Dodaj do ulubionych

mac czy pc?

08.04.08, 12:20
Dla studentki. W sumie będzie mi potrzebny edytor tekstu, internet,
arkusz kalkulacyjny ale z czasem być może też program graficzny. Nie
jestem ekspertką, dlatego pytam Was:

pc jest prosty w obsłudze i chyba łatwiej da się załatwić na niego
programy, z kolei mac jest ponoć dobry na lans [no właśnie, z czego
to wynika, że akurat mac jest lanserski a pc nie?].
Kolezanka która ma maca mówi zebym nie wahała się przestawić na
ibooka, ale mam wrażenie że ludzie ogólnie bardziej cenią pecety...
jaka jest różnica?
Obserwuj wątek
    • krzysiek1042 Re: mac czy pc? 08.04.08, 12:32
      po prostu PieCyka ma większość. Lans powstaje wtedy gdy obnosisz się z rzeczą
      ,dla innych "egzotyczną " jak jest m.in. z Macintoshem. Powoli ludzie zdają
      sobie sprawę ,że "japko " :) jest równie dobre co PieC a nawet lepsze (nikła
      zawartość robali i innych wirusów". Wiele firm przesiada się na systemy linuksa
      ,z tego względu ,że są darmowe i stają się dobrym narzędziem do pracy. Ja już od
      jakiegoś czasu zastanawiam się nad przesiadką na linuksa. Jeszcze jedna sprawa :
      do linuksa trzeba się przyzwyczaić (komendy tekstowe) . Windows jest w tym
      przypadku łatwiejszy.
      • lodziatraktorzystka Re: mac czy pc? 08.04.08, 12:39
        pl.youtube.com/watch?v=Jkrn6ecxthM ;)
        • ingeborg Re: mac czy pc? 08.04.08, 13:14
          hehe fajne :-)
      • danagr Re: mac czy pc? 08.04.08, 13:06
        dopisze, ze system w jablku jest bardziej stabilny, siwetny do tworzenia grafiki
        i obrobki zdjec. Jak kazdy ma swoje wady i zalety, a moim zdaniem glowna wada to
        ograniczona ilosc programow poniewaz nie jest jeszcze tak bardzo u nas
        rozpowszechniony.
      • simon_r Re: mac czy pc? 08.04.08, 13:24
        Krzysiu!!!.... jakie komendy tekstowe?!!!
        Przyzwyczaić się trzeba do wszystkiego. Również przesiadka na Maca wymagałaby
        dłuższego czasu na przyzwyczajanie się.

Ja osobiście polecam Ubuntu lub Mandrivę jako systemy do desktopa lub notebooka.
        Instalują się same, wszystko mają a nawet więcej.
        Pakiet biurowy - OpenOffice
        Grafika - GIMP
        Foto - digikam/showfoto/quickshow i masa innych
        Video - KDEnlive i Kino
        Odtwarzacze - Amarok, Koffeina, Xine, Totem
        Przeglądarki - FireFox, Opera

Jeśli ktoś nie zamierza kupować komercyjnych wersji programów do Windy to będzie
        korzystał z tego samego oprogramowania OpenSource co jest dostępne pod
        Linuksem... różnica jest jedna -> instalując dystrybucję Linuksa wszystkie te
        programy masz od razu zainstalowane a do Widnowsów trzeba je najpierw namierzyć
        w sieci i ściągnąć co zajmuje koszmarną ilość czasu i niebezpieczeństwo złapania
        syfa.

W najnowszej wersji Mandriva podczas instalacji obok Windowsów pozwala
        zaimportować ustawienia z Windows, pliki prywatne przeglądarek, kontakty do
        programu pocztowego, fonty Windowsowe!!... po półgodzinnej instalacji masz więc
        system gotowy do pracy ze wszystkimi potrzebnymi programami.

