Dodaj do ulubionych

Server Microsoftu..

IP: *.102.252.64.snet.net 10.10.01, 23:16
Hey wszystkim, a zwlaszcza zaawansowanym programistom..)
Mam kompa z zainstalowanym Win2k AS , na ktorym tez zainstalowalem
Visual Studio6(Enterprise) , i teraz ucze sie programowania.
VB byl dosc prosty, VC nie tknalem(jeszcze..),zas teraz ciekawi mnie czy
mozna symulowac na tym jednym kompie prace web servera .
Tzn. z poziomu InterDev nie moge polaczyc sie z IIS (ktory wg. W2k pracuje).
Chodzi mi o to czy na tej samej maszynie moze byc jednoczesnie i client
i server, i jak to da sie zrobic.
TIA
Obserwuj wątek
    • Gość: TomekMX Re: Server Microsoftu.. IP: 148.230.75.* 11.10.01, 01:58
      !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Powinienes zapomniec o IIS jesli jestes
      podczepiony do internetu!!!!!!!!!!!!!

Jesli jestes podlaczony do internetu radze, abys zapomnial o tym eksperymencie
      i zdesinstalowal IIS zanim stanie sie tragedia... i ze sie stanie - moge ci to
      zagwarantowc!!!!!!

TomekMX
      • Gość: Marek Re: Server Microsoftu.. IP: *.102.252.64.snet.net 11.10.01, 04:01
        Gość portalu: TomekMX napisał(a):

> !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Powinienes zapomniec o IIS jesli jestes
        > podczepiony do internetu!!!!!!!!!!!!!
        >
        > Jesli jestes podlaczony do internetu radze, abys zapomnial o tym eksperymencie
        > i zdesinstalowal IIS zanim stanie sie tragedia... i ze sie stanie - moge ci to
        > zagwarantowc!!!!!!
        >
        > TomekMX

O jakiej to tragedii mowisz ???
        Zhackowanie, samodestrukcja Windowsa, najazd FBI,CIA,NSA,Samoobrony,
        spalenie sie komputera, wybuch wojny .. ?
        • Gość: mentat Re: Server Microsoftu.. IP: *.azsoft.pl 11.10.01, 08:23
          > O jakiej to tragedii mowisz ???
          > Zhackowanie, samodestrukcja Windowsa, najazd
          FBI,CIA,NSA,Samoobrony,
          > spalenie sie komputera, wybuch wojny .. ?

No panie Tomku chyba pan gazet nie czyta... Nikomu nie
          radze zakladac oprogramowania sieciowego rodem z m$... na
          razie ataki byly niegrozne, ale bo to wiadomo co wymysla
          ludzie za miesiac? Skoro Twoj system dopiero startuje to
          pomysl o czyms innym, uchroni Cie to przed klopotami w
          przyszlosci, prawdopodobnie w dajacej sie przewidziec
          przyszlosci :-))).
          Mozesz sprawdzic czy pracuje iis wpisujac w przegladarce
          127.0.0.1
        • Gość: TomekMX Re: Server Microsoftu.. IP: 148.230.75.* 11.10.01, 16:40

> O jakiej to tragedii mowisz ???
          > Zhackowanie, samodestrukcja Windowsa, najazd FBI,CIA,NSA,Samoobrony,
          > spalenie sie komputera, wybuch wojny .. ?

O sitku jakim jest IIS... wszyskto przez nie przechodzi. Wiecej, jest jak te
          tasmy z klejem do lapania much - wszystko sie przylepia do IIS...

IIS jest tak beznadziejne, ze M$$$ nie nadaza wysylac security updates... jest
          tak zle, ze wystarczy tylko napisac http://www.cokolwiekzIIS.com/.../..%255..%
          255.. itd. zeby twój serwer wywinal koziolka...

Chyba nie jest tajemnica, ze IIS jest BEZNADZIEJNY.

TomekMX
          P.S. Sprawdz www.netcraft.net

• Gość: marek Re: Server Microsoftu.. IP: *.104.252.64.snet.net 12.10.01, 01:18
            No tak moze i jest beznadziejny ale od czegos trzeba zaczac..
            A co do InterDev to ciagle nie moge sie polaczyc z serverem IIS5,chociaz
            probowalem i 127.0.0.1 i nazwe komputera wzieta z "System Properties".
            Mowi ze "Object Not Found". IIS chodzi bo uruchomilem kilka .asp pages.
            Prawdopodobnie cos w ustawieniach.
            Pozdrawiam wszystkich programistow duzych i malych...
    • Gość: Tom Re: Server Microsoftu.. IP: *.proxy.aol.com 11.10.01, 05:38
      Mozesz miec klienta na tej samej maszynie razem z serverm:
      Musisz znac numer portu na ktorym on slucha ( localIP:port),
      (127.0.0.0.:7001 tak jest dla BEA WebLogic)
      • Gość: Tom Re: Server Microsoftu.. IP: *.user.nortelnetworks.com 11.10.01, 16:49
        Gartner Group has issued a remarkable advisory recommending - in the strongest terms - that
        enterprises abandon their investments in Microsoft's web server IIS (Internet Information Server).The
        key point of the advisory is that Gartner has lost faith in Microsoft's ability to patch and fix the IIS. It
        recommends holding off from .NET products too, or at least those that are based on Microsoft's IIS
        until the latter is "completely rewritten".

Po polsku krotko: Wypieprz ten smiec i nie trac czasu na nauke tego co jest owocem tworczsci billa g.
        Wez sie za BEA WebLogic albo IBM WebSphere i J2EE techonlogie.
        • Gość: marek Re: Server Microsoftu.. IP: *.96.252.64.snet.net 12.10.01, 23:18
          Gość portalu: Tom napisał(a):

> Po polsku krotko: Wypieprz ten smiec i nie trac czasu na nauke tego co jest owo
          > cem tworczsci billa g.
          > Wez sie za BEA WebLogic albo IBM WebSphere i J2EE techonlogie.

A co to za technologie i czy warto sie ich uczyc (mam na mysli latwosc
          dostania pracy) w USA ? - bo teraz z tym ciezko..
          Pozdrawiam Marek
          • Gość: robas Re: Server Microsoftu...i praca. IP: *.focal-chi.corecomm.net 13.10.01, 07:07
            Gość portalu: marek napisał(a):

> Gość portalu: Tom napisał(a):
            >
            >
            > > Po polsku krotko: Wypieprz ten smiec i nie trac czasu na nauke tego co jes
            > t owo
            > > cem tworczsci billa g.
            > > Wez sie za BEA WebLogic albo IBM WebSphere i J2EE techonlogie.
            >
            > A co to za technologie i czy warto sie ich uczyc (mam na mysli latwosc
            > dostania pracy) w USA ? - bo teraz z tym ciezko..
            > Pozdrawiam Marek

Coz,
            moze i warto, ale jednak wiekszosc rynku pracuje na IIS (ok. 60% rynku, Apache
            ok 16, reszta to zbieranina roznych), takze wiekszosc korporacji nie ma zamiaru
            z niego zrezygnowac, byloby to zbyt kosztowne, skomplikowane, w praktyce malo
            mozliwe.
            Wiec jesli myslisz powaznie o pracy w tym kierunku, zacznij od IIS.
            • Gość: Tom Re: Server Microsoftu -robas IP: *.proxy.aol.com 14.10.01, 01:56
              Gartner Group has issued a remarkable advisory recommending - in the strongest
              terms - that
              enterprises abandon their investments in Microsoft's web server IIS (Internet
              Information Server).The
              key point of the advisory is that Gartner has lost faith in Microsoft's ability
              to patch and fix the IIS. It
              recommends holding off from .NET products too, or at least those that are based
              on Microsoft's IIS
              until the latter is "completely rewritten".

Czy warto uczyc sie IIS ?

• Gość: TOmekMX Re: IIS nie ma nawet 30 % rynku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.cablered.net.mx 14.10.01, 23:58

> moze i warto, ale jednak wiekszosc rynku pracuje na IIS (ok. 60% rynku, Apache
              > ok 16, reszta to zbieranina roznych),

Czlowieku!!!! Kto Ci naopowiadal tych bajerów!!!!!!!!! Chyba jest zupelnie
              odwrotnie!!!!!

Zapraszam na www.netcraft.com (lepiej na http://www.netcraft.com/survey/), byc
              moze zdasz sobie sprawe w jakim kierunki ida sprawy... Poczytaj i pogadamy!!!!!

Poza tym, jak nie masz informacji wiarygodnych to ich nie podawaj. Takze radze
              na przyszlosc nie brac na powaznie rzeczy, które mówi Microsoft... zazwyczaj sa
              to bzdury, które nie maja poparcia!!!! Niestety tak to jest.

I jesli chodzi o to czego warto sie uczyc... to ja radze abys poczytal sobie
              troche na tej stronie, która podalem i pózniej zdecydoac... chyba jest to
              najlepsze rozwiazanie!!!!

TomekMX
              • Gość: robas Re: A jednak! IP: *.focal-chi.corecomm.net 15.10.01, 03:08
                Gość portalu: TOmekMX napisał(a):

>
                > > moze i warto, ale jednak wiekszosc rynku pracuje na IIS (ok. 60% rynku, Ap
                > ache
                > > ok 16, reszta to zbieranina roznych),
                >
                > Czlowieku!!!! Kto Ci naopowiadal tych bajerów!!!!!!!!! Chyba jest zupelnie
                > odwrotnie!!!!!
                >
                > Zapraszam na www.netcraft.com (lepiej na http://www.netcraft.com/survey/), byc
                > moze zdasz sobie sprawe w jakim kierunki ida sprawy... Poczytaj i pogadamy!!!!!
                >
                > Poza tym, jak nie masz informacji wiarygodnych to ich nie podawaj. Takze radze
                > na przyszlosc nie brac na powaznie rzeczy, które mówi Microsoft... zazwyczaj sa
                >
                > to bzdury, które nie maja poparcia!!!! Niestety tak to jest.
                >
                > I jesli chodzi o to czego warto sie uczyc... to ja radze abys poczytal sobie
                > troche na tej stronie, która podalem i pózniej zdecydoac... chyba jest to
                > najlepsze rozwiazanie!!!!
                >
                > TomekMX

Wiesz, jest wiele ciekawych stron w Internecie, ale co z tego?
                Jesli ktos pyta o mozliwosci znalezienie pracy, najwiecej zatrudniaja
                korporacje. Owszem, wiele osob, ma swoje servery, tym chetniej jesli software
                jest darmowy czy prawie nic nie kosztuje.
                W korporacjach IIS i Microsoft maja zdecydowana przewage.
                • Gość: TomekMX Re: A jednak! Któz to wie???? IP: *.cablered.net.mx 15.10.01, 07:28
                  Sluchaj, ja nikogo nie namawiam do robienia czegos, czego nie chce. Jesli
                  chces uczyc sie IIS - twoja sprawa...

Ja chce Ci tylko powiedzic, ze jesli chcesz byc osoba "nieprzecietna",
                  prawdziwym adminem wartym kilka tysiecy... powinienes szukac czegos lepszego
                  niz IIS...

Ja w tym momencie nie skonczylem jeszcze studiów... (inzynierii
                  przemyslowej... hahaha...), i mam juz razem z 2 kolegami firme, zajmujaca sie
                  doradztwem, wdrozeniami i bezpieczenstwem...

W tym momencie za zainstalowanie pelnego serwera w FreeBSD z SendMail i
                  Apache... bierzemy prawie tys USD (mieszkam w Meksyku). Raz juz
                  zainstalowalismy web serwer OpenBSD z Apache, zupelnie read-only, CD-firewall,
                  itd., to cudo kosztowalo wlasciciela prawie 10 tys USD. Jak dotad ma on 7
                  miesiecy 14 dni i kilka godzin "up" service non-stop, bez zaklucen, bez
                  zadnego porblemu w bezpieczenstwie... jak dotad. Pelny projekt: od doradztwa
                  do wdrozenia i serwisu normalnie kosztuje gdzies ok. 5 tys USD. (nawet nie
                  wiem jakie sa ceny w USA czy w Polsce)

Nie wiem jak to jest w innych czesciach swiata. Byc moze tutaj mamy szczescie,
                  ze rynek jest pelny "microsoft certified" adminów, którzy nie maja niczego do
                  roboty... któz to wie. Byc moze wykorzystujemy sytuacje jaka tutaj
                  isntnieje... kto wie, jaka bedzie przyszlosc...

Jak mówi Owsiak "róbta co chceta". To jest Twoje zycie... i masz prawo zrobic
                  z nim co chcesz...

TomekMX
                  • Gość: marek Re: A jednak! Któz to wie???? IP: *.96.252.64.snet.net 15.10.01, 11:10
                    Gość portalu: TomekMX napisał(a):

> Sluchaj, ja nikogo nie namawiam do robienia czegos, czego nie chce. Jesli
                    > chces uczyc sie IIS - twoja sprawa...
                    >
                    > Ja chce Ci tylko powiedzic, ze jesli chcesz byc osoba "nieprzecietna",
                    > prawdziwym adminem wartym kilka tysiecy... powinienes szukac czegos lepszego
                    > niz IIS...
                    >
                    > Ja w tym momencie nie skonczylem jeszcze studiów... (inzynierii
                    > przemyslowej... hahaha...), i mam juz razem z 2 kolegami firme, zajmujaca sie
                    > doradztwem, wdrozeniami i bezpieczenstwem...
                    >
                    > W tym momencie za zainstalowanie pelnego serwera w FreeBSD z SendMail i
                    > Apache... bierzemy prawie tys USD (mieszkam w Meksyku). Raz juz
                    > zainstalowalismy web serwer OpenBSD z Apache, zupelnie read-only, CD-firewall,
                    > itd., to cudo kosztowalo wlasciciela prawie 10 tys USD. Jak dotad ma on 7
                    > miesiecy 14 dni i kilka godzin "up" service non-stop, bez zaklucen, bez
                    > zadnego porblemu w bezpieczenstwie... jak dotad. Pelny projekt: od doradztwa
                    > do wdrozenia i serwisu normalnie kosztuje gdzies ok. 5 tys USD. (nawet nie
                    > wiem jakie sa ceny w USA czy w Polsce)
                    >
                    > Nie wiem jak to jest w innych czesciach swiata. Byc moze tutaj mamy szczescie,
                    > ze rynek jest pelny "microsoft certified" adminów, którzy nie maja niczego do
                    > roboty... któz to wie. Byc moze wykorzystujemy sytuacje jaka tutaj
                    > isntnieje... kto wie, jaka bedzie przyszlosc...
                    >
                    > Jak mówi Owsiak "róbta co chceta". To jest Twoje zycie... i masz prawo zrobic
                    > z nim co chcesz...
                    >
                    > TomekMX

Tomek - z tego co piszesz i z tego co przeczytalem na polecanej stronie
                    (i gdzie indziej), to wnioskuje ze Apache ma sie tak do M$ jak AMD do Intela..
                    Tak wiec na pewno warto Apache poznac , problem w tym czy jest on latwy do
                    rozgryzienia - mam nadzieje ze tak.
                    A swoja droga to ciekawe te statystyki, ze Polska przoduje w zastosowaniach
                    non-Microsoft...lebscy ludzie w tej naszej ojczyznie...
                    No, ale jesli mozesz miec za darmo cos co nie jest gorsze od wersji platnej,
                    to wybor sam sie narzuca..
                    Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka