figgin1 09.04.08, 09:25 www.gazetawyborcza.pl/1,75480,5089477.html moim zdaniem nie powinna tego zaswiadczenia dostac... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
funny_game Re: co myslicie? 09.04.08, 09:37 Jej sprawa. Choć lekki szoczek przeżywam. A to dlatego, że w tym wszystkim jest całkiem sporo cielesności i zwyczajnej perwersji. Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: co myslicie? 09.04.08, 09:42 funny_game napisała: > Jej sprawa. > > Choć lekki szoczek przeżywam. A to dlatego, że w tym wszystkim jest całkiem > sporo cielesności i zwyczajnej perwersji. Jak dla mnie Ona sprawia wrażenie jakby konsekracja była ucieczką od odrzucenia przez płeć przeciwną. Ona cały czas pisała, że to Ją rzucali faceci, że Jej nie zauważali. Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: co myslicie? 09.04.08, 09:48 Ale ucieczką w co? W marzenie, że to TEN facet? Jestem na 100% pewna, że nie wszystko zostało napisane... Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: co myslicie? 09.04.08, 09:51 funny_game napisała: > Jestem na 100% pewna, że nie wszystko zostało napisane... Zgadzam się. Odpowiedz Link Zgłoś
polla.k Re: co myslicie? 09.04.08, 09:44 to był pierwszy artykuł, który dzisiaj rano przeczytałam. I dziwi mnie tylko jedno, bo nie neguję i nie krytukuję jej życiowego wyboru, ale zdziwiła mnie jedna rzecz, na samym koncu napisane jest, że badania psychologiczne przeprowadziła kobieta również konsekrowana dziewica. Wg mnie nie powinno tak być, psycholog w tym momencie powinien być zupełnie niezalezny, obiektywny, z niezależnymi, neutralnymi wręcz poglądami. Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: co myslicie? 09.04.08, 09:52 polla.k napisała: > zdziwiła mnie jedna rzecz, na samym koncu napisane jest, > że badania psychologiczne przeprowadziła kobieta również > konsekrowana dziewica. Wg mnie nie powinno tak być, psycholog w tym > momencie powinien być zupełnie niezalezny, obiektywny, z > niezależnymi, neutralnymi wręcz poglądami. No to moim zdaniem była esencja i podsumowanie tego artykułu:) Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: co myslicie? 09.04.08, 09:56 cała ta ideologia jest chora i powinno sie wszystkich pozamykac w psychiatryku Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: co myslicie? 09.04.08, 10:03 Spokojnie, to zwykła hipokryzja, a za to nie zamykają. Przecież ten artykuł więcej przemilcza, niż objaśnia. Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: co myslicie? 09.04.08, 10:05 funny_game napisała: > Spokojnie, to zwykła hipokryzja, a za to nie zamykają. > Przecież ten artykuł więcej przemilcza, niż objaśnia. A ja uważam, że On jest mimo wszystko dość czytelny mimo tego co przemilcza. Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: co myslicie? 09.04.08, 10:08 Tak, właśnie tak. Ale podejście jest nieco przekłamane. W sumie najbardziej interesujące jest to, co ta pani przemilcza na siłę przed samą sobą, czego udaje, że nie ma, co do czego się okłamuje. A może nie? Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: co myslicie? 09.04.08, 10:19 Wiesz, mnie najbardziej przeraża w tym wszystkim to, że nie ma tak naprawdę źródeł rozbudowanych regulujących prawa, obowiązki takiej dziewicy. Jest raptem ten jeden, dość niejasny dokument i na jego podstawie ktoś kreuje CAŁE życie kobiety - nieodwołalnie! Nawet księża mogą zrezygnować a tą "funkcję" jaką jest wieczna dziewica olano. I jakieś osoby się z tym męczą - bo ja odebrałam to tak jakby tak dziewczyna się miotała między tym czego pragnie TU a tym czego pragnie TAM. Poza tym mówi, że pierwowzorem była dla nich dziewica Maryja. Ale chwila - Maryja miała męża. Odpowiedz Link Zgłoś
polla.k Re: co myslicie? 09.04.08, 10:24 izabellaz1 napisała: > Poza tym mówi, że pierwowzorem była dla nich dziewica Maryja. Ale chwila - > Maryja miała męża. Ale była...dziewicą. To wszystko wygląda z jednej strony...na wielkie poświęcenie, na własne życzenie skazała się na samotność i ból, zwłaszcza, że mysli o mężczyznach, że myśli o macierzyństwie...I mam wrażenie, że nie do konca postępuje w zgodzie z sobą. Ale jak się powiedziało A, to trzeba powiedzieć B... > Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: co myslicie? 09.04.08, 10:27 polla.k napisała: > izabellaz1 napisała: > > > > Poza tym mówi, że pierwowzorem była dla nich dziewica Maryja. Ale > chwila - > > Maryja miała męża. > Ale była...dziewicą. Jak zaszła w niepokalaną ciążę. Potem przecież normalnie musiała żyć z Józefem. Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: co myslicie? 09.04.08, 10:27 Straszny jest ten "przymus" mówienia B, gdy się powiedziało A. Tak samo argumentowano budowę zapory w Czorsztynie :/ Jak się powiedziało A, ale się w nie nie wierzy, czuje się, że się robi błąd, to po cholerę przyklepywać to jeszcze tym cholernym B? Ale ona chyba nie czuje, że zrobiła błąd, tylko się upaja swoim szlachetnym życiem. Podkreślając jakie jest trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: co myslicie? 09.04.08, 10:28 polla.k napisała: > mam wrażenie, że nie do > konca postępuje w zgodzie z sobą. Ale jak się powiedziało A, to > trzeba powiedzieć B... Księża i zakonnice nie muszą. Odpowiedz Link Zgłoś
8n Re: co myslicie? 09.04.08, 10:51 polla.k napisała: > izabellaz1 napisała: > > Maryja miała męża. > Ale była...dziewicą. no niewiadomo. pierwszy rozdział ewangeli mateusza (o Józefie): (25) nie zbliżał się do Niej, aż porodziła Syna Odpowiedz Link Zgłoś
bertrada Re: co myslicie? 09.04.08, 10:53 > no niewiadomo. pierwszy rozdział ewangeli mateusza (o Józefie): > (25) nie zbliżał się do Niej, aż porodziła Syna A co było potem? O tym chyba źródła milczą. ;D Odpowiedz Link Zgłoś
8n Re: co myslicie? 09.04.08, 10:57 jakbym wiedziała to bym napisała wiadomo. nie wiem, napisałam niewiadomo. ale nie ma żadnych faktów dowodzących jej dziewictwa "po". Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: co myslicie? 09.04.08, 11:04 8n napisała: > nie ma żadnych faktów dowodzących jej dziewictwa "po". No właśnie też o tym pisałam:) Była dziewicą jak zaszła w niepokalaną ciążę. Później mogła żyć tak jak normalnie żona z mężem. Ale to już zdaje się nikogo nie interesowało więc nie było wzmianek w ewangeliach;) Odpowiedz Link Zgłoś
polla.k Re: co myslicie? 09.04.08, 10:58 8n napisała: > polla.k napisała: > > > izabellaz1 napisała: > > > > Maryja miała męża. > > Ale była...dziewicą. > > no niewiadomo. pierwszy rozdział ewangeli mateusza (o Józefie): > (25) nie zbliżał się do Niej, aż porodziła Syna no..nie wiedziałam...a w modlitwie jest..Maryja zawsze dziewica > > Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: co myslicie? 09.04.08, 11:06 polla.k napisała: > ...a w modlitwie jest..Maryja zawsze dziewica Ja myślę, że to się mogło odnosić do narodzin Boga w ludzkiej postaci. Wtedy była dziewicą i w mentalności wierzących Nią pozostała co nie znaczy, że tak faktycznie było. Józef księdzem przecież nie był a Maryja była Jego żoną. Facet i tak zachował się wyjątkowo "równouprawnieniowo" jak na tamte czasy;) Odpowiedz Link Zgłoś
polla.k Re: co myslicie? 09.04.08, 11:11 izabellaz1 napisała: Wtedy > była dziewicą i w mentalności wierzących Nią pozostała co nie znaczy, że tak > faktycznie było. Józef księdzem przecież nie był a Maryja była Jego żoną. Facet > i tak zachował się wyjątkowo "równouprawnieniowo" jak na tamte czasy;) nooo :) > > Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: co myslicie? 09.04.08, 10:24 KK zazwyczaj przemilcza, albo gmatwa sprawy, w których może zaliczyć wtopę :) Tak samo jak skarbówka :D Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: co myslicie? 09.04.08, 10:27 funny_game napisała: > KK zazwyczaj przemilcza, albo gmatwa sprawy, w których może zaliczyć wtopę :) > Tak samo jak skarbówka :D Dobrze powiedziane:) Odpowiedz Link Zgłoś
skitelsowa Re: co myslicie? 09.04.08, 10:29 ja jestem niewierzaca wiec dla mnie to totalna abstrakcja i lekki perwer. Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: co myslicie? 09.04.08, 10:38 skitelsowa napisała: > ja jestem niewierzaca wiec dla mnie to totalna abstrakcja i lekki > perwer. Ale analizujemy tutaj punkt widzenia ze strony chrześcijaństwa:P Odpowiedz Link Zgłoś
youruichi Re: co myslicie? 09.04.08, 09:48 pierwszy mój artykuł przy dzisiejszej kawie, straszne to Odpowiedz Link Zgłoś
polla.k Re: co myslicie? 09.04.08, 09:53 Ok, wiedziałam, że tak tez można, ale nie ukrywam, że w sytuacji, kiedy są zakony, siostry, księża..taka forma jest dla mnie co najmniej dziwna...i ma jakby pogańskie korzenie... skojarzyła mi się od razu "Stara Baśń" Odpowiedz Link Zgłoś
bertrada Dziewczynę trzeba leczyć. 09.04.08, 09:50 Trochę to brzmi jak wyznania schizofreniczki. Ja jednak mam nadzieją, że ten artykuł to tylko rodzaj marketingu a tacy ludzie w rzeczywistości nie istnieją. ;D > moim zdaniem nie powinna tego zaswiadczenia dostac... Mnie powalił fragment o rzetelności, wiarygodności i bezstronności osoby wydającej zaświadczenie. ;D Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: co myslicie? 09.04.08, 09:54 dla mnie to jakies zboczenie, niedorozwoj emocjonalny to tak jakby sie zakochac w zdjeciu z gazety jezeli tak sie zachowuje 10 latek to przyjmijmy ze jest to ok ale jak dorosła kobieta to tylko psychiatra pozostaje Odpowiedz Link Zgłoś
skitelsowa Re: co myslicie? 09.04.08, 10:02 wyrwane z kontekstu "bo marnuje czas wpracy na rzeczy ktore nie sa moimi obowiazkami" to chyba o nas:D Odpowiedz Link Zgłoś
bertrada Re: co myslicie? 09.04.08, 10:24 > wyrwane z kontekstu "bo marnuje czas wpracy na rzeczy ktore nie sa > moimi obowiazkami" > > to chyba o nas:D Myślisz, że ktoś z FK zakwalifikowałby się do takich święceń? ;PPP Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Budowa wypowiedzi 09.04.08, 10:07 W dodatku spójrzcie na konstrukcje zdaniowe jakie Ona buduje i na porządek wypowiedzi a raczej jej brak, chaos. Mam wrażenie jakbym czytała wypowiedzi niezbyt rozgarniętej 12-latki. Odpowiedz Link Zgłoś
skitelsowa Re: Budowa wypowiedzi 09.04.08, 10:08 jak dla mnie to ona jest nie do konca normalna,a pani psycholog ktora robila jej te badania czyli pierwsza dziewica czegos tam tez dobrym swirem musi byc. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiasz5 Re: Budowa wypowiedzi 09.04.08, 10:18 Przeraziło mnie to-autentycznie.Uważam,że z takimi osobami jednak nie wszystko w porządku.Ale to oczywiście zalezy od tego kto ma jaką definicję normalności. Odpowiedz Link Zgłoś
nie.grzeczna.kobieta jak dla mnie 09.04.08, 10:38 to cała sytuacja jest chora od początku do końca. Szkoda dziewczyny, bo za parę lat jak sie juz odkocha od "kogoś z długimi włosami", a zakocha naprawdę to będzie miała niezłe schizy. Ona się już nadaje do leczenia, a co dopiero jak będzie chciala sobie ułożyć życie normalnie. Przykro patrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
modliszka24 Re: co myslicie? 09.04.08, 10:56 A ja myślałam że dziewice ,to już wymarły gatunek Odpowiedz Link Zgłoś
mini_kks Re: co myslicie? 09.04.08, 12:06 Jakoś mi się nie widzi... Ale tylko dlatego, że ona, gdyby mogla, straciłaby to dziewictwo z Jezusem.Takie miałam wrażenie przy czytaniu tego tekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
polla.k Re: co myslicie? 09.04.08, 12:47 a wiesz, że coś w tym jest...to nie jest jedynie duchowe oddanie... Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: co myslicie? 09.04.08, 13:09 Mnie zastanawia jedna rzecz.. ,rozumiem ,ze powiedzmy poświeca sie Bogu ,zyje jako dziewica itd ale dlaczego odrazu leci z tym do gazety? w ogole jakies chore wydaje mi się to cale konsekrowanie ,tak jakby z tego dziewictwa tworzono nie wiadomo jaki atut .Nie wazne jest co zrobila dla innych ludzi ,jaki pozytek ma z niej spoleczenstwo tylko ,że żyje w czystości ,a idealem jej faceta jest Jezus... Odpowiedz Link Zgłoś
carolla8 Re: co myslicie? 09.04.08, 14:13 Niech żyje jak chce, nikomu krzywdy tym nie robi. Mnóstwo jest w świecie różnych odchyleń. A pamiętacie te siostry w Kazimierzu, zabarykadowane? To tez przeciez nie było normalne. Powinna przejść, o ile można mówić co kto powinien, przez rozmowę (może terapię) z innym psychologiem/ami. Nie wiem na ile ten artykuł jest napisany profesjonalnie,obiektywnie a na ile jest w tym chęci celowego zszokowania czytelnika. Nie wiem czy był autoryzowany. Na pierwszy rzut oka nie wydaje się to wszystko zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś