i sama uwazam, ze za niektore rzeczy kobiety nie powinny sie
          brac z racji chocby fizjologii, jak chca to czemu nie. wazne, ze mamy prawo
          wyboru ( a mamy). na ten spot patrze pod katem wyksztalcenia, zwraca uwage, jest
          humorystyczny - zdaje egzamin. tak samo jak opisana w poscie tytulowym reklama
          netii. zle natomiast odebralam marke play i nikt mnie do tej strategii nie
          przekonal. do wszystkiego trzeba odrobine dystansu, a te kobiety co najbardziej
          sie o takie rzeczy obruszaja wg mnie sa nieszczesliwe i niespelnione. nikt kto
          jest pewien siebie i tego co soba prezentuje nie czuje potrzeby udawadnia czegos
          innym (w celu udowodnienia czegos sobie). teraz dostane po doopie - ale jest
          piatek i dzis nic mnie nie rusza :P
    • niunka24 ale w czy problem 14.03.08, 11:32
      Nie podoba Ci się, to walcz, protestuj. Czy mają to zrobić za Ciebie feministki,
      bo Ty, biedny, malutki chłopczyna sam o siebie zadbać nie potrafisz?
      Czy feministki muszą walczyć również w imieniu nieudaczników - facetów, którzy
      sami boją się o swoje walczyć? Bo chyba o to Ci chodzi, tak? Szumu nie ma, bo
      nikogo to widocznie nie razi. A jak razi, to może zachowuje się tak, jak Ty.
      Popisze na forum i tyle z tego będzie miał. Widocznie feministki mają więcej
      siły przebicia.
      • jace_k00 Re: ale w czy problem 14.03.08, 11:39
        ale mnie nic nie razi, na zadną reklame sie nie obraziłem, dziwi mnie tylko ta
        wybiórcza moralność, bo jeżeli walczymy z dyskryminacją i seksizmem to walczymy
        albo ze wszystkimi jej przejawami albo nie walczymy wcale. Zresztą czy nie
        uwazasz, ze ludzie zaczną dochodzić do wniosku: skoro mozna zrobić reklame
        "obrażającą" męzczyzn, to dlaczego nie mozna zrobić takiej która "obraza" kobiety?
    • widokzmarsa świetna reklama 14.03.08, 11:38
      nastawiona na to by feminazistki podniosły wrzask. Reklama uderza właśnie w
      stereotypy co jest oczywiste dla w miarę inteligentnej osoby a jej założeniem
      było, tak myślę, że femigłupy tego nie złapią i pomogą sie rozreklamować. Jedyny
      problem w politycznej poprawności mediów i faszyzmie organizacji
      feministycznych, mogą one zdecydować za ludzi co filmik miał na myśli i co
      człowiek ma o tym pomyśleć. Ale może w Polsce to jeszcze nie przejdzie. Wciąż
      jest u nas wolność słowa i przekonań, choć powoli zbliżamy się do eurosojuza.
      • kochanica-francuza Re: świetna reklama 15.03.08, 18:18
        widokzmarsa napisał:

> nastawiona na to by feminazistki podniosły wrzask.

Widok, czy Korwin jest twoim idolem? Nie możesz nim być, to chociaż mówisz jak on?

Reklama uderza właśnie w
        > stereotypy co jest oczywiste dla w miarę inteligentnej osoby a jej założeniem
        > było, tak myślę, że femigłupy tego nie złapią i pomogą sie rozreklamować.

Jasne, a target to nie istnieje, prawda?

Jedyn
        > y
        > problem w politycznej poprawności mediów i faszyzmie organizacji
        > feministycznych, mogą one zdecydować za ludzi co filmik miał na myśli i co
        > człowiek ma o tym pomyśleć. Ale może w Polsce to jeszcze nie przejdzie. Wciąż
        > jest u nas wolność słowa i przekonań, choć powoli zbliżamy się do eurosojuza.

Widok, bredzisz. Dawniej byłeś tylko supermaczo i cham, a teraz dodatkowo
        bredzisz. Źle ci w eurosojuzie? Lubisz czuć, że baby są głupsze? Uważasz, że
        szczytem męskości jest okrzyk "k...a!"? Arabia Saudyjska zaprasza!
    • hotaru85 rzecznik mobilkinga przemówił 14.03.08, 17:03
      Zaś rzecznik Mobilkinga trzyma się wersji macho. Dość rozpaczliwej, i boleśnie
      szczerej.

Naszą grupą docelową są prawdziwi faceci. Obserwacja rynku pozwoliła nam
      ustalić, że są to panowie ze średnim lub podstawowym wykształceniem, którzy nie
      mają dużej kasy, ale lubią sport, szybkie samochody i piękne kobiety. To dla
      takich facetów jest Mobilking.

:DDD
      • trypel no to dla odmiany cos o tym.. 14.03.08, 17:15
        jakie jestescie silne i sprytne a my jacy durni - i tez reklama

www.youtube.com/watch?v=LNVOl5_3_Zo
    • vivian.darkbloom co innego reklama, co innego biuro podróży 14.03.08, 21:23
      nie można porównywać seksistowskiej reklamy do biura podroży tylko dla kobiet -
      przecież jego istnienie nikogo nie obraża.

Ja tez uważam reklamę Mobilking za seksistowską, ale jestem przeciwniczką
      cenzury o ile reklama jest puszczana w stacjach prywatnych. Z telewizją
      publiczną sprawa nieco się komplikuje - albo trzeba przyjąć, że może ona
      puszczać wszystkie obraźliwe reklamy albo żadnych (co jest chyba lepsza opcją,
      bo w końcu jest utrzymywana z pieniedzy podatników)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka