madziuuunia 03.08.08, 16:02 Wiecie jak takowe zrobić? mi zawsze wychodzą miękkie,a chciałabym zrobić takie jak z budki, grube i chrupiące.Może znacie przepis?:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
2szarozielone Re: gofry jak z budki 03.08.08, 16:03 Przede wszystkim, jak są gorące, to nie kładź ich na talerzu, tylko na jakiejś kratce, żeby miały przewiew z każdej strony i nie nasiąknęły woda :) ale konkretnego przepisu nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczna27 Re: gofry jak z budki 03.08.08, 16:19 2szarozielone ma zupełną racje. To samo dzieje się z grzankami gdy po wyjęciu z tostera położymy je od razu na talerz - zamiast chrupiących mamy glamdziowate kluchy. Co do przepisu - pierwszy na gofry chrupiące na zewnatrz, a miękkie w środku: 160g mąki 15g drobnego cukru plus szczypta szczypta soli 50g stopionego masła 2 jajka, osobno żółtka i białka 270ml mleka kilka kropli ulubionej esencji Wymieszać mąkę, cukier, sól, stopione masło, żółtka jajek i 1/3 mleka. Roztrzepać na gładką masę, stopniowo dolewając resztę mleka, dodać aromat, odstawić. Ubić białka ze szczyptą cukru i ostrożnie wymieszać z cukrem. W międzyczasie rozgrzać gofrownicę, posmarować ją miękkim masłem i smażyć gofry. Następny na chrupiące: Lekkie jak piorko, pyszne z bita smietana i owocami 2 szklanki maki 2 szklanki mleka 1 lyzka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki oleju 2 jajka, zoltka oddzielone od bialek Rozgrzac gofrownice. Wszystkie skladniki oprocz bialek ubic mikserem na gladka mase. Bialka ubic na sztywna piane i delikatnie wymieszac z ciastem. Piec w gofrownicy na rumiano- okolo 2-3 minut, podawac z bita smietana lub ulubionymi dodatkami. Kwestią jest jeszcze moc gofrownicy, bo nad morzem mają wielkie, potężne maszyny o mocy 4 razy większej niż ta domowa ;) Życzę smacznego :) Odpowiedz Link Zgłoś
ursz-ulka _ 30.10.08, 16:57 Albo - ustawić je na talerzu na sztorc, opierając jeden o drugi. Odpowiedz Link Zgłoś
ursz-ulka Re: _ 30.10.08, 19:36 Jutro wypróbuję jeden z przepisów. TRzymajcie kciuki (bo już nie raz wynalazłam przepis na ciasto w necie i pożal się boże... ale liczę na forumowiczki) Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: gofry jak z budki 03.08.08, 16:28 trzeba do ciasta dodac troche spirytusu Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: gofry jak z budki 03.08.08, 17:11 Albo więcej spirytusu i wtedy ich konsystencja będzie mało istotnym szczegółem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
dziewice Re: gofry jak z budki 03.08.08, 17:27 zrob sobie w kuchni budke z kartonow wtedy Ci sie uda :) no i jezeli masz okno na kotlet to szanse wzrosna :) Odpowiedz Link Zgłoś
dziewice ale poza tym to rispekt :) 03.08.08, 17:28 to dopiero Kobieta gofry sama robi :) normalnie nie wiem co powiedziec :) Odpowiedz Link Zgłoś
dita.von.teese Re: ale poza tym to rispekt :) 03.08.08, 17:32 jej, ja to jestem jednak leniwa. Zrobilas mi apetyt na gofry(gotowe,ze sklepu)i przygrzalam sobie wlasnie w tosterze. ale przynajmniej chrupiace;) Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: ale poza tym to rispekt :) 03.08.08, 20:15 a co w tym takiego dziwnego? Odpowiedz Link Zgłoś
dziewice Re: ale poza tym to rispekt :) 03.08.08, 20:16 chyba kazdy inny ruch Kobiety w domu poza lezeniem jest jakims znakiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
dziewice Re: ale poza tym to rispekt :) 03.08.08, 20:20 takie slodkie te gofry? :) Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: ale poza tym to rispekt :) 03.08.08, 20:25 teraz to juz naprawde mam ochote na gofra ;P Odpowiedz Link Zgłoś
dziewice Re: ale poza tym to rispekt :) 04.08.08, 00:10 to wyslij faceta niech Ci kupi - nie krepuj sie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
katka_z_kwiatka Re: gofry jak z budki 03.08.08, 20:00 Możesz też do przygotowanych i wymieszanych składników na gofry dodać trochę piwa i drożdży, co sprawi, że będą miękkie w środku i chrupiące na wierzchu. Smacznego:) Ale mi narobiłaś ochoty na gofry, teraz jednak muszę zmęczyć szarlotkę:) Odpowiedz Link Zgłoś
dziewice Re: gofry jak z budki 03.08.08, 20:02 piwo takze mozesz sama wazyc w wannie :) Odpowiedz Link Zgłoś
ansag Re: gofry jak z budki 04.08.08, 00:01 Po 1. ZERO cukru, jakiegokolwiek :) Osłodzisz sobie czymś innym, dżemem, cukrem pudrem, owocami czy bitą śmietaną. Po 2. Dodaj trochę wody gazowanej. A po 3. Pomysł ze spirytusem wydaje mi się bardzo dobry :) Odpowiedz Link Zgłoś
nerri Re: gofry jak z budki 30.10.08, 18:50 Najważniejsze! Gofrownica musi mieć sporą moc...wtedy gofry są najlepsze:D Ja robie z przepisu który ktoś podał wyżej(tam gdzie dwa przepisy są,robie te drugie...są super:D) Odpowiedz Link Zgłoś