Dodaj do ulubionych

ile kasy dać na wesele?

26.04.08, 23:28

Obserwuj wątek
    • agamadrid Re: ile kasy dać na wesele? 27.04.08, 00:42
      no ile:/ czy nikt w podkarpackim nie chodzi po weselech:P
      • blondie_2 Re: ile kasy dać na wesele? 27.04.08, 00:48
        jako koleżanka dałam 300 (od pary)
        • agamadrid Re: ile kasy dać na wesele? 27.04.08, 00:49
          a jako siostra to tez moge dac tyle?
          • blondie_2 Re: ile kasy dać na wesele? 27.04.08, 00:51
            to zależy ile masz lat i ile zarabiasz ;) najważniejsze aby zwróciły się koszty
            "obiadu" i zabawy, a talerz kosztuje ok.100-150 zł
            • agamadrid Re: ile kasy dać na wesele? 27.04.08, 01:05
              no wlasnie tu sie schody zaczynają:/ mieszkam za granica i wszyscy
              sie spodziewaja bóg wie czego, fakty sa takie ze zarabiam w euro ale
              i w euro zyje w euro splacam mieszkanie, samochod, musze sie sama
              utrzymac, placic rachunki,zapelnic lodowke zeby potem moc z niej
              wyciagnac, kupic bilety do polski i zyc za cos po weselu... zyje
              dokaldnie tak jak zyja oni(moja rodzina) w polsce ale oni tego nie
              rozumieja, moi kuzyni wyjezdzajac do londynu bierze walize konserw
              ktorymi sie zywi przez 3 miesiace:/ tam wynajmuje pokoj to spolki z
              4 kolegami np a wraca do kraju i szpanuje:/ moja siostra na
              utrzymaniu rodzicow o nic sie martwic nie musi i w kółko tylko smsy
              przyslij tyle -potrzeba mi tyle i tyle... juz mi sie zygac chce i
              nawet mialam plan nie leciec na to wesele bo mnie zaczyna byc nie
              stac na jej marzenia i oczekiwania po prostu:/ tez mam swoje zycie:/
              • magdalenia.werka Re: ile kasy dać na wesele? 27.04.08, 23:10
                hej agamadrid, jesli nie utniesz tego wyciagania pieniedzy od Ciebie przez siostre to po slubie moze byc jeszcze gorzej, a to beda sie urzadzac, a to dziecko sie urodzi

siostra nie ma prawa sie od Ciebie nic spodziewac i mam nadzieje ze znajdziesz w sobie na tyle sily zeby dofinansowywanie siostry zakonczyc jak juz bedzie mezatka, niech maz na nia lozy

a co do prezentu, na twoim miejscu nie dawalabym pieniedzy, bo zadna suma nie bedzie zadawalajaca. Kup prezent - ale taki zeby nie moznabylo w internecie sprawdzic ile kosztuje. Ja mam przyjaciolke, ktora jest malarka - jak potrzebuje 'extra' prezent to zawsze jakis obraz od niej biore. Tam gdzie mieszkasz na pewno znajdziesz jakies oryginaly mlodych artystow do 100 euro(=300zl) - zapakuj pieknie i daj siostrze mowiac, ze to utalentowany artysta i kiedys moze bedzie tak slawny jak Picasso :-D
                • misia12347 Re: ile kasy dać na wesele? 27.04.08, 23:52
                  hehe już widzę minę tej siostry jak dostaje obraz ;D
                • tygrysio_misio Re: ile kasy dać na wesele? 28.04.08, 00:12
                  zgadzam sie...pieniadze wolalabym od kolegostwa coby nie kupowali nic zbednego
                  ale pomogli w lozeniu na wesele...i to dawalam i mam zamiar dac..rozumiem,ze
                  wesela sa drogie a kupic byle co mlodym na dorobkuvnie ma sensu

ale jesli ktos wymaga od autorki watki kasy ciagle....to oczywiscie,ze rada jest
                  jedna...odciac sie i nic nie dawac...nawet powiedziec kilka ostrych slow zeby
                  zrozumieli,ze na zachodzie tez sa problemy z kasa i nie kazdy jest miliarderem
            • michal_powolny12 Re: ile kasy dać na wesele? 29.04.08, 00:19
              Nie ma takiej taryfy. Nie ma żadnego obowiązku dawania prezentu z
              okazji ślubu. Wesele to nie płatny bal. Dajesz tyle ile chcesz, ile
              możesz. Dasz 20 złotych to dasz 20 złotych, dasz 30,50,100, 120
              złotych. Nie ma żadnych stawek.
              • brylancik1 Re: ile kasy dać na wesele? 29.04.08, 07:39
                ja powiem tak ze na slubie swojej siostry kupilam jej prezent za 500
                zł gdzie pracuje i dodatkowo oplacam studia zoczne a one tez sporo
                kosztuja, kazdy kupuje w miare swoich mozliwosci!!!
                • michal_powolny12 Re: ile kasy dać na wesele? 22.05.08, 00:47
                  Prezent od studentki za 500 złotych. Wstydziłbym się go odebrać.
                  Mnie cieszył album od przyjaciela za 25 złotych bo był prezentem od
                  serca. Wiem ile trudu włożył aby go zrobić. Mój ojciec chrzestny dał
                  mi grubszą sumę ale nie cieszyłem się tak bardzo jak z tego albumu.
                  Chrzestny środki miał to dał, bez empatii, bez zastanowienia, tak
                  było mu łatwiej.
            • vivi-anne Re: ile kasy dać na wesele? 22.05.08, 10:20
              blondie_2 napisał:

> to zależy ile masz lat i ile zarabiasz ;) najważniejsze aby
              zwróciły się koszty
              > "obiadu" i zabawy, a talerz kosztuje ok.100-150 zł

Tyle to kosztował obiad dwa lata temu. Dziewczyny, nie rozumiem was.
              Wydajecie wielkie sumy na ciuchy i kosmetyki, a żałujecie rodzinie i
              przyjaciołom na wesele? Przecież oni to wszystko dla was organizują.
              Nie wiem jak można dać 100 zł. Tyle to się daje dziecku na urodziny.
              Jak się pracuje to chyba można dać przynajmniej 300-500 zł.
              • michal_powolny12 Re: ile kasy dać na wesele? 22.05.08, 13:33
                Dziecku dajesz stówę? Masz fabryke pieniędzy? A tak na poważnie.
                Prezent ślubny powinien być od serca. Nie jest ważna jego wartość.
                Liczy się pomysł. To naprawdę takie trudne do zrozumienia?
    • marta715 Re: ile kasy dać na wesele? 29.04.08, 08:42
      Byłam z mężem w sobotę na weselu naszego kolegi z liceum. Wszyscy
      pracujemy, mamy po 35 lat - kupiliśmy młodym 2 piekne kołdry po 230
      zł każda, bo głupio nam było dawać kasę znajomym.
    • pijawka_lekarska Re: ile kasy dać na wesele? 22.05.08, 09:39
      Ja i mój facet zamiast dawać kasę, zrzuciliśmy się do spółki z druga parą na
      prezent, po 150 zł od osoby. A kasy nie mam pojęcia ile się daje. W miarę
      możliwości obdarowującego chyba?
    • soulshunter Re: ile kasy dać na wesele? 22.05.08, 10:11
      tyle, zeby pozniej starczylo na 1-sza sprawe rozwodowa.
    • oposka Re: ile kasy dać na wesele? 22.05.08, 10:21
      no temat jak najbardziej na czasie :)
      mam identyczny problem . Niektórzy twierdzą ,że
      "wypada" dać tyle aby co najmniej zwróciło sie za obiad no ale wiadomo to nie jest - jak to ktoś słusznie zauważył płatny bal .
      Z drugiej strony wiadomo ,że młodzi wolą kasę i wcale się im nie dziwię bo po kiego diabła kupować prezent , który jak sie pózniej okarze wogóle im nie pasuje - nie jest w ich stylu . Albo jeszcze gorzej dostaną całą masę powtarzajacych się prezentów - nie ma chyba nic gorszego - tak myślę . Najlepszym rozwiazaniem jest lista prezentów zrobiona przez młodych no ale skoro nie ma takiej listy to trzeba samemu cos wykombinowć . Osobiście uważam ,ze kasa jak najbardziej ok. tylko kwestia ile ...ostatnio słyszałam ,że
      od pary ok. 500 zł i to ponoć najmniej no ale wiadomo każdy daje tyle na ile go stać .
    • lilian101 tyle na ile cie stac 22.05.08, 11:53
      ja w zeszlym roku wychodzilam za maz, dwa miesiace potem zenil sie
      moj rodzony bra. on dal mi 300 , ja jemu 500. Dal tyle le mogl, ja
      rowniez. Jakbym mogla dac mu 10000 to bym to zrobila. Pewnie, ze
      muialabym pretensje gdybym dostala od przykasionego kuzyna 100 zl w
      kopercie, ale generalnie nie bylam nastawiona na min kase jaka musza
      mi dac. nie mam do nikogo w ty temacie zalu itp. Daj tyle ile mozesz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka