20.10.03, 23:05
chce sobie kupic, bo park mam za miedza. czy ktos moze mi poradzic na co
zwrocic uwage przy wyborze? a moze jakies marki sa lepsze od innych. ja nie
mam zielonego pojecia, wiem tylko ze _musze_ je miec.
Obserwuj wątek
    • zakar Re: rolki 20.10.03, 23:25
      przede wszystkim powinny mić kółka, a może łyżwy niedługo zima
      • diab.lica Re: rolki 20.10.03, 23:28
        zakar napisał:

> przede wszystkim powinny mić kółka, a może łyżwy niedługo zima

dziekuje, ale lyzwy juz mam :)
        • Gość: Triss Merigold Re: rolki IP: *.acn.waw.pl 20.10.03, 23:30
          Mam rolki firmy Bauer i są ok. przynajmniej dla osoby początkującej, żadne
          wyczynowe, zwykłe rolki z ochraniaczami. Bauera jest przynajmniej kilka typów.
    • fionna Re: rolki 21.10.03, 10:35
      jesli jestes z Warszawy, to polecam Olka z dzialu rolek w Decathlonie w Markach
      tez pojechalam z kolezanka calkiem zielona w sprawie rolek i wybralysmy sobie
      te, ktore byly naszym zdaniem najladniejsze..... no comments
      a Olek doradzil nam calkiem inne (rollerblady) w podobnej cenie
      ja uwazam, ze lepiej kupic firmowe, a nie plastiki z hipermarketu, ktore
      rozpadna sie przy pierwszym upadku (a tych na poczatku bedzie calkiem sporo
      niestety)
      • kurczak1976 Re: rolki 21.10.03, 11:34
        Tu sie nie zgadzam. Ja nie wywalilam sie na rolkach ani raz! Mimo ze w tym
        roku byl moj "pierwszy raz". Jesli wczesniej jezdzilo sie na lyzwach to potem
        nie ma juz wiekszego problemu z rolkami. Oczywiscie dla wlasnego
        bezpieczenstwa jest dobrze miec ochraniacze przynajmniej na poczatku.

Co do rolek to ja kupowalam tez bedac zielona. Teraz wiem ze rolki musza byc w
        miare lekkie, but sztywny w kostce zeby w razie upadku jej nie uszkodzic,
        latwy do zapiecia (w brew pozorom jest to wazne bo jesli zapiecia sa zle
        pomyslane mozna sobie poranic dlonie albo zapiecia beda sie rozpinac w czasie
        jazdy)i oddychajacy. Dobrze zwrocic uwage na koleczka, powinny byc z
        odpowiednio twardej gumy (ale kupujac rolki firmy na poziomie nie powinno byc
        z tym problemu).

Ja mam srebrne File i jestem zadowolona. Jedynie co moge powiedziec na minus
        ze sa troche cezkie, ale wtedy spalam wiecej znienawidzonego tluszczu hihi.

Milego rolkowania Kurczak
      • kurczak1976 Do Fionny 21.10.03, 11:36
        A mozesz napisac z grubsza jakie argumenty przedstawial ten sprzedawca?
        Jestem ciekawa jakie kryteria wyboru wazne sa wedlug kogos kto sie troche zna!

Dziekuje z gory Kurczak
      • Gość: katinka Re: rolki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.03, 12:09
        Tez mnie naszła ochota na rolki w zeszłym roku. Nie miałam ochoty przepłacać i
        odkupiłam od znajomego troszke podniszczone ale oryginalne rollerblade.
        Sprawdziły się (mimo że wcześniejszy właściciel wcale ich nie oszczędzał).
        Chyba w tym przypadku rzeczywiscie warto zainwestować! na wiosnę kupię sobie
        takie same ale nowiutkie...:)
        • ziereal Re: rolki 21.10.03, 12:15
          Firmy- rolleblade, bauer, roces (b.dobre), ultra wheelsy. Przede wszystkim-
          musicie powiedziec przy zakupie, ze szukacie rolek do jazdy rekreacyjnej.Takie
          rolki maja inne lozyska (abec 1 , abec 2, abec 3)-niz rolki do jazdy
          wyczynowej, podobnie sie ma rzecz w kolkami, zupelnie inna srednica jak i
          twardosc.
          pzd
    • oka5 Re: rolki 21.10.03, 12:45
      Ja mam rollerblade'y. Są w porządku. Absolutnie odradzam tanie no name z
      hipermarketu. Początkujący powinien mieć buty z dość wysoką cholewką, dobrze
      trzymającą nogę w kostce. Bardzo przydatny jest na starcie hamulec (mój ma
      regulowaną wysokość). Kółka do zwykłej jazdy - ciche (głośne są obciachowe ;-
      )). Obowiązkowo komplet ochraniaczy, chociaż wcale nie jest powiedziane, że
      będziesz się przewracać. Wiele osób (ja też) w ogóle się nie wywala, ale dla
      komfortu psychicznego ochraniacze muszą być. Kupuj tam, gdzie personel umie i
      chce doradzić.
      Jeśli się nie brzydzisz, możesz kupić markowe rolki używane. Są znacznie
      tańsze od nowych.
      • Gość: kati Re: rolki IP: *.gliwice.enko.pl 21.10.03, 16:27
        a skoro już tyle o rolkach...;)
        próbowałam w te wakacje - niestety przy jakimkolwiek większym zniesieniu
        kompletnie nie mam pojęcia jak mogę zahamować??!! najczęsciej lądowałam w
        trawie albo łapałam się jakiegoś drzewa:) czy ktoś może mi wytłumaczyć jak
        można zwolnić zjeżdzając na rolkach z górek? będę wdzięczna za pomoc, gdyż
        właśnie przez te górki i bolesne upadki moje roleczki zalegają w szafie:(((
        pzdr
        • lolyta T-stop 21.10.03, 17:14
          czyli jedna noge stawiasz za druga prostopadle do niej, tak zeby rolki byly
          ulozone w ksztalt litery T. Mozesz w ten sposob zwolnic lub zahamowac. Kiedy to
          opanujesz, odkrecasz firmowy hamulec bo on tylko zawadza, zwlaszcza jak jedziesz
          przekladanka.
          • Gość: kati Re: T-stop IP: 194.9.93.* 22.10.03, 19:45
            bardzo dziękuję!
            spróbuję w ten weekend, no chyba,że spadnie zapowiadany przez meteorologów
            śnieg:((
            pozdrawiam!!! :)
      • diab.lica Re: rolki 21.10.03, 16:29
        a mozesz mi napisac jaki dokladnie masz model? opis brzmi ciekawie.
        na razie zbieram informacje, ale niedlugo pojde sobie poogladac.
    • diab.lica dziekuje wszytskim 21.10.03, 16:30
      juz jestem troche "madrzejsza" :)
    • lolyta Re: rolki 21.10.03, 17:23
      Przede wszystkim musisz wiedziec co chcesz robic na tych rolkach: szybko
      jezdzic, skakac przez lawki czy potanczyc?
      Do szybkiej jazdy wieksze i twardsze kolka, lozyska o wyzszym numerze (szybsze
      ale delikatniejsze).
      Do wszelkiego typu skakania szerokie i stosunkowo miekkie kolka.
      Pamietaj ze buty moga Ci sluzyc przez dlugie lata, a kolka i lozyska mozesz byc
      zmuszona zmieniac i co pare miesiecy. Lozyska CZYSCIC po przygodach z woda i
      piachem!!!
      Rozne modele maja rozne rozstawy osi od kolek (i wysokosc) - te z dluzsza szyna
      sie bardziej nadaja do szybkiej jazdy, te z krotsza do piruetow itp.
      Nie kupuj na poczatek zbyt szybkich i niestabilnych (jak K2).
      • diab.lica Re: rolki 21.10.03, 17:39
        nie chce skakac! tylko tak sobie jezdzic, do przodu. tak zeby sie nie
        przewrocic.
        moze kiedys potanczyc, w sumie czemu nie. ale to chyba nie na poczatku, prawda?
        pozdrawiam i dziekuje.
        diab.
    • kochanica_francuza Re: rolki 21.10.03, 17:26
      diab.lica napisała:

> chce sobie kupic, bo park mam za miedza. czy ktos moze mi poradzic na co
      > zwrocic uwage przy wyborze? a moze jakies marki sa lepsze od innych. ja nie
      > mam zielonego pojecia, wiem tylko ze _musze_ je miec.
      ]
      A jak nie będziesz miała, to co?
      • diab.lica Re: rolki 21.10.03, 17:36
        > A jak nie będziesz miała, to co?

bede miala :)
    • luiza-w-ogrodzie Kask! 24.10.03, 02:37
      Rolki piekna rzecz, dostalas juz duzo porad na ich temat, przypominam zebys
      oprocz ochraniaczy nie zapomniala kupic kasku.

Pozdrawiam
      Luiza-w-Ogrodzie

><((((º>`·.¸¸.·´¯`·...¸><((((º>¸.
      .·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((º>
    • Gość: hiolka Re: rolki IP: 194.156.135.* 24.10.03, 09:54
      Tez mam za soba bieganie po sklepach (takze interdetowych) w poszukiwaniu
      rolek. Do tej pory jezdzilam na kupionych kilka lat wczesniej w sportowym
      rolkach firmy no-name, starsze modele przypominaly nieco but narciarski. O
      takich mozesz juz zapomniec.

Postawialm na firme i jakosc (no i niestety spory wydatek) - kupilam K2,
      zachecona pozytywnymi opiniami znajomych uzytkownikow. Jezdzi sie na nich...
      mmmm, jezdzi to zreszta nie jest wlasciwe slowo - na nich sie plynie :)

W Polsce generalnie wybor firmowych rolek jest chyba niewielki - widzialam
      Salomony i Rossignol'e, niektorzy jezdza tez na Rollerblade'ach. W rodzimych
      sklepach internetowych tez mizeria... Przeszukiwalam amerykanskie sklepy i
      aukcje - b. szeroki wybor i ceny nizsze niz w Polsce (w odniesieniu do modeli,
      ktore mnie interesowaly). Ale niestety nie zdecydowalam sie na zakuop ta droga.

Standard, jezeli chodzi o rolki fitnessowe, do jazdy rekreacyjnej po parku itp.
      to lozyska ABEC-5, kolka 75mm, twardosc jezeli sie nie myle 80. Te parametry
      decyduja o szybkosci, zwrotnosci i komforcie jazdy na rolkach. Sprawdz na
      stronach firmowych poswieconych rolkom - tma zamieszczone powinny byc tabele z
      tymi parametrami, po ich przestudiowaniu mozna spokojnie dobrac optymalny model.

Powodzenia w zakupach!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka