gosiaes 19.05.09, 09:28 w jakich urzędach muszę zgłosić ten fakt? Wydział komunikacyjny - to pewne, a urząd skarbowy też??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosiaes Re: kupiłam samochód 19.05.09, 09:34 Od osoby prywatnej - rocznik samochodu 2000. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: kupiłam samochód 19.05.09, 09:39 urzad skarbowy, ubezpieczyciel, rejestracja samochodu. z tego co pamietam to masz chyba 5 dni od daty kupna na uregulowanie spraw w urzedzie skarbowym, ubezpieczenie swoja droga przy rejestracji nie zapomnij o starych tablicach. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaes Re: kupiłam samochód 19.05.09, 09:42 No, nareszcie ktoś konkretny - DZIĘKUJĘ :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: kupiłam samochód 19.05.09, 09:44 Ale to dytyczy tylko aut kuppionych,ktore byly juz zarejestrowane w PL. co do tych sprowadzanych nie mam zielonego pojecia co trzeba zrobic i gdzie ale chyba podobnie. zreszta wszystkiego na pewno dowiesz sie w urzedzie skarbowym, a przynajmniej ppowinnas. bo w moim miescie to tak mi nagadali, ze jak zaszlam glupia to wyszlam glupsza :) no i szerokiej drogi zycze . Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: kupiłam samochód 19.05.09, 09:40 W takm razie musisz sie zgłosic do US aby zapłacić podatek w wysokosci 2% od wartości auta<z umowy>czyli podatek od czynnosci cywilnoprawnych, masz na to 14 dni od kupna. Należy liczyć się z tym, że US zweryfikuje cenę pojazdu widniejącą w umowie kupna. Jesli auto kosztowalo ponizej 1000 zl nie placisz podatku. Wznalezienie tych informacji w google zajelo mi 3 min ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaes Re: kupiłam samochód 19.05.09, 09:46 Świetny informator z Ciebie - też googlowałam...ale stwierdziłam, że na forum uzyskam najbardziej aktualne informacje. Dziękuję!!! Lecę zatem do urzędu, ale samochód kosztował 7000, więc teraz nie wiem co mam robić. Jadę - urzędniczki mi dośpiewają:-) Odpowiedz Link Zgłoś
zawszezabulinka Re: kupiłam samochód 19.05.09, 09:59 >W takm razie musisz sie zgłosic do US aby zapłacić podatek w wysokosci 2% od >wartości auta<z umowy> sprostuje to. wlasnie w us sie wycfanili i maja spis samochodow i ich wartosc. znajoma kupila okresie zimowym samochod kilku letni. specjalnie wpisali nizsza wartosc zeby zaplacic mniejszy podatek a babka w urzedzenie powiedziala ze ten samochod nie jest tyle wart i sprwadzila ile tak naprawde jego wartosc wynosi. znajoma musiala wiecej pieniedzy zaplacic. takze przygotuj sie na taka ewentualnosc ze ta kwota z umowy ci nic nie da - a tam jak powyzej : ubezpieczyciel, zmiana tablic(rejestracja)- Urzad miasta najlepiej zrobic tez przeglad samochodowy by sprawdzic czy wszystko chodzi - oszustow i cfaniakow nie brakuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: kupiłam samochód 19.05.09, 10:32 > Należy liczyć się z tym, że US zweryfikuje cenę pojazdu widniejącą w umowie kupna. to zdanie jakos kolezance umknelo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zawszezabulinka Re: kupiłam samochód 19.05.09, 10:46 a gapa jestem :P jeszcze sie nie obudzilam :) Odpowiedz Link Zgłoś
whereisnemo Re: kupiłam samochód 19.05.09, 11:31 > Należy liczyć się z tym, że US zweryfikuje cenę pojazdu widniejącą w umowie kupna. No, mojemu znajomemu zweryfikowali, tylko że on nie wpisał niższej kwoty, tylko tak tanio kupił;) Odpowiedz Link Zgłoś