noelllka 15.04.08, 13:40 Jestem przeciwnikiem Komunii Św., do ktorej przystepuja dzieci w zbyt mlodym wieku. Ale niestety zostalam zaproszona na ta uroczystosc. Ile daje sie w prezencie $? Ile wy dajecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
modliszka24 Re: Komunia & prezent 15.04.08, 14:38 Kupiłam złotą bransoletkę dałam ok 700 zł Odpowiedz Link Zgłoś
selen.itka Re: Komunia & prezent 17.04.08, 12:30 modliszka24 napisała: > Kupiłam złotą bransoletkę dałam ok 700 zł To charge z każdego gościa, pary gości? Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Komunia & prezent 17.04.08, 16:47 fajna komunia. Biznes i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Komunia & prezent 15.04.08, 14:44 noelllka napisała: > Jestem przeciwnikiem Komunii Św., do ktorej przystepuja dzieci w > zbyt mlodym wieku. Ale niestety zostalam zaproszona na ta > uroczystosc. > Ile daje sie w prezencie $? Ile wy dajecie? > To po co tam masz zamiar iść i co chcesz tam świętować? A tą kasą to chcesz ukryć swoją hipokryzję czy co?:> Odpowiedz Link Zgłoś
noelllka Re: Komunia & prezent 17.04.08, 09:35 Ide z grzecznosci, bo mnie zaproszono. Choc z checia bym sie wylgala, ze niby mam cos waznego... Ale nic takiego nie mam oczywiscie. Nie jestem hipokrytka, rodzice malej znaja moje przekonania. Zdaje sie, ze oni tez mnie zaprosili z grzecznosci. Do Kosciola sie nie wybieram, tylko na pozniejsza impreze Malej. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Komunia & prezent 17.04.08, 10:16 1. To, że Ty jesteś przeciwniczką Komunii, nie ma dla wątku specjalnego znaczenia. 2. Kim jesteś dla tego dziecka? I jaką masz sytuację finansową? I czy na pewno chcesz dawać forsę, dla ośmiolatka to średni prezent chyba? Ja bym kupiła coś zgodnego z zainteresowaniami dziecka, nie przesadzając z kwotą (do 200 zł) - o ile byłabym po prostu znajomą rodziców. 3. Może jednak idź do kościoła, tak wypada. Odpowiedz Link Zgłoś
nely211 Re: Komunia & prezent 17.04.08, 10:58 I Komunia Św.to bardzo ważne wydarzenie w życiu dla dziecka i rodziców.Nie popsuj im tego dnia swoim zachowaniem.Jak nie masz zamiaru iść do Kościoła i "cierpieć" na imprezie to lepiej zostań w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
noelllka Re: Komunia & prezent 17.04.08, 12:27 Dziewczynka jest siostrzenica mojego narzeczonego. Jestesmy oboje zaproszeni. Dajemy kase, bo zbieraja na komputer. Co do wypowiedzi nely211: nie pisalam nic o "cierpieniu" na imprezie. Czy dla dzieci komunia jest bardzo waznym wydarzeniem, to kwestia dyskusyjna. Gdyby dzieci taka decyzje podejmowaly bedac w troche pozniejszym wieku, to ilosc uczestnikow odpowiednio by zmalala. Niestety - dzieciaki sa 'zmuszane'. Za bardzo nawet nie wiedza o co chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
nely211 Re: Komunia & prezent 17.04.08, 13:52 To znaczy,że jeśli będziesz miała dziecko to o Chrzcie i Komunii zadecyduje samo gdy będzie na tyle dojrzałe aby podjąć taką decyzję? Co do "cierpienia" to jak inaczej to rozumieć skoro nie chcesz iść,nie idziesz do Kościoła,niechęć i przymus. A dzieci swój rozum mają.Wiedzą,że od teraz będą mogły się spowiadać i przystępować na mszy do komunii(przyjmować Pana Jezusa).Tyle wystarczy. I proszę Cię nie myśl, że ja tu atakuję,tylko jeśli już coś robimy to dobrze żeby to miało ręce i nogi.Już więcej u tego dziecka na I Kom.Św. nie będziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Komunia & prezent 17.04.08, 16:45 nely211 napisała: > To znaczy,że jeśli będziesz miała dziecko to o Chrzcie i Komunii zadecyduje sam > o > gdy będzie na tyle dojrzałe aby podjąć taką decyzję? > chyba tak powinno być jednak, nie sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
mala_mee Re: Komunia & prezent 17.04.08, 13:54 Nie sądzę żeby dla ośmioletniego dziecka to było tak ważne. Dla niego się liczy, że jest impreza i sa prezenty. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz.koscielna Re: Komunia & prezent 17.04.08, 14:34 Zależy jak dziecko jest wychowane. Jesli w duchu konsumpcjonizmu, to pewnie jest tak jak mówisz. Jasne, ze 8 letnie dziecko może nie rozumieć głębokiego znaczenia Komunii św., zwłaszcza jesli przedtem z Kościołem nie miało do czynienia. Jednak rolą odpowiedzialnego Rodzica jest, jesli decyduje, że jego dziecko do komunii przystępuje, przekazać mu informację jakie jest znaczenie tego sakramentu, że to nie tylko impreza, kasa, prezenty i że trzeba w tym kosciele jakoś wysiedziec:) Odpowiedz Link Zgłoś
noelllka Re: Komunia & prezent 18.04.08, 07:05 Glebokie znaczenie Komunii Sw. dla dziecka to: - ubranie fajnej sukienki i bucikow (dziewczynki), chlopcy chyba sie tak bardzo nie ciesza ze strojow, - prezenty, - impreza. Co do chrzcin to sie wole nawet nie wypowiadac... A jesli ktos uwaza, ze tak nie jest to mam inny przyklad. Boze Narodzenie. Dzieciakom niewiele sie mowi o znaczeniu Swiat, co sie dla nas Chrzescijan zmienilo, tylko jest wielka CHOINKA w domu, pod ktora jest mnostwo PREZENTOW. I to dzieciaka rajcuje i kreci. Bo przyjdzie MIKOLAJ. Kto walczy, może przegrać. Kto nie walczy, już przegrał. (B.B.) Odpowiedz Link Zgłoś
noelllka Re: Komunia & prezent 18.04.08, 07:06 A jesliby zapytac dzieciaka, kogo woli Jezusa czy Mikolaja, to jak myslicie, co by odpowiedzial? ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Komunia & prezent 17.04.08, 16:46 jeśli masz możliwość, to grzecznie odmów Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Komunia & prezent 18.04.08, 11:15 Ale dlaczego? Rodzice tego dziecka nie robią niczego złego, jedynie coś niezgodnego z przekonaniami założycielki tematu. Czy nie pójdziesz na ślub znajomych w cerkwi, bo nie jesteś prawosławna? Odpowiedz Link Zgłoś
a.part Re: Komunia & prezent 18.04.08, 14:35 chrzestni 700-1000 reszta nie niżej 300 - tak sie daje na wiosce gdzie pracuję Odpowiedz Link Zgłoś
elske Re: Komunia & prezent 18.04.08, 14:39 a.part napisała: > chrzestni 700-1000 reszta nie niżej 300 - tak sie daje na wiosce gdzie pracuję O matko!To jakie sa wtedy stawki na ślub? Odpowiedz Link Zgłoś
a.part Re: Komunia & prezent 18.04.08, 14:50 nie mam pojęcia, zatkało mnie wiec nie mogłam zapytać :DDD Odpowiedz Link Zgłoś