kostucha2366 13.08.09, 23:02 tak na rozluźnienie;) ja uwielbiam jego książki mimo ze to literatura z gatunku horroru;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alpepe Re: lubicie książki Stephena Kinga?;) 13.08.09, 23:04 jak miałam 16 lat, to uwielbiałam, potem mi przeszło. Odpowiedz Link Zgłoś
notoja11 Re: lubicie książki Stephena Kinga?;) 14.08.09, 00:42 dla czystości obrazu - czytam ok 80-100 książek rocznie (serio,serio), zatem mocno odbiegam od średniej krajowej;). Kinga nie czytałam już dosyć dawno (ostatnio w wieku wczesnolicealnym), co nie zmienia faktu, że "Smętarz dla zwierzaków" nadal uważam za jedną z najlepszych książek, jaką kiedykolwiek przeczytałam. "Salem" natomiast wyciągam jeszcze czasem do kotleta lub do wanny, żeby się nie nudzić, ale też nie myśleć za bardzo. przez "Lśnienie" - przyznaję się - nie przebrnęłam. odnośnie do innych książek - niezłe, ale jakoś nie zapadły bardzo w pamięć. takie wakacyjne i pewnie nie wrócę do nich, chociaż kto wie:) Odpowiedz Link Zgłoś
sootball Re: lubicie książki Stephena Kinga?;) 14.08.09, 00:57 też czytałam w liceum ;) I akurat przez "Lśnienie" przeszłam z wypiekami na twarzy, a "Smętarz" słabo pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
mareczekk77 Re: lubicie książki Stephena Kinga?;) 14.08.09, 01:01 Trochę mnie Pan Stefan ostatnio rozczarowuje, bardziej refleksyjnie pisze a ja wole jednak szybkie akcje. Sensacyjne wstawki ma lepsze Koontz, własnie czytam ale moralizuje za to i jest za słodki, aż się czasem niedobrze robi. Polecam wam Stephena Laws "przerażacze" - coś niesamowitego, ta książką pokazał że pisze w najwyższej lidze, genialny mroczny styl, czyta się od deski do deski. Odpowiedz Link Zgłoś
notoja11 Re: lubicie książki Stephena Kinga?;) 14.08.09, 01:10 Koontz? powiem tak - może nie powinnam sie wypowiadać, bo przeczytałam tylko kawałek jednej książki... chociaż w sumie może niech to posłuży za komentarz;) mogłam przeczytać tylko kawałek. polecam natomiast Jonathana Carrolla - chociaż też już kilka ładnych lat nie czytałam - w tej konwencji najlepszy. jednak nie byłabym sobą, gdybym nie poleciła dwóch ulubionych pisarzy, których książki czytam po kilka razy. są to Murakami i Vonnegut (chociaż jeśli chodzi o Murakamiego, po którejśtam książce - w zależności od cierpliwości;) - drażnić mogą powtarzające się te same motywy). Odpowiedz Link Zgłoś
notoja11 Re: lubicie książki Stephena Kinga?;) 14.08.09, 01:13 ps. dziś kupiłam Nigdziebądź Gaimana - ktoś czytał? proszę o wypowiedzi bez zdradzania fabuły - jeszcze nie zaczęłam czytać;) Odpowiedz Link Zgłoś
sootball Re: lubicie książki Stephena Kinga?;) 14.08.09, 01:30 Powiem tyle, jeśli "Nigdziebądź" Ci się spodoba, przeczytaj potem Tajemną historię Moskwy - podobny pomysł, rosyjska autorka, mi się podobała nawet bardziej, bo była bardziej osadzona w "naszych" realiach, z bliższą nam mitologią, bardziej mroczna, dzika, z doskonałym zakończeniem. (świetna scena: przy barze siedzi Dziadek Mróz i popijając wódkę mówi: "Ech, wy duraki wy. Gdyby nie ja, to byście dziś wszyscy gadali po francusku") A teraz czytam "LonNiedyn" China Mieville, cudo! W Polsce wydano jak dotąd dwie inne książki China Mieville, "Dworzec Perdido" i "Bliznę". Obie należą do najlepszych moim zdaniem pozycji jeśli chodzi i fantastykę. Odpowiedz Link Zgłoś
notoja11 Re: lubicie książki Stephena Kinga?;) 14.08.09, 01:50 będą czekać w kolejce:) Odpowiedz Link Zgłoś
nie_lubie_marchewki Re: lubicie książki Stephena Kinga?;) 14.08.09, 08:59 "Nigdziebądź" jest fajny pod warunkiem, że lubi się taką literaturę. Mnie osobiście się spodobał, choć wolę np "Amerykańskich bogów" tego samego autora i urocza jest bajeczka "Gwiezdny pył" :) Odpowiedz Link Zgłoś
nie_lubie_marchewki Re: lubicie książki Stephena Kinga?;) 14.08.09, 08:56 S. King jest w mojej czołówce. Bardzo podoba mi to w jaki sposób tworzy w swoich książkach klimat. Właśnie te opisy sytuacji, trafne riposty, zarysowanie postaci, rozkładają mnie na łopatki. Jedyną wadą większości jego powieści są zakończenia. Pod koniec książki, kiedy już człowiek dawno dał się ponieść wyobraźni, pojawia się jakiś dziwny nierealny stwór, to trochę psuje smak (np "To", "Ręka mistrza", "Historia Lisey"), jak dla mnie, ale i tak nie żałuję żadnej przeczytanej książki, dla samej atmosfery warto. Generalnie z tych, które przeczytałam (a jeszcze wielu nie przeczytałam) największe wrażenie zrobiły na mnie: "Misery", "Lśnienie", "Smętarz dla zwierząt", "Ręka mistrza" - mimo dziwnego zakończenia, za to kreacja postaci wypadła genialnie, zwłaszcza meksykańca:), "Carrie" - to było w liceum, więc nie wiem jak teraz bym ją odebrała, ale wspominam bardzo dobrze, podobnie "Miasteczko Salem", "To". Seria opowiadań "Szkieletowa Załoga" też nie jest zły. najmniej podobała mi się "Cujo" jakieś takie bez wyrazu. Teraz szykuję się do "Wielkiego marszu". Osobiście polecam film na podstawie książki Kinga "Dolores Clairborne", świetny jest :) Odpowiedz Link Zgłoś
roonya Re: lubicie książki Stephena Kinga?;) 14.08.09, 09:25 Uwielbiam Kinga!!! I nie tylko jego horrory, to przeciez autor "zielonej mili" i "Skazani na shawshank". Ale pamietam jak w ogólniaku czytałam "Smetarz" to kilka nocy miałam z głowy, King jest zaj..bisty :) Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: lubicie książki Stephena Kinga?;) 14.08.09, 10:31 eeee, nie bardzo. Jakieś takie płaskie w smaku, chociaż podobno chomiki je uwielbiaja. Na rozluznienie to preferuje jakiś browarek. Odpowiedz Link Zgłoś
notoja11 Re: lubicie książki Stephena Kinga?;) 14.08.09, 12:31 "Na rozluznienie to preferuje jakiś browarek" - i może to właśnie jest przyczyną tego, co reprezentujesz swoją osobą na forum;) ale może "laskom" w Twoim środowisku właśnie to imponuje;) Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: lubicie książki Stephena Kinga?;) 14.08.09, 12:35 Widze ze mr Sherlock Helmes wraz z Dr. Watsonem oraz cala zaloga CSI Miami razem wzieci wysiadaja przy przenikliwosci kolezanki. Odpowiedz Link Zgłoś
donnaanna Re: lubicie książki Stephena Kinga?;) 14.08.09, 13:42 wiekszosc dawno mnie znudzila/wyroslam ale od czasu do czasu lubie wrocic do shawshank redemption albo green mile. Odpowiedz Link Zgłoś
kostucha2366 Re: lubicie książki Stephena Kinga?;) 14.08.09, 20:16 a ja Wam polecam "Rękę Mistrza", "Zielona Milę", "Wielki Marsz" i "Worek Kości";) Odpowiedz Link Zgłoś
zefiryna.czarna Bardzo 15.08.09, 03:32 MROCZNA WIEZA, polecam bardzo :)oraz SERCA ATLANTYDOW, obydwie pozycje nie-horrorowate. Odpowiedz Link Zgłoś