whateverrr 31.12.08, 16:27 - tak powiedziała ginekolog i przepisała na to plaster antykoncepcyjny. nie wiem, czy wykupić, bo nie chcę się truć bez potrzeby. miała któraś podobny problem z estrogenami? poważne to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mahadeva Re: za malo estrogenów 31.12.08, 16:30 wpisz sobie w googla pytalas ja, jakie problemy moze spowodowac brak estrogenow? ja z doswiadczenia wiem, ze ginekolodzyy czasem mowia trzy po trzy, czasem sprzecznosci... a przeciez hormony to powazna sprawa... ja bym uwazala w ingerencja w nature Odpowiedz Link Zgłoś
whateverrr Re: za malo estrogenów 31.12.08, 16:32 wpisałam. ale informacji nie ma wiele. a też mam nieprzyjemne doświadczenia z ginami! Odpowiedz Link Zgłoś
malla.mi Re: za malo estrogenów 01.01.09, 18:57 a robił/a Ci ajkieś badania na poziom tych hormonów? czy tak "na objawy" Ci przepisała, bez badań? Odpowiedz Link Zgłoś
whateverrr Re: za malo estrogenów 01.01.09, 19:53 na objawy. ale do tego jestem już przyzwyczajona, to kolejny gin, który tak mnie diagnozuje. Odpowiedz Link Zgłoś
rosa_de_vratislavia Re: za malo estrogenów 01.01.09, 19:57 whateverrr napisała: > na objawy. ale do tego jestem już przyzwyczajona, to kolejny gin, który tak mni > e > diagnozuje. Bo objawy i wywiad NAPRAWDĘ dużo mówią o naszej gospodarce hormonalnej i często badania są zbędne. Jak masz wątpliwosci, to może idź do ginekologa-endokrynologa. Ja bym się nie radziła na forum, bo a) nie znamy Cię, nie wiemy, dlaczego lekarz twierdzi,że masz mało estrogenów, b)nie znamy się na tym po prostu:) Odpowiedz Link Zgłoś
whateverrr Re: za malo estrogenów 01.01.09, 20:02 jasne. ale może komuś gin powiedział to samo i dalsza historia (brała hormony czy nie) wykazala, czy to jest coś poważnego, co warto leczyć. nie chcę truć się, jeśli nie jest to konieczne. a lekarz... jeśli chce coś znaleźć to znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski_lisek Re: za malo estrogenów 01.01.09, 20:28 Idź do ginekologa-endokrynologa, zrób badaia hormonalne i najlepiej znajdź lekarza, któremu ufasz i zacznij stosować się do jego zaleceń. Takie porównywanie chorób do niczego nie prowadzi, każdy inaczej je przechodzi. Jesli zbyt mała ilośc estrogenów została oceniona na podstawie objawów, to oceniam że rosną Ci ciemne włosy na klacie ;p Poza tym możesz mieć problemy z zajściem w ciążę, wiec lepiej to ustabilizować, chociaż takie leczenie bez badań jest trochę bez sensu moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
whateverrr Re: za malo estrogenów 01.01.09, 20:47 nie dam rady organizacyjnie iść w ciągu następnych 3-4 mies. do endokrynologa. neistety, takie życie. więc to wyjście jakby odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: za malo estrogenów 01.01.09, 20:32 kobieto, każdy organizm jest inny, więc nawet jeśli komuś gin powiedział, to co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: za malo estrogenów 01.01.09, 20:22 Czy chodzi o hormonalną terapię zastępczą? Odpowiedz Link Zgłoś
whateverrr Re: za malo estrogenów 01.01.09, 20:27 czyli menopauza? nie, skąd, dobijam dopiero do trzydziestki. Odpowiedz Link Zgłoś
bertrada Re: za malo estrogenów 01.01.09, 20:27 Niedobór estrogenów to poważna sprawa. Może przyczynić się np do powstania osteoporozy a to nie jest miła przypadłość. Jak masz jakiekolwiek wątpliwości to zawsze możesz skonsultować to z endokrynologiem, który zleci ci odpowiednie badania i będzie umiał je zinterpretować. Bo zwykły gin może mieć z tym problem. Odpowiedz Link Zgłoś
guciowa87 Re: za malo estrogenów 01.01.09, 20:53 Jeśli był to lekarz z nfz,i logo firmy jakiej przepisał ci plastry znajdziesz na wszystkich plakatach i kaledarzach w jego gabinecie to sprawa jest jasna.On poprostu ma za zadanie wyrobic norme przepisywania danego produktu.Pacjent nie jest wtedy najważniejszy. Jeśli był to lekarz prywatny to radzie wybrac sie do innego najlepiej sprawdzonego przez kolezanki lub zajrzeć na liste białych ginekologów(chyba na forum zdrowie)i tam poszukać kogos odpowiedniego.Nie wyobrażam sobie jak lekarz który nie zlecił badań hormonalnych może stawiać taką diagnozę. Odpowiedz Link Zgłoś
whateverrr Re: za malo estrogenów 01.01.09, 20:57 owszem dostałam z receptą sporo ulotek informacyjnych... :( Odpowiedz Link Zgłoś
rosa_de_vratislavia Re: za malo estrogenów 01.01.09, 21:57 guciowa87 napisała: > Jeśli był to lekarz z nfz,i logo firmy jakiej przepisał ci plastry > znajdziesz na wszystkich plakatach i kaledarzach w jego gabinecie to > sprawa jest jasna. Zastanawiająca jest wiara w wyższość "prywatnych" lekarzy nad tymi przyjmujących na NFZ. Przecież repy odwiedzają też niepubliczne praktyki lekarskie. Odpowiedz Link Zgłoś