Ja mam w rodzinie w tej chwili 4 komputery z zainstalowaną Mandrivą. Na trzech z
        nich jest również Winda... używają tych kompów moje żony (ex i obecna) moja
        corka i moi rodzice. I tylko na jednym czasem jest uruchamiany Windows -> u
        mojego staruszka... dziadek jakoś nie umie się przestawić. Chociaż ostatnio
        chyba uznał wyższość digiKama nad Picasą i przynajmniej zdjęcia kataloguje i
        zgrywa pod Linuchem :))

Dziecko już dawno stwierdziło, że Windows to syf bo wolno działa i ciągle coś
        łapie i nawet Windowsa nie włącza. A już w zupełną ekstazę wpadło jak odkryło,
        że do GIMPa można używać pluginów PhotoShopa..

-------------------
        Jak schudnąć?..
        • oskar_z_mama Re: mac czy pc? 08.04.08, 17:04
          Podpisuje sie rekami i nogami. Przesiadlam sie z rok temu na linuksa i za Win
          nie tesknie.
    • simon_r Re: mac czy pc? 08.04.08, 13:11
      Przy takich wymaganiach to porządny PC z Mandrivą na pokładzie..

-------------------
      Jak schudnąć?..
      • krzysiek1042 Re: mac czy pc? 08.04.08, 13:15
        w drodze wyjątku możesz zainstalować oba systemy na osobnych partycjach...
      • ingeborg Re: mac czy pc? 08.04.08, 13:17
        a co to jest to na "m"...?

Czy to prawda, że na ibooku da się zainstalowac zwykłego windowsa?
        • simon_r Re: mac czy pc? 08.04.08, 13:26
          Mandriva to dystrybucja Linuksa... dostępna tu -> www.mandriva.pl

-------------------
          Jak schudnąć?..
        • krzysiek1042 Re: mac czy pc? 08.04.08, 13:26
          Mandriva to jedna z wersji linuksa (tak jak windows home,pro,Vista home
          buissnes. Mandriva jest bodaj jednym z najpopularniejszych systemów. Linuks jest
          o tyle dobry ,że darmowy i dostępny do ściągnięcia ze stronki.Ściągasz ,wypalasz
          płytę i instalujesz.
        • kitler1 Re: mac czy pc? 08.04.08, 13:27
          mozna, ale PO CO? makowy OS jest o wiele lepszy (stabilniejszy, prostszy w
          obsludze) - windows jest jego sciagnieta, gorsza wersja.

jedyna wada macow jest to, ze ich uzytkowanie jest drozsze (w polsce duzo
          drozsze) - akcesoria (baterie, ladowarki, teoretycznie pamiec - mozna uzyc
          zwyklych kosci "pecetowych"), oprogramowanie (ms office chyba ze 4 razy) itp.
          uzywam makow od 9 lat, kiedy musze cos zrobic na pc dostaje szalu ;).
          • diabel-tasmasnki Re: mac czy pc? 08.04.08, 13:37
            www.idg.pl/news/145484.html
            przeglądarka safari także jest pełna dziur.
            Jak wygląda wsparcie techniczne i dostęp do dokumentacji dla mac'a?

• simon_r Re: mac czy pc? 08.04.08, 13:44
              prawdopodobnie lepiej niż do MS.. jeśli kupi się kompa z wersją OEM Windy to
              wsparcia BRAK!.. zostają tylko koledzy :))

-------------------
              Jak schudnąć?..
              • diabel-tasmasnki Re: mac czy pc? 08.04.08, 13:57
                nikt nie musi kupowac wersji oem - biorąc pod uwage róznice cen maca i pc to
                starczy na boxa i jeszcze resztę wydadzą
                nie tylko koledzy pozostają. jest coś podobnego w macu?
                support.microsoft.com/
                www.microsoft.com/poland/technet/default.mspx
                msdn2.microsoft.com/en-us/library/default.aspx

• simon_r Re: mac czy pc? 08.04.08, 14:08
                  Nie wiem czy mam to w Macu ale z pewnością mam to w Amazis.Net gdy kupię płatną
                  dystrybucję Mandrivy za 79zł czyli 1/10 ceny Windy w boxie.

-------------------
                  Jak schudnąć?..
          • cloclo80 Re: mac czy pc? 08.04.08, 13:59
            kitler1 napisała:

> kiedy musze cos zrobic na pc dostaje szalu ;).

To typowa przypadłość ociężałych umysłowo.
    • i.nes dygresja językowa ;P 08.04.08, 14:11
      bash udowadnia, że łatwiej się mówi "ku.rwa mac" niż "ku.rwa pc" ;)
    • zeberdee24 Re: mac czy pc? 08.04.08, 14:31
      Po primo - mac jest koszmarnie drogi, za macbooka z ekranem 15.4, procek core 2
      duo dysk 200 GB trzeba dać koło 6 patoli, a PC-ta kupisz za połowę tej kasy. O
      sofcie na maca nic nie wiem, w ciemno strzelę że jest drogi, zaletą maców jest
      to że nie ma wirusów, a system jest o wiele bardziej funkcjonalny niż vista. A
      lans maców wynika z ich bajeranckiego wyglądu.
    • mnop2 Re: mac czy pc? 08.04.08, 14:32
      jabuszko jest śliczne
    • ingeborg nie rozumiem 08.04.08, 23:07
      mówicie w jakimś obcym języku do mnie.
      połowa tych dziwnych słów których uzywacie to świetne imiona dla
      dziewczynki albo jakiejś tropikalnej choroby.
      po prostu zastanawiałam się czy małe białe laptoki z myszą z jednym
      przyciskiem są lepsze niż duże szare laptoki z myszą o dwch
      przyciskach.

przemawiają do mnie argumenty na temat ceny, ładności i wirusów.
      nie przemawiają do mnie argumety o OS, Mandriva (Jezu, co to znaczy
      że coś jest dystrybucją czegoś?), GIMP i pluginach bo nie mam
      pojęcia co to jest.

Dziekuję więc za wszelkie dobre rady, ale proszę o łopatologię.
      • pianazludzen Re: nie rozumiem 08.04.08, 23:54
        Witam

w pracy 8h dziennie pracuje na eMacu, w domu mam laptop toshiby z windowsem.
        Jesli pieniadze sie za bardzo nie licza, biez maca, jest ladny, dziecinnie
        prosty w obsludze, latwy do "nauczenia sie". Najwiekszy mankament to moim
        zdaniem ta zasrana myszka z kulka zamiast scrolla, notorycznie ta kulka sie psuje.

Jesli chodzi o stabilnosc systemu, ja nie widze zadnej roznicy. Bywa, ze sie
        zwiesi Mac, bywa, ze sie zwiesi PC - zaznaczam, ze pracuje czesto na duzych
        plikach graficznych.

Ktos wyzej podal argunemt, ze mac jest swietny do popracowywania grafiki - nie
        prawda, tzn nie ma zadnej roznicy. software jest ten sam, z tym, ze niektorych
        programow nie ma w wersji "na maca", ale nieczesto sie zdarza ten problem. Byc
        moze jest swietny w obrobce grafiki dla laikow, bo tam wszystko jest b. proste,
        np za pomoca photo booth nawet moja babcia potrafilaby sobie porobic
        poznieksztalcane/filtrowane zdjecia.
      • simon_r Re: nie rozumiem 09.04.08, 08:24
        Łopatologicznie:
        Mac - teoretycznie już po zakupie razem z systemem masz prawie wszystko czyli
        trochę oprogramowania użytkowego (edytor tekstu, odtwarzacze multimediów,
        przeglądarkę internetową jakieś programy graficzne)... niestety prawie robi
        pewną różnicę - resztę w większości trzeba kupić za pieniądze i to drogo.
        Pytanie więc: Czy Cię na to stać?
        Podobno Mac jest bardzo łatwy w obsłudze bo ma intuicyjnie zrobione okienka...
        nie wiem.

Windows - jak go używać każdy chyba wie... Ale na nowych kompach jest Vista, do
        której trzeba się przyzwyczajać. Ja nie potrafiłem i wypieprzyłem ścierwo po
        dwóch tygodniach wracając do XP, którego i tak nie uzywam bo uzywam Linuksa. W
        wersji gołej (po zainstalowaniu.. czyli to co naprawdę dostajesz z kompem)
        Windows nie ma prawie nic tzn. ma przeglądarkę internetową. Żeby zacząć pracować
        trzeba zdobyć wszystkie potrzebne programy czyli albo kupić je albo ściągnąć z
        sieci. Z sieci ściąga się albo wersje pirackie albo Open Source... jeśli nie
        piracisz to ściągasz dokładnie to samo co możesz mieć pod Linuksem...

Linuks - najpierw trzeba zdobyć jakąś płytę instalacyjną z tzw. dystrybucją.
        Dystrybucja to zebrana przez jakąś firmę lub społeczność linuksową kupka
        programów zawierająca własciwy system i różne oprogramowanie... Ta kupka
        programów jest przy okazji opakowana jakimś banalnie prostym instalatorem
        pozwalającym zainstalować to na kompie. Oczywiście parę pojęć należy znać aby
        instalacja przebiegła pomyślnie... ale jak któś umie czytać po polsku to nie
        problem.
        Po zainstalowaniu Linuksa masz prawie wszystko co do życia potrzebne... co
        więcej w przyszłości robiąc aktualizacje bedzie się również aktualizowało CAŁE
        oprogramowanie jakiego używasz a nie tylko sam system...

A windows.. jest sobie gdzieś obok na dysku i bywa używany do sterowania Canonem
        przy robieniu zdjęć makro ze statywu.. to jedyne jak do tej pory zastosowanie
        Windowsów w moim przypadku, którego nie byłem w stanie uzyskać pod linuchem..
        ale może i to uda się "zmanagować" przy pomocy Wine :)

-------------------
        Jak schudnąć?..
        • ingeborg Re: nie rozumiem 09.04.08, 08:51
          łał, dziękóweczka, wszystko zrobiło się jasniejsze :-)
        • paulina.galli Re: nie rozumiem 09.04.08, 09:52
          Dostalam w pracy (w razmach prezentu gwiazdkowego ) Mini Maca (koszt w iSpocie
          ciut powyzej 3000 zł)
          Po uzytkowaniu ok. tygodnia sprzedalam w cholere na allegro i kupilam PC - w
          podobnej cenie a z duzo lepszymi parametrami .
          Jestem zadowolona :)
          Mac był fajny, sliczny, szybki, cichutki ale... chyba jednak troszke
          przesadzaja z cena za "jabluszko na elewacji" :)
    • nikt_inny Re: mac czy pc? 09.04.08, 00:55
      jeśli jesteś studentką która nie ma chłopaka to polecam PC - napewno będziesz
      szybko potrzebowała pomocy i będzie okazja żeby poznać jakiegoś przystojnego
      informatyka który Ci pomoże wprowadzić Cię w tajemne arkana systemów Windows...
      A jeśli masz chłopaka to mac wystarczy ;)
    • camel_3d tez kosz? 09.04.08, 08:56
      kogo obchodza twoje poroblemy komputerowe:)
    • minasz Re: mac czy pc? 09.04.08, 10:11
      pc tez sa lanserskie jak odpowiednio duzo zapłacisz
      ps
      jezeli chodzi oopenoffice - ja np sie do niego nie przekonałem z prostego powodu
      kiedy z niego korzystałem nie zawierał wszystkich funkcji (albo miałem problem
      zeby je znalesc) np swego czasu nie mogłem zlokalizowac makra

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka