c_n 17.01.09, 15:45 które uważają, że lepiej jest mieć współlokatora mężczyznę/chłopaka niż dziewczynę, wypowiedziały się, dlaczego mają takie zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kitek_maly Re: mam prośbę, aby osoby 17.01.09, 15:50 Ale będąc chłopakiem czy dziewczyną? Moim zdaniem najlepiej po prostu mieć współlokatora, z którym można się dogadać we wszelkich sprawach. A z autopsji - miałam duuuużo współlokatorek i jednego współlokatora, z tym ostatnim było najlepiej i najciekawiej. Ale nie wiem czy to kwestia płci czy osoby. :-) Aaaa tylko miałam z nim pewne problemy jeśli chodzi o sprzątanie, ale w zamian robił inne rzeczy. :-) I to nie były TE RZECZY a zakupy, gotowanie. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
c_n Re: mam prośbę, aby osoby 17.01.09, 16:10 kitek_maly napisała: > > Ale będąc chłopakiem czy dziewczyną? > Moim zdaniem najlepiej po prostu mieć współlokatora, z którym można się dogadać > we wszelkich sprawach. A z autopsji - miałam duuuużo współlokatorek i jednego > współlokatora, z tym ostatnim było najlepiej i najciekawiej. Ale nie wiem czy t > o > kwestia płci czy osoby. :-) Aaaa tylko miałam z nim pewne problemy jeśli chodzi > o sprzątanie, ale w zamian robił inne rzeczy. :-) I to nie były TE RZECZY a > zakupy, gotowanie. ;-) > obojętnie, dlatego napisałam: osoby. Interesuje mnie zdanie wszystkich, którzy dzielili z kimś niebliskim wynajmowane mieszkanie. Skoro jesteś doświadczona, może poradzisz mi, jakimi kryteriami powinnam kierować się przy wyborze takiej osoby ? (byłabym wdzięczna) Jak przeprowadzić ewentualną selekcję przy wyborze, żeby nie trafić na kogoś, z kim będą później same problemy (np. z wyegzekwowaniem terminowego płacenia za czynsz, sprawiedliwym dzieleniem się obowiązkami itd, jestem mało asertywna, więc mogę mieć problemy a mam szczęście w przyciąganiu ludzi niesłownych, apodyktycznych itp) Wygodniej jest mieszkać kimś, kto uczy się, czy pracuje ? Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski_lisek Re: mam prośbę, aby osoby 17.01.09, 17:02 Jak będą CIę odwiedzali potenacjani kandydaci, to mów że np oczekujesz wslnego sprzątania, powiedz jakiego typu osoby szukasz, to na pewno ułatwi sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
c_n Re: mam prośbę, aby osoby 17.01.09, 17:20 Obawiam się, że gdy zacznę mówić, czego oczekuję, nieprędko znajdę kogoś odpowiedniego. Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski_lisek Re: mam prośbę, aby osoby 17.01.09, 18:24 To jakie masz wymagania? :) Pamiętaj, ideałów nie ma :D Skup się na najważniejszym. Np powiedz że zalezy Ci na osobie niekonfliktowej, że trzeba sprzątać na zmanę część wspólną, to co uważasz za najistotniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: mam prośbę, aby osoby 17.01.09, 18:35 c_n napisała: > kierować się przy wyborze takiej osoby ? (byłabym wdzięczna) > Jak przeprowadzić ewentualną selekcję przy wyborze, żeby nie trafić na kogoś, z > kim będą później same problemy (np. z wyegzekwowaniem terminowego płacenia za > czynsz, sprawiedliwym dzieleniem się obowiązkami itd, jestem mało asertywna, > więc mogę mieć problemy a mam szczęście w przyciąganiu ludzi niesłownych, > apodyktycznych itp) zażądaj wyciągu z konta. Poproś o sprzątnięcie mieszkania :) Odpowiedz Link Zgłoś
fimka Re: mam prośbę, aby osoby 17.01.09, 15:52 facet zużywa mniej wody i rzadziej okupuje łazienkę i kuchnię :) Odpowiedz Link Zgłoś
silic Re: mam prośbę, aby osoby 17.01.09, 17:22 I to wybitnie mniej. Wcale przy tym nie musi być brudasem. Na dodatek dziewczęta długowłose lubią gubić włosy gdzie popadnie (mężczyźni też, ale długowłosi trafiają się sporadycznie). Kobiety bywają też dużo bardziej konfliktowe (ogólnie rzecz biorąc). Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: mam prośbę, aby osoby 17.01.09, 18:29 z facetem to trochę niezręcznie chyba Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: mam prośbę, aby osoby 17.01.09, 18:37 lacido napisała: > z facetem to trochę niezręcznie chyba > dlaczego? mieszkałem u jednej i nie było problemów :) Odpowiedz Link Zgłoś
c_n Re: mam prośbę, aby osoby 18.01.09, 20:05 grassant napisał: > dlaczego? mieszkałem u jednej i nie było problemów :) w ilu pokojowym mieszkaniu ? Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: mam prośbę, aby osoby 18.01.09, 22:43 c_n napisała: > grassant napisał: > > > dlaczego? mieszkałem u jednej i nie było problemów :) > > w ilu pokojowym mieszkaniu ? 3 - 2 sypialnie, salon Odpowiedz Link Zgłoś
c_n Re: mam prośbę, aby osoby 20.01.09, 06:27 grassant napisał: > c_n napisała: > > > grassant napisał: > > > > > dlaczego? mieszkałem u jednej i nie było problemów :) > > > > w ilu pokojowym mieszkaniu ? > 3 - 2 sypialnie, salon a gdyby inne osoby zajmowały dwa pokoje, to czy mieszkanie z tą dziewczyną w jednym stanowiłoby dla ciebie jakiś problem ? Odpowiedz Link Zgłoś
c_n Re: mam prośbę, aby osoby 18.01.09, 20:01 Na początku - z pewnością, oczywiście łatwiej by mi było dzielić mieszkanie z jakąś dziewczyną, ale dla mnie z mężczyzną - będzie zdecydowanie ciekawiej. Mam przesyt towarzystwa kobiet. Więc to jedno postanowienie nie ulegnie zmianie. Odpowiedz Link Zgłoś
madai Re: mam prośbę, aby osoby 18.01.09, 20:18 Dla mnie lepsza jest dziewcznyna wspollokatorka, bo mieszkanie jest typowo damskie - same dziewczyny, wiec nie krepujemy sie jakis meskich spojrzen. zreszta zawsze to lepiej poplotkowac z baba niz przed obcym chlopie uciekac w reczniku do pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
c_n Re: mam prośbę, aby osoby 20.01.09, 06:12 ale jeżeli mieszka się już jakiś czas razem, to w końcu przestaje być obcy i chodzenie w ręczniku po mieszkaniu też nie musi być krępujące. Odpowiedz Link Zgłoś
jane-bond007 Re: mam prośbę, aby osoby 18.01.09, 21:22 nie ma reguly, zwroc uwage czy osoba jest zrownowazona i otwarta bo tylko z taka sie dogadasz - w sumie to bedziecie pewnie dzielic kuchnie i lazienke wiec warto juz na wstepie pewne zasady ustalic co kto i o ktorej rano zwroc tez uwage na to czy jest w zwiazku i jak ten zwiazek funkcjonuje tj jak kiedys zamieszkalam z kolezanka ktorej chlopak pomieszkiwal u niej (srednio 4-5dni w tyg) a rachunki chciala dzielic na 2 ;) rowniez gdy wracalam z uczelni czasami nie mialam jak sobie zrobic obiadu bo ONI wlasnie gotowali ;) takie sytuacje moga popsuc najlepsze nawet najlepsze stosunki Odpowiedz Link Zgłoś
your.sugar Re: mam prośbę, aby osoby 18.01.09, 22:39 jane-bond007 napisała: > zwroc tez uwage na to czy jest w zwiazku i jak ten zwiazek > funkcjonuje tj jak kiedys zamieszkalam z kolezanka ktorej chlopak > pomieszkiwal u niej (srednio 4-5dni w tyg) a rachunki chciala > dzielic na 2 ;) rowniez gdy wracalam z uczelni czasami nie mialam > jak sobie zrobic obiadu bo ONI wlasnie gotowali ;) > > takie sytuacje moga popsuc najlepsze nawet najlepsze stosunki podpisuję się rękami i nogami! ja właśnie przez przypadek dostałam parkę. ale dziewczyna jak zamieszkałyśmy razem była wolna, wydawało się, że normalna - po 2 tyg pojawił się ten trzeci i jest do dzisiaj ;| no, ona czasami raz w tygodniu albo 2 śpi u niego. i proponuję z osobą z którą będziesz mieszkać iść na kawę i przegadać istotne kwestie, tak na luzie - np. właśnie związki, czasem religia, zainteresowania :) Odpowiedz Link Zgłoś
c_n Re: mam prośbę, aby osoby 20.01.09, 06:38 jane-bond007 napisała: > nie ma reguly, zwroc uwage czy osoba jest zrownowazona i otwarta bo > tylko z taka sie dogadasz - w sumie to bedziecie pewnie dzielic > kuchnie i lazienke wiec warto juz na wstepie pewne zasady ustalic co > kto i o ktorej rano > > zwroc tez uwage na to czy jest w zwiazku i jak ten zwiazek > funkcjonuje tj jak kiedys zamieszkalam z kolezanka ktorej chlopak > pomieszkiwal u niej (srednio 4-5dni w tyg) a rachunki chciala > dzielic na 2 ;) rowniez gdy wracalam z uczelni czasami nie mialam > jak sobie zrobic obiadu bo ONI wlasnie gotowali ;) > > takie sytuacje moga popsuc najlepsze nawet najlepsze stosunki o nie, sprowadzanie do domu dziewczyn na noc w ogóle nie wchodzi w rachubę i o tym na pewno nie zapomnę nikogo już na wstępie poinformować. Mieszkanie będzie nieduże, więc nie będzie w nim miejsca dla trzeciej osoby a jak będzie, to nie dla dziewczyny. Najlepszy byłby ktoś z poza miasta, w którym wynajmę mieszkanie, zajmujący się głównie pracą.. Odpowiedz Link Zgłoś
bugmenot2008_2 Re: mam prośbę, aby osoby 18.01.09, 22:44 Wez sobie faceta informatyka, nie dosc ze wiekszosc czasu bedzie spedzal w swoim pokoju to i wiekszosc gadzetow Ci naprawi, komputer "zrobi" to jeszcze sa to zazwyczaj inteligentni ludzie o niejednokrotnie ciekawych zwyczajach z ktorymi (ludzmi nie zwyczajami ;P) mozna ciekawie pogadac na wiekszosc tematow. A, no i raczej nie zrobi Ci taki dzikiej balangi i stada bydla tez nie sprowadzi :D Odpowiedz Link Zgłoś
jane-bond007 Re: mam prośbę, aby osoby 18.01.09, 23:25 no facet informatyk to skarb - siedzi w swojej zapuszczonej norce i za czesto nie wychodzi ;) niestety jego naczynia ze zlewu same wychodza ;) jedzenie z lodowki tez ;) Odpowiedz Link Zgłoś
c_n Re: mam prośbę, aby osoby 20.01.09, 06:19 bugmenot2008_2 napisał: > Wez sobie faceta informatyka, nie dosc ze wiekszosc czasu bedzie spedzal w swoi > m > pokoju to i wiekszosc gadzetow Ci naprawi, komputer "zrobi" raczej komputera mieć nie będę i nie wiadomo jak dużych rachunków za prąd też nie chcę płacić. Informatycy raczej mnie nie fascynują... Odpowiedz Link Zgłoś