diab.lica 20.10.03, 23:05 chce sobie kupic, bo park mam za miedza. czy ktos moze mi poradzic na co zwrocic uwage przy wyborze? a moze jakies marki sa lepsze od innych. ja nie mam zielonego pojecia, wiem tylko ze _musze_ je miec. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zakar Re: rolki 20.10.03, 23:25 przede wszystkim powinny mić kółka, a może łyżwy niedługo zima Odpowiedz Link Zgłoś
diab.lica Re: rolki 20.10.03, 23:28 zakar napisał: > przede wszystkim powinny mić kółka, a może łyżwy niedługo zima dziekuje, ale lyzwy juz mam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Triss Merigold Re: rolki IP: *.acn.waw.pl 20.10.03, 23:30 Mam rolki firmy Bauer i są ok. przynajmniej dla osoby początkującej, żadne wyczynowe, zwykłe rolki z ochraniaczami. Bauera jest przynajmniej kilka typów. Odpowiedz Link Zgłoś
fionna Re: rolki 21.10.03, 10:35 jesli jestes z Warszawy, to polecam Olka z dzialu rolek w Decathlonie w Markach tez pojechalam z kolezanka calkiem zielona w sprawie rolek i wybralysmy sobie te, ktore byly naszym zdaniem najladniejsze..... no comments a Olek doradzil nam calkiem inne (rollerblady) w podobnej cenie ja uwazam, ze lepiej kupic firmowe, a nie plastiki z hipermarketu, ktore rozpadna sie przy pierwszym upadku (a tych na poczatku bedzie calkiem sporo niestety) Odpowiedz Link Zgłoś
kurczak1976 Re: rolki 21.10.03, 11:34 Tu sie nie zgadzam. Ja nie wywalilam sie na rolkach ani raz! Mimo ze w tym roku byl moj "pierwszy raz". Jesli wczesniej jezdzilo sie na lyzwach to potem nie ma juz wiekszego problemu z rolkami. Oczywiscie dla wlasnego bezpieczenstwa jest dobrze miec ochraniacze przynajmniej na poczatku. Co do rolek to ja kupowalam tez bedac zielona. Teraz wiem ze rolki musza byc w miare lekkie, but sztywny w kostce zeby w razie upadku jej nie uszkodzic, latwy do zapiecia (w brew pozorom jest to wazne bo jesli zapiecia sa zle pomyslane mozna sobie poranic dlonie albo zapiecia beda sie rozpinac w czasie jazdy)i oddychajacy. Dobrze zwrocic uwage na koleczka, powinny byc z odpowiednio twardej gumy (ale kupujac rolki firmy na poziomie nie powinno byc z tym problemu). Ja mam srebrne File i jestem zadowolona. Jedynie co moge powiedziec na minus ze sa troche cezkie, ale wtedy spalam wiecej znienawidzonego tluszczu hihi. Milego rolkowania Kurczak Odpowiedz Link Zgłoś
kurczak1976 Do Fionny 21.10.03, 11:36 A mozesz napisac z grubsza jakie argumenty przedstawial ten sprzedawca? Jestem ciekawa jakie kryteria wyboru wazne sa wedlug kogos kto sie troche zna! Dziekuje z gory Kurczak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katinka Re: rolki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.03, 12:09 Tez mnie naszła ochota na rolki w zeszłym roku. Nie miałam ochoty przepłacać i odkupiłam od znajomego troszke podniszczone ale oryginalne rollerblade. Sprawdziły się (mimo że wcześniejszy właściciel wcale ich nie oszczędzał). Chyba w tym przypadku rzeczywiscie warto zainwestować! na wiosnę kupię sobie takie same ale nowiutkie...:) Odpowiedz Link Zgłoś
ziereal Re: rolki 21.10.03, 12:15 Firmy- rolleblade, bauer, roces (b.dobre), ultra wheelsy. Przede wszystkim- musicie powiedziec przy zakupie, ze szukacie rolek do jazdy rekreacyjnej.Takie rolki maja inne lozyska (abec 1 , abec 2, abec 3)-niz rolki do jazdy wyczynowej, podobnie sie ma rzecz w kolkami, zupelnie inna srednica jak i twardosc. pzd Odpowiedz Link Zgłoś
oka5 Re: rolki 21.10.03, 12:45 Ja mam rollerblade'y. Są w porządku. Absolutnie odradzam tanie no name z hipermarketu. Początkujący powinien mieć buty z dość wysoką cholewką, dobrze trzymającą nogę w kostce. Bardzo przydatny jest na starcie hamulec (mój ma regulowaną wysokość). Kółka do zwykłej jazdy - ciche (głośne są obciachowe ;- )). Obowiązkowo komplet ochraniaczy, chociaż wcale nie jest powiedziane, że będziesz się przewracać. Wiele osób (ja też) w ogóle się nie wywala, ale dla komfortu psychicznego ochraniacze muszą być. Kupuj tam, gdzie personel umie i chce doradzić. Jeśli się nie brzydzisz, możesz kupić markowe rolki używane. Są znacznie tańsze od nowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kati Re: rolki IP: *.gliwice.enko.pl 21.10.03, 16:27 a skoro już tyle o rolkach...;) próbowałam w te wakacje - niestety przy jakimkolwiek większym zniesieniu kompletnie nie mam pojęcia jak mogę zahamować??!! najczęsciej lądowałam w trawie albo łapałam się jakiegoś drzewa:) czy ktoś może mi wytłumaczyć jak można zwolnić zjeżdzając na rolkach z górek? będę wdzięczna za pomoc, gdyż właśnie przez te górki i bolesne upadki moje roleczki zalegają w szafie:((( pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
lolyta T-stop 21.10.03, 17:14 czyli jedna noge stawiasz za druga prostopadle do niej, tak zeby rolki byly ulozone w ksztalt litery T. Mozesz w ten sposob zwolnic lub zahamowac. Kiedy to opanujesz, odkrecasz firmowy hamulec bo on tylko zawadza, zwlaszcza jak jedziesz przekladanka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kati Re: T-stop IP: 194.9.93.* 22.10.03, 19:45 bardzo dziękuję! spróbuję w ten weekend, no chyba,że spadnie zapowiadany przez meteorologów śnieg:(( pozdrawiam!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
diab.lica Re: rolki 21.10.03, 16:29 a mozesz mi napisac jaki dokladnie masz model? opis brzmi ciekawie. na razie zbieram informacje, ale niedlugo pojde sobie poogladac. Odpowiedz Link Zgłoś
lolyta Re: rolki 21.10.03, 17:23 Przede wszystkim musisz wiedziec co chcesz robic na tych rolkach: szybko jezdzic, skakac przez lawki czy potanczyc? Do szybkiej jazdy wieksze i twardsze kolka, lozyska o wyzszym numerze (szybsze ale delikatniejsze). Do wszelkiego typu skakania szerokie i stosunkowo miekkie kolka. Pamietaj ze buty moga Ci sluzyc przez dlugie lata, a kolka i lozyska mozesz byc zmuszona zmieniac i co pare miesiecy. Lozyska CZYSCIC po przygodach z woda i piachem!!! Rozne modele maja rozne rozstawy osi od kolek (i wysokosc) - te z dluzsza szyna sie bardziej nadaja do szybkiej jazdy, te z krotsza do piruetow itp. Nie kupuj na poczatek zbyt szybkich i niestabilnych (jak K2). Odpowiedz Link Zgłoś
diab.lica Re: rolki 21.10.03, 17:39 nie chce skakac! tylko tak sobie jezdzic, do przodu. tak zeby sie nie przewrocic. moze kiedys potanczyc, w sumie czemu nie. ale to chyba nie na poczatku, prawda? pozdrawiam i dziekuje. diab. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica_francuza Re: rolki 21.10.03, 17:26 diab.lica napisała: > chce sobie kupic, bo park mam za miedza. czy ktos moze mi poradzic na co > zwrocic uwage przy wyborze? a moze jakies marki sa lepsze od innych. ja nie > mam zielonego pojecia, wiem tylko ze _musze_ je miec. ] A jak nie będziesz miała, to co? Odpowiedz Link Zgłoś
diab.lica Re: rolki 21.10.03, 17:36 > A jak nie będziesz miała, to co? bede miala :) Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Kask! 24.10.03, 02:37 Rolki piekna rzecz, dostalas juz duzo porad na ich temat, przypominam zebys oprocz ochraniaczy nie zapomniala kupic kasku. Pozdrawiam Luiza-w-Ogrodzie ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·...¸><((((º>¸. .·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((º> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hiolka Re: rolki IP: 194.156.135.* 24.10.03, 09:54 Tez mam za soba bieganie po sklepach (takze interdetowych) w poszukiwaniu rolek. Do tej pory jezdzilam na kupionych kilka lat wczesniej w sportowym rolkach firmy no-name, starsze modele przypominaly nieco but narciarski. O takich mozesz juz zapomniec. Postawialm na firme i jakosc (no i niestety spory wydatek) - kupilam K2, zachecona pozytywnymi opiniami znajomych uzytkownikow. Jezdzi sie na nich... mmmm, jezdzi to zreszta nie jest wlasciwe slowo - na nich sie plynie :) W Polsce generalnie wybor firmowych rolek jest chyba niewielki - widzialam Salomony i Rossignol'e, niektorzy jezdza tez na Rollerblade'ach. W rodzimych sklepach internetowych tez mizeria... Przeszukiwalam amerykanskie sklepy i aukcje - b. szeroki wybor i ceny nizsze niz w Polsce (w odniesieniu do modeli, ktore mnie interesowaly). Ale niestety nie zdecydowalam sie na zakuop ta droga. Standard, jezeli chodzi o rolki fitnessowe, do jazdy rekreacyjnej po parku itp. to lozyska ABEC-5, kolka 75mm, twardosc jezeli sie nie myle 80. Te parametry decyduja o szybkosci, zwrotnosci i komforcie jazdy na rolkach. Sprawdz na stronach firmowych poswieconych rolkom - tma zamieszczone powinny byc tabele z tymi parametrami, po ich przestudiowaniu mozna spokojnie dobrac optymalny model. Powodzenia w zakupach! Odpowiedz Link Zgłoś