Dodaj do ulubionych

apeluje o wyslanie maila ws 14-latki z Lublina

11.06.08, 22:28
kancelaria-mz@mz.gov.pl

Do: Pani Ewa Kopacz, Minister Zdrowia

Szanowna Pani Minister,

Pisze w zwiazku z informacja rzecznika prasowego Ministerstwa Zdrowia, że w
przypadku 14-latki z Lublina zostały spełnione wszystkie warunki prawne do
aborcji i szpital jest zobowiązany do przeprowadzenia zabiegu lub wskazania
innej placówki, ale ze ministerstwo nie jest uprawnione do bezpośredniej
interwencji w tej sprawie.

Lubelski szpital ponownie bezprawnie odmowil wykonania zabiegu, a p.o.
dyrektora wprost oswiadczyl, ze nie wskaze innej placowki. Ponownie zostaly
zatem zlamane przepisy wiadomej ustawy. Co wiecej, dziewczynka przebywa
obecnie w tym wlasnie szpitalu i zanim wyjdzie, niezależnie od stanu zdrowia,
uplynie z pewnością owe 12 tygodni w czasie których ma prawo do LEGALNEGO i
ZGODNEGO z PRAWEM zabiegu.

Rozumiem, ze kwestie takie Pani Minister nie interesuja. Ktos chyba jednak za
funkcjonowanie szpitali w Polsce odpowiada. Kto? Jesli Pani przypadkiem wie,
prosze o przekazanie tego maila na wlasciwe rece.

Jesli jednak jest to Ministerstwo Zdrowia, apeluje o podjecie wszelkich
dzialan zapewniajacych zgodnosc dzialania polskich szpitali z polskim prawem.
Obserwuj wątek
    • grenadyna Re: apeluje o wyslanie maila ws 14-latki z Lublin 11.06.08, 22:40
      Przestań spamować po forach, fanatyczko jedna. Piszesz nieprawdę ("zostały
      spełnione wszystkie warunki prawne" - akurat, nawet Wyborcza przestała się przy
      tym upierać, bo stan prawny na dziś nie jest jasny). Dlatego nie rozsiewaj tych
      głupot, z łaski swojej.
      • prom_do_szwecji Re: apeluje o wyslanie maila ws 14-latki z Lublin 11.06.08, 22:44
        wyborcza wycofała się z gwałtu, ale faktem jest, ze ciąża jest
        wynikiem czynu zabronionego. Bo każde współżycie z osobą poniżej 15
        roku życia to czyn zabroniony. Chyba to pewnego rodzaju luka prawna,
        ale istnieje.
        Inna sprawa, ze dziewczynka raz chce usunac ciaże a raz nie
        • tygrysio_misio Re: apeluje o wyslanie maila ws 14-latki z Lublin 11.06.08, 22:50
          wiadomo kto jest ojcem??

jesli 15-latek to chyba nie ma przestepstwa..chyba,ze dojdziemy do takich
          paranoi kiedy oboje zostana skazani

pozatym cy to nie zabawne ile takich ciaz nastolatek bierze z gwaltow?
          (szczegolnie z dorbych rodzin, kiedy dziewczynka bezapelacyjnie jest dziewica)

sama zaczelam wspolzyc nie majac 18 lat....wiekszosc moich znajomych
          zaczelo...deneruje mnie kiedy inni mowia mi kiedy mam wspolzyc a kiedy nie
          • laska.waniliowa Re: apeluje o wyslanie maila ws 14-latki z Lublin 11.06.08, 22:52
            > pozatym cy to nie zabawne ile takich ciaz nastolatek bierze z gwaltow?
            > (szczegolnie z dorbych rodzin, kiedy dziewczynka bezapelacyjnie jest dziewica)

już nie są dziewicami... przechodziły przez płot :)
            • tygrysio_misio Re: apeluje o wyslanie maila ws 14-latki z Lublin 11.06.08, 22:58
              ;]

no tak..przeciez to dobre dziewczynki i wcale nie wykorzystuja gwaltu jako
              samoobrony przed dostaniem wpierdziel od rodzicow...toz one sa takie dobre

przykladow kiedy nastolatki i nie tylko pomawiaja kogos o gwalt jest na tyle
              duzo, ze nalezy wprowadzic jakas odpowiedzialnosc ze ten czyn...szczegolnie,ze
              mozna czlowiekowi zrobic krzywde takim oskarzeniem
          • prom_do_szwecji Re: apeluje o wyslanie maila ws 14-latki z Lublin 11.06.08, 23:00
            jest czyn zabroniony. Tyle, ze przestepca niedorosły i nic sie z tym
            nie zrobi. Chodziło mi raczej o to, że dlatego mówi sie o "czynie
            zabronionym" bo nie miała 15 lat
            • tygrysio_misio Re: apeluje o wyslanie maila ws 14-latki z Lublin 11.06.08, 23:01
              a wiec ona tez popelnia czyn zabroniony sypiajac z nieletnim?
              • prom_do_szwecji Re: apeluje o wyslanie maila ws 14-latki z Lublin 11.06.08, 23:06
                nie można sypuiać z kimś, kto ma mniej niż 15 lat.
                to magiczna granica dorosłości do seksu
                • tygrysio_misio Re: apeluje o wyslanie maila ws 14-latki z Lublin 11.06.08, 23:08
                  15..kiedys obilo mi sie o uszy cos wiekszego...ale tylko obilo wiec moze zylam w
                  bledzie;]

czyli jednak dziewczyna 14 letnia i 299dni sypiajac z chlopakiem 14 lat i 326dni
                  tez popelnia czyn zabroniony;]
                  • prom_do_szwecji Re: apeluje o wyslanie maila ws 14-latki z Lublin 11.06.08, 23:10
                    kiedyś było bodajże 16 ale potem zostało to obnizone. nie pamiętam
                    dokładnie, studia dawno skończyłam i część spraw wyleciało mi z głowy
      • tygrysio_misio Re: apeluje o wyslanie maila ws 14-latki z Lublin 11.06.08, 22:44
        nawet gazeta opublikowala dzis opinie pewnego kogos jasno tlumaczaca dlaczego
        szpital nie podejmie sie aborcji

dziewczyna sama nie wie czego chce..miota sie od tak do nie...jest manipulowana
        przez oszolomow chcacych decydowac o niej choc to nie oni poniosa tego
        konsekwencje...szum mdialny tylko krzywdzi te dziewczyne, bo ona coraz mniej wie
        co myslec

na miejscu lekarza odpowiedzialnego za nia tez bym nie podjela sie takiego kroku
        kiedy osoba nie jest pewna
        • tezas Re: apeluje o wyslanie maila ws 14-latki z Lublin 12.06.08, 20:22
          Kwestia tego, czy ma prawo do aborcji czy nie, nie rozbija się o to, czy została
          zgwałcona czy nie - mamy w tym kraju jakieś PRAWO, które ma za zadanie regulować
          takie sprawy, i to prawo decyduje. To czy została zgwałcona czy nie, nie ma w
          tej sprawie w ogóle NIC do rzeczy. Prawo ma za zadanie jasno precyzować, co
          robić w takiej czy innej sytuacji i zostało stworzone właśnie po to, żeby losy
          takich dziewczyn nie zależały od widzimisię jakiejś tam pani ordynator. No
          chyba, że jednak widzimisię jest ważniejsze - w takim razie dajmy sobie spokój z
          całym tym prawem, rozpędźmy w diabły cały aparat prawodawczy i sądowniczy.

Nb ja jestem przekonana ze zostala zgwalcona; a prokuratura jej nawet nie
          przesluchala. Oczywiscie na dziewczynke najlatwiej napluc; nie bardzo tylko
          rozumiem dlaczego tak chetnie robia to inne kobiety. Przykro mi ze uwazacie to
          za zabawne - pewnie okaze sie mniej smieszne, jesli spotka was lub kogos z
          waszej rodziny.

A ten 'ktos' o kim piszesz to rzecznik RPO? Ktory uwaza, ze oswiadczenie woli
          jest niewazne bo "zawsze mozna zmienic zdanie"? LOL, w takim razie ZADEN
          dokument nie mialby mocy prawnej - moze ew. testament po smierci sporzadzajacego.

Zegnam
          ---------------------------------
          Alicja Tysiąc: "57 organizacji katolickich wysłało list do Strasburga przeciwko
          mnie i wyrokowi. Ale nigdy żadna z nich nie zapytała, czy ja i dziecko nie
          potrzebujemy pomocy"
          • tygrysio_misio Re: apeluje o wyslanie maila ws 14-latki z Lublin 12.06.08, 23:08
            tyle mowisz o tym prawie....

zeby teraz nie robic z siebie blazna...znajdz mi artykul albo zamknij sie juz w
            tym temacie
            • tezas malo uprzejmie prosisz, ale ja jestem 13.06.08, 00:24
              nastawiona zyczliwie do swiata (no i mam te przyjemna swiadomosc, ze mam racje):
              art. 4a ust 3 Ustawy o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach
              dopuszczalności przerywania ciąży z dnia 7 stycznia 1993 roku (Dz.U. Nr 17,
              poz.78 z późn zm.)

Coz,naleze do tych ktorzy jeszcze uwazaja ze Polska powinna byc panstwem prawa a
              nie tylko panstwem katolickim.

Nb w tej sprawie zostal naruszony Art.4c ww. Ustawy, Art. 40 ust. 4 Ustawy o
              zawodzie lekarza (Ustawa z 5 grudnia 1996,Dz.U.z1997r. Nr 28, poz.152), Art. 191
              k.k., art.48 Konstytucji RP. Warto tez zapoznac sie z wyrokiem z 21.XI.2003 r. V
              CK 16/03, OSNC 2003/6/104 Sądu Najwyższwgo RP.

Dobranoc
              ---------------------------------
              Alicja Tysiąc: "57 organizacji katolickich wysłało list do Strasburga przeciwko
              mnie i wyrokowi. Ale nigdy żadna z nich nie zapytała, czy ja i dziecko nie
              potrzebujemy pomocy"
              • tygrysio_misio Re: malo uprzejmie prosisz, ale ja jestem 13.06.08, 00:39
                no...i powinnas to podac na samym poczatku Twoich wywodow...z prostego
                powodu..jak sie na cos powoluje to podaje sie zrodlo..jeszcze cos o seksie z
                15-latkami by sie przydalo i jak to jest sankcjonowane w przypadku seksu 2
                nieletnich

teraz jest inna sprawa...czy mamy zawsze wiernie sluchac prawa?...nawet jesli
                prawo jest zle..czy moze mamy prawo zmieniac je?

z zalozenia przerywac mozna tylko ciaze kiedy jest ona z naruzenia prawa...a
                wiec wymuszana...bo przeciez prowadzenie domow publicznych tez jest czynem
                zabronionym..co z prostytutkami?

inna sprawa jest to co chce dziewczynka...naklanianie do aborcji tez jest
                zabronione skoro wystapiono do prokuratury z podejrzeniem takim

i nie pisz tak jak w innych postach,ze masz przekonanie,ze zostala
                zgwalcona...bo nie bylas przy tym!
                • veritas moje 3 grosze 13.06.08, 01:03
                  Primo, seks w wieku 14 lat jest czynem zabronionym nawet między równolatkami (i
                  nawet jeśli 14-latek nie ponosi odpowiedzialności karnej). Tak jak w przypadku
                  nielegalnej aborcji - jest zabroniona mimo, ze kobiety oskarżyć nie można.
                  Spełnia więc kryteria ustawy i prokuratura mogła wydać zaświadczenie
                  uprawniające do przerwania ciąży. (Co zresztą zrobiła - sugerujesz, że
                  prokurator nie zna prawa?)

Jeśli chodzi o pytanie, czy należy "słuchać prawa" - odpowiedź na nie jest w
                  istocie odpowiedzią, czy w państwie prawa żyjemy, czy nie. Jeśli prawo pozostaje
                  martwe bo się "komuś" nie podoba oczywiście o państwie prawa mowy nie ma. Na
                  marginesie: od lat jestem przekonana, że Polska państwem prawa nie jest i ta
                  sprawa jest tego tylko kolejnym potwierdzeniem.

jeśli uważasz że prawo jest złe, oczywiście możesz próbować je zmienić. Jak
                  jednak mawiali Rzymianie -Dura lex sed lex - i tak powinno być.

Prostytucja nie jest w Polsce zabroniona. (Nie chcę nikogo obrażać, ale czy
                  kultura prawna w Polsce naprawdę jest na tak niskim poziomie?)

Oczywiście najważniejsze w tej historii jest zdanie Agaty. O ile wiemy, złożyła
                  ona pisemne oświadczenia woli deklarujące, że chce zabiegu - ja nie znam
                  lepszego sposobu na zadeklarowanie woli.

Zgłoszenie przez prezesa organizacji prolajferskiej podejrzenia nakłonienia do
                  aborcji nie musi o czymkolwiek świadczyć - może to być typowe granie na zwłokę,
                  dopóki sprawa jest badana (co zawsze zajmuje czas) trudniej jest matce
                  podejmować decyzje ws. dziewczynki. A 12 tydzień się zbliża... (Dla mnie nb.
                  jest to chyba najbardziej obrzydliwy aspekt sprawy -jak można 14-latkę w takim
                  momencie rozdzielać od rodziny i oddawać do Pogotowia Opiekuńczego? I robią to
                  piewcy wartości rodzinnych? Czyżby rodzina była w ich oczach wartością tylko
                  wtedy, gdy jej członkowie podzielają ich przekonania? Nic dziwnego, że Agata tak
                  mocno to przeżyła,)

I na zakończenie: ty też przy niczym nie byłaś, a w niczym nie przeszkadza Ci to
                  wątpić w gwałt, a nawet żartować na ten temat. Ja też osobiście wierzę
                  dziewczynce, mam zresztą powody o których nie będę więcej pisała.

Stopkę mam od lat, a robi się coraz bardziej aktualna. Smutne.

Żegnam
                  ------------------------------
                  Kiedy gasną stosy, robi się jaśniej.
                  • tygrysio_misio Re: moje 3 grosze 13.06.08, 01:15
                    rozumiem to o czym piszesz i popieram w znacznej mierze..

j rowniez tam nie bylam...tyle,ze rzecznik prokuratry nie mowi nic o gwalcie
                    wiec stosuje prawo domniemania nawinnosci...chlopak przeciez nie ma zarzutow

co do sprawy tego co sadzi o tym dziewczynka...nie jestem naiwna i nie wierze w
                    bezstronnosc mediow,bo nie raz obserowalam z zaciekawieniem roznego typu nagonki
                    medialne...dlatego tez nie mowie co ma zrobic dziewczynka...lekarz ktory sie nia
                    zajmowal dal watpliwosci, mowiac,ze dziewczynka nie jest pewna

drazni mnie jedynie jak ktos na sile chce ja popchnac ku aborcji (ktora przeciez
                    jest taka strazna,ze nie wolno pokazyac usunietych plodow kobietom po aborcji w
                    ramach dbania o ich zdrowie psychiczne) ...tylko na podsatwie tak
                    nieobiektywnych mediow jak gazeta wyborcza czy inne o okreslonych pogladach i
                    jawnie walcacych o nie

w tej calej sprawie chyba najgorszym brzydkim wyrazem jaki jest poczyniany, jest
                    mowinie co dziewczynka ma zrobic przez chordy nawiedzonych ludzi

zgraja nawiedzonych bab i facetow wymuszajacych urodzenie jest rowna zgraji
                    kobiet i mezczyzn wymuszajacych aborcje...

