jr.firma 15.10.06, 21:43 Witajcie, otwieram strone w SK i na powitaniu gdzie są te odnośniki "Dane finansowe" "Masz wiadomość" itd... jest wielki komunikat "Karta kredytowa AVON" ale nic wiecej... jest to nieaktywne. Wie ktoś co z czym i jak ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniaa36 Re: Karta kredytowa AVON 15.10.06, 22:08 zajrzyj tutaj www.bankier.pl/wiadomosc/Konsultanki-Avon-dostaja-pierwsze-karty-kredytowe-GE-MB-1495561.html myślę, że mówiąc w skrócie Avon odrazu będzie miał pieniążki za zamówione kosmetyki a my będziemy rozliczały sie z bankiem tak jak ze zwykła kartą kredytową. Oprócz tego będzie jakis program lojalnościowy ! No i dwa rodzaje kart- zależnie od ilości i wielkości dotychczasowych zamówień i rozliczeń z Avonem.. tak myslę.. Odpowiedz Link
bratek13 program lojalnościowy 15.10.06, 22:51 taki...że za każdą wydaną złotówkę-1 punkt-za 1000 punktów bon o wartości 10 zł-na start każda KK otrzymuje 1000 punktów Odpowiedz Link
aniaa36 Re: Karta kredytowa AVON 15.10.06, 22:08 zajrzyj tutaj www.bankier.pl/wiadomosc/Konsultanki-Avon-dostaja-pierwsze-karty-kredytowe-GE-MB-1495561.html myślę, że mówiąc w skrócie Avon odrazu będzie miał pieniążki za zamówione kosmetyki a my będziemy rozliczały sie z bankiem tak jak ze zwykła kartą kredytową. Oprócz tego będzie jakis program lojalnościowy ! No i dwa rodzaje kart- zależnie od ilości i wielkości dotychczasowych zamówień i rozliczeń z Avonem.. tak myslę.. Odpowiedz Link
rose_red Re: Karta kredytowa AVON 15.10.06, 23:08 ja dostałam pocztą list od Avonu w którym wszystko o tej karcie jest napisane Odpowiedz Link
pulpitka Re: Karta kredytowa AVON 15.10.06, 23:21 a czy jest tam więcej informacji niz w Gazecie Konsultantki ? bo informacje tam zawarte są typowo marketingowym chwytem na złapanie klienta, niewiadomo jak bank będzie traktował opłacanie faktur tą kartą, czy jako transakcję bezgotówkową (ktora jest bez prowizji) czy jako gotówkową (z prowizją i odsetkami) no i jakie są koszty utrzymania karty, takie rzeczywiste, bo przeciez z powietrza Avon nie będzie dawał tych bonusów (np. prowizje z karty, odsetki dzielone w pewnych proporcjach między bankiem a Avonem mu to umożliwią - o ile program z kartami będzie cieszył się powodzeniem) Odpowiedz Link
w2903 Re: Karta kredytowa AVON 16.10.06, 08:59 pierwszy rok za darmo 2 rok 85 zl oplaty za karte. mozna po roku zrezygnowac z 2 miesiecznym wypowiedzeniem. splata dlugu do 54 dni. Odpowiedz Link
pulpitka Re: Karta kredytowa AVON 16.10.06, 09:09 no to jest b.drogo za utrzymanie karty kredytowej, patrząc na ofertę innych banków zresztą na portalu prnews.pl znalazłem komentarz do artykułu o tej karcie, który to poświadcza: "Karty GE Money to jedne z najdroższych, jak nie najdroższe w użytkowaniu karty kredytowe w Polsce. Gdyby Provident wydawał swoje karty, to nie sądzę, by pobił GE Money pod względem liczby wszystkich (miesięcznych i rocznych) opłat i obowiązkowych ubezpieczeń." Znam akurat od strony zawodowej sprawy bankowe i też mogę potwierdzić, że trzeba wiele rzeczy przeanalizować przed wyborem karty kredytowej. Poza tym niech wszyscy pamiętają, że otrzymana karta kredytowa i przypisana do niej wysokość limitu kredytowego jest kredytem, który widnieje w Biurze Informacji Kredytowej i jeśli ktoś będzie chciał wziąć kredyt to taka karta obciąża jego zdolność kredytową. Znam osobiście przypadki, że ktoś wziął kartę kredytową, bo mam mu ją oferował w jakiejś promocji za darmo, a gdy chciał wziąć kredyt na samochód czy mieszkaniowy to był problem z oceną zdolności. Tak trochę poza tematem kosmetyków, ale z pewnością taka informacja przyda się dla wszystkich, którzy zdecydują się na taką kartę nie przemyślając dobrze decyzji i kierując się tylko i wyłącznie faktem, że Avon da nam bonus, który de facto zjedzą nam opłaty za używanie karty. Odpowiedz Link
anetapan Re: Karta kredytowa AVON 16.10.06, 09:35 hahah....dokładnie tak jak napisałaś, zgadzam się z tym w 100% - jest to kolejne uzależnienie od Avonu, na karcie można zrobić naaaprawdę duże zadłużenie skoro do 54 dni mozna to spłacać....ja w to nie wchodzę, wole płacić jak dotychczas przez internet za darmochę i wtedy kiedy mi wygodnie. pozdrawiam Odpowiedz Link
kala_222 Re: Karta kredytowa AVON 19.10.06, 08:42 zapłata za fakturkę to oczywiście transakcja bezgotówkowa!! tak jak każda, którą dokonujesz za pośrednictwem karty - wyjątek: wypłata z bankomatu (transakcja gotówkowa-z reguły nie opłaca się, chyba że ktoś musi) słuchajcie kobietki jak macie jakieś wątpliwości i pytania to w każdym COKu w wybrane dni, jest przedstawicielka GE Money Banku, która odpowie na ewentualne pytania. Odpowiedz Link
pulpitka Re: Karta kredytowa AVON 19.10.06, 09:31 nie każda zapłata za fakturę jest traktowana jako transakcja bezgotówkowa przykładem jest poczta, gdzie też mozna płacić kartą, ale taka transakcja jest księgowana przez pocztę kodem transakcji gotówkowej, podobno ma to się zmienić, ale tak jest w Avonie będzie to istotnie traktowane jest bezgotówkowa transakcja, ale fakt pozostaje faktem, że informacje podawane w materiałach informacyjnych są nader skąpe, a osoby z GE Money Banku - no cóż, byłam niedobra i przetestowałam taką dziewczynę; powiem tyle: warto by było, gdyby te osoby poza pięknym uśmiechem, posiadały piękną wiedzę i pelne informacje co do prowizji, sposoby wydawania karty i naprawdę nie chodziło mi o szczegóły Odpowiedz Link
gusiaczek24 Re: Karta kredytowa AVON 16.10.06, 09:46 ja po prostu materiały od nich wyrzuciłam do śmieci. Wolę od razu zapłacić fakturę niż martwić się później skąd wziąć pieniądze na spłatę długu. Tym bardziej, że w żadnym banku nie ma dokładnie 54 dni na spłatę tylko 30. To już zostało przez moją koleżankę "przetestowane" pozdrawiam ... Odpowiedz Link
konsultantka01 Re: Karta kredytowa AVON 17.10.06, 09:26 Dziewczyny ale zapomniałyście o jednym ta karta jest oprocentowana AŻ 21,5 % i jest to TYLKO ZWYKLA VISA gdzie w innych bankach np w Invest Banku karta Master Card wypukła / można wszędzie płacić / jest oprocentowana tylko 15 % w skali roku a jej używanie w 2 roku to oplata 50 zł, okres kredytowania jest podobny jak w w oferciektorą dostajemy .Poza tym jaki kredyt przydzieli bank dla tych ktorzy zamawiają tylko dla siebie / a jaka jest oplata za przekroczenie przyznanego limitu już nie podali .Oczy wyjdą jak przyślą Wam rozliczenie miesięczne.Dziewczyny pracujące w bankach wypowiedźcie się . Odpowiedz Link
pulpitka Re: Karta kredytowa AVON - od strony bankowej 17.10.06, 11:15 bezpośrednio w banku nie pracuję, ale mam rodzinny związek z bankiem oto kilka faktów na temat karty Visa Avon: - oprocentowanie wszystkich transakcji: 21,5% (oczywiście, tak jak przy wszystkich kredytówkach, jeśli spłacimy zadłużenie w ciągu 54 dni, czyli de facto 24 dni od zakończonego miesiąca to nie płacimy odsetek od transakcji bezgotówkoych, gotówkowe sa oprocentowane od momentu ich wykonania do momentu całkowitej spłaty) - roczna opłata wynosi aż 85,00zł - nie mogła nie użyć słowa "aż", bo w porównaniu do innych kart co-brandowych to jest najwyższa opłata za jej użytkowanie, oczywiście pierwszy rok jest gratis, ale: - doliczmy obowiązkowe ubezpieczenie wynosi 4,00zł miesięcznie (w skali roku to wydatek rzędu 48zł) - oczywiście dochodzą mniej przyjemne rzeczy typu kary za opóźnienie w spłacie karty itp. Kartę można uzyskać na podstawie przesłanej wstępnej umowy przygotowanej dla Konsultanta Avon, gdzie bank może (ale nie musi) już zaproponować wstępnie limit kredytowy na podstawie danych z Avon. ALE: dziwna wydaje się taka sytuacji, kiedy to Avon bez naszej zgody udostępnia nasze dane innym podmiotom, a my nie znamy zakresu danych jakie wypływają z Avonu. Jest to dosyć naganna praktyka, gdyż nie wiadomo w jaki sposób bank wykorzysta te dane, czy np. nie zapyta bez naszej zgody w Biurze Informacji Kredytowej o naszą zdolność kredytową, gdzie oczywiście zostanie ślad takiego zapytania. Może to być kłopotliwe dla osób starajacych się o kredyty w bankach. Kolejna rzecz to fakt, iż mimo przyznania limitu kredytowego przez bank, na podstawie niewiadomo jakich danych z Avon (z tego co udało mi się dowiedzieć to są nasze obroty w Avon, staż współpracy z Avonem, historia płatności) i tak Konsultant musi przesłać do banku dokument/y potwierdzające jego zdolność kredytową, czyli zaświadczenie o dochodach z zakładu pracy lub jeśli prowadzi działalność gospodarczą - szereg kolejnych dokumentach, takich jak zaświadczenie z US/ZUS, PIT itp. Limit kredytowy jak bank przyznaje na tę kartę wynosi od 1000 do 10.000zł. Osoby, które będą chciały zamienić obecną kartę kredytową, jaką posiadają z innego banku na kartę Avon nie będą mogły tego zrobic, gdyż bank nie przewidział takiej sytuacji w swoich procedurach - przynajmniej na chwilę obecną. Bank GE proponuje rezygnację z obecnej karty i dopiero wówczas będzie weryfikował naszą zdolność - kolejny nonsens. Poza tym bank GE nalezy do najdroższych banków, stąd stać go na bonusy, typu punkty rabatowe itp. Generalnie warto zastanowić się nad ofertą innych banków z powodu wysokich odsetek, najwyższej opłaty za prowadzenie karty i braku sieci oddziałów, gdzie bezprowizyjnie można opłacić konto karty. Odpowiedz Link
kabaste Re: Karta kredytowa AVON - od strony bankowej 17.10.06, 13:25 Ja miałam ostatnio "przyjemność" mieć styczność z bankiem GE Money. Kupiłam aparat na raty i nagle po opłaceniu 2 rat dostałam do domu listem zwykłym pin do karty kredytowej, po dwóch dniach dostałam też kartę - i też listem zwykłym !!! ładnie napisali mi, że przyznają limit w wysokości 2300zł i to wszystko - żadnego regulaminu, kosztów, opłat, itp. Na całe szczęście doczytałam (a było to napisane drobnym druczkiem), że mogę odstąpić od umowy i żeby to zrobić to muszę kartę i pin odesłać listem poleconym na adres GE Money Bank - no i tak zrobiłam. I do dziś się zastanawiam jakim prawem ktoś przesyła mi kartę kredytową o którą nie prosiłam, bez zapytania mnie czy w ogóle bym chciała jej używać i jeszcze bezczelnie puszczają wszystko zwykłym listem gdzie każdy mógłby sobie ten list przywłaszczyć i ja bym nic nie udowoniła. No i jeszcze to naciąganie na koszty. Dla mnie 3,50zł za list polecony to nie jest dużo ale po co mam płacić za coś czego nie chciałam......dla mnie ten bank jest już na dzień dobry skreślony pod względem jakiejkolwiek oferty.... Odpowiedz Link
pulpitka Re: Karta kredytowa AVON - od strony bankowej 17.10.06, 18:03 powiem Ci, że to jeszcze łagodny przypadek z kartami kredytowymi banku GE są osoby, które otrzymały kartę mimo, że żadnej styczności z tym bankiem już nie miały, spłaciły kredyt na sprzęt AGD-RTV i za jakiś czas karta z kredytem, a potem problemy w ich własnym banku, który sprawdzając ich zdolność kredytową nie odnowił im kredytu w koncie (popularnego limitu kredytowego) - jak się później okazało z powodu tej niezamawianej karty kredytowej dla mnie to calkowity brak odpowiedzialności ze strony banku GE i lekceważenie klientów z drugiej strony w Twoim przypadku bank powinien wysłać - jeśli już chciał - kartę kredytową nieaktywną, bez PINu, a Ty - jeslibyś chciała tą kartę używać - powinnaś ją aktywować np. telefonicznie Odpowiedz Link
kabaste Re: Karta kredytowa AVON - od strony bankowej 18.10.06, 11:09 Na szczęście po miesiącu od odesłania karty dostałam pismo, że moja umowa z nimi została uznana za rozwiązaną - mam więc nadzieję, że problemów z kredytem mieć nie będę Odpowiedz Link
pulpitka Re: Karta kredytowa AVON - od strony bankowej 18.10.06, 13:33 oczywiście, że w takim przypadku problemów mieć nie będziesz - w przypadku rozwiązania umowy o kartę kredytową, choć tyczy się to wszystkich kredytów i spełnieniu warunku, że kredyt został spłacony terminowo (jak nie był wykorzystywany to też ma to miejsce) wówczas jeszcze moze to świadczyć na plus w przypadku ubiegania się o inny kredyt w późniejszym terminie cieszę się, że nie miałaś problemów chociaż - jak pisałam wcześniej - znam przypadku, iż niefrasobliwość klientów, którzy zbyt późno odesłali kartę lub wcale tego nie zrobili powodowała później problemy Odpowiedz Link
justa_79 Re: Karta kredytowa AVON - od strony bankowej 18.10.06, 10:21 ja z kolei otrzymałam z mBanku pocztą umowę o kartę kredytową do podpisania. mam tam konto, ale nie wyraziłam zgody na przysyłanie informacji handlowych ani zainteresowania posiadaniem takiej karty. Odpowiedz Link
pulpitka Re: Karta kredytowa AVON - od strony bankowej 18.10.06, 13:38 a to dziwna istotnie sytuacja, gdyż w przypadku, gdy klient nie wyraża zgody na przetwarzanie danych w celach handlowych / marketingowych to wówczas bank nie powinien występować pisemnie z ofertami do klienta, chyba, że sam klient wyrazi zainteresowanie daną ofertą i jako formę kontaktu wybierze formę pisemną (np. listowanie pocztą tradycyjną lub w formie wiadomości e-mail) tyle co mogę podsunąć propozycję to przeanalizowanie wcześniejszych umów z mBankiem i sprawdzenie czy jeden z punktów umowy nie przewidywał wysłania oferty lub Twój podpis pod umową nie był jednoczesniej wyrażeniem zgody na wykonanie przez bank innych czynności bankowych (do których można zaliczyć wysłanie oferty karty kredytowej) Odpowiedz Link
kala_222 Re: Karta kredytowa AVON - od strony bankowej 19.10.06, 08:51 Avon nie udostępni żadnych danych osobowych, bez zgody wysłanej przez Ciebie do banku. Jeśli taką informację otrzymalaś i odeślesz do banku, to na podstawie info z Avonu bank udzieli Ci limitu na karcie, bez dodatkowych zaświadczen o zarobkach itd. Odpowiedz Link
pulpitka Re: Karta kredytowa AVON - od strony bankowej 19.10.06, 09:11 no dobrze, tego się domyślam, że w Avon jeszcze pracują mądrzy ludzie i nie złamliby ustawy o ochronie danych ja tylko piszę, że nie wiadomo jaki zakres danych (dokładnie czego dotyczących, jak zinterpretowanych i opisanych) trafi do GE Money Banku bo opisanie tego jako dane niezbędne do weryfikacji zdolności kredytowej - to nie przemawia do mnie i co w BIK-u GE Money Bank wpisze jako podstawę pozytywnego rozpatrzenia wniosku kwotę naszych dochodów - nasze obroty w Avonie a jak ktoś działa "na lewo", czyli bez zakładania działalności, jest bezrobotnym i tutaj nagle wypadnie taki zonk, że osiąga dochody ?? jakoś nikt nie myśli nad tym, bo nie zna reguł rzadzących bankowym światem, a ja tylko troche chcę je uchylić na ile mogę i na koniec uwaga do przemyślenia: Konsultantka, zarejestrowana jako bezrobotna w Urzędzie Pracy, ma zamówień np. na kwotę 3000zł - i ona na podstawie zamówien osiąga zdolność kredytową ? jeśli tak, to podziwiam GE MB za takie podejście, ale i za głupotę, bo karta zamiast pomocą, może okazać się pułapką Odpowiedz Link
kala_222 Re: Karta kredytowa AVON 19.10.06, 08:48 To prawda, że karta jest trochę droższa, ale może dlatego, że tylko nią można zapłacić w kasie COKu za wystawione przez AVON faktury?? Tego akurat nie wiem. No i jest też ten program punktowy, to może stąd się bierze. Jeśli zamawia się tylko dla siebie i miesięcznie jest to niska kwota, to wiadomo, że bank dużo nie przyzna, chyba , że taka osoba jest dodatkowo gdzieś zatrudniona, ma rente, czy działalność gospodarczą, wtedy w oparciu również o to jest limit przyznawany. Najprawdopodobniej nie można przekroczyć przyznanego limitu, ponieważ nie przyjmą Ci karty, ale to jest kwestia do sprawdzenia. Odpowiedz Link
pulpitka Re: Karta kredytowa AVON 19.10.06, 09:25 decyzja co do wyboru karty nalezy do każdego Konsultanta, ale każdy KOnsultant powinien przemyśleć czy naprawdę taka karta jest mu potrzebna i niezbędna, oraz czy realny koszt jej prowadzenia będzie współmierny do zamierzonych korzyści po prostu chcę, by ludzie nie patrzyli na kartę kredytową Avonu - choc dotyczy to wszystkich innych kart / kredytów - jak nas coś wspaniałego, co im da niewiadomo jakie korzysci karta / kredyt to także obowiązki, jak terminowe jej spłacanie i minusy, takie jak obniżenie naszej zdolnosci kredytowej, np. w niektórych bankach przy prolongacie pożyczki w koncie sprawdza się historię kredytową w BIK, a w większości umów kredytowych jest wyraźnie napisane, że kredytobiorca ma obowiązek zawiadomić bank o swoich kolejnych obciążeniach ktoś prosił o przedstawienie sprawy od strony bankowej to wyjaśniam aha - pierwszy rok prowadzenia karty Avon jest za darmo, ale ubezpieczenie w tym roku wynosi 48zł w drugim roku to opłata za prowadzenie karty wynosi już 85zł + 48zł ubezpieczenie, co daje nam 133zł jeśli Konsultant spłaci absolutnie cale zadłużenie z karty w terminie wskazanym na wyciągu to nie płaci odsetek (nie dotyczy to transakcji gotówkowych, jak wypłata gotówki z bankomatu, gdzie odsetki 21,5% bank nalicza już od momentu wypłaty) jeśli Konsultant nie spłaci w całości całego zadłużenia z karty w podanym terminie (ale spłaci min. kwotę wymaganą przez bank) -> dochodzą duże odsetki w wysokosci 21,5% od niespłaconej części jeśli KOnsultant nie spłaci w terminie zadłużenia, w tym nawet min. kwoty wymaganej przez bank -> to oprócz odsetek 21,5%, bank doliczy karę za brak spłaty w terminie ok.40-50zł (dlatego nie nalezy czekać ze spłata do dnia wyznaczonego na wyciągu, tylko zrobić to 2-3 dni wcześniej, gdyż bank uznaje za dzień dokonania spłaty datę obciążenia rachunku klienta, a nie np. stempel w innym banku czy na poczcie) i wg mnie największa głupota Avonu - zamknięcie się tylko na własną kartę w COKach, ludzie przecież korzystają ze swoich kart, np. debetowych, przyznawanych do konta i to byłoby ułatwienie, gdyby zamiast biec do bankomatu mogli zapłacić za faktury czy kosmetyki w COKu własną kartą tak jest przecież na Słowiczej i Jerozolimskich w Warszawie i jak jestem często w Warszawie to widzę, że b.dużo osób korzysta z tej formy płatności, nawet jak byłam we wtorek to widziałam, że każda osoba w COKu przede mną płaciła kartą Odpowiedz Link