i jest jeszcze jedna kwestia...lekarz ma prawo odmowic zabiegu...i nikt mu nie
                    moze nakazac wykonania aborcji jesli nie chce...na lekarzaz ze szpitala w ktorym
                    byla dziewczynka tez dokonuje sie wymuszenia
    • widokzmarsa Re: apeluje o wyslanie maila ws 14-latki z Lublin 11.06.08, 22:55
      A może taki: prosimy panią minister by razem z przyjaciółmi z SLD wyskrobali
      którąś z koleżanek partyjnych na wizji, byśmy wszyscy mogli zobaczyć jak
      zbawczym pomysłem dla naszych dzieci jest władza urzędnicza.
      • kochanica-francuza Re: apeluje o wyslanie maila ws 14-latki z Lublin 12.06.08, 23:17
        widokowi ktoś podstępnie wyskrobał resztki mózgu
      • kochanica-francuza Re: apeluje o wyslanie maila ws 14-latki z Lublin 12.06.08, 23:18
        Naszych dzieci? Widok ma dzieci? Jeśli tak, składam im najszczersze wyrazy
        współczucia z powodu posiadania takiego ojca.
      • kochanica-francuza Re: apeluje o wyslanie maila ws 14-latki z Lublin 12.06.08, 23:22
        Widok bredzi.
    • vandikia Re: apeluje o wyslanie maila ws 14-latki z Lublin 11.06.08, 23:02
      tezas napisała:

> ma prawo do LEGALNEGO i ZGODNEGO z PRAWEM zabiegu.

nie do końca. jeśli nie było gwałtu, a jedynie wpadka podczas
      małoletniego seksualizowania się to nie ma ŻADNYCH podstaw prawnych
      do usunięcia ciąży

nie rozumiem jak można się tak ekscytować sprawą, którą w różnym
      świetle przedstawiają media - no chyba, że zna się osobiście
      dziewczynę, lub było się świadkiem zdarzenia
      • vandikia PS 11.06.08, 23:08
        to co piszesz gdzie indziej, ze podstawą jest to, ze dziewczyna
        była nieletnia to kpina normalnie
        dzisiejsze 14latki bardzo czesto wiedzą czego chcą, pchają się do
        łóżka, są wyzywające, a seks traktują jak kartę przetargową by
        zabysnąć w towarzystwie.
        Dlaczego mamy popierac takie zachowania godząc się na usuwanie
        dzieci? Może skoro rodzic sobie nie poradzil z wychowaniem wlasnego
        dziecka, to niech teraz bierze odpowiedzialnosc za wnuka, a nie
        namawia do aborcji, zeby miec kłopot z głowy, hę?
    • iberia.pl nigdy w zyciu nie ebde popierac bubla prawnego, to 11.06.08, 23:05
      tak jakbys napisala, ze nastolatkom do lat 15 zamiast antykoncepcji
      polecac aborcje.....
    • bertrada Re: apeluje o wyslanie maila ws 14-latki z Lublin 11.06.08, 23:30
      Ale jak wszyscy wyślą takiego maila to im serwer padnie i będzie tak jakby nic
      nie dostali.
      • iberia.pl Re: apeluje o wyslanie maila ws 14-latki z Lublin 12.06.08, 19:22
        bertrada napisała:

> Ale jak wszyscy wyślą takiego maila to im serwer padnie i będzie
        tak jakby nic nie dostali.

autorka watku w swej zapalczywosci oddala im niedziedzia przysluge
        poniewaz podala adres mailowy w taki sposob, ze w krotkim czasie ich
        skrzynke zapcha spam....
        • bertrada Re: apeluje o wyslanie maila ws 14-latki z Lublin 12.06.08, 19:25
          Niekoniecznie. Taka sama akcja została przeprowadzona z wysyłaniem maili do
          prokuratury lubelskiej i chyba warszawskiej z doniesieniem o możliwości
          popełnienia przestępstwa. I wszystkie dotarły. Więc może tym razem też się uda.
          • kasha101 Re: apeluje o wyslanie maila ws 14-latki z Lublin 12.06.08, 23:14
            W sumie to dobrze, ze ludzie reaguja. Ja jednak, zanim cokolwiek bym
            zrobila, to wolalabym miec dostep do jakiejs w koncu obiektywnej
            informacji o tym wydarzeniu. Za duzo w tej sprawie dziwnych tresci.
    • widokzmarsa I niech pani minister 12.06.08, 23:27
      może u papieża załatwi coby modlitwami wybłagał żeby Pan nasz, sędziego
      angielskiego co nam Polakom w plecy uderzył kłamstwem i kulą, do czyśćca na lata
      z Senyszyn Skrzekliwą w jednym pokoju zamknął
